8 Септември, 2019 15:35 1 666 11

Геополитически реверанс

  • украйна-
  • размяна-
  • русия

Търгове с обмена на пленниците не могат да свидетелстват за безусловно изпълнение на решение на Морския трибунал

Геополитически реверанс - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Търгове с обмена на пленниците не могат да свидетелстват за безусловно изпълнение на решение на Морски трибунал.

Това пише в свой материал Foreign Policy.

Давайки заден ход Москва просто се опитва да направи добра ръка при лоша игра, като печели за себе си време преди Морският трибунал изнесе решение относно наличие на юрисдикция за разглеждане на нарушения от страна на РФ срещу Украйна в черноморската акватория.

Освен това, геополитическият реверанс се обуславя и от това, че след един месец в Съвета на Международна морска организация (ММО) трябва да се състои гласуване, което има първостепенно значение за работа и влияние на тази Организация.

Фактически при отсъствие у Международният трибунал на инструментите за принуда за да се изпълняват неговите решения, именно на Международна морска организация е отредена роля тя да стане лост за въздействие върху агресора поради неговият систематичен отказ да изпълнява вердикти на най-висока морска съдебна инстанция, използване на гражданската инфраструктура в Черно море за военни цели в интересите на радиотехническо разузнаване и несанкционирана намеса в работа на международна система за идентификация на кораби (AIS).

По-настоящем Организация активно се използва от международното съобщество като стимулатор за Москва. През лятото на тази година Организация вече е приела няколко важни мерки. На първо място бе изготвен документ „Сигурност на навигация в северният регион на Черно море, Азовско море и Керченски проток“ като потвърждение на това че Русия превръща морски райони в „сивата зона“ за международното корабоплаване и мерките на противодействие срещу опити на легитимация на Автономна република Крим от страна на РФ „в стените“ на ММО.

На второто място, ММО е подготвила новите изисквания, които визират снижаване на съдържанието на сяра в корабно гориво с 3,5% до 0,5%. ММО е декларирала че такива мерки са призвани за да бъдат намалени вредни емисии от морски транспорт в атмосфера. Обаче тези мерки могат да накърнят още повече лошото състояние на руската икономика в условията на санкционното давление.

През ММО международното съобщество също така може да инициира преустановяване на статуса на РФ в Съвета на ММО по «категория А» (най-високият статус който имат повече от 10 държави), както и затварянето за кораби под флаг на РФ и които са собственост на руските компании, с капитаните-граждани на Русия, пълната забрана на руските класификационни дружества (най-вече Руския морски Регистър по корабоплаване) и санкции не само за тях, а и за всички структури, които ползват техните услуги, блокирайки по този начин всяка активност на Русия в международна морска дейност.

Точно през Руския морски Регистър по корабоплаване Русия осъществява «икономическа експанзия» в окупираните води на Крим, осигурява военното присъствие в Черноморския регион. Точно поради този факт това е толкова важно за нея.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕНКО

    14 5 Отговор
    НА РУСИЯ ВЪОБЩЕ НЕ И ПУКА ЗА " САНКЦКЮЛОТСКИТЕ " ИЗГЪЗИЦИ НА НАТЮВЦИТЕ !!!!!!!!!!!! ПРОСТО СИ ПРИКОТКВА " КИЕВСКАТА РУС" НО БЕЗ ЛВОВ И ТИРАСПОЛ ..."ДЪРВОТО" ЗА ТЯХ И ТЕХНИЯ "ДЕСЕН СЕКТОР" ЩЕ Е ГООЛЛЯЯМООО !!!!!!!!!!
  • 2 Бай Шиле

    8 4 Отговор
    Айде Бориславо, закъсняваш! Тук можеш да копнеш малко центове!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хан

    7 1 Отговор
    По-голяма простотия не бях чел !!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Румяна Костова

    3 3 Отговор
    Дреме и на Русия за измислените фантазии на морския трибунал. Неговите решения относно случая в Керчен бяха през май. А освобождението на пленниците - септември. Путин с този ход си играе свои стратегически игри, които нямат нищо общо с мърморенето на морския трибунал .

    Коментиран от #10

  • 7 Румяна Костова

    4 3 Отговор
    Като задържаха руснаците украинските нарушители-Западът недоволствува. Сега като ги пускат - също Не е зле от Foreign Policy да си изяснят какво точно искат!
  • 8 Хрониките на Евразия

    2 3 Отговор
    Да ама Руми , Кремъл така проведе размяната , че потвърди военната агресия и окупация на Украйна , но и си призна за сваленият Боинг и убийството на 300 невинни ..
    Така , че от сега Запада започва да гони военните престъпници !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Borislav Popov

    2 2 Отговор
    Зестит девети септември на всички свестни българи. Пак ще дойде имайте търпение.