16 Септември, 2019 16:03 8 998 79

Ехото на Москва: Смятахме ги за васали. Затова днес ни плюят

  • русия-
  • васали-
  • българи-
  • окупация-
  • антон орехъ

А на вас ще ви бъде ли приятно, ако някой иронично нарича нашата страна "16-та република", "51-ви щат" или някаква "9-та провинция?

Ехото на Москва: Смятахме ги за васали. Затова днес ни плюят - 1
Факсимиле: echo.msk.ru
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Буквално преди дни аз самият се върнах от България. И съвсем късогледо не усетих коварството на братушките, които сега отричат ролята на Съветския съюз за освобождението на народите на Европа. Същата тази България, която "не е заграница", защото - "курица – не птица" (става въпрос за популярната от съветските времена фраза: "Курица не птица, Болгария не заграница" - "Кокошката не е птица, България не е чужбина", бел. ред).

България, която нашите родители със самодоволни усмивки наричаха "16-та република" и в която следите от тези времена все още се усещат. Между другото! А на вас ще ви бъде ли приятно, ако някой иронично нарича нашата страна "16-та република", "51-ви щат" или някаква "9-та провинция". Просто шегувайки се, впрочем? Наистина ще ви бъде неприятно. И на мен ми е неприятно. А на българите трябва да им е приятно. Българите изопачават историята - така твърдим ние. И поляците я изопачават, и чехите, и унгарците – гадове, всички я изопачават! Всички са против нас!

Никога ли не сте се замисляли, защо изведнъж се случва така? Може би има причина? Причина, разбира се е имало и има. И в думите на българското външно министерство тази причина звучи напълно очевидно - простете за дългия цитат: „Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че Съветската армия донесе на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави."

И какво в тези думи не е вярно? Приносът на СССР за разгрома на нацизма не се отрича. Но истинския смисъл на думата освобождение на народите на Източна Европа не е имало. Защото на смяна на една окупация дойде друга - каква свобода е това? Формално притежавайки независимост, всички тези държави 45 години бяха в пълно подчинение на Съветския съюз. Фактически те нямаха никаква самостоятелна политика, без да взимаме под внимание перидичното разбунтуване на някои отделни лидери. А когато те се опитваха да променят нещо вътре в страните си, Съветският съюз просто пращаше танковете, както в Будапеща и Прага. Щеше да изпрати и във Варшава, но Ярузелски се оказа по-хитър и вместо съветско военно положение Полша получи свое собствено.

Българските пари се печатаха в Москва, а униформата на българската армия се отличаваше от съветската само по пагоните и кокардите – за каква независимост става дума? Хитлеристката окупация е нещо страшно. Но тя продължи само 6 години и живи свидетели вече почти не останаха. А половин век съветска окупация я помнят прекалено много хора. Единствено ние самите не искаме да признаем това.

Ние разказваме още от детството само за военните победи и многобройните жертви на съветските воини в боевете за освобождението на Източна Европа. И ако тогава, през 1945 г., прогонвайки Хитлер, Червената армия се беше върнала у дома, а на освободените народи беше дадена възможността сами да решат как да живеят, историята щеше да тръгне по съвсем друг път и народите на тези страни и досега щяха да ни благодарят.

Но ние се отнасяхме към тях с презрение и ги смятахме за васали. Заради което днес получаваме оплюване отвсякъде.

Автор: Антон Орехъ, "Ехото на Москва"

Превод: "Епицентър"


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    183 22 Отговор
    Никога не съм се съмнявал, че има и мислещи руснаци. За съжаление са все още малко, но има надежда за Русия. И по стар обичай руските роби ще оплюват най-много мислещият не като Путин руснак! Може да прочетете коментарите им.!
  • 2 Русороб

    88 43 Отговор
    Руснак, руснак истински да ви го каже. Не васали, роби сте шумкарски гниди, а дъщерите и жените ви са прости руститутки, и с внуците ще ви е така, от амеба човек се става трудно, пък вие си повтаряйте “не се гаси той що не гасне” да ама и ватниците като се изпикаят върху вас и хоп загасна, да не кажа че само аз да ви препикая ви е достатъчно, вашата мама шумкарска!

    Коментиран от #70

  • 3 Русия е само лъжи и престъпления

    104 31 Отговор
    Русия имаше шанс да стане нормална държава и дори един от лидерите на Свободния свят. Но НЕТ. Болшевишкия инстинкт за кражби и издевателства надделя и се оказа генетично мутирал у "братушките" На власт дойдоха крадливи, алчни и подли треторазрядни кагебейски аутсайдери и боклуци начело с невзрачен и злобен гном.
  • 4 onq s konq

    33 10 Отговор
    А?!...Тоя "Епицентър" щом не пише ПРО-РУСКИ ХВАЛЕБСТВИЯ, значи е Фалшив епицентър:)
  • 5 ДДРОнег

    137 12 Отговор
    Ако тази статия е наистина написана от Руснак, то ще кажа просто - Благодаря !!!
    Защото е самата истина и се радвам, че има разумни хора в Русия, с която до голяма степен имаме обща история и не е добре да се караме !!!

    Коментиран от #59

  • 6 нане

    95 8 Отговор
    Браво! Ей това е истината. Амам няма кой да я чуе вече...
  • 7 Тръмп

    95 15 Отговор
    За този руский человек,браво за обективността!!!:):):)Той не знае,че неговите дядовци са разграбили 133милиарда Златни лева за 5години след 1944г. ,че и до днес ни държат енергийните монополи и ни грабят!!!:):):)Но приятелството се поддържа с честност,а не с лъжи и хибридни войни!!!:):):)

    Коментиран от #57

  • 8 Да бе да

    28 94 Отговор
    Поредният дървен философ. Я да вземе да пита оцелелите от Холокоста имало ли е освобождение или не и къде е границата между политикономическа диктатура и геноцид, после да се прави на умен. Ако искаше да бъде обективен, можеше да спомене, че причината за появатана израза 16-та република е българското желание това да стане, не съветското. Както и че СССР два пъти отхвърля молбата на България !!!

    Коментиран от #14

  • 9 ВЪЗРАСТЕН

    85 14 Отговор
    САМО МОГА ДА КАЖА БРАВО ЕДИН ЧЕСТЕН И ОТКРОВЕН ЧОВЕК, КОЙТО Е РУСНАК И ГО РАЗБРА , САМО БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕДАТЕЛИ НЕ МОГАТ !
  • 10 Was

    72 11 Отговор
    Благодаря на този руснак ! От сърце!
  • 11 von Manstein

    31 20 Отговор
    Всичко мн хубаво, но кога точно сме били окупирани ????
    "Хитлеристката окупация е нещо страшно. Но тя продължи само 6 години" - ???? Кога бе мен.....и как.
  • 12 Тръмп

    81 15 Отговор
    Българите не "плюят" по Русия,а са против хибридните внушения,като "Освобождение","Братски" или "Славяни"!!!:):):)Славяни никога и никъде не е имало,а Склави които нямат нищо общо с България или Русия!!!:):):)Генетично,също нямаме нищо общо!!!:):):)Окупация и Грабеж е точната дума за това,което ни причини СССР!!!:):):)
  • 13 Човек

    57 7 Отговор
    Това е "Човек" - с главна буква!!!! Другото са прости пиянгури....
  • 14 гост

    63 8 Отговор

    До коментар #8 от "Да бе да":

    Холокост в България НЕ Е ИМАЛО , путиноиде !! А за другите държави колкото руснаците са спасили , толкова и съюзниците !! И какво предлагаш , да ги бяха избили за по-бързо ?? Да не би специално за тях да са се били ?? А искаш ли да знаеш какъв "холокост" след войната са имали стотици хиляди военнопленници в ГУЛАГ ??? Май повечето от тях биха предпочели да бяха в газовите камери вместо "милостта" на Сталин !!!!
  • 15 СссереМ

    65 7 Отговор
    Ено това е ИСТИНСКИ РУСНАК,а не както нашата русофилня отричаща всичко българско само за да заслужи копейките от позитано.
  • 16 Тръмп

    49 10 Отговор
    Като Съюзници на Хитлер, България не е била Окупирана,иначе СССР нямаше да ни обяви Война на 05.09.1944г. и да ни Окупира с 600 000-на армия,хранена няколко години от Нас Българите!!!:):):)

    Коментиран от #58

  • 17 Щайнер

    60 6 Отговор
    Как е възможно да се нарича ,,Хитлеристка окупация,, след като България е била съюзник на Германия, а когато на България е обявена война да се нарича ,,освобождение,, от военна гледна точка термините не съответстват

    Коментиран от #24

  • 18 Тръмп

    35 6 Отговор
    Сега България ще смени Хибридните Съветски преподаватели,които бълват фалшивата комуноидна История в Училищата и Университетите!!!:):):)
  • 19 Тръмп

    48 9 Отговор
    Провокацията и Подигравката с Изложбата не успя да постигне целите си и да Унижи България,а имаше Обратен ефект на Сплотяване!!!:):):)
  • 20 Усмивката

    64 7 Отговор
    Написан е от Димитър Талев през 1930-те години и публикуван през 1940 г. Заради само 1 изречение Талев е пратен в лагер след деветосептемврийския преврат: "И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."

    Коментиран от #27

  • 21 Тръмп

    42 7 Отговор
    Един далновиден руснак,Пролет не прави!!!:):):)Нито пък хиляда купени русофили от Копринка!!!:):):)
  • 22 Тръмп

    55 8 Отговор
    Ние Българите си Признаваме,че бяхме дълго време Съветски роби,но всяко лошо нещо си има край!!!:):):)Руснаците също са жертви на своята Хибридна Война,защото не си познават Историята и повтарят едни и същи грешки от Ленин до Путин!!!:):):)
  • 23 Бачо Киро

    29 32 Отговор
    Както е вярно, че източноевропейските държави изпълняваха политиката на СССР, така е вярно и че примерно Германия я командваха и командват и до днес от САЩ. Немски политици още преди години го признаха, че нямат собствена политика, изпълняват нареждания. Докато обаче източните държави напълно или почти напълно са извън кръга на руско влияние, Германия и до ден днешен е заложник на САЩ. Като се каже А трябва да се каже и Б. А че САЩ и Русия гледат собствените си интереси и им е през онуй в крачола за васалите им, това е ясно на всеки който не е пълен идиот. Въпросът е, че нашите управляващи са възможно най-калпавите в ЕС, а и предполагам бият по слагачество, гъзоврът и идиотщина повечето в света....
  • 24 Бачо Киро

    14 29 Отговор

    До коментар #17 от "Щайнер":

    Предполагам можеш да си представиш колко са ни бръснели за сливи хитлеристите, хем уж сме им били съюзници, щом е трябвало да имат военно присъствие.

    Коментиран от #40

  • 25 Тръмп

    45 7 Отговор
    Кога руснаците ще изхвърлят мумията на Ленин-Убиеца на Царския род???:):):)Кога ще Осъдят Сталин,че избиваше милиони руснаци???:):):)Че СССР Пороби половината Европа???:):):)Кога ще Осъдят руснаците Комунизма,който още ги държи в нищета и лъжа???:):):)Кога Русия ще е Свободна Държава,каквито са в ЕС???:):):)Русия има много повече важни задачи пред себе си,за да се занимава с другите???:):):)
  • 26 Тръмп

    45 15 Отговор
    Защо Русия Окупира Украински Територии показвайки Международните Закони???:):):)Вие Руснаците нямате проблем с България,Вие имате Проблем с Цял Свят!!!:):):)
  • 27 Талев

    17 23 Отговор

    До коментар #20 от "Усмивката":

    Така е, писал човека. Щот на е видял що за стока сме. На нас все другите ни виновни, не се погледнем каква мърша (по Славейков) сме.
  • 28 Тръмп

    37 7 Отговор
    Защо Руснаците се Правите на Православни,като се кланят е на Ленин???:):):)И защо се наричате Православни,като е редно да сте Правоверни???:):):)Право-Славен и Право-Верен са различни неща,като първото няма нищо общо с Вярата,а със Славата!!!:):):)Толкова сте Неуки,че не знаете какво е значението на Думите,Подарени ви от България заедно с Правата Вяра!!!:):):)
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бесен Язовец

    15 44 Отговор
    Никоя държава не е имунизирана срещу прости соросоиди!!! Репреси не е имало, а е имало праеосъдие след 1944г.!
  • 31 Тръмп

    47 9 Отговор
    Руския Патриарх трябва да Целува ръка на Българския,а не да идва да ни поучава!!!:):):)
  • 32 Фридман

    17 27 Отговор
    Соросоида няма националност и родина, той има продажна душа!
  • 33 Умберто

    29 4 Отговор
    Можело значи и адекватно да се отреагира,без егоцентризъм.
  • 34 Делията

    11 32 Отговор
    1944 окупация на България от Съветската армия!!! 1989 до ден днешен окупация на България от евроатлантиците , НО без Армия( почти) ! Както е казал Дякона Левски ,, Защо ни е ЦАР , като си имаме СУЛТАН! А кой е ,,султана" и кой е ,,царя" ???

    Коментиран от #35

  • 35 Бесен Язовец

    15 51 Отговор

    До коментар #34 от "Делията":

    Каква окупацията преследва 1944 бе село?българската армия дори не е била разоръжена от Червената армия!!! Недей да дрънка и опутребяваш думи на които не им знаеш значението!!! Червената армия е била тишук докато се направи чистка на фашистите които подкрепяха германците и репресираха народа 20 години преди това! Значението на думата окупация е да превземеш чужда държава чрез сила и да остановиш пълен едноличен контрол.Червената Армия беше тук по молба на ОФ!
  • 36 Делията

    8 5 Отговор
    Първи клас ПРАВОПИС!

    Коментиран от #39

  • 37 Истината

    36 11 Отговор
    Анджей Вайда в едно интервю казва: „За всичките години окупация успяхме да научим москалите само как се връзва вратовръзка, на нищо друго”.
  • 38 Бесен Язовец

    23 24 Отговор
    Много прости селяндури и селяндурки има в България. Не знаят значението на думи обаче ги употребяват. Много блеснахте с простащина и невежество особено с незнанието на историята.. Ако не беше идвала Червената Армия щеше да е като Швейцария в България, е айде се 30 години какво чакате седесарчета и в Чехия и Унгария беше соц. а къде сега хората? Манталитета на българите е кофти и затова нещата не се случват тук!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Щайнер

    35 0 Отговор

    До коментар #24 от "Бачо Киро":

    Виж какво, Хитлер определено ни е пожалил, поради простата причина, че не е понасял, някой да му отказва или шикалкави. Та още след първото шикалкавене на Борис да праща войска към руския фронт, е могъл да ни попилее, така че смятам, че малко или много е оценил съюзника си. България е следващия естествен съюзник на Германия след Австрия това, че сме на губещата страна няма да коментирам, късно е.....
  • 41 гост

    40 10 Отговор
    Брилянтна статия но се опасявам че автора и скоро може да се гътне от фатална доза Новичок - съвсем случайно разбира се ...
  • 42 ОБ4

    37 5 Отговор
    Много точно казано браво на автора.
  • 43 Браво

    31 6 Отговор
    Поздравления ! Имало още читави руснаци !
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ernesto Guevara

    22 5 Отговор
    БРАВО!
  • 46 ЕДИН РУСНАК ДА ПРИЗНАЕ ИСТИНАТА

    24 7 Отговор
    НАЙ НАКРАЯ ЕДИН ЕДИНСТВЕН РУСНАК ДА ИЗЛЕЗЕ И ДА ПРИЗНАЕ ОЧЕВИДНАТА ИСТИНА . ЧЕСТЕН И ЧОВЕК КОЙТО ВИЖДА ЧЕ НИЕ НЕ СМЕ ВРАГЪТ ЗА ДА СЕ ОТНАСЯТ С НАС ГАДНО. НИЕ ДОБРОНАМЕРЕНО ВИ ПОСОЧВАМЕ ИСТИНАТА А ВИЕ РУСОФИЛИ НЕ ВЯРВАТЕ. НО Е ЕТО СЕГА ВИ ГО КАЗВА РУСНАК БЕЗ ДА ЛЪЖЕ - ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА . АКО И СЕГА НЕ ГО ПРОУМЕЕТЕ СТЕ НАПЪЛНО БЕЗМОЗЪЧНИ НА 100% . АКО МОЖЕТЕ СЕ ЗАМИСЛЕТЕ - ЗАЩО? ДО СЕГА СТЕ БИЛИ ЗАБЛУЖДАВАНИ И ВИНАГИ НА ГРЕШНА ПОЗИЦИЯ И НА ГРЕШНИЯТ ПЪТ. АКО ВСИЧКИ ОТРАЗЯВАХА ИСТИНАТА ТАКАВА КАКВАТО Е НЯМАШЕ ДА ИМА СПОР . ОТВОРЕТЕ СИ ШИРОКО ОЧИТЕ И ПРИЕМЕТЕ ФАКТИТЕ.
  • 47 САМО - 1 РУСНАК ЛИ ВИЖДА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТA

    18 11 Отговор
    САЩ постъпиха честно и почтено с западните държави и сега се радват на приятелство. Какво пречи на Русия да излезе с тази позиция и да си прибере шпионите и парите за вербуване на русофили. Да престане да използва български партии срещу България и нашите интереси. Така ако сме на равни позиции може да изгладим отношенията някой ден. Раната все някога ще заздравее. Ако продължава както до сега ще сме принудени да се браним както и с каквото можем.

    Коментиран от #53

  • 48 Тази статия е за русофилите - те къде са

    21 7 Отговор
    В миша дупка се скриха . Или такива статии им е забранено да четат. Нека се образоват малко. То само с 99 думи в речника от който 90% са псувни на руски как се живее.
  • 49 Мария Захарова трябва да я прочете

    21 8 Отговор
    Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова има какво да научи - ИСТИНАТА . Нека се образова и да спре да говори лъжи.
  • 50 ломски

    15 3 Отговор
    браво приятелю ......благодаря ти
  • 51 ново робство

    16 16 Отговор
    И това е вярно! Макар че, в България по времето на социализма съветски войски не е имало! Но, сега има американски! За да ни държат под контрол! За да плащаме на американските Марица 1и 3 по 600 милиона годишно! Нещо като данък.. или наказание! И да куоуваме на двойна цена никому ненужни американски самолети, които ще получим ... след 4-5 години. Може би.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 мнение

    18 8 Отговор

    До коментар #47 от "САМО - 1 РУСНАК ЛИ ВИЖДА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТA":

    САЩ и до сега имат повече техни войски в Германия, отколкото е германската армия - Бундесверът. И не само в Германия... А службите им подслушват и шпионират всички, вкл. и най-близките си приятели.

    Коментиран от #74

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Матей

    12 17 Отговор
    Писна ми от изопачено и тенденциозно представяне на нещата.Кой се дзвери срещу Русия,българския народ ли или продажната управляваща клика?България била руска провинция,нито е било така,нито някой се е възприемал като руски мужик.За разлика от днес,когато все по-отчетливо се натрапва усещането за американски васалитет,граничещ с окупация.Икономическите показатели от онова време в сравнение с днешните са умопомрачителни в полза на миналото.САЩ докараха България до клинична смърт,до плацдарм за война срещу Русия,а народа няма вина,защото е жертва,а жертвата ,както е известно,не може да бъде същевременно и виновник.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Айдеее!

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "Тръмп":

    Как ги сметна тези 133милиарда бе юнак? Ти знаеш ли какво е 1000000000златни лева, да не говорим за умножено по 133. Това да не би да ти е Елдорадо?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Ванина

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "ДДРОнег":

    Да, от руснак е писана. И коментарите под нея са от руснаци и аз съм наистина изненадана колко много други руснаци признават тези обективни факти и обстоятелства, а също и колко добре познават тези събития от българската история. Защото там могат да пишат само регистрирани потребители, което автоматично изключва подправянето на коментарите.
  • 60 Sith

    19 4 Отговор
    Защо на българският гражданин, беше забранено да пътува в западна Европа? Защо се забраняваше притежанието на западни стоки? Абе.. луда работа.
  • 61 Смех

    1 1 Отговор

    До коментар #58 от "Да еаааа!":

    Тези каски за хокей ли са? Кое налага армията да я изчисляваш в това - колко взвода има и колко отделения?
  • 62 Генерал

    10 11 Отговор
    Ех, само как подплатените с грантове си вярват! България може и да не е била освободена от Съветската армия, както и Унгария, и Румъния, но причината е, че тези страни бяха сателити на Хитлер и сами бяха поканили нацистите на своя територия. Колкото до следвоенната окупация, то в България за разлика от днешна Европа нямаше чужди военни бази и складове с ядрено оръжие, а т. нар. "колективна Европа" е далеч по-зависима от САЩ в "прегръдката" на НАТО. Спомнете си Югославия и Косово.
  • 63 Генерал

    7 12 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Българските пари се печатаха в Москва >>>>>>>>>>>>>>
    Ха, ами днес в ЕС държавата няма права върху Националната си банка -виж Член 130
    Освен това- Държавите в ЕС нямат право да решават какво да строят и как да развиват икономиката си – само по проекти на ЕК.
    - Съдът на ЕС е съставен от съдии, които се избират от бюрократите и политиците, поради което „независимостта“ му е смехотворна. Той е по-силен от всеки конституционен съд, касационен съд, върховен съд.
    - Президентът на Съвета на ЕС не е избран от никого, но може да подписва задължаващи международни договори.
    - ЕК НИКОЙ НЕ Я ИЗБИРА, НО ТЯ ПРАВИ ЗАКОНИТЕ. В ЕК има 3000 комисии евробюрократи, пишещи закони, без да сме ги избирали. ЕК предава законите в Съвета на ЕС и той принципно ги гласува без обсъждане, Парламент няма!

    Та, каква е разликата между ЕС и СССР ???
  • 64 Без аналог!!!

    20 3 Отговор
    Царство България се присъединява към Тристраният пакт през 1941 , като в изявлението на правителството ясно се разбира че то към момента счита СССР и Германия за съюзници заради пакта Рибентроп-Молотов и анексирането на Полша .В последствие нито един български войник не воюва срещу СССР , Цар Борис III забранява набирането на доброволци в България , като дори Хитлер разбира и уважава нежеланието на българите да воюват срещу Русия . Царство България запазва пълни дипломатически отношения със СССР до 5-ти септември 1944-та , когато СССР ни обявява война . Към този момент България официално е във война със САЩ , Великобритания , Канада , Австралия , Нова Зенландия и половината свят , а след това и с Германия , но никога не е обявявала война на СССР . Кога България попада под окупация според вас , преди или след 9-ти септември?

    Коментиран от #78

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Шаран БГ

    3 6 Отговор
    Прави се всичко възможно да се промени правдата за историята ! Чрез фалшифицирането и се обслужват и съответните интереси.Преди 89-та "хубави" бяха тия, които плюеха по САЩ и Запада, сега са "сладки" тези , които са против Русия.Макар че СССР и Русия са две различни неща. Преди 09.09.44-та по велик от Хитлер на този свят не е имало за българските управници. Помня добре и "величието" на "бащата на народите" Й.Сталин.Нима руснаците "кръщаваха" язовири и градове с неговото име? По смисълът на думата "окупация" / завземане и настаняване на войски на чужда територия/ е имало у нас и от Германия /1941-1944г/, и от СССР /1944-1947 г/ и сега от САЩ /НАТО/.Като пример за истинска окупация обаче, са действията на българските Правителство и войска в Гърция- Беломорска Тракия 1941 год. и избитите около 40 000 гърци !?! Факт е, че докато в Полша, ГДР, Унгария и Чехия имаше съветски войски - виждал съм ги с очите си, и казармите им, и военните им, и поведението им - в България съветски войски нямаше.В Румъния - многократно съм бил там -съветски войски не съм виждал. По определени поводи у нас са присъствали "военни съветници" /5-10 офицера/ за кратко време. Както някога директивите са идвали от Посолството на Германия, така и после от това на СССР, така и сега - от САЩ. Мерак са имали нашите "прави"комунисти да станем 16-та република на СССР и на два пъти искането им е било отхвърляно от Москва !? Ако Антон О. се е отнасял с презрение към всички "освободени" от хитл
  • 67 Шаран БГ

    8 0 Отговор
    .....хитлеристите народи, такова е било и отношението на политиците в Москва.Работил съм със всякакви "съветски", без чукчи и евенки.В екипи от целия Варшавски пакт, единствено, и то в личен план, германците се дистанцираха от "руснаците".Всички в работата са били коректни и уважителни едни към други. Нямам причини за "любов или омраза" към никого. Единствено се отнасям с огромно уважение към чехите !!!
  • 68 БСП ДПС Евророма

    12 4 Отговор
    Даже руснаците го разбраха. Но надежда за гъзоглавите тролове тук няма...
  • 69 Ели

    7 6 Отговор
    Кой е Антон Орехь?

    Истинско име Андрей Леонидович Кравченко син на последният председател на Държавният Комитет на СССР по телевизия и радио - члена ЦК КПСС, назначен от Горбачов.

    (защо си крие украинската фамилия?странно, нали)

    Кой финансира Ехото на Москва, за който работи Орехь-Кравченко.

    Холдинг Газпром - Медия, притежава Контролният пакет от акции на радио"Ехото на Москва", въпросното радио сътрудничи с Broadcasting Board of Governors (BBG) . BBG се гордее с преврата в Украйна.

    До ехото на Москва се стига след данни от списъка за завършени финансови проекти на BBG до 2015, "Запитване за финансираните от Конгреса на САЩ" - 2017, в този списък са и "Настоящее время»,«Дождь».

    BBG иска пари от Конгресът на САЩ за "противодействие на руското влияние".

    Аман от отрочета на КПСС със променени имена.
  • 70 Къде видя шумкари

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русороб":

    Да нямаш халюцинации?
    или пък
    Да не си ходил в парламента?
    Те че още ни управляват комунистите е вярно,но ти иди и се
    ПРЕГЛЕДАЙ!
  • 71 МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ ГЕРОЙ

    8 5 Отговор
    Браво на нашето външно министерство с декларацията отговор за освобождението - много години на репресивен режим това се изтъква в нея . Русия за пореден път гледа през криво огледало събитията. Гледните ни точки много се разминават за тези събития. Това че години наред сме нямали право даже да изразим нашата позиция не я омаловажава . Но сега за да замаже положението Москва е изпратила този журналист да смекчи надигащият се бунт на българите за тази неправда. Журналиста представя всичко все едно сега е разбрал как стоят нещата и как се чувстваме ние българите под репресивния режим на Русия. Явно че са го изпратили със задачата да представи и нашата позиция иначе им е трудно да разберат как се чувстваме под руски ботуш години наред. И това ОСВОБОЖДЕНИЕ СИ Е ЧИСТА РЕПРЕСИЯ И ОКУПАЦИЯ.

    Коментиран от #73

  • 72 exo

    8 7 Отговор
    Не знам какво е било през "лошият" социализъм, но сега при демокрацията и в рамките на ЕС, сме на дъното на боклучийската кофа. Най-унищожената, най-унижаваната и най-нещстната страна в Европа. Никога България не е била толкова зле, като изключим турското робство.
  • 73 КПСС

    4 2 Отговор

    До коментар #71 от "МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ ГЕРОЙ":

    "Слава, Славаа, КПСС, БКП"

    Ей, че лозунги и пропаганда.

    Следва плетене на една кука и хорово пеене.
  • 74 ГЕРМАНЦИТЕ СА НАЙ ГОЛЯМАТА ГРУПА В САЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #53 от "мнение":

    Над 43 милиона американци се самоопределят като германци в САЩ и на практика владеят поне 65% от цялата територия. Това е най многобройната група в САЩ. Съвсем нормално е САЩ да си защитават Германия. След края на Втората световна война на Германия е забранено да притежава армия и да има собствена военна индустрия. А в последствие има някакви ограничения.
  • 75 Ели

    4 0 Отговор
    Този подлец е известен с анти източноправославния си поход.

    Грандиозен скандал с Николай Чудотворец.

    Не искам да пиша, защото историята е отвратителна.
  • 76 WENKO

    6 3 Отговор
    Неискам да се връща "социализъмът " да чакам пет години за Жигули,
    да се редя на опашка за цветен телевизор, автоматична пералня, за банани и портокали, за кайма, да моля някой виетнамец за касетофон от КОРЕКОМ, да се моля за открит лист за събор на границата с Югославия , да чакам пред топливо за цигли тухли цимент за да си построя къща - МЕРСИ ! Няма да стане а и "другарите от БСП не го искат!

    Коментиран от #77

  • 77 ай де бе

    2 3 Отговор

    До коментар #76 от "WENKO":

    И аз не искам да изплащам кола пет години, да се редя на опашка в банка, болница, поща, де се моля за виза в на първите ни партнери-сащ, да чакам 30 години за да си изплатя апартамента и да съм под стрес, че ако загубя работата си губя и апартамента, да се тъпча с ГМО и да поглеждам към щанда с БИО- които не всеки може да си позволи, на вън с децата да съм постоянно до тях, защото е пълни с рецидивисти, наркомани, крадци и нпо-джендъри, да ги пазя от гей пропаганда и паради, де се пазя от циганските набези и на всичкото отгоре да ми удържат от заплатата за техните социални помощи, да си правя застраховка на колата, щото иначе ще изчезне... и т.н и т.н. либерастка демокрация е бе, радвайте се!
  • 78 Генерал

    3 3 Отговор

    До коментар #64 от "Без аналог!!!":

    Сталин не е съюзник с Хитлер! Цар Борис III е. Договорът за ненападение от 23 август не е съюзнически договор!!
  • 79 гост

    3 3 Отговор
    Антон Орехъ или Андрей Леонидович Кравченко, син на отговорен съветски служител от висок ранг - директор на Гостелерадио. Работи в "Ехо Москвы", радио, доказало се като слуга на Запада. Държат го властите, защото тия смешници сами се изобличават - колкото повече работят в Русия, толкова по-малко гласве печелят либералите-западници на ибори. Та тоя орех, който е на 47 години, т.е. когато СССР се разпада, е само на някакви си 17 години и надали е знаел какво точно представлява СССР(вижте по-горе чий син е бил), сега ръси плоски мисли за отношенията Русия -България...ей такива смешници, деца на номенклатурчици, свикнали всичко да е тяхното, сега ръсят мозък...