2 250 81

Защо дойде 9-ти септември

Катализатор на неизбежните промени не само в България и в Европа, а и в цял свят стават събитията от Втората световна война

Защо дойде 9-ти септември
24 май
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Навършват се 75 години от началото на дълбокия поврат, настъпил в историята на България на 9 септември 1944 г. Преди три десетилетия в българското общество се разразиха остри спорове около събитията на тази дата, бяха приети резолюции и дори закони, с които определени политически сили се опитаха да осъдят миналото. Предполагам обаче, че това няма да попречи на хилядите български антифашисти, социалисти, леви земеделци и граждани да отбележат подобаващо годишнината от тази важна за тях, техните предшественици и наследници, а и за развитието на България историческа дата.

Девети септември 1944 г. разделя суровия български ХХ в. на две много различни половини. Това е причината, поради която никой в България не може да отрече повратния характер на събитията отпреди 75 години. Споровете се водят по-скоро за причините за промените, тяхното съдържание и последици. Затова ще започна своите размишления именно с характеристика на времето, което ражда предпоставките за 9 септември 1944 г.

Първата половина на българския ХХ в. носи на българите много събития. Някои са плод на дипломацията, осигурила обявяването на Независимостта на 22 септември 1908 г., след което обаче дипломацията отстъпва на военните усилия за национално обединение, довели до двете Балкански и Първата световна война. Резултатът им е трагичен, тъй като те ни донасят не обединения, а две национални катастрофи, последвани от социални и политически сътресения.

Следват трудни години, през които българите се вдигат на две въстания – Войнишкото от 1918 г. и Септемврийското от 1923 г., военните осъществяват два преврата – Деветоюнския от 1923 г. и Деветнайсетомайския от 1934 г., извършен е ужасяващият Атентат в църквата „Света Неделя” на 16 април 1925 г., който служи за оправдание на подготвеното още преди това жестоко избиване на леви интелектуалци и комунисти.

Тези обществено-политически сътресения, често определяни като „студена гражданска война”, предопределят дълбокото разделение в българското общество в годините на Втората световна война. През тази първа половина на българския ХХ в. страната изживява политически сблъсъци, дадени са хиляди жертви, обхваната е от протяжна икономическа криза, обрекла огромна част от българите, особено в селата, на дълбока бедност, а няколкото предвоенни години на икономически ръст не успяват да променят аграрния характер на стопанството със слаба и зависима от държавно финансиране преработвателна и добивна индустрия (1). Това е изходната ситуация, която предпоставя желанието за българите за кардинална промяна.

Катализатор на неизбежните промени не само в България и в Европа, а и в цял свят стават събитията от Втората световна война. Тази война не само обхваща държави от много континенти, а и придобива идеологически характер. Конфликтът се оформя като борба между крайния национализъм, от една страна, и интернационализма и демокрацията, от друга. Това противопоставяне няма как да не се отрази и в България.

Как в годините на войната и в борбата между тези идеологии

се раждат предпоставките за 9 септември 1944 г.?

В началото България запазва неутралитет, но вътрешното разделение съвсем не е преодоляно, както личи от т.нар. Соболева акция, когато нелегалната комунистическа партия (БРП – Българска работническа партия) организира кампания в подкрепа на съветското предложение от ноември 1940 г. за сключване на пакт за приятелство и взаимна помощ – знаменателни за обществените нагласи са десетките хиляди подписи под петицията.

От какво са мотивирани подписите ни разказва неповторимият поет - авангардист Никола Вапцаров:

И ако нас ни карат

да умираме,

а ако нас ни тикат

към куршумите,

то сигурно и лудия

разбира,

че ние трябва

да си кажем думата.

Та казвам аз,

понеже няма

олио

и хлябът е

от мъката по-чер,

един е лозунга:

Терора долу!

Съюз със СССР!

(„Селска хроника”) (2).

Правителството на Богдан Филов отхвърля съветското предложение, но само няколко месеца по-късно предпочита да приеме германското предложение за включване в Тристранния пакт. И на 1 март 1941 г. именно премиерът Богдан Филов с подписа си във Виена прави България съюзник на Третия райх във войната. Тези събития показват ясно колко различни виждания имат управляващите и управляваните за мястото и ролята на страната във Втората световна война.

Истинското начало на гражданското противопоставяне в България настъпва едва след внезапното нападение на Третия райх срещу Съветският съюз на 22 юни 1941 г. Само два дни по-късно – на 24 юни 1941 г., ръководството на нелегалната компартия решава, че трябва да започне въоръжена съпротива срещу собственото правителство и военните му съюзници. Започва Антифашистката (3) съпротива в България – както срещу правителството на Богдан Филов и срещу германските войски, така и срещу пронацистките и профашистките организации в страната.

Пръв партизанин става Иван Козарев от с. Добринище. На 26 юли 1941 г. двамата с Никола Парапунов създават в околностите на Разлог първата партизанска чета. След нея се появяват партизански групи край Батак, Дупница, Ловеч и в Средногорието. Централната военна комисия към БРП координира дейността както на партизанските отряди, така и на създадените в градовете бойни групи, които осъществяват саботажна дейност срещу обекти, обслужващи германската армия (подпалват се складове, взривяват се цистерни).

На 23 юли 1941 г. българските антифашисти получават и пропаганден център със започналата да излъчва от Москва радиостанция „Христо Ботев”, от която към съпротива призовават Георги Димитров, Вълко Червенков, Васил Коларов и много други. В разобличаването на официалната пропаганда се включва и радиостанцията „Народен глас”, по която Станке Димитров умело спори с държавните тези за положението в страната и хода на военните действия на Източния фронт.

Пак от Москва в помощ на съпротивата са изпратени на три групи 55 парашутисти и подводничари, водени от Цвятко Радойнов, Христо Боев и Георги Янков. Липсата на специална подготовка за българските условия ги обрича на унищожение, като само няколко души остават живи: Цвятко Радойнов, оглавил Централната военна комисия, Георги Ликин-Дед, по-късно командир на родопския отряд „Антон Иванов”, Стою Неделчев-Чочоолу, партизанин и бъдещ генерал от БНА, Асен Лагадинов, загинал като партизанин на 5 август 1944 г., Кирил Видински, оглавил Търговищкия партизански отряд.

В средата на 1942 г. е създадена и политическа основа на въоръжената съпротива в България в лицето на Отечествения фронт (ОФ). Оповестяването на коалицията на политическите сили в България, които са готови да се противопоставят на пронацистката политика на българското правителство, става на 17 юли 1942 г. по радиостанция „Христо Ботев” с прочитането на Програмата на ОФ. В нейните 12 точки са формулирани най-важните ѝ цели:

излизане на България от Тристранния пакт (т. 3),

изтегляне на българските войски от Сърбия (т. 2),

сътрудничество със Съветския съюз, Великобритания и Съединените щати (т. 5),

възстановяване на свободата на печата и сдруженията (т. 7),

амнистия на политическите затворници (т. 6),

забрана на прогерманските организации (т. 9) и т.н.

За участие в ОФ инициаторите-комунисти канят всички противници на обвързването на България с Третия райх, но съгласие получават само от левите земеделци, патриотичните военни от „Звено”, леви социалдемократи и отделни демократично мислещи политици. Останалите опозиционни политици предпочитат да изразяват несъгласието си с декларации, без да рискуват живота си.

Създаването на ОФ на практика реализира идеята на Георги Димитров от VII конгрес на Коминтерна през 1935 г. за народни антифашистки фронтове и така създава толкова необходимата на България в годините на войната политическа алтернатива. От появата си в средата на 1942 г. влиянието в политическото пространство на антифашистката алтернатива непрекъснато се разширява. На 10 август 1943 г. коалицията ОФ оповестява своето ръководство – Национален комитет, в който влизат Кирил Драмалиев, Никола Петков, Кимон Георгиев, Григор Чешмеджиев, Димо Казасов.

Въоръжената съпротива в България продължава през целия период до 9 септември 1944 г. Като имам предвид обругаването на тази съпротива през последните три десетилетия, ще си позволя да я поставя в по-широкия европейски контекст. Първото, което трябва да се каже на отрицателите, е, че за разлика от толкова възхваляваните напоследък тогавашни официални български власти, съюзници на Третия райх,

партизаните са част от един от големите феномени в тази война –

Европейската антифашистка съпротива.

Тя е скритият, но изключително важен съюзник на Антихитлеристката коалиция с несъмнен принос за Победата. Именно съпротивата прави войната срещу Тристранния пакт общоевропейска и всеобхватна – нейните операции карат нацистите и техните съюзници да усещат огън под краката си, да се чувстват несигурни не само на фронта, а и в тила.

Съпротивата прави войната общонародна, защото в нея се включват всички социални слоеве, класи и етнически групи, тя поставя начело на целите си възстановяването на свободата и независимостта, придава идеологически характер на европейското противопоставяне: фашизъм/нацизъм срещу демокрация/интернационализъм. А на дежурните твърдения на българските антикомунисти, че Съветският съюз и комунистите са „тоталитаристи”, а не демократи, ще отговоря, че преди да говорят, е добре да прочетат документите на съпротивата – във всички тях, включително и в комунистическите и съветските, целта е ясно заявена и тя е демокрацията, но демокрация за всички, по-късно ще бъде наречена „народна демокрация”.

Вторият спор за българската въоръжена съпротива е за нейната численост и обхват. В отговор на подигравки срещу партизаните, че били „мандраджии”, „шумкари”, „разбойници”, „предатели на държавния интерес”, „жертви на заблуда”, „измислени герои”, срещу които никой не се е борил, ще припомня как изглеждат нещата в други европейски страни. Вярно е, че българските партизани са значително по-малобройни от гръцките, югославските или полските. Но докато при тях става дума за окупирани страни и унищожителен окупационен режим, нашите партизани се борят в името на своите идеали за бъдещето.

Няма как да се скрие и омаловажи смелостта на над девет хиляди българи (4), напуснали спокойния си живот, за да се противопоставят на собственото си правителство. За разлика от борещите се срещу нацистките окупатори в случая с българските партизани е нужен много повече кураж, за да се противопоставят на собственото си правителство, обявило при това обединението на българските земи. И не само кураж, а и силна вяра в идеалите за нов строй, който може да осигури възстановяване на демокрацията в съчетание със социалната справедливост.

Когато говорим за предателство или защита на националните интереси, е редно да си зададем и въпроса: кой е по-голям патриот – този, който от ръцете на нацистите получава територии, които обаче ще поставят страната на подсъдимата скамейка след войната, или онзи, който е готов да тръгне срещу течението на националистическите нагласи и с оръжие в ръка да се бори за откъсването на родината си от пагубния Тристранен пакт и за присъединяването ѝ към Антихитлеристката коалиция?

За мен отговорът е само един – именно благодарение на тези няколко хиляди души и на още хилядите им помагачи България запазва предвоенната си територия с добавката на Южна Добруджа. Такова е историческото значение на феномена въоръжена съпротива в България като страна-съюзник на Третия райх. А ако се сравним с другите германски сателити, ще видим, че там също има комунисти и демократи, които се опитват да организират съпротивително движение, но не успяват да го направят преди да настъпят последните месеци на войната. Така например най-известната италианска съпротива възниква в окупираната от Вермахта северна част на страната едва след като Бенито Мусолини е свален от власт на 25 юли 1943 г. Затова българската съпротива е уникална за Европа в годините на Втората световна война.

Благодарение на съветската победа при Сталинград от началото на февруари 1943 г. Червената армия започва бавно, но неотстъпно да напредва на Запад, което стимулира българската въоръжена съпротива. През 1943 г. в България е създадена Народоосвободителна въстаническа армия (НОВА), която координира действията на партизанските отряди и бойните групи в различните краища на страната. За целта България е разделена на 13 въстанически оперативни зони, командването на които е поверено на Главен щаб. НОВА е съставена от 9 бригади, 35 батальона и отряда, 2 самостоятелни чети и няколко бойни групи.

Всички опити да се отрече значението на въоръжената антихитлеристка съпротива в България са несъстоятелни в светлината и на документите от епохата. Те показват, че правителството на Богдан Филов полага неимоверни усилия, за да се справи с партизаните, но не успява. През октомври 1943 г. са приети допълнения към Закона за защита на държавата, които не само разширяват обхвата на наказуемите деяния, а и позволяват смъртни присъди и за непълнолетни. В усилията за унищожаване на партизаните е включена и редовната армия, където се създават специалните отряди за бързо реагиране „Асен”. В началото на 1944 г. е учредена жандармерията – специални части за борба с партизаните, подпомагани и въоръжени цивилни групи на т. нар. Обществена сила.

Антипартизанската война в България е съпроводена с изключителна жестокост не само срещу партизаните, чиито тела и глави се излагани по мегдани и площади, а на убийците им са давани щедри парични награди, а и срещу техните ятаците и семействата им – стига се до убийства на деца, масово изгаряне на къщи и стопански помещения. Но и репресиите не съумяват да сломят волята за съпротива. Идеите се оказват по-силни от страха и материалния интерес. Съпротивата е българският принос за промените на 9 септември 1944 г.

Днес, 75 години след края на партизанската война в България, заслужава да си припомним имената на партизанските отряди и съединения:

бригада „Георги Бенковски“, бригада „Георги Димитров“, бригада „Чавдар“, бригада „Чепинец“, Първа родопска бригада „Георги Димитров“, Втора родопска бригада „Васил Коларов“, Първа софийска народоосвободителна бригада, Втора софийска народоосвободителна бригада, Първа средногорска бригада „Христо Ботев“, Втора средногорска бригада „Васил Левски“, Отряд № 4, Отряд „Август Попов“, Отряд „Ангел Кънчев“, Отряд „Анещи Узунов“, Отряд „Антон Попов“, Отряд „Асен Златаров“, Отряд „Васил Левски“ (Варна), Отряд „Васил Левски“ (Плевен), Отряд „Васил Левски” (Хасково), Отряд „Васил Левски“ (Пловдив), Отряд „Гаврил Генов“, Отряд „Георги Бенковски“, Отряд „Георги Бенковски“ (Червен бряг), Отряд „Дунав“, Отряд „Дядо Вълко“, Отряд „Народен юмрук“, Отряд „Никола Калъпчиев“, Отряд „Никола Парапунов“, Отряд „Панайот Волов“, Отряд „Петър Момчилов“, Отряд „Смърт на фашизма“, Отряд „Стефан Караджа“, Отряд „Хаджи Димитър“, Отряд „Христо Ботев“, Отряд „Христо Кърпачев“, Отряд „Христо Михайлов“, Отряд „Яне Сандански“, Брезнишки отряд, Габровско-Севлиевски отряд, Горнооряховски отряд, Дупнишки отряд, Ихтимански отряд, Кюстендилски отряд „Драговищица“, Омуртагски отряд, Поповски отряд, Радомирски отряд, Рило-Пирински отряд, Родопски отряд „Антон Иванов“, Средоречки отряд, Трънски отряд, Търговищки отряд, Царибродски отряд, Шопски отряд, Войнишка партизанска бригада „Георги Димитров“, Войнишки партизански батальон „Димитър Благоев“, Войнишки партизански батальон „Христо Ботев“, Босилеградски отряд „Георги Раковски“, Войнишки партизански батальон „Васил Коларов“, Интернационален войнишки батальон, Баташка чета.

Българската съпротива не се изчерпва само с партизанските отряди и бойните групи. Българи се включват и в голямото противопоставяне на

тихия фронт” между разузнаванията

на нацистка Германия и Съветския съюз

Българските разузнавачи жертват живота си в името на откъсването на България от Третия райх. Това правят членовете от групата на д-р Александър Пеев „Боевой”, предупредил в своите 400 шифрограми за германското нашествие в Съветския съюз, че Япония няма да нападне Съветския съюз и че България няма да изпрати войски на Източния фронт, както и тези на ген. Владимир Заимов.

Всички те го правят в името не на личния си интерес, а на България. Декларира го в предсмъртното си писмо д-р Пеев: „Поставял съм се в услуга на Съветския съюз съзнателно, поемайки всички рискове, защото бях и съм убеден в правотата на каузата, за която се боря в момента. В конфликта между Германия и Съветския съюз мястото на всеки българин и на всеки славянин е на страната на Русия” (5).

От всичко казано до тук личи, че датата 9 септември 1944 г. не е случайна в българската история, че тя е резултат не само от победоносния ход на Червената армия срещу германския Вермахт, а е плод и на усилията, волята и самопожертвователността на хилядите българи, включили се в антифашистката съпротива с различни средства и по различен начин.

Другият важен въпрос, на който много политици и историци са давали различни отговори, е за характера на събитията на самия 9 септември 1944 г.

В социалистическа България 9 септември беше изцяло положително оценяван, но с различно съдържание. През 1947 г. денят е отбелязван като Ден на народната армия, през 1949 г. се говори за Деветосептемврийско въстание, а през 1952 г. вече е Ден на свободата и празник на народната армия, докато от 1963 г. започва да се говори за „победа на социалистическата революция в България”, започнала с народно въоръжено въстание.

Тези оценки и празничният статут на 9 септември бяха отречени почти веднага след промените. Още през 1990 г. започна да се говори за 9 септември само като за военен преврат, извършен от военните, осъществили и превратите от 9 юни 1923 г. и 19 май 1934 г. През 2004 г., във връзка с 60-та годишнина от 9 септември 1944 г., Народното събрание по инициатива на десницата и с мнозинството на НДСВ дори приема осъдителна декларация. В нея се твърди, че на 9 септември 1944 г. бил „прекъснат европейският ни път”, че е започнал „утопичен експеримент, който забави с десетилетия нашето развитие”, че „Българската модернизация” се била провалила, че не били постигнати „справедливост и благоденствие”(6).

Къде е истината между тези коренно противоположни оценки?

Какво наистина е станало на 9 септември 1944 г.?

Още през лятото на 1944 г. властите започват да търсят спасителни промени, докато Червената армия застрашително се приближава към българските граници. Правителството на Иван Багрянов не може да направи толкова остър завой, колкото става наложително след промените в Румъния на 23 август. Едва в началото на септември се стига до отчаян опит властта да бъде предадена по мирен път на антифашистката опозиция – разбира се, не на въоръжената, а на легалната.

На 2 септември е съставено правителството на Константин Муравиев, министерски постове в което са предложени и на ОФ. ОФ обаче ги отказва, защото в началото на септември 1944 г. истинската алтернатива на управлявалите до момента не е легалната опозиция, а обединените в ОФ последователни антифашисти. Правителството на Муравиев е демократично, но без широка подкрепа в българското общество и на практика без никаква сред водещите сили в Антихитлеристката коалиция.

Още в края на август въоръжената съпротива се активизира, в Пловдив и Габрово се стига до сблъсъци, организирани са стачки на пернишките миньори и на софийските трамвайни работници, атакувани са затворите в Плевен, Варна, Сливен, от които са освободени политическите затворници, между 6 и 8 септември партизански части и комитети на ОФ превземат около 170 населени места в страната и обявяват властта на ОФ, докато армейските части и местните власти почти не оказват съпротива. Тези събития могат да се определят като въстанически действия за установяване на нова политическа власт в лицето на ОФ.

По същото време ръководството на ОФ подготвя завладяването на властта в София по класическите рецепти за военен преврат. През нощта на 8 срещу 9 септември армейски части с танковата бригада заемат ключови пунктове в столицата: Министерството на войната, Министерството на вътрешните работи, пощата, телеграфа, радиото, гарата. Акцията е подпомогната от Шопския отряд и софийски бойни групи, които са съсредоточени като охрана в градинката срещу военното министерство. Превратът се осъществява бързо и безкръвно, защото има подкрепата на важни военни части. Така на 9 септември с различни средства в столицата и в страната се налага новата власт.

Всичко това става във време, когато съветската армия навлиза в България, без да срещне каквато и да било сериозна военна съпротива. Съветският фактор играе важна катализираща роля за събитията на 9 септември, но за разлика от другите сателити на Третия райх в България има антифашистки сили, които самостоятелно, без пряка съветска намеса, извършват голямата промяна в дните около 9 септември 1944 г.

Затова моят отговор на въпроса дали на 9 септември е извършен поредният военен преврат или властта е извоювана с антифашистко въстание, е, че става дума за съчетание на двете – в София правителството на ОФ идва с преврат, разчитайки на военните от „Звено”, докато в страната властта е поета благодарение на действията на партизаните и на местните ОФ-комитети.

И още една разлика от превратите през 1923 и 1934 г. В София много граждани не наблюдават пасивно ставащото, а се включват в събитията. Дневниковият запис на един от очевидците – литераторът Борис Делчев, показва празничната атмосферата в столицата:

„Пред съветската легация непрекъсната манифестация. Появяват се първите части от партизанската армия. Зданието на легацията окичено с цветя. Към десет часа пристига с кола министърът на вътрешните работи Антон Югов. Министър – бивш тютюноработник. Засмяно, приятно изражение. Дали на младини (той и сега е много млад) този човек не е писал стихове? Има вид повече на поет, отколкото на политик. „Тази власт е ваша” – заявява той в своята импровизирана реч от колата. Всяка негова дума се заглушава от спонтанни викове. Глас от тълпата: „Въоръжавайте ни!” – „Правителството прави всичко възможно, за да въоръжи народа” – отвръща Югов. Навред лозунги за Отечествения фронт – спасител на България, за Червената армия, за нова Югославия. Тях повтаря и ораторът. Нестихващи одобрения. Гора от юмруци. Народът акламира армията. Побратимяване на дело” (7).

Този автентичен текст на времето дава отговор и на съвременните писания за ужаса, обхванал българския народ, когато „червеният ботуш” стъпил на българска земя. Със сигурност е имало немалко хора, обхванати от ужас, но, както личи от документа, достатъчно много са онези, които спонтанно и изпълнени с радост излизат на улиците, за да празнуват и приветстват младата нова власт, която възприемат като своя (8).

На 9 септември 1944 г. е сложен край на едно управление, плод на два преврата. Управление, превърнало България в съюзник на Третия райх, преследвало жестоко политическите си противници, което заради краткотрайното присъединяване на Македония и Тракия е изправило страната пред трета национална катастрофа. То е заменено от коалиционното правителство на ОФ, което възстановява политическия плурализъм и Търновската конституция, включва българската армия в заключителния етап на войната и започва нов етап в социално-икономическото развитие на България. Така изглеждат нещата на 9 септември 1944 г., когато е оповестена новата „народнодемократична” власт.

Втората половина на българския ХХ в. започва от 9 септември 1944 г., защото на тази дата е поставено

началото на пътя към новата социално-политическа система,

наречена по-късно социализъм

Този път, също както и изминатият до 9 септември 1944 г., не е никак лесен и безпроблемен. Той минава през вътрешнополитически борби и противопоставяния, отражение на външнополитическата еволюция в отношенията между Запада и Изтока в Антихитлеристката коалиция – от военно сътрудничество към следвоенна Студена война, през политически репресии първо срещу противници, по-късно срещу съюзници и дори съпартийци, през законодателна смяна на собствеността и насилствено коопериране. Но в края на краищата с цената на всичко това България тръгва по пътя на ускорената модернизация, която я трансформира от изостанала аграрна страна в индустриална държава. Социалните трансформации изграждат социалистическата социална държава, в която социалните различия са силно намалени, а милиони хора получават възможност за индивидуално развитие. Това е изворът на толкова атакуваната днес носталгия по социалистическото минало.

Днешните отрицатели на социализма няма как да избягат от оценката на зрителите на БНТ в национална анкета от 2010 г., че 9 септември 1944 г. е най-значимото събитие на ХХ в. Тази обществена оценка се дължи не на илюзии, а на фактите, които говорят, че след тази дата

България става икономически развита държава с тежко машиностроене, химическа промишленост и металургия, със заводи за полупроводници и изчислителна техника;

българи участват в международни космически програми;

развива се консервна, текстилна, дървопреработваща промишленост;

създадено е едро машинизирано земеделско стопанство с високи добиви и екологично чиста продукция;

многобройните предприятия на местната индустрия дават поминък на населението в по-слабо развитите райони, за да не се налага да напускат в търсене на работа;

осигурена е работа за всеки;

училищната мрежа обхваща всички населени места, а образованието е безплатно от първи клас до университета;

културата е достъпна, благодарение на широката мрежа от кина, галерии, музикални оркестри и състави, театри във всеки окръжен център, оперите и да не забравяме – националната мрежа на самодейността;

с разнообразна национална и местна преса;

създадени са условия за масов спорт, върху който стъпват високите спортни постижения;

с безплатна медицинска помощ;

да не говорим за почивните домове в планината и на морето, които осигуряват на мнозинството българи възможност за пълноценен годишен отдих.

Всичко това, независимо от множеството проблеми и недостатъци, с които бяха съпроводени тези постижения (липсата на политически и граждански свободи, проблеми с ефективността и качеството на продукцията и т.н.), стана възможно едва след 9 септември 1944 г. Осигурената социална грижа и защита за всички български граждани създаде предпоставките онова общество да бъде наречено социалистическо, макар и без политическа демокрация (9).

Затова хиляди българи имат пълното право тази есен тържествено да отбележат 75-годишнината от 9 септември 1944 г. Тази дата е празнична за онези, които оценяват историческото значение на преобразованията, донесли на тях и техните семейства много добри неща, а на България големи успехи.

Нека оценим по достойнство значението на 9 септември 1944 г. като водораздел в българския ХХ в. и дадем на всеки български гражданин правото сам да преценява дали да празнува или не, да помисли какво е било постигнато в социалистическа България и на каква цена, какво от доброто бихме искали да запазим и днес, и в бъдеще. Това, поне според мен, ще бъде истинската оценка за 9 септември 1944 г. седем и половина десетилетия по-късно.

Бележки:

(1) За ставащите все по-многобройни любители на историческата фантастика, които настояват, че България е била развита държава преди 1944 г. ще цитирам думите на депутата Серафим Георгиев, казани на 12 март 1940 г. в Народното събрание: „Картината на българската мизерия е страшна… Мога да ви прочета и данни: 19,5% от селските семейства живеят в тухлени, а 61% в кирпичени къщи; селското жилище се състои обикновено от две стаи, в които живеят средно шест души; в тези стаи обикновено се готви. 57 % от домакинствата нямат кладенци; 17,4% нямат клозети. 20% от домакинствата нямат кревати, а останалите 80% имат средно по два кревата за шест души. 28,5% от домакинствата нямат маса, а 36% нямат стол. 28% нямат печка. 36% нямат юрган. 46,5% нямат дюшеци, а 34% нямат никаква постеля. Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито, понеже 53% от домакинствата нямат нито един шкаф… Ето това са покъртителните условия за закъснялостта на българския живот”.

(2) Заради това стихотворение и участието си в Соболевата акция Вапцаров е арестуван и интерниран, а през 1942 г. заради участието му в комунистическа конспирация е осъден на смърт по Закона за защита на държавата и екзекутиран на 23 юли 1942 г.

(3) Наричам я антифашистка, а не само антинацистка, защото фашизмът е родовото понятие, а националсоциалъзмът само едно от проявленията му, а и защото като интернационалисти комунистите се противопоставят на крайния национализъм, който е ядрото на фашизма.

(4) Данните за броя на партизаните в България са много различни – от 2-3 хиляди до 20-30 хиляди. Използвам данните, които привеждат последните изследователи на партизанското движение: Донко Дочев „Партизаните – мит и реалност” (Изд. Макрос, 2004), според когото партизаните за 9660, Александър Везенков „9 септември 1944 г.” (Сиела, 2014). Добре е също да се знае, че според германското и американското военно разузнаване през май 1944 г. броят на партизаните е между 14 и 16 хил., според британското около 12 хил.

(5) Цит. по: Стоянов-Бигор, Г. С голямата мярка на историята. – Нова зора, № 23, 10 юни 2008 г.

(6) Декларация на Народното събрание по повод 60-годишнината от установяването на комунистическия режим в България, 9/09/2004, Единадесета сесия. – https://www.parliament.bg/bg/ns_acts/ID/5186.

(7) Делчев, Борис. Дневник. Изд. Народна култура, С., 1995, с. 22–23.

(8) Този извод се потвърждава и от спомените на един от противниците на комунистите – писателят Константин Константинов: „ То беше някаква злокобна картина, видение на ново бедствие (…) почти всеки човек имаше на петлицата си или в ръка червено цвете, по колите се вееха червени парцалчета – знаменца, втурваше се отнякъде нестройна колона от мъже, жени и младежи с червено знаме все с тия вдигнати юмруци, с викове „Смърт на фашизма!” и с фалшиви песни (…) това бе една разюздана тълпа, повече настръхнала от злоба, отколкото щастлива…” – Константинов, К. Път през годините. Спомени. Изд. Захарий Стоянов, С., 2015.

(9) Днес ние, историците, които изследват епохата на социализма, го наричаме държавен социализъм от съветски тип. Основанията ни са, че промените се осъществяват не от самоорганизиращото се общество (по Маркс), а изцяло чрез държавата (затова е държавен), а моделът е пренесен в Източна Европа от Съветския съюз (затова е от съветски тип).

Източник "Клуб 24 май"

България
Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 26 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Ердоган

  20 34 Отговор
  На кого му пука празниците на България?? На българите им пуснете чалга и кючеци и да си мятат салфетките, щото пари нямат естествено, вие ги занимавате с 9 септември... Мъка.. Мъка..

  Коментиран от #2, #8

 • 2 до Ердоган

  27 3 Отговор

  До коментар #1 от "Ердоган":

  Ердогане - кой къде те хване … :)

  Коментиран от #5

 • 3 ддд

  53 37 Отговор
  9-ти септември дойде за да може да станем най-бедната държава в Европа и Русия да решава вместо нас какво да правим.

  Коментиран от #65

 • 4 жоро уудстока

  26 18 Отговор
  Само единЧОВЕК да е загубил живота си незаслужено/кой дава право на някого да убива заради различно мнение,или мечти?!/,е повод най-малко да се замислим за положителна оценка на неосъщественият социализъм.А ако имаше жертви от рода ви?!
 • 5 Ердоган

  15 36 Отговор

  До коментар #2 от "до Ердоган":

  Истината май заболя, а? Най - големите патриоти са Турците и Руснаците! българите не ставате за нищо.

  Коментиран от #9

 • 6 nerizanov

  43 27 Отговор
  комунистите и техните копелета са за избиване

  Коментиран от #78


 • 7 ддд

  44 33 Отговор
  Един тъжен ден за България, още берем плодовете на тази окупация.
 • 8 Злобко

  41 3 Отговор

  До коментар #1 от "Ердоган":

  Я отивай в Турция да шляпаш кози и овце...
 • 9 Изумен

  42 3 Отговор

  До коментар #5 от "Ердоган":

  Турците пък какви патриоти сте бе нямате и сто години история преди това сте били само цигански племена без рот и националност.

  Коментиран от #13

 • 10 мислещ

  15 8 Отговор
  Едва ли някой ще си губи времето с такива дълги съчинения без особен смисъл...аз ще го кажа накратко защо: По същата причина, поради която се случва.... (Каквото се сетите лошо и ненормално) в момента: 1. Защото дърпащите конците на световната сцена (Не клоуни от типа на Буш, Меркел и т.н.) така са решили. 2. Защото хората (На световната сцена) са прекалено прости и не само не осъзнават първото, ами дори и се кефят на това, което им спускат. А тези, които все пак не се кефят, си играят на "ляво"-"дясно", понеже ако не го правят, ще трябва да признаят някои страшни истини (Вече споменати) и повече няма да имат извинение за бездействието си (Гласуването в "ляво"-"десния" цирк не е действие, а отказване от него).
 • 11 висок

  36 28 Отговор
  Тая червена зараза защо я публикувате. Тя бълва само лъжи и манипулации! 9-ти Септември е ден на национален траур! 141 г руско иго стигат!
 • 12 Поручик Балканец

  36 27 Отговор
  Гнусно слугинско писание, обидно за десетките хиляди убити от слугите на Москва.
 • 13 Ердоган

  12 28 Отговор

  До коментар #9 от "Изумен":

  Какво като нямаме 100 години история? Били ли сте наши робо 500 години, били сте, въпреки, че по времето на Османската империя. Турция със 83 милиона население, предимно младо, със голяма икономика, армия, произвеждат си от игла до конец, всеки ден измислят нови бойни машини турско производство, купуват най - модерните оръжия на света, правят мега - проекти, България освен да е най - бедната и разграбена държава в Европа, и със изчезващо население, друго?

  Коментиран от #23, #30, #66, #72

 • 14 Гоце🍺

  34 25 Отговор
  Знаете ли как дявола четв евангелието? Тази е съща. Септемврийският метеж нарича въстание. Предложението за окупация от СССР как да наречем. Премълчава, че Германия и СССР са съюзници. Партизани е нямало, имало е шумкари.
 • 15 Русороб

  31 23 Отговор
  Тази червеношийка да си бае на полезните идиоти, истинските българи си знаем историята. Грешката беше 89-а че не ги избихме да се свърши с тази червена зараза и руски слугинаж.
 • 16 хаха

  13 7 Отговор
  "Девети септември ми даде сандалки, да тичат да тичат крачетата малки. Девети септември ми даде геврече, изяж го девети септември ми рече" ...
 • 17 ддд

  26 22 Отговор
  9-ти Септември, денят в които България губи суверенитета си и става пионка в Съветските ръце. Сталин=Хитлер.
 • 18 Тръмп

  28 14 Отговор
  Атентатът срещу Църквата "Света Неделя" бил оправдание за избиването на комунистите???:):):)А как трябва да се постъпва с терористи взривяващи Църкви???:):):)
 • 19 Тръмп

  23 22 Отговор
  Тази фалшива историчка,трябва незабавно да бъде уволнена от СУ-Исторически факултет за спекулиране с Историческите Факти и подкрепата на Комунизма!!!:):):)
 • 20 Тръмп

  24 20 Отговор
  С лъжите на Баева се подклажда ново разделение на българите,на лоялни към Москва комунисти и всички останали!!!:):):)

  Коментиран от #24

 • 21 Този коментар е премахнат от модератор

 • 22 Тръмп

  23 19 Отговор
  Баева вън от Историческия факултет на СУ!!!:):):)
 • 23 Шопо

  19 1 Отговор

  До коментар #13 от "Ердоган":

  Бе я се разкарай и не ни занимавай с комплексите си. Каквито и проблеми да имаме са си наши. Ти не реви на чужди гробища. Гледай си там Турцията и нас ни остави на мира!
 • 24 мислещ

  16 5 Отговор

  До коментар #20 от "Тръмп":

  Не са "всички останали", а са три групи: "" лоялни към Москва комунисти", лоялни на запада комунисти, и нормални/мислещи хора....макар че третата група е толкова нищожна, че може и да си прав, изобщо да няма смисъл да я включвам.
 • 25 Тръмп

  17 16 Отговор
  Българския Парламент Заклейми Комунистическия Режим,като Престъпен а допуска комунисти да преподават в СУ!!!:):):)Това също е престъпление!!!:):):)
 • 26 Тръмп

  25 14 Отговор
  Баева не каза думичка за Жертвите на Комунизма,за нея тези които не са комунисти, не са хора!!!:):):)Баева е Срам и Позор за България!!!:):):)
 • 27 Девети септември

  19 6 Отговор
  1944 г. идва и щеше да дойде независимо от това дали българите са искали или не. Друг въпрос е , че по-голямата част от населението го подкрепя, друга част -не, а основните управлявали до тогава политически сили пак са се скрили и са открили пътя на слабата извънпарламентарната опозиция, както стана и на 10 ноември. Поредното бягство на основните политически сили от отговорност, след като са вкарали страната в поредния безумен филм. Сега обаче, част от съвременните историчета, политичета и други ... ичета се занимават с гнусния въпрос да прехвърлят тази отговорност на СССР, което е малоумно. Това отвращава и най-важното полза за нас няма...
 • 28 Тръмп

  13 12 Отговор
  Баева изобщо не споменава Убийството на Княз Кирил и не осъзнава,че ако не бяхме съюзници на Хитлер,той щеше да избие всички комунисти и евреи,както направи в СССР-Геноцит над комунисти и евреи!!!:):):)
 • 29 ддд

  23 13 Отговор

  До коментар #21 от "Връл червен комунист":

  Комунизма е една утопия, точно такива като вас изкупиха на безценица земята, предприятията и всичко ценно, окрадохте държавата и сега сте най-големите капиталисти. Лъжци, крадци и убийци това сте вие комунистите!

  Коментиран от #36

 • 30 Стършел

  18 3 Отговор

  До коментар #13 от "Ердоган":

  Турция може да е добре, но ти защо си в България щом там е супер?! Или те е страх, че ердо може да те укауши? Щом си избрал да живееш в България (ако живееш тук) ще бъдеш лоялен гражданин, каквито са повечето нормални мюсюлмани в България. Ако си от МИТ, то вече е ясна работата. Анадън му?
 • 31 Тръмп

  15 13 Отговор
  Царска България и Богдан Филов са единствените в Европа,които Спасиха евреите и комунистите на своя територия!!!:):):)И за благодарност и по заповед на Сталин и СССР,бяха убити от Народния съд с фалшиви обвинения!!!:):):)

  Коментиран от #70

 • 32 ддд

  15 12 Отговор
  9-ти септември- 16 република на СССР
 • 33 Тръмп

  16 14 Отговор
  Баева колкото и да опитва,да оправдае Комунистическия режим и Престъпления,няма да успее!!!:):):)Истината и Фактите са вечни,а не като нея!!!:):):)
 • 34 Този коментар е премахнат от модератор

 • 35 Този коментар е премахнат от модератор

 • 36 Връл червен комунист

  15 10 Отговор

  До коментар #29 от "ддд":

  Върнахме на народа неговото награбено от шепа фабриканти и арендатори посредством зверска експлоатация. За жалост сега картината е като преди Освобождението от фашистите!

  Коментиран от #40, #41

 • 37 NSDAP

  11 15 Отговор
  Русофилите са едни долни,мръсни продажни псета!Аз съм от Битоля (Вардарска Македония) и от моите предци по онова време дядо ми е разстрелян защото не пожелава да се напише македонец,а баба ми е удушена и изнасилена,след като е била мъртва.След като всички българи от Македония сме претърпели такива неща от червената ракообразна чума,в България има кретени които я хвалят?Тези които я хвалят им пожелавам бърза смърт.Вие сте национални предатели и заслужавате само смърт!Евала на Стефан Стамболов,че е бил такъв капацитет,и е знаел какво ще причини руската пропаганда на майка България.Докоокото до вермахта и Адолф Хитлер,те са нали братя и всеки един нормален човек знае,че днес Германия е окупирана от евреите и днес правителството там е пряко подчинено на Билдерберг.Адолф Хитлер е един герой,който се бори срещу ционизма,масонството и комунизма,което всъщност е отроче на масоните.Изгледайте The greatest story never told и ще ви стане ясно какъв е бил Хитлер и защо ние българите трябва да го направим светец,както Левски Ботев искат някои да бъдат светци.А глупостите че българите не са били арийци си го начукайте в оная работа.Още по времето на Адолф Хитлер,Ганчо Ценов пише книга за българите,келтите и готите като там красноречиво пише,че прабългарите са тракийски племе,което се е борили да обедини всички тракийски племена в една държава,."Лошият" Хитлер вместо да затвори в лагер Ганчо Ценов,както би направил другаря Сталин,затова че казал,че германците произхождат

  Коментиран от #49

 • 38 Иван

  0 3 Отговор
  Защото мина 8
 • 39 onq s konq

  8 4 Отговор
  Честит празник другари гербари. За който слушка ще има мезонети и къщи за гости. Опичайте си акъла и викайте Ура за първия.
 • 40 ддд

  10 10 Отговор

  До коментар #36 от "Връл червен комунист":

  няма разлика, фашизъм=комунизъм.

  Коментиран от #46

 • 41 Този коментар е премахнат от модератор

 • 42 Този коментар е премахнат от модератор

 • 43 Този коментар е премахнат от модератор

 • 44 Този коментар е премахнат от модератор

 • 45 Този коментар е премахнат от модератор

 • 46 NSDAP

  13 2 Отговор

  До коментар #40 от "ддд":

  Какви глупости говориш!Няма как да се сложи знак за равенство между двете идеологии.Хитлер 1 не е бил фашист,а национал-социалист.Второ, ХИТЛЕР е имал уважение към хората (във Африка за Вермахта се бият негри,араби т всякакви други),а на изток се бият ортодоксални евреи,които са против ционизма и юдаизма.Какви знакове за равенство поставяш,между полуграмотният селянин Сталин и художника и ветерат от ПСВ Адолф Хитлер?Аман вече от прости либералчета!Ходете си е Полша при оня Дудек ли там какъв беше и се радвайте на посоките гей паради,на детските стратегии или пък на дрогата и проституцията,което се шири там.

  Коментиран от #55

 • 47 Наблюдател

  9 9 Отговор
  Изпълзяха червените рептили!

  Коментиран от #51

 • 48 Този коментар е премахнат от модератор

 • 49 Боклук

  6 12 Отговор

  До коментар #37 от "NSDAP":

  Първо, за Македония ще благодариш на онези, чиито задници лижеш сега - англия австоунгария и германия. Второ, вярно е че комунягите нищо не са направили за да се върне Македония към България, обаче за разделението на Европа на два лагера имат заслуга колкото Сталин, толкова и Чърчил и Рузвелт, така че благодари и на тях за това че са ни отредили място със Сталин. Трето, имай предвид че условията на Чърлчил и Рузвелт към нас са като след ПСВ, т.е. ако втори фронт след Африка беше открит на Балканите, ние щяхаме да си плащаме за участието ни на странарата на Германия, като Окупатори в Гърция и Сърбия, освен с пари и с територии. И четвърто, ДЕМОКРАТИТЕ КАКВО НАПРАВИХА ЗА 30 г. ПО ВЪПРОСА ЗА МАКЕДОНИЯ?

  Коментиран от #62

 • 50 Този коментар е премахнат от модератор

 • 51 Този коментар е премахнат от модератор

 • 52 Генерал Хайнц Гудериян

  14 5 Отговор
  Беше ми любопитно да видя какво е на Копринка.Бях под прикритие,защото съм върл русофоб,но ми беше интересно да видя как е там.Теорията че бг са русофили веднага се разби на пух и прах!1/3 от тамошните хора бяха от мургавите Българи (тоест циганета),а другата 1/3 бяха някакви си монголи и с имена Никита,Альоша и Василий,които да руски.Само 1/3 от хората там бяха българи.Всипко друго беше небългарско!
 • 53 Този коментар е премахнат от модератор

 • 54 Българин

  15 11 Отговор
  Българи да ви е честит най светлия празник в новата история на България. Навършиха се 75 години от всенародното антифашистко въстание. Благодарение на червената армия Освободител последваха 45 години на подем и развитие. В тези години България постигна най големия си разцвет. Да не изброявам постиженията няма да ни стигне времето.
 • 55 ддд

  10 6 Отговор

  До коментар #46 от "NSDAP":

  За Хитлер нищо не съм казал, той е освободител на южна Добруджа. Фашизъм не е имало нито в Германия нито в България, само в Италия.
 • 56 ДЖЕРОНИМО

  9 7 Отговор
  ДА ГО ДУХАТЕ ФАШИСТИ
 • 57 Този коментар е премахнат от модератор

 • 58 Мирослав

  13 10 Отговор
  Няма кой да вярва вече на тези лъжи. Сега не е 1950 година, а единственият източник на информация отдавна не е само институтът по история на БКП.

  Коментиран от #60

 • 59 Русороб

  11 9 Отговор
  Смърт на всички комунета, да се избавим от шумкарската чума и руски слугинаж.
 • 60 Бай хой

  11 10 Отговор

  До коментар #58 от "Мирослав":

  Айде де дай един достоверен източник. Лесно е да отровиш душицата на необразовани лумпени с крещящи и необосновани лозунги. Благодарение на СССР и червената армия България не е разделена на части и раздадена на турци гърци и сърби. Точно това са искали Англия, Франция и сащ. Насраните фашисти от Германия са нямали думата тогава. Именно СССР ни дава южна Добруджа. И ако не бе предателската политика на фашисткия демократически сговор България щеше да си получи и излаза на Бяло море и солунската митница. Македония е загубена още 1913 година с букурещкият договор за който вина няма нито Коминтерна нито Русия, нито СССР, нито комунистите. Неграмотните лумпени да не се излагат. И ако не бе простащината на ген. Колев да гони оттеглящите се руски войски заради революцията букурещкият договор щеше да бъде отменен още с Ньойския който пък нямаше да ми отнеме и други територии.
 • 61 червен плазмодий

  9 6 Отговор
  Девети септември ми купи палтенце и каза: – Честито, честито, момченце! Девети септември ми купи сандалки. – Да припкат – заръча – краченцата малки! А после ми сложи в ръката геврече. – Хапни си! – Девети септември ми рече. Накрая, дечица, каква изненада! И знаменце даде ми той за парада! Изтичах при баба, разказах й всичко. А баба въздъхна: – Ех, внуче, добричко. Такъв е, такъв ни е празникът – харен. И всеки го среща сега благодарен. Той дава на всинца ни дрешки, закуски и розово слага на детските бузки. А старият дядо, засмян, се обади: – Девети септември и младост ни даде.
 • 62 Бай хой

  6 8 Отговор

  До коментар #49 от "Боклук":

  Направиха направиха. Жени Женева първи призна това недоразумение за държава. Пешо коня пък предаде История славянобългарска. Разрушиха България. О лошите комунисти са я възродили от на ЦЦ ионслната катастрофа след втората световна.
 • 63 помнещ

  12 7 Отговор
  От студентските си години не бях чел това....има го в учебниците по история на БКП,научен комунизъм и във всеки роман по темата,както и в спомените на борците/по едно време пишеха всички-на килограм/....нищо ново под слънцето,че и патоса е същия...!!!
 • 64 Пешо

  14 5 Отговор
  Над половин милион живи антифашисти имаше през 1989 г., значи на 9 септември 1944 са били над милион... Как не са свалили власта преди девети умът ми не може да го побере ...
 • 65 Грую

  5 6 Отговор

  До коментар #3 от "ддд":

  Майсторе, сега от какво се оплакваме? Че сме се развивали неправилно 45 години и сме били бедни и мизерни. Имало е репресии и убийства. Добре ами че то от 10,11,1989г. изминаха 30 години вече почти без някой месец. Това са 2/3 като време от онова, което го наричаме изгубено и какво е налице - пак сме най-бедните и то даже сме доста по-лошо положение спрямо другите в сравнение с преди тези 30 години. Я направете едно сравнение с Полша, Чехия , Унгария, Румъния, а дори и със Сърбия , която води война и нито е в НАТО , нито е Европейския съюз. Толкова ни е моженето на тези, които оставаме тук. Тези които отиват на Запад при онзи ред явно успяват повече, но дето е речено "Никой не е станал пророк в собствената си страна"!
 • 66 ха ха ха

  6 4 Отговор

  До коментар #13 от "Ердоган":

  Точно затова сте най -смешните . Да държиш някого 500г и да дпуснеш да си направи държава ..
 • 67 Престъпника от Банкя

  9 7 Отговор
  България, начело с Бай Бойко, се управлява от същата пасмина, до днес!! Тая бабичка не може да ни излъже - комунистите са убийци!! БОЙКО БОРИСОВ Е НОВИЯ ТОДОР ЖИВКОВ!
 • 68 someone

  9 4 Отговор
  най-накрая някой се намери да каже истината , от която така ги боли управляващите.
 • 69 Този коментар е премахнат от модератор

 • 70 Пълни простотии

  4 4 Отговор

  До коментар #31 от "Тръмп":

  си написал. Спасили са българските фашисти Гео Милев, Никола Вапцаров и още хиляди борци против фашизма ли?
 • 71 Връл червен комунист

  5 7 Отговор
  Честит национален празник и всенародна радост! Светла дата която бележи края на мракобесната експлоатация на народа от шепа фабриканти и арендатори в съюз с фашистите! Почит пред партизанското движение и Червената армия Освободителка!

  Коментиран от #76

 • 72 NSDAP

  7 2 Отговор

  До коментар #13 от "Ердоган":

  Извинявай друже,ама турците много отдавна са под земята.Ти си или някакъв кюрд,или потурчен българин,или някакъв мангал,който се мисли за турчин.Истинските турци са в Русия и са с монголоидни черти.Така че ти си турчин толкова,колкото българите да славяни или тюрки.Ясно?!
 • 73 Този коментар е премахнат от модератор


 • 74 Този коментар е премахнат от модератор

 • 75 ПЕНКО

  4 0 Отговор
  ВСЕКИ НОРМАЛЕН КРЕТЕН / ДОРИ ЖЕНА/ ТРЯБВА ДА ИМА КРИТЕРИЙ -КОГА СЕ Е СБРЪЧКАЛ И ОСТАРЯЛ И ОГЛУПЯЛ И ДА НЕ СА ПУПИ В САЙТОВЕТЕ ЗАРАДИ СОБСТВЕНАТА СИ МНОГОГОДИШНА БЕЗСМИСЛЕНОСТ !!! ДОРИ НА БРИГАДИ НЕ СИ ХОДИЛА !?!?
 • 76 Личен хм

  8 2 Отговор

  До коментар #71 от "Връл червен комунист":

  Чрез окупация червената сган е освободила и полша самоче поляците не са въртиопашки като вас и помнат терора. Затова им изхвърлиха гнусния комунизъм и Лех Валенса ги изрита. Затова и финансово поляците са по добре от нас и мразат комундалите. То кой ли ги обича в източна европа и Германия. Освен сърбите ама то затва половината им население е в западни държави и те са като вас подлизурковци пилзващи се от икономиката и стоките на демокрацията.
 • 77 Усмивката

  3 0 Отговор
  Каква е тая прокомунистическа пропаганда.Исторически събития и факти облечени в лъжа.Българския народ се бил разделил.?Българския народ го разделиха.Българския народ бе насъскван един срещу друг.Защото така разбраха че ще завладеят България.Да уточня.Битите от България.
 • 78 Този коментар е премахнат от модератор

 • 79 Този коментар е премахнат от модератор

 • 80 Този коментар е премахнат от модератор

 • 81 народняк

  1 0 Отговор
  требва да има нов 9.IX за да се отърве народа от новото фашистко робство

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.