Last news in Fakti

12 Септември, 2019 20:30 2 567 9

Джон Болтън - един от последните, които се осмеляваха да противоречат на Тръмп

  • джон болтън-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • робърт мълър

Едва ли мнозина ще тъгуват по този краен военнолюбец и хардлайнер

Джон Болтън - един от последните, които се осмеляваха да противоречат на Тръмп - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И Джон Болтън се сбогува с поста си. Едва ли мнозина ще тъгуват по този краен военнолюбец и хардлайнер. Но Болтън бе и един от последните, които се осмеляваха да противоречат на Тръмп.

Джон Болтън, съветник на президента Тръмп по въпросите на националната сигурност, се сбогува с поста си след само година и половина. Той си спечели славата на "ястреб" и хардлайнер във външната политика, който неприкрито апелира за военни интервенции и решително отхвърля всякаква дипломация с политическите противници.

От друга страна Болтън беше човек, който не се плаши да се противопостави на Тръмп. След неговото оттегляне, критичните гласове в непосредственото обкръжение на президента намаляват с още един. Най-вероятно мястото му ще бъде заето от някой лоялен човек - както неведнъж вече се е случвало.

Постоянна смяна на министри

По подобен начин Тръмп се разправи с бившия правосъден министър Джеф Сешънс, който беше отказал да уволни неудобния специален прокурор Робърт Мълър, и който се призна за предубеден по време на разследванията за т.нар. руска афера. След като го принуди да подаде оставка, президентът Тръмп замени Сешънс с далеч по-удобния му Уилям Бар, чиято странна интерпретация на доклада на Мълър разгневи демократите, но пък заздрави позициите на президента.

Или оставката на Джим Матис. Опитният бивш министър на отбраната се отказа от поста си заради решението на Тръмп да изтегли американските войски от Сирия – действие, с което президентът предизвика разрив с много от собствените си съветници. Матис бе смятан за един от последните гласове на разума в администрацията на Тръмп.

Джон Болтън обаче няма как да бъде причислен към този вид хора. Като един от архитектите на войната в Ирак по времето на президента Джордж Буш той носи пряка отговорност за трайната дестабилизация на Близкия Изток. В последно време Болтън настояваше и за военен удар срещу Иран. А неговата военнолюбива реторика често влизаше в противоречие с едно от централните обещания на Доналд Тръмп - да изтегли САЩ от международните кризисни огнища и конфликтни зони.

Противник на договорките с диктатори

В същото време Джон Болтън беше яростен критик на неособено сполучливите опити на президента Тръмп да сключва сделки с деспоти, изпаднали в международна изолация. Безрезултатните му срещи с Ким Чен Ун например се превърнаха в чудесен пи ар за севернокорейския диктатор. Същата чест явно щеше да бъде оказана и на афганистанските талибани, които Тръмп беше поканил в резиденцията си в Кемп Дейвид – факт, който несъмнено щеше да ги постави на едно ниво с изтъкнати държавни и партийни лидери. Подобни опити за договорки с политическите противници бяха трън в очите на Джон Болтън. Особено пък, щом се отнася до радикални ислямисти от сорта на талибаните.

Оставката на Джон Болтън е добра новина за американската дипломация: отказ от дрънкането на оръжия и надежда за зациклилия конфликт с Иран. Тя обаче за пореден пот показва как Доналд Тръмп се разправя с онези, които заставят на пътя му. Всеки, който си позволява да изрази някаква позиция, различна от тази на президента, незабавно си тръгва.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    8 0 Отговор
    е президента и той решава! А и с дрънкане на оръжие и репчене вече не върви.
  • 2 Частен съдебен изпълнител

    7 0 Отговор
    Необслужван облигационен заем от българското правителство в размер на 2,208 милиарда лева кредитен рейтинг отрицателен невъзможност на кредитополучателя да обслужва кредита заемните средства в деня на техният падеж
  • 3 Behemoth

    5 2 Отговор
    Тръмпиту е един малък фюрер!Ама не е случил на страна...
  • 4 Частен съдебен изпълнител

    2 1 Отговор
    Необслужван облигационен заем от българското правителство в размер на 2,309 милиарда лева кредитен рейтинг отрицателен невъзможност на кредитополучателя в лицето на правителството и парламента да обслужва кредита заемните средства в деня на техният падеж
  • 5 Гласувах

    2 1 Отговор
    Необслужван облигационен заем от българското правителство в размер на 2.
    2 милиарда лева кредитен рейтинг отрицателен невъзможност на кредитополучателя в лицето на правителството и парламента да обслужва кредита заемните средства в деня на техният падеж
  • 6 Гошо

    0 0 Отговор
    Тоя иначе хубаво го съветваше Тръм , да повтори либииския сценарии с СК
  • 7 бай Даньо

    5 0 Отговор
    Джон Болтон е може би единствения човек от адмистрацията който беше по-голямо зло от самия Тръмп. Може би единствената добра страна която Тръмп има, а именно да стой настрана от нови войни, за Болтон е напълно чужда.
  • 8 Истина

    4 0 Отговор
    Браво Тръмп малко късно но правилно решение .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.