Last news in Fakti

11 Септември, 2019 06:30 8 524 14

Сега Джонсън може да прави каквото си поиска. А това е много опасно

  • великобритания-
  • брекзит-
  • борис джонсън-
  • джон бъркоу

Британските депутати излизат в принудителна почивка и ще бездействат почти до самата дата за Брекзит

Сега Джонсън може да прави каквото си поиска. А това е много опасно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Британските депутати излизат в принудителна почивка и ще бездействат почти до самата дата за Брекзита. А през това време Борис Джонсън може да прави каквото си поиска. Това е повече от опасно.

Председателят на Долната камара на британския парламент Джон Бъркоу подаде оставка след 10 години на този пост. Той беше не просто човек, който следи за спазването на дневния ред и добрия тон в изказванията. Той се грижеше и за това: правата на парламентаристите да не бъдат орязани и пометени от свръхмощното правителство. Парламентът му дължи благодарност. Десните консерватори обаче искаха да му отмъстят и с лека ръка захвърлиха една утвърдена традиция - да не се издига алтернативен кандидат срещу говорителя на парламента в неговия избирателен окръг. С оттеглянето си Джон Бъркоу на практика изпревари замисляния от тях ход да го изхвърлят.

"Опасно е, че ние сами орязваме силата на парламента", заяви Бъркоу преди депутатите да излязат в разпоредената от премиера Джонсън принудителна ваканция от пет седмици.

Но онзи, към когото най-вече е адресирано това предупреждение, упорито си запушва ушите. Борис Джонсън явно би предпочел да управлява по маниера на автократите в Турция, Русия или някъде другаде, без да има защо да се съобразява с намесата на парламентаристите.

Униженията на Борис Джонсън

В Уестминстър от седмици насам се издигат протестни плакати с надпис "Предатели на народа". Перфидният език на тези плакати е взет назаем от десния булеварден печат, който в съюз с премиера се опитва да внуши на гражданите, че парламентът представлява някаква говорилня, от която няма никаква полза и в която само се губи време, вместо максимално бързо да бъде приложен твърд Брекзит. Да унижава депутатите, да ги нарича "слабоумни" и "колебливи пъзльовци" вече спада към обичайния репертоар на Борис Джонсън.

С това той просто посича корените на парламентарната демокрация. Защото депутатите не са просто изпълнители на преобладаващото мнение в своите избирателни окръзи. Съвестта им ги задължава да служат по най-добрия начин на общото благо и на гражданите.

Тъкмо това се опитаха да направят депутатите в Долната камара - да спрат "твърдия" Брекзит в последна минута с помощта на закон. Много от тях навярно са подценили трудностите, свързани с излизането на Великобритания от ЕС, когато са гласували за неговото провеждане преди повече от две години.

Но това намерение се оказа толкова отровно, че междувременно разяжда отвътре цялата британска политика. А усилията на членовете на парламента да предотвратят икономическия и политически срив на страната, биват възнаградени с обиди и заплахи за убийство, които ги заливат от социалните медии.

Парламентът е безсилен

Великобритания винаги се е гордеела с дълголетието на своите институции, с утвърдените си традиции и дори с отчасти странните си правила. Славата ѝ като родина на една непоклатима демокрация спадаше към устоите на британския имидж. Политическото уважение, с което посрещаха страната в чужбина, се дължеше и на тази слава.

Покрай кризата с Брекзита обаче, британците се разделиха с репутацията си на разумни хора, взимащи прагматични решения. А ужасените им съседи сега наблюдават как правителството в Лондон парализира собствените си демократични институции, вреди на имиджа им и ги затруднява във функционирането.

Депутатите в Долната камара сега ще излязат в принудителна почивка и ще бездействат почти до самата дата за Брекзита. Те опитаха всичко възможно, за да вържат ръцете на Борис Джонсън. Не е сигурно обаче дали новият закон, забраняващ т.нар. "твърд" Брекзит (без сделка), ще се окаже достатъчно силен, за да блокира премиера.

Преди всичко обаче сега парламентът е просто безсилен, той е избутан в глуха линия. През следващите седмици Борис Джонсън може да прави каквото си поиска, защото в момента липсва какъвто и да било демократичен контрол. А с премиер като него, който води открито разрушителна политика, това е повече от опасно.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КО немое да бъде

    13 11 Отговор
    Ми този от снимката викаше като гламав ве това ли са им "традициите"?! Ако са това, тези на когото вика сигурно са по гламави от него за да се надвиква с тях ??!!!
  • 2 ГрУЮ

    22 6 Отговор
    Джонсън управлява като автократ - турчин, защото е такъв, или поне 1/8-ма от него. Прадядо му е бил турски министър.
  • 3 Новите дрехи на царя

    21 3 Отговор
    “премиера се опитва да внуши на гражданите, че парламентът представлява някаква говорилня, от която няма никаква полза и в която само се губи време, вместо максимално бързо да бъде приложен твърд Брекзит. Да унижава депутатите, да ги нарича "слабоумни" и "колебливи пъзльовци" “ - най-сетне някой да каже истината в тази прогнила Англия!
  • 4 наивник

    4 3 Отговор
    Прави впечатление тенденциозно подбраните снимки на Джонсън и Тръмп,за разлика на тези на Путин!Вече няколко години агресивна манипулация!!

    Коментиран от #7

  • 5 Ееее

    4 1 Отговор
    Е каква разрушителна политика води Борката ,
    автора да обясни?
  • 6 Конструктивни

    1 1 Отговор
    Само когато не са за наши проблеми са такива. Тогава е излишен всеки коментар!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГОШО

    2 0 Отговор
    Е нали там му забрани парламента в затвора ще го вкарват ,незнам си още кво Сега можеш да прави квото си поиска
  • 9 ПЕНКО

    4 1 Отговор
    ЗАЩО ПЛАТЕНО ОТ САЩ -" ШВАЙНЕ ШВАБЕНЗИ ВЕЛЕ " Е ТОЛКОВА АКТИВНО СРЕЩУ Б.ДЖОНСЪН ???????

    Коментиран от #14

  • 10 Миро

    2 0 Отговор
    Много превратно разбиране за демокрация. Власт на народа. Народът на Нейно Величество пряко, с референдум си изрази волята.
  • 11 Joro

    3 0 Отговор
    Еииииии....те тия задминаха турските и индийски сериали бе...ма направо се насраха...
  • 12 Дойче веле

    1 1 Отговор
    Манипулатори! 7562
  • 13 айдеееее

    2 0 Отговор
    брекзииииит и булекзиииииит!
  • 14 кой му плаща

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "ПЕНКО":

    тръмп, цру, сорос... кой? Всички плащат от сащ! Сорос отдавна им върти номера, за да провали брекзит, кой мислиш плаща на дойчовото желе да циври з циганите?