Last news in Fakti

13 Септември, 2019 20:35 6 231 21

Българските медии на бунт срещу "порно журналистиката"

  • борислав игнатов-
  • журналистика-
  • медии

BBC Monitoring отрази случая с Борислав Игнатов

Българските медии на бунт срещу "порно журналистиката" - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Публикуването през изминалата седмица на неприлични изображения на приятелката на кандидат за кмет на София предизвика гняв и осъждане от видни български журналисти и политици, пише BBC MONITORING, цитиран от 5Gmedia.

Асоциацията на европейските журналисти -България стартира инициатива, придружена #NoPornJournalism, с която да призовава държавните институции, партии и частни компании да бойкотират новинарски сайтове, които участват в неетични практики.

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори издаде подобно изявление и отделно над 20 медийни сайта публикуваха декларация, озаглавена „Днес е денят“, с която българските медии решават, че трябва да поставят граница.

„Нашата работа, чест, етика и насоки нямат нищо общо с опита да дискредитираме един от участниците в изборите за кмет на София по начин, който е несъвместим с нашата професия“, се казва в съобщението. „Ние се обявяваме още по-категорично срещу партии и политици, които легитимират подобни медийни издания, като им дават интервюта, канят техни представители на събития или им плащат за рекламни и PR кампании по време на изборите.“

Кабинетът на президента Румен Радев излезе с изявление, в което осъжда "замърсената медийна среда" в страната и нареченото "умишлено разбиване" на етичните стандарти в българската журналистика.

Президентът порица и политиците и партиите, които публично осъждат тази „грозна” практика, като в същото време легитимират извършителите чрез тяхната подкрепа и покровителство.

„Чудовищна атака“

Последната цел на сайта на PIK News е Борислав Игнатов - кандидат на предстоящите избори за кмет на София, отбелязва BBC MONITORING.

Игнатов определи публикуването на изображенията като „чудовищна атака“ в своя публикация във Фейсбук. „Питам се какво направих, за да провокирам такава грозна агресия, която потопи близкия до мен човек в дълбок шок и срив?“

Той отрече твърдението на ПИК, че партньорката му има профили в порно сайтове.

„Те вероятно смятат, че всичко е разрешено, за да се запази отровното статукво и да се убедят обикновените хора да не търсят промяна...Аз обаче не се отказвам, напротив - ще водя тази кампания с още по-голяма решимост", казва още Сарафов, цитиран от BBC MONITORING.

Британското издание допълва, че неприличните снимки продължават да стоят в сайта ПИК и допълва: "ПИК отговори на лавината от критики, като застана на първоначалното си решение и отказа да сваля снимките.
Сайтът публикува продължителна тирада срещу своите критици, маркирайки ги като „миряни, самодеи и негодници“, както и за „представители на американизма в България“.
"В интерес на обществото е публикуването на тези снимки, аргументира се българският сайт, защото избирателите трябва да знаят, че съществуването на такива изображения би направило Игнатов уязвим за манипулация и изнудване, ако той стане кмет. Статията завършва с призив Игнатов да напусне състезанието", посочва BBC MONITORING.

„Свободата на словото не е абсолютна“

ПИК не е непознат с обвинения, че използва клевета и лъжи, за да подкопава противниците. Сайтът е осъждан да плаща обезщетение на няколко лица и компании през годините.

В един такъв случай софийски съд постанови през 2018 г., че PIK News трябва да изплати обезщетение на журналиста и активиста Николай Стайков за кампания за клевета му. „Свободата на словото не е абсолютна“ , реши съдът, „и изключва разпространението на невярна информация, засягаща личните граждански и човешки права“.

След "безпрецедентния" отпор срещу публикуването на изображенията, няколко политически партии обявиха, че ще изключат онлайн агенцията ПИК от предизборната си кампания . Премиерът Бойко Борисов потвърди, че това ще се случи и с неговата партия ГЕРБ.

"Лечебен процес"

Опитът на ПИК да дискредитира състезателя в надпреварата за кмет на София обаче може да предизвика и обратното, като пример е едно съобщение за подкрепа във Facebook: „Не съм убеден, че сте идеалният кмет, но това ме убеди да гласувам за вас , Успех и се надявам да имате шанс да се докажете пред нас и като кмет. “

Освен гнева, има и надежда за промяна. Привържениците на медийната инициатива са категорични, че ще се борят за изчистване на българската журналистика от неетични практики и организират протест.

Президентът озвучи подобно настроение в изказването си: „Надяваме се, че това ще бъде началото на дебат, който ще доведе до лечебен процес в българската журналистика.“, завършва BBC MONITORING.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нео

    42 1 Отговор
    Хареса ми този термин, но от порно журналисти може да се очаква само порно журналистика. Всички без изключение на политическите си пристрастия усетиха силата и благинките, които носят парите. Резултатът-порно журналистика, порно политици, порно държава.
  • 2 Гледач

    51 0 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ няма истински журналисти.Има само ПОДЛОГИ.Само правят чупки в кръста.
  • 3 Кирил

    29 12 Отговор
    Не е за кмет такъв човек
  • 4 Начо

    36 6 Отговор
    Двойката ще има успех в БигБрадър,.
  • 5 Замърсената медийна среда

    14 1 Отговор
    Какъв гуй търсиш в фасебук боклу сайт
  • 6 За Борислав Игнатов

    21 10 Отговор
    Фандъкова се провали и е част от крадливата Герб загробила народа ни , а Манолова е скрития коз на БСП /смятай стари Герберисти/ едни и същи крадци и наглеци. Затова толкова им пречи кандидатурата на този компетентен млад архитект , за да няма трета алтернатива на днешното статукво! Определено ще гласувам за него и ви моля братя българи ,отхвърлете старите лица на наглостта и лъжата , време е за нови хора! Време е Герб да си ходят , но преди това , Не на Грешев закрилника на беззаконието , на диктатурата , на крадците на прехода върхушките на ГРОБ и БКП!
    ИЗЛЕЗ НА ПРОТЕСТ "СМЕЛИ" НАРОДЕ НА ЛЕВСКИ И БОТЕВ , ПЪК КАКВОТО САБЯ ПОКАЖЕ И ЧЕСТТА МАЙКО ЮНАШКА!!!

    Коментиран от #9, #13

  • 7 пфууу

    25 3 Отговор
    Журналистика та била -порно! Ма моля ви се, та тя сама се снимала как си бие ''катерицата'', после друг им виновен!
  • 8 Решение

    6 2 Отговор
    Създаване на съюз на Българските журналисти. Участват само завършили акредитирана журналистика. В съюза - етична комисия. Неучастващите нямат права на журналист, включително право на разпространяване на платени поръчки.
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "За Борислав Игнатов":

    Не става за столичен кмет, това е чиcтa дoлнoпрoбнa пoрнoгрaфия. Тeзи cнимки дoкaзвaт, чe дружбaтa му c БИБЛИOТEКAРИТE e в кризa...Cтaр чeнгecaрcки прийoм зa нaтиcк. Пoгoвoркa: Нe яж мaлини c мeчкaтa...
  • 10 много защитници

    10 2 Отговор
    Има една реклама за свободната журналистика в Германия и в Европа по закон. Въртят я по ''Welt''(това е старото новинарско N24). И тя гласи: ''Всеки има право, да изкаже мнение и да научи цялата истина.'' А архитектът сам си е виновен, като не си подбира антуража.
  • 11 мнение

    6 2 Отговор
    Не че нещо, ама да ставаш кмет на милионен град преди да си създал семейство, преди да си създал въобще нещо смислено освен да си работил някъде на заплата.....каква представа имат за управление на каквото и да е подобни индивиди?!?! Този май гони петдесетака, а още ходи по екскурзийки с гаджето си все едно са ученици....Не разбрах поне кореняк ли е, че останалите "фаворити" май до един са провансалци горките и те дошли в големия град да ни(си) уредят живота
  • 12 Панов

    9 3 Отговор
    Така ли не намериха един нормален човек със семейство и деца а все извратеняци предлагат.костинбродската парясница е същата
  • 13 гларус

    6 7 Отговор

    До коментар #6 от "За Борислав Игнатов":

    Какъв коз на БСП може да е Мая Манолова .Тази кюстендилска квачка не помните ли, че беспарите се отърваха от нея защото много приказва .Безспирно квакане .До сега нищо не е направила .Не може да се сравни с Фандъкова .Умните ще изберът тази която много направи за столицата въпреки някои неудачи не по неина вина
  • 14 7428

    9 1 Отговор
    Абе, още ли ни занимавате с домашното порно на някаква кифла?
  • 15 Госあ

    8 1 Отговор
    Еми с политици порно актьори, к'ва да е журналистиката ? Порно. Много просто.
  • 16 Кой68

    1 0 Отговор
    Лицемерно поведение на журналистите...Първо очернят някого/съзнателно или не/и изчезват когато трябва да се извинят поне?
  • 17 ИЗБОР САЩ или Москва

    4 0 Отговор
    Борислав Игнатов със сигурност не руски агент. Докато Русия има двама представители едната е завършила в Москва спец университет а другата е ОСНОВАТЕЛ НА - РУСОФИЛИ. Много голям избор няма що и сега ако се включат и патриотичните русофили. След изборите София ще се преименува Московска. Архитект Борислав Игнатов завършил в САЩ и е поне 100 нива над руските кандидатки.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 джон

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "ИЗБОР САЩ или Москва":

    Поредният опит да се представи нещо, което е нищо, за нещо от значение. Кой се интересува от това кой ще бъде кмет на София? АБСОЛЮТНО НИКОЙ. Крайно време е да спрете да се правите на значими. НЕ СТЕ. И нито Москва, нито Вашингтон се интересуват от вас. Никаквиците не са нужни никому. Та така е и с всички вас.
  • 20 Лицемерие

    0 0 Отговор
    Всички изгонени журналистки бенатова, шекерова, крумова и др. сега най-шумно се обявиха против порножурналистиката. Като че ли до вчера не бяха същите. Докато са на екран пеят едно, щом ги махнат- друго. Тя порножурналистиката не идва от Африка. Тук се създава ... от журналисти, тъй че т.н. топ журналисткии да не реват. няма кой да ги чуе.
  • 21 Гост

    0 0 Отговор
    Това е тъп и безпочвен скандал. Всеки прави секс, жена му е по-разкрепостена и какво - това не я прави лош човек. Снимките са от преди доста години и вероятно са качени от нейн бивш.