Last news in Fakti

12 Септември, 2019 10:00 3 386 48

Градината отвъд добро и зло

  • градина-
  • добро-
  • зло

Отвъд доброто и злото има единствено нищо

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Отвъд доброто и злото“ е заглавие на един от трудовете на Фридрих Ницше – апологет на „свръх-Аза“ и „свръх-човека“. Иначе е починал от сифилис.

Тази книга е претенциозно пустословие, манифестиращо омразата му към Христос. Наскоро гледах филма „Даяна“, в която пакистанският ѝ любовник оставя цветя след смъртта ѝ заедно с бележка-цитат на поета Руми:

„Отвъд доброто и злото има градина. Ще те чакам там“. Някъде там, където няма добро и зло – това е мечта, нали? Изглежда добра мечта. Но е нищо.

Отвъд доброто и злото има единствено нищо. Вселената е изпълнена с добро и зло.

Нашият свят е изпълнен с добро и зло. Ние сме подвластни на добро и зло. Виждаме го всекидневно край нас, усещаме го всекидневно вътре в нас.

Това е вечното постановление на Бог, Който ни съветва да изберем живота:

„Призовавам днес небето и земята за свидетели против вас: положих днес пред тебе живот и смърт, благословение и проклятие. Затова избери живота, за да живеете ти и твоето потомство!“

Второзаконие 30:19

Общност от приятели. Приятели, който съзнателно са избрали живота.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    4 6 Отговор
    "Концепцията на Ницше, че „Бог е мъртъв“, се отнася до юдейско-християнската вяра, и не до всички други вероизповедания. Той твърди, че будизмът е една успешна религия, на която той дава комплименти за насърчаването на критичната мисъл."
  • 2 коки

    3 2 Отговор
    бе кви са тия притчи от 4-ти километър всеки ден
  • 3 Йосарян

    6 2 Отговор
    Урумов, когато разбереш Ницше ще се ужасиш колко си промит. Той не умира от сифилис. Явно съдиш, за да не бъдеш съден.

    Коментиран от #27

  • 4 Госあ

    2 5 Отговор
    урумов, дребно човече, с юдейско- протестантските си пасквили и лъжи няма да станеш по голям. Има пет теории за смъртта на Ницше, една от която допуска сифилис, от който би могъл да се е заразил по време на военната си служба като доброволец. Там се е заразил и с дизентерия.

    Коментиран от #9

  • 5 Йосарян

    2 0 Отговор
    Очаквам да осъдиш Казадзакис, заради Последното изкушение на Христос. Както и Булгаков за Майстора и Маргарита. А може просто да ти се смеем!
  • 6 Каскет

    3 2 Отговор
    И Декарт,и Ницше ги бие съчмата!Единия след дълги размишления установил,че съществува...смех!
  • 7 100

    3 2 Отговор
    Ницше не мрази Христос, по-скоро Християнството. Самият Ницше пише приблизително следното - че Христос сам е щял да се откаже от учението си, ако е живял още години, защото бил достатъчно благороден, за да го направи. Вече спрямо църквата, деянията и учението на апостолите е негативно настроен.
  • 8 ٩(͡๏̯͡๏)۶

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: претенциозно пустословие.
  • 9 Не религиозен

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    За дизентерията е обяснимо, но за сифилиса едва ли само войната е причина. Пък и доколкото ми е известно, накрая тази болест завършва с умопомрачение. Та се чудя дали е бил с всичкия си ум, когато е разнасял "философските" си съждения? Има и друг пример за един, който мрази Бог и прокламира "свобода" чрез революция...

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Студент

    3 2 Отговор
    а бе веселяк, работата е там, че Ницше го знаят по целия свят, а такива като тебе, само у Факти. дори и близко не си до мозък от такава класа като този на Ницше, къде си тръгнал? намери си за критики някой в твоята категория, къде си тръгнал да се мериш с големите трезвомислещи мозъци?
  • 11 Студент

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Не религиозен":

    хора като вас, които изгарят от желание да се прекланят пред някого, няма как да рзаберат такова висше мислене, на прекалено ниско стъпало сте. първо трябва да се научите да уважавате човешката личност, като я слагате винаги на първо място
  • 12 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Не религиозен":

    Писах, че никой не знае каква е причината за невродегенеративното му заболяване. Всичко са само предположения.

    Коментиран от #14

  • 13 Госあ

    3 3 Отговор
    Оставяйки настрана злобата и дребнодушието на един доказан продажник, който се опитва да се постави до великан, светът не се дели на добро и зло, всичко е изначално добро а злото се появява вследствие на човешкия разум. Тоест преди човека, всичко е добро. Изначално и човек е добър след като се роди, но вследствие на несправедливостите и тежкият живот, някои хора започват да вършат злини. Затова, най верният път е да следваме интуицията си, защото ние интуитивно знаем кое е добро.
  • 14 Не религиозен

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Това, че и ти не знаеш е доста смущаващо... Сифилисът е венерическа болест, която се предава по полов път. Какво повече има да се чудим? Когато "никой не знае" е повече от сигурно, че причината е ГРЕХА! Не е ли непрестижно и обезкуражаващо за хора като теб, които "работят за човечеството" да признават, че "никой не знае"?

    Коментиран от #17

  • 15 Иванов

    2 1 Отговор
    Братя и сестри, изберете Бога. Не забравяйте Небесния Отец и Земната Майка Шехина и Техния вечен съюз. Всичко друго е второстепенно.) Бог да благослови своите раби и рабини!!!

    Коментиран от #39

  • 16 Гост

    2 2 Отговор
    Една мижитурка тръгнала да намира кусури на Ницше.урумов трябва ти психиатър.
  • 17 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "Не религиозен":

    Тази болест може да се придава и по кръвен път също така. И за стотен път, не е известно от какво е умрял Ницше. безспорно обаче това псивдовярвящо религиозно мекере урумов има много повече грехове. Всеизвестно е, че Ницше не е имал особено много контакти с жени. Но дори и от сифилис да е умрял, това няма абсолютно никакво значение.

    Коментиран от #20, #26

  • 18 Не е ли странно...

    0 0 Отговор
    Ницше е бил син на пастор. Твори, разболява се психически. Оставя след себе си гениални творби, не оставя наследник. Винсент Ван Гог, син на пастор, самият той бил пастор, твори разболява се психически. Оставя след себе си гениални творби, не оставя наследник. И кой всъщност върши това, което е по волята на Бог? Бог на кого ще каже: Махнете се от Мен, не ви познавам?

    Коментиран от #19

  • 19 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Не е ли странно...":

    Какво е странно ? Пастор ?... Това, че някой е пастор не го облича автоматично в святост. Той също е човек и също е подвластен на греха. Но негова и на всеки един, който иска да бъде угоден на Бог, принадлежи отговорността да внимава за греховете си и своевременно да се справя с тях, защото Бог е казал: "Бъдете свети, както Аз съм свят!" Как ? Като осъзнае греха, изповяда го пред Отец и помоли за прошка. А след като Бог му е простил - повече да не съгрешава ( притчата за прелюбодейката и Исус). Понякога борбата с греха може да бъде продължителна, но ако е искрена, Бог изпраща победа и освобождение от греха. Така, че нека внимаваме за себе си, защото "Всеки сам за себе си ще отговаря в съдния ден". И да не забравяме за неизповяданите наследствени грехове, които независимо дали си пастор или владика, се проявяват до четвърто поколение...дори при проява на гениалност.
  • 20 Не религиозен

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Има значение, защото както казах в последна фаза, тази болест завършва с психическо разстройство и умопомрачение. Така, че "философските" му прозрения може да са плод на това. Но на теб ти е удобно да пропускаш тази "малка" подробност, защото ти допада. Защо ли?...

    Коментиран от #21, #28

  • 21 Как знаете каква е последната фаза

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Не религиозен":

    Вие лекар ли сте? Пишете толкова често, но не става ясно каква професия имате, или поне с каква дейност се занимавате.

    Коментиран от #22, #23, #24, #25

  • 22 459

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Как знаете каква е последната фаза":

    По-скоро от собствен опит знае.
  • 23 Мини

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Как знаете каква е последната фаза":

    Ти истински ме разсмя😄😄😄! Но прочети условията за коментиране тук! Колкото и често да се коментира, не е нужно(само по собствена преценка на коментиращия, разбира се) да се "легитимира" с професия или занимание. Или си на принципа " в България сме, няма скрито- покрито, всичко трябва да се знае за някой...до девето коляно....,дори и да е просто често коментиращ в някой си сайт"!?😂😂😂
  • 24 Не религиозен

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Как знаете каква е последната фаза":

    Не нужно да съм лекар. Достатъчно е човек да е информиран. Има достатъчно авторитетни източници ! С каквото и да се занимавам, най-важното, което направих в живота си е, че избрах да следвам Исус Христос и посветих време и усърдие да го правя според Библията - Божието Слово. А там е ЦЯЛАТА ИСТИНА за начина по който трябва да живеем.

    Коментиран от #30

  • 25 Не религиозен

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Как знаете каква е последната фаза":

    По тази логика, същият въпрос можеш да отправиш към # 4 (ГосТ със специалното Т), който тук е рекордьор по брой на коментари...При това толкова дълги, че сам си задава въпроси, на които сам си отговаря.
  • 26 Не религиозен

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    '" безспорно обаче това псивдовярвящо религиозно мекере урумов има много повече грехове"...С правописните ти грешки вече свикнах...Но не мислиш ли, че все пак трябва да подбираш обидните квалификациите, които отправяш и да спазваш правилата за коментарии. За "великан" ли се имаш? И защо се умълча...и не коментираш #20? Винаги правиш така, когато си поставен натясно. Измъкваш с мълчание - ни лук ял, ни лук мирисал...О, да! Забравих! Зает си. Работиш за "човечеството"...

    Коментиран от #29

  • 27 Смотан

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Йосарян":

    Добре казано
  • 28 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Не религиозен":

    Не, в края на живота си не е писал нищо. Окей ? Творчеството му е през силният и съзнателен живот. В който е помогнал на всеки на който е можел. Всеотдайността му на фронта му е докарала най малкото дизентерия. А урумов освен че пиши глупости, несравними по никакъв начин с творчеството на един от най големите философи, е бил доносник през съзнателният си живот.
  • 29 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "Не религиозен":

    Аха, виж как знаеш. Би трябвало да си разбрала че за правописа ме .... бОли мъжкият полов орган

    Коментиран от #32

  • 30 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "Не религиозен":

    Библията съдържа единствено религиозни ритуали, които някои хора повтарят с натрапчива маниакалност, описано от Фройд като невроза. Ницше пише " Прави впечатление, че хора, прекосяващи чужди страни, обхващат правилно общите, отличителни черти на един народ само в началния период от престоя си; колкото повече опознават народа, толкова повече отвикват да виждат в него типичното и отличителното. Щом станат късогледи, те вече не са далекогледи." Та именно такава опасност има от тези натрапчиви религиозни ритуали, човек да стане късоглед и наистина да изгуби съвсем вярата си в доброто и истината.

    Коментиран от #31, #33

  • 31 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "Госあ":

    Искам да кажа, че един от ефектите на тази невроза според Фройд, води до късогледство според Ницше и оттам неспособност да бъде различена истината. Затова урумов винаги спекулира с твърде съмнителни сведения и прави нелогични връзки 😉
  • 32 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    Правописът на РОДНИЯ език е основание за преценка доколко един човек притежава качествата, необходими за бъдещето му професионално развитие и изграждане. Когато не можеш да се справиш с правилата за правописа, се оказваш ИЛИТЕРАТ… много ПРЕТЕНЦИИ БЕЗ покритие.

    Коментиран от #34

  • 33 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Госあ":

    Дали Фройд е доказал твърдението си, че съдържанието на Библията предизвиква невроза? На практика обаче, познаването на Библията и доверието в нея, като СЛОВОТО на БОГ, е избавило много хора страдащи от невроза, страх и безпокойство! За това има достатъчно доказателства и сега !

    Коментиран от #35

  • 34 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #32 от "Не религиозен":

    Хващал съм те няколко пъти, така че не ми се праи. Наскоро си спомням, че и някой друг те беше хванал. Освен т'ва не работя на родният език отдавна. Всъщност и докато учех в България не съм го ползвал много, защото цялата информация е на английски. А пък за английският ти казах, има плебеи на които им се плаща да прегледат правописа.

    Коментиран от #38

  • 35 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #33 от "Не религиозен":

    Къде го чете ? Щото статиите на Фройд са в авторитетни издания.

    Коментиран от #42

  • 36 Уау........едни и същи хора

    0 2 Отговор
    Обзалагам се, че някои повярвали християни, са имали комунистически произход. И днес отново целия интерес и внимание се върти около тях, какво са прочели, какво са преживели, другите обикновенни хора нищо не са преживели в сравнение с тях. Първо измислиха комунизма, после му се подчиниха и подчиниха другите с надилия, а сега са свежо окъпани и оправдани, 4 поколения назад. Докога ще ни занимавате с вашия "хъс" за луксозен живот, който получавате, влизайки в различни кожи? Кажете какво направихте, което ви каза Бог? Абсолютни лицемери! Това, че сте влезнали в религиозните схеми за манипулация на съзнанието на слабите хора и да използвате чужди влияния за социален инженеринг, ви помага да живеете добре, но докога?

    Коментиран от #37, #40

  • 37 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Уау........едни и същи хора":

    Колкото са били комунисти, толкова са и християни. И за двете трябва вяра и доблест. " Нито са топли нито студени" или както е писал Ботев "кой си ти, що плачеш? Мъж ли си, жена ли, или хермафродит — звяр или риба?… И ще бъде ден — ден първий."
  • 38 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Госあ":

    Хващал си ме? В какво? За правопис ли намекваш? Ставаш забавен...ти който се бориш с правописа като прасе с тиква...Не ми казвай, че в България си пропуснал часовете по български и граматика, защото това е основание да получиш диплом за завършено СРЕДНО образование. А при теб то беше ли на добро ниво? Кой знае! Що се отнася до "плебеите", както наричаш хората, които очевидно са доста по-грамотни от теб, намирам, че отношението ти към тях е проява на просташка мегаломания, зад която прикриваш неспособността си да научиш един език грамотно. Интересувал ли си се какво е казал Фройд за такива случаи като твоя?

    Коментиран от #45

  • 39 The One big noting

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Иванов":

    Fuck of your god he can see but can feel
  • 40 Уау.....едни и същи мрънкачи с различни

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Уау........едни и същи хора":

    Оплаквате се, а вие сами влизате тука и четете тая статия и коментарите. Или пак някой ви кара с наДилие да правите това?

    Коментиран от #41, #44

  • 41 ...с различни никове

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Уау.....едни и същи мрънкачи с различни":

    Исках да кажа ама мястото не стигна.
  • 42 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Госあ":

    Прочетох го в твоя коментар #30. Ти казваш: Публикувано във факти.бг:
    Библията съдържа единствено религиозни ритуали, които някои хора повтарят с натрапчива маниакалност, описано от Фройд като невроза. А в #31 още веднъж уточняваш: Публикувано във факти.бг: Искам да кажа, че един от ефектите на тази невроза според Фройд, води до късогледство....За кои от животинските видове се казваше, че помнят три минути? Забравих! Но изглежда и ти имаш къса памет.
  • 43 ٩(͡๏̯͡๏)۶

    0 0 Отговор
    Изроди се ситуацията. Моля по-(раз)умният първи да се спре и да даде път.
  • 44 Не е това, което си мислиш

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "Уау.....едни и същи мрънкачи с различни":

    Има голяма доза самохвалство в изложенията ти. Искаш да покажеш колко добре познаваш Словото на човек, който ти казва че не вярва по твоя начин. Искаш да покажеш колко много значи Бог за теб и кой е верният път. Виждаме, че Бог те е издигнал много в литерацията. Не случайно е казано в Словото, жените да не проповядват. Липсва им себевладение.
  • 45 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "Не религиозен":

    разбира се, в правописа. Но паметта ти е като на някои животни. Щото много други имат доста повече от теб. Мисленето ти, доколкото има такова, е изключително провинциално а изказа елементарен. Ти и за плебей не ставаш, не бих дал на теб да свършиш каквото и да било работа. Безполезна си. Като урумов. Това е последното което ще напиша по тази тема. А ти се упражнявай ако искаш.

    Коментиран от #46

  • 46 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Госあ":

    Определенията и аргументите ти са израз на безпомощност. На нивото на пубертет. Още по-точно - махленка на оградата.

    Коментиран от #47

  • 47 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Не религиозен":

    Аргументите ми са трудно разбираеми за неграмотни хора лишени от всякаква логика. Затова уточнявам и повтарям. Но явно пак не схващаш. Както и да е. Това си е за твоя сметка.

    Коментиран от #48

  • 48 Не религиозен

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "Госあ":

    Общи приказки - дрън, дрън...Очаквах аргументиран коментар на #42..., Защо ли го пропусна?!