15 Септември, 2019 19:03 3 931 50

Носталгията като диагноза

  • носталгиядиагноза-
  • носталгия-
  • медии
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Напоследък в медиите се случват интересни събития – казвам „в медиите“, защото извън медиите сигурно се случват и още по-интересни, но ние няма как да знаем за тях. Те доведоха до изригване на поутихналата напоследък русофилофобия, въвлякоха даже и самия президент, който се оказа ангажиран не само с конкретна партия, но и с конкретна държава. Знам! Знам, че думата „оказа“ не е точна, защото тя изразява нещо, което не сме знаели, а сме научили чак сега, но нека я оставим така.
Като част от тези събития се появи и новината, че по случай 9 септември 2019 стартира новата телевизия „Първи канал“. Медиите получили прессъобщение (някои даже го публикуваха), в което се казва: „Първа програма“ съживява спомените за Народната република навръх 9 септември. Новият канал ще е първият телевизионен кооператив в България. Идеята за създаване на соцтелевизията идва от повишения интерес на обществото към епохата на социализма. Телевизията тръгва по кабелните оператори в страната и онлайн“. В момента по въпросната телевизия тече „На всеки километър“, по-специално епизодът, когато младият Ламбо, правейки се, че свири на китара, предава по морза важни данни на съветското разузнаване.
Казва се също и това: „Целевата аудитория на новата кабелна програма ще са носталгиците „по онова време“.

И следва да се запитаме: колко, аджеба, да се е повишил интересът на обществото към епохата на социализма и колко, аджеба, са „носталгиците“, та са се оказали достатъчни да им се направи отделна телевизия? Но и съвсем малко да са,

пак си струва един размисъл върху явлението „носталгия“

Всъщност носталгия значи друго. Да кажа ли какво значи буквално? Означава тъгата на античния герой, когато е далеч от дома, и желанието му да се завърне, обикновено с кораб по море, за което говори думата νόστος. После започва да се употребява за всяка тъга по родината, когато я изпитва някой, който е далеч от нея. След това към значението се прибавя и тъга по нещо отминало, например младостта и носенето на пиене. През последните години се прибавя и тъга по социализма. В "Уикипедия" четем, че между XVII и XIX век носталгията се е считала за болест и е била обект на лечение.

Ние ще се занимаваме само с най-тясното значение на думата – носталгия по социализма – и като кажем „носталгия“, ще разбираме именно нея.

Човекът винаги иска нещо повече. Искал е нещо повече дори в рая. И на всичко отгоре даже се гордее с тази особеност на характера си – волния, непокорен, вечно търсещ откривателски дух! Демокрацията е създадена да обслужва стремленията именно на този дух. Или поне да дава привидност, че го прави.

Човекът е убеден, че не получава всичко, което заслужава. Това е резултат от гордостта, тщеславието и прелестта, в която е изпаднал. Ако не спечеля конкурса „Мис Вселена“, няма да обвиня себе си, задето съм дебел и космат мъж, а ще хвърля всичко върху корумпираното и некадърно жури или върху „системата“, която допуска такова жури изобщо да съществува!

Има две стоки, които популизмът продава
като топъл хляб на популуса: бъдещето и миналото.

И двете няма как да ги пипнеш, и двете са продукт на фантазията, нищо че миналото вече се е случило – познавах човек, който, докато е бил войник, е правил службомери, броял е дните, крещял е „Уволнение!!!“, пял е за дизела червен. Но когато дойде време аз да влизам в казармата, човекът – доста по-възрастен от мен – сложи ръка на рамото ми и в желанието си да ме разведри, каза: „Казармата се оказа последното хубаво нещо в живота ми“. Днешната казарма не е като онази във Варшавския договор и поради това вече е време и тя да стане обект на носталгията. Какво, не искате ли пак казарма? Толкова хубаво беше, когато с маршова стъпка се кълняхме под червеното знаме във вярност на комунизма!

Човекът е устроен така, че да пренебрегва това, което има, за да бленува по онова, което няма. Ако има бял кон, ще мечтае за черен; ако има черен кон, ще мечтае за бял. Помня как при социализма (аз съм от едно гранично поколение, което с единия крак е тогава, а с другия е сега), помня как самата дума „западно“ беше вълшебна; тираджиите бяха аристократи, защото освен дъвки, цигари и шоколад, освен парцалки и парфюмчета, носеха списания, плакати и грамофонни плочи, носеха и валута (конвертируема!) и тя ги обгръщаше в особено мистичен ореол. Тогава трудно се пътуваше по света, защото мнозина гледаха да не се върнат. Някои даже бягаха с раници през границата с риск да стрелят по тях на месо и прекарваха тежки месеци в бежански лагери, само и само да отидат в този пусти Запад. Цензурата забраняваше книги, музика и филми, и то включително от автори с твърде левичарски разбирания, защото на Запад не можеше и ляв да си като хората – истинските леви бяха само комунистите в Съветския съюз и евентуално онези, които следваха тяхната линия.

Дефиницията за права линия беше
„линия, успоредна на партийната“

Именно защото човекът е устроен така, миналото и бъдещето са се превърнали в ценна политическа стока. Носталгията по социализма има както вътрешнополитическа, така и външнополитическа стойност. Логиката на вътрешната е тази: сега не се чувствам добре - сега не е социализъм - при социализма бих се чувствал добре. Да, срамно е, но „венецът на еволюцията“ разсъждава така или поне така разсъждават повечето лаврови листенца в него. Коя партия може да ни върне социализЪма, деца? Со-ци-а-лис-ти-чес-ка-та! Анадънму?

Така и външнополитически: с коя държава бяхме приятели при социализЪма, деца? Със Съветския съюз (нищо че точехме лиги по Щатите и Западна Германия). Тоест ако сега станем приятели с Русия, ако Мечката и Лъвът стиснат лапи, социализмът ще се върне и всички ще отидем на бригада да продължим строителството на комунизма оттам, докъдето бяхме стигнали.

Очевидно, че става дума за пропаганда и манипулация

Но защо пропагандата, която по правило се прави от интелигентни и информирани хора, не е насочена към разума и към интереса, а към ирационални състояния като носталгията. Защо не кажат: ние и тези, от чието име говорим и които ни плащат, можем да ви предложим нещо по-добро и то е еди-какво си. Пък нека излъжат, след месец-два никой няма да помни. Може би го правят именно, защото са не толкова интелигентни, колкото информирани и познават политическата мощ на носталгията, на копнежа по недостижимото. Може би просто свързват емоции с образа си, та после, каквото и да кажат, каквото и да направят, да изглеждат симпатични и най-важното – прави.

Но има и нещо друго. Носталгията не е само красиво чувство, не е само поетичен копнеж по нещо невъзможно, не е само създаване на идеал. Носталгията е и омраза. Омраза към този, който ни отне всичко това! Ако непостижимите идеали са знамето на революциите, омразата е техният двигател.

И ето я целта на една носталгико-социалистическа телевизия – да облече мечтата в забравени образи от малкия екран, а след мечтата да дойде и омразата. Научаваме, че голям и сплотен екип упорито работи, за да събере стари филми, музикални и развлекателни предавания, образователни програми. Кой е този екип? Как се казват хората в него. На сайта няма данни нито за хора, нито за фирми; нито за екип, нито за собственици, въпреки че по Закона за мерките против изпирането на пари (ако не се лъжа, чл. 10) всяко дружество, включително медиите, трябва да указва ясно фактическия си собственик. И повечето медии го правят. Не го правят само сещате се кои. Чия е тази телевизия? Как и откъде се финансира? Някой срамува ли се да отговори?

И още. Цялата тази носталгична програма, която ще блика от периода 1944-1989, как се набавя? Откъде? Всичко това е собственост на БНТ. БНТ участва ли в начинанието, което се кичи с марка, свързана с БНТ – „Първа програма“? БНТ знае ли изобщо какво се случва? БНТ има ли намерение да получава някакви пари заради това, че се създава цяла нова медия с нейна програма, с нейна интелектуална собственост? БНТ е обществена телевизия и обществото се интересува от отговорите на тези въпроси – както русофилите, така и русофобите, макар че организация с име „Русофоби“ няма. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Студент

    22 11 Отговор
    ако пуснат нафталин на промоция по магазините че се изтепат да стигнат до щанда

    Коментиран от #3

  • 2 нервен ( разбивача на тролове )

    21 4 Отговор
    С една дума пропаганда ...
  • 3 Не им бери грижа,

    16 10 Отговор

    До коментар #1 от "Студент":

    ти нали на другото "бело" си фен, та ти пържи мозъка.
  • 4 АФтора

    26 8 Отговор
    явно не става, трябва да се напъне повече, ама от много напъване ще оцапа гащите. Интересно откъде изпълзяват подобни типове.

    Коментиран от #25

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 каунь

    33 9 Отговор
    мдааа за една бройка се бореха по 3-7 калпака и забрадки после бригади на полето в консервения комбинат спане в близкия пионерски лагер или по къщите на село. Контакт директен,интимен не вербален. После четене учене и ставаш човек сега си плащаш и учил недоучил с купена диплома ставаш НИЩО. За справка калинките на бат Бойко.
  • 7 Кой68

    42 7 Отговор
    Носталгията се завърна понеже след толкоз години "преход към демокрация"не се случи нито преход,а и демокрация е имагинерно понятие?Нашите пак са си на власт и парите са у тях,а господаря се казва чичо Сам.Заменихме Вършавския договор със NATO+USA и СИВ го заменихме със EU който прокарва политиката на USA/нещо като подиспълнител/ отново сме във някаква схема.Върна се и Желязната завеса но срещу Русия...... .Демокрация колкото искаш....
  • 8 Йозеф

    14 30 Отговор
    Русофилите и бабеците, дето набиват соеви кебапчета на Бузлуджа и си пазят хартиените знаменца от манифестациите са един и същ контингент.
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 4 Отговор
    НАВРЕМЕТО ПОЕТА РЕВОЛЮЦИОНЕР ХРИСТО БОТЕВ ПИСАЛЛ ЧЕ УНАС СВЕСТНИТЕ ГИ СЧИТАТ ЗА ЛУДИ
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    38 11 Отговор
    КАК НЯМА ДА ИМА НОСТАЛГИЯ СДС И ИВАН КОСТОВ СЬСИПАХА ИКОНОМИКАТА МНОГО ХОРА СА НА РЬБА НА ОЦЕЛЯВАНЕТО ЗНАЧИ КОЙ МЕЧТАЕ Е ЛУД КОЙТО СЬНУВА Е ЛУД КОЙТО КРИТИКУВА Е ЛУД НЕЕ ПРАВИЛНО НОСТАЛГИЯТА НЕЕ ДИАГНОЗА НОСТАЛГИЯТА Е ДА ПРЕОСМИСЛИШ ДА СЬЖАЛИШ ЗА МНОГО ПРОПУСНАТИ НЕЩА
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 6 Отговор
    ВИЖТЕ НЕГОВИЯ БЛОГ НА ТОЯ СУЛА ТОЙ СЕ ПРИСМИВА И СЕ ПОДИГРАВА НА ХОРАТА
  • 12 онзи

    39 12 Отговор
    Безплатно здравеопазване,пенсиониране по категории,почти безплатно отопление,море по два пъти в годината...работиш на празник ти плащат по кодекса... и още милион неща....А сега банани има зя шебеците и могат дя скачат на Кой не скача е червен до като се пенсионират на 70се...на пусната духалка зимата и ако има свинско ще трупат калории...

    Коментиран от #21

  • 13 Behemoth

    24 4 Отговор
    Ми афтура е изявен психодесен от тия дето убиха мечтите на хората за справедливо общество и сега сърбите попарата на некадърността си господа психо десни....ако бяхте изградили просперираща и модерна държава нямаше да има носталгия по миналото ....и по добре такива като тоя да мълчат ,че те докараха генерал лейтенант футболиста с жипа....
  • 14 От Пирдоп

    31 2 Отговор
    От мечтите за по добър живот се ВЪРНАХМЕ към носталгията по миналото! Само това ни Оставихте ! Носталгия и само Носталгия! НАЛИ?
  • 15 NikNay

    0 7 Отговор

    До коментар #5 от "червено тролче":

    Глад, а? Спам след спам. . . . . .
  • 16 среднощен

    7 1 Отговор
    "Рай" на земята няма, няма и да има - това много удобно "забравя" съвременния човек..? "Минало и бъдеще" - всичко ни се струва "недостатъчно", защото нямаме моралните сили и отговорност да бъдем в настоящето творци на добро..? Колко хубаво го е казал Св. цар Давид: "Ако Господ не съзида къщата - напразно ще се трудят строителите ѝ, ако Господ не опази града - напразно ще бди стражата. Напразно ставате рано, стоите до късно и ядете хляба на скръбта, когато на Моя възлюбен давам сън.."!!
  • 17 Сульо сулев пулев

    23 7 Отговор
    Посредствен анализ. Скриха се всички икономически данни за времето на социализма и слущаме фантазииге на ментета - архивари, историци, и др. Кво ни обяснявате ние помним и не се нуждаем от скопени "мисли и идеи"

    Коментиран от #35, #46

  • 18 Ели

    15 3 Отговор
    Колкото повече, толкова повече - за медиите, още по-добре и различни от статуквото - този е смисълът на демокрацията.

    Организации русофобски в САЩ, пряко влияещи на политици чрез медии, сайтове, и др. - са над 20 - постоянни след "Студената война", да не ги изброявам.Дори има сайт "русофоб" - американски.

    Политиците прекалено се борят за миналото - демократи, комунисти.
    А настоящето и бъдещето просто не фигурират в медийното пространство.Носталгията не е ирационалност, а спомен съгласно ценностната система на човек, хубав отминал спомен.

    Никой няма право законово и морално, да определя кой и по какво ще има хубав спомен, но има правото, ако е политик да създаде такъв, ако може.

    Тоалетната хартия и дъвките - 3-те гънки, за мен Запада бяха речите на Кинг-убит, Ленън - който Запада уби, Стоун - ужасите от Виетнам,Чаплин - изгонен от същия този Запад, Пиночет - диктатор до Тачър. Уитман, Хеменгуей и др.

    Всеки си има ценностна система, но не налагайте на другите, собствената си такава, не е елегантно.
    Да не забравяме, че Марков беше убит след като започна да критикува Запада, който е чел, чел.

    Коментиран от #38

  • 19 Вой стещу ...

    4 1 Отговор
    Що банални писани приказки. Що бръщолевене за минало време. Но е хибаво да се знае (дори от автора), а то е отколе - доброто старо (минало) време. За конструктивни ли?
  • 20 Мунчо Партизанина

    9 13 Отговор
    Рублофилите действат , сън не могат да спят и продължават с подривната си дейност . Ве че е време за геена огненная за русоробите и тяхната 5та колона . Вън мижитурки. Дишайте си нафталина някъде по безбрежните неандерталски степи и не ни досаждайте.
  • 21 Артелчик

    13 18 Отговор

    До коментар #12 от "онзи":

    Безплатно ти беше само сиренцето в капана на некадърните комуняги. Най- много да те изядът комарите на безплатното море , в ония бунгала , в които вътре бе 55 градуса при външна температура от 35 и да ти дават котлова храна в ония метални шолички от Великата Отечествена , малко мухлясало сирене и вкиснало грозде за вино. А за десерт малеби само ,че без мляко а с водица за да те хване рядкото щастие.

    Коментиран от #30, #47

  • 22 Ели

    12 3 Отговор
    Самото заглавие буди съмнения, не може носталгията да е диагноза.

    Дори лекарите са задължени да пазят тайна за пациента.

    Иносказателно да се поставя диагноза на хубав спомен е словоблудство.

    Носталгията не е омраза, няма как, хайде да употребяваме думите точно, преди да се научим да ги ползваме, и да не поставяме етикети на нещо много лично, красиво, дълбоко интимно и съкровено.

    Подобни обобщения са лош съветник, дори в личния живот.

    По отношение на медиите - върлува жестока цензура в БГ, завиждам на странния ви оптимизъм предвид масовото уволнение на журналисти от мастити медии, и липсата на истинска разследваща журналистика.

    В момента има само 2 телевизии в БГ, които имат различна гледна точка, от тази на статуквото, а руски телевизии само една, американски - и то кабелни, които са обективни, няма.

    Тръмп спомена, че в САЩ медиите са лобистки, на няколко медийни магната, Вие по-знаещ ли сте от президента на САЩ?

    Обич - диагноза ли е, Любов - диагноза ли е, концерт на Коуган "Капризите" - и тъгата, че не го гледаш наживо - дианоза ли е?

    Коментиран от #24

  • 23 Пенчо Санитаря

    5 9 Отговор
    А бе другари тези носталгици още ли не са ги освидетелствали. Бързо да извикаме доктор Михайлов да им даде от Жълтите книжки и ги впише за безплатна командировка в Карлуково.

    Коментиран от #26

  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 4 Отговор

    До коментар #22 от "Ели":

    ЕЛИ ИМА ХОРА И ХОРА А ТОЗИ АВТОР НЕЕ ПСИХОЛОГ А САДИСТ
  • 25 Джони

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "АФтора":

    Глей ся , казаха да се връщате на копринка имали нови хапчета да ви ги раздадът . Айде бегайте обратно . А , я кажи румбата пикаещия във фонтани беше ли там .
  • 26 Ели

    10 2 Отговор

    До коментар #23 от "Пенчо Санитаря":

    Доктор Михайлов стана ли професор, изключително ерудиран и възпитан човек?

    Аристократ по душа, рядко явление в БГ.

    Прекъснаха да го канят по медиите, защо ли?

    Не сравнявайте Паси, Плевенлиев и др. обслужващи статуквото с професор Михайлов, няма база за сравнение.
  • 27 Обикновен човек

    21 4 Отговор
    Не става дума за носталгия според мен сега хората живеят в пъти по зле от социализъма,по високи цени ,по нисък жизнен стандарт ,да не говорим за здравеопазването и т.н..... Номерът е че тогава излъгаха хората че като влезе България в НАТО и ЕС едва ли не кебапчетата ще валят от небето! На лъжата краката са къси ,но на нас ни трябваха тридесет години и още не сме проумели това!!!!

    Коментиран от #31, #39

  • 28 Диамантената ръка

    6 5 Отговор
    Ако не си доволен от сегашната си кола, как автоматично това означава, че предишната която си имал е била по-добра. Та същата работа и със социализЪма... Сори ама кака се ожени.
  • 29 Тръмп

    5 5 Отговор
    Картаген и Комунизма не бяха разрушени от първия път по хуманитарни причини,но след втората разруха и следа няма да остане!!!:):):)
  • 30 онзи

    17 3 Отговор

    До коментар #21 от "Артелчик":

    Тепърва ще ядеш демократичния колбас с ГМО,за някой и тези лайна къде са сега ще бъдат топъл спомен някога....След 10 години като намалее населението с поне 500 000 души,вие които сте на държавна хранилка и не сте се пенсионирали по някакъв начин....голям зор ще видите...Ще видите къде кензат гладните...Друга песен ще пеете...Имам познати които по врме на комунизма бяха зле и го мразеха от дъното на душата си ....а сега са още по-зле оттогава...и като обезумели продължават да го проклетисват...А техните родители живеят в центъра на София,на бюра ряботеха и се пенсионираха под 57 годишни и още са живи ....С родословие на интелигенцията преди 9ти...и с наведена глава казват,че преди 10ти ноември е било по-добре от сега...но за децата им,сега е рай и демакрация...Само дето до баш рая им била застанала Русия...
  • 31 При първите митинги,

    5 6 Отговор

    До коментар #27 от "Обикновен човек":

    След 10.11.1989-та, хората се надяваха, че при “ демокрацията “, а тя не се състоя, че още по-малко ще работят и още повече ще крадат . Надежди говежди. За здравеопазването имам мнение , че е на по-високо ниво. Пример с и плантациите и стоматологията. През Соца нямаше достатъчно зъболекари, материалите некачествени, технологично бяхме колко години назад? Образованието и преди, и сега ни дават същите партийни другари. Малката секира, багеристчето и трактористчето
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Пешо

    6 10 Отговор
    Не разбирам има ли още луди освен Болен Сидеров,които искат пак да се върнем 100г.след маймуните.Тъкмо започнахме да приличаме на европейска държава и някой иска да ни върне в азия.
  • 34 сулко пацулко

    6 1 Отговор
    ходи се гръмни!
  • 35 Анонимен

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Сульо сулев пулев":

    Проблемът на Авто ра на статията е всъщност програмата на новата телевизия БСТВ, която е телевизията на БСП и където наистина има много и хубави филми, пораждащи носталгия. Аз лично ги харесвам.
  • 36 Като пример

    11 0 Отговор
    В началото на демокрацията , обикаляхме селата , като член на СДС говорих пред хората , че ще им сменим кравите с холандски , които дават повече мляко , а сега в тези села има по една ,две крави. После хората били виновни ,че имало носталгия . А то и хора няма -не останаха , нито носталгици , нито оптимистици , но най-лесно е да прехвърлиш вината , на своето безхаберно управление, и кражби , върху най-бедните и беззащитни слоеве в държавата, и да ги посочиш за виновни , защото скоро ще се сгромоляса нечий -мутро-колониално-олигархичен модел , останал без младо население , работна ръка ,консуматори , и плащачи на сметки и данъци. Някой дали се е заинтересувал , в една съседна Турция , как е застъпена ролята на държавата , в отглеждането на крави ?
  • 37 Я па тоя

    12 2 Отговор
    Авторе...защо льжеш бе--в казармата бил се клел пред червеното знаме на комунизма--льжец.Клетва се даваше само пред Бьлгарското Знаме...Само тази измислица,дава повод да разберем,че пишеш льжи--другите не ги коментирам.И как да получиш подкрепа и уважение за написаното от теб?-след като льжеш най-нагло за неща които хората са видели с очите си....?
  • 38 Мордекай

    3 6 Отговор

    До коментар #18 от "Ели":

    Така е , на дивия комунизъм хубавото му е , че свърши и остават само спомените. То е като казармата , който е ходел знае . Но трябва да се помнят и припомнят и зверствата на комунистите , народния съд - избил почти цялата можеща и знаеща класа , лагерите като белене , доносниците и стигнем до коледните плодове - банани и портокали и чакането по 15 години за лек автомобил и естествено трите фалита на България за 45 години.
  • 39 Пламен Костенечки

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Обикновен човек":

    Ти ме уби другарю . Хората живеели сега в пъти по-зле от комунизма. Това някакъв виц ли е. Сега само мобилния телефона на бедния българин е със стойност по-голяма от всичко което носеше на гърба си средния българин от соца. 80% от българите не бяха помирисвали чужбина , а когато някой успяваше да излезе си броеше центовете и дори не си позволяваше да си купи едно кафе , само и само да останат пари за някоя дъвка и нещо дребно за подарък. Да не говорим ,че 95% от българите не бяха и помирисвали 95% от стоките и услугите , които сега получават и считат за даденост. Да не говорим ,че само през 90те , българите си купиха толкова техника и домашни потреби , колкото не са купували сумарно всички поколения през онези 45 години. Живяли добре , ха-ха-ха . до 80те половината население нямаше бойлери и се къпеше по веднъж седмично / евентуално/ , а за качествени битови продукти , препарати,парфюмерия ,козметика просто забрави , Пръскаха се с оня мухозол парис или Елена и Тройной и перяха с оня сапун Чайка който ухаеше на повърнато . Във великата земеделска страна България не можеше да си купиш качествен зарзават и плодове освен ако не си ги отгледаш сам . Да продължавам ли или вече ти увря кратуната.
  • 40 Теньо Тракториста

    3 1 Отговор
    Носталгията е болест другари . затова пийте си хапчетата и се наслаждавайте на хубавото време, хубавата храна, хубавите стоки , на хубавата и мека тоалетна хартия , на свободата да можете да теглите една майна на когото си искате , а по време на хубавия соц си мълчахте като риби понеже живеехте много добре. Хайде със здраве , че трябва да се редя на опашка за хляб. ......... Божке , божке и аз трябва да си пия хапчетата , забравих ,че сме 2019г.

    Коментиран от #41, #42

  • 41 Кой68

    0 2 Отговор

    До коментар #40 от "Теньо Тракториста":

    Сърказъма ти е ясен.....Но както при соца така и сега който имаше власт и пари си е добре.....И да си смениш хаповете е все тая-ПРЕОБЛЯКЪЛ СЕ ИЛИЯ ПАК В ТИЯ.....

    Коментиран от #45

  • 42 Боне крайненеца

    1 2 Отговор

    До коментар #40 от "Теньо Тракториста":

    Хляб, хляб ама какъв , с какво замесен ,с какво ,, набухнал" Изтровихте ни с набухватели, подобрители , оцветители ,консерванти ит.н.

    Коментиран от #44, #49

  • 43 INT

    2 0 Отговор
    Авторе! Защо пишеш откровени лъжи? 1979г. съм се заклел и целунал само и единствено БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ. Друго не са ни предлагали - мога да ти пратя и снимка то клетвата НИ!
  • 44 Теньо Тракториста

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "Боне крайненеца":

    Хляба в 2019 си го избираш ти, ако искаш с набухватели ,ако искаш с италианско брашно ,ако искаш с натур продукти . Да ти кажа за хляба преди 89 в градовете. От камиона , свален на тротоара ,суркан с кука до хлебарницата ,да може така ху-у-баво да обере мръсотията от земята , отдолу с чернилка от непочистените скари , отгоре със струпеи щото другарчетата бързали , къде опечен, къде недопечен, вътре с топчета от тесто , някой бе взел пари от рационализация да мелят стария хляб и да го влагат в новия , въобще красота . Ако в петък не се докопаш до хляб , събота и неделя без него . Добре ,че баба ми правеше едни хубави мазнички катми или вита баница.

    Коментиран от #48

  • 45 Теньо Тракториста

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Кой68":

    Койчо 68 , ти имаш ли някаква логика в мисълта , кой се преоблякъл ,пък пак в тия . Какви ги бръщолевиш , ти знаеш ли въобще значението на думите или си фактически профан. Разбирал сарказма , е като го разбираш , какво повече искаш да ти се обяснава.
  • 46 Спас безделника

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Сульо сулев пулев":

    ТОЗИ ТИП ИВАН СТАМБОЛОВ ИМА РАЗСЪЖДЕНИЯ НА СТРАХЛИВ КОМСОМОЛЕЦ - КАРИЕРИСТ ОТ ВРЕМЕТО НА "ЗРЕЛИЯ СОЦИАЛИЗЪМ" - ПРЕД ПРИЯТЕЛИ НС ЧАШКА Е ВЕЛИК, НО СТАНЕ ЛИ НАПЕЧЕНО Е ПЪРВА СВИРКА СРЕД ШУШУМИГИТЕ. И БОГ ЗНАЕ ЗАЩО СЕ Е НАРЕКЪЛ "СУЛА" - МОЖЕ БИ ЗАЩОТО И ТОЙ В БЕЗСЪННИТЕ СИ КОМСОМОЛСКИ НОЩИ СЕ Е ВИЖДАЛ " ИМПЕРАТОР" И " ТЯСНО МИ Е МЕКОТО ЛЕГЛО"? ТАКА ДЕ, МЕРАЦИТЕ ДА ДОСТИГНАТ КУМИРА УМИРАТ ПОСЛЕДНИ - ДА СЕ ОБЕЗКОСМИ, БЕБЕТА- ЦИГАНЕТА ДА СУЧАТ ОТ НЕГО И ДА СТАНЕ "МИС СВЯТ"! ПРОСТИ МУ ГОСПОДИ, ТОЙ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ПРАВИ ТАКА!
  • 47 Да еаааа!

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Артелчик":

    В ЗОРАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА ОТИДОХМЕ В КОМАНДИРОВКА В ТРОЯН. С НАС БЕШЕ ЕДИН ИТАЛИАНЕЦ, СОБСТВЕНИК НА ВЕРИГА ЕЛИТНИ ЗАВЕДЕНИЯ В ЛОМБАРДИЯ. МИНАХМЕ ПРЕЗ НЯКАКВА МАНДРА И НАШИЯТ ГИД ЗАПОЧНА ДА СЕ ИЗВИНЯВА НА ВСИЧКИ ЗА МИРИЗМАТА ОТ МУХЛЯСАЛОТО БЯЛО СИРЕНЕ, ОСТАНАЛО ОТ СОЦИАЛИЗМА. ВСИЧКИ МУ СЪЧУВСТВАХМЕ, НАЙ - ВЕЧЕ ИТАЛИАНЕЦА, КОЕТО НЕ МУ ПОПРЕЧИ ДА НАРЕДИ НА СЕКРЕТАРЯ СИ, НЕЗАБАВНО ДА ИЗКУПИ ЦЯЛАТА ЗАЛЕЖАЛА ПРОДУКЦИЯ. АМАН ОТ ПРОСТИ АРТЕЛЧИЦИ.
  • 48 Боне крайненеца

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Теньо Тракториста":

    Е те с тоя ХЛЯБ бабите живееха до 80- 100 години!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Пламен Костенечки

    2 0 Отговор
    Хoрaтa живeeли ceгa в пъти пo-злe oт кoмунизмa. Тoвa някaкъв виц ли e. Ceгa caмo мoбилния тeлeфoн нa бeдния бългaрин e cъc cтoйнocт пo-гoлямa oт вcичкo кoeтo нoceшe нa гърбa cи cрeдния бългaрин oт coцa. 80% oт бългaритe нe бяхa пoмириcвaли чужбинa , a кoгaтo някoй уcпявaшe дa излeзe cи брoeшe цeнтoвeтe и дoри нe cи пoзвoлявaшe дa cи купи eднo кaфe , caмo и caмo дa ocтaнaт пaри зa някoя дъвкa и нeщo дрeбнo зa пoдaрък. Дa нe гoвoрим ,чe 95% oт бългaритe нe бяхa и пoмириcвaли 95% oт cтoкитe и уcлугитe , кoитo ceгa пoлучaвaт и cчитaт зa дaдeнocт. Дa нe гoвoрим ,чe caмo прeз 90тe , бългaритe cи купихa тoлкoвa тeхникa и дoмaшни пoтрeби , кoлкoтo нe ca купувaли cумaрнo вcички пoкoлeния прeз oнeзи 45 гoдини. Живяли дoбрe , хa-хa-хa . дo 80тe пoлoвинaтa нaceлeниe нямaшe бoйлeри и ce къпeшe пo вeднъж ceдмичнo / eвeнтуaлнo/ , a зa кaчecтвeни битoви прoдукти , прeпaрaти,пaрфюмeрия ,кoзмeтикa прocтo зaбрaви , Пръcкaхa ce c oня мухoзoл пaриc или Eлeнa и Трoйнoй и пeряхa c oня caпун Чaйкa кoйтo ухaeшe нa пoвърнaтo . Във вeликaтa зeмeдeлcкa cтрaнa Бългaрия нe мoжeшe дa cи купиш кaчecтвeн зaрзaвaт и плoдoвe ocвeн aкo нe cи ги oтглeдaш caм . Дa прoдължaвaм ли или вeчe ти увря крaтунaтa.