4 215 36

Да се сбогуваме ли със свободата на словото?

Защо свободата на изразяване толкова много дразни в България?

Да се сбогуваме ли със свободата на словото?
Източник: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

''Айде стига с тази свобода на словото''. Това каза вчера по БНТ председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание и бивш министър на културата Вежди Рашидов. Въпросите, които възникват от това негово изказване и последвалата поредна телевизионна тирада, не са никак малко.

На първо място, редно е да се запитаме, народният представител Вежди Рашидов бил ли е наясно какво точно казва в ефира на Българската национална телевизия? По-добре е да не е бил съвсем наясно, а след това да е съжалил и да се е покаял, дет се вика.

Второ, бившият ни министър на културата съзнава ли какво би се случило, ако беше омаловажил по този начин свободата на словото в някоя цивилизована западноевропейска страна? Или пък в Северна Америка? Съзнава, разбира се, но и много добре знае къде точно се намира всъщност, което обуславя вероятната му вътрешна увереност, че нищо няма да последва, каквото и да каже. Прав е да си го мисли и да е спокоен, тъй като очевидно свободата на словото, която е една от водещите демократични ценности, не е приоритет на огромна част от българското общество. А трябва да бъде, независимо от цената, която трябва да се плати за нея.

Господинът, Рашидов, твърди, че всеки ден ги плюели като каруцари. Съмнителна работа.. много съмнителна. В момента е по-вероятно Витоша (Бистрица) (нищо лично към ''Тигрите'') да стане шампион на България по футбол, отколкото да се забележи визираното от уважаемия народен представител Рашидов. Поне в по-голяма част от българските медии.

Хипотетично възможно е господин Рашидов да се е объркал и да не е успял да намери разликата между плюене и градивна критика. Доста възможно. А може би и така е по-удобно, разбира се.

''Трябва да внимаваме обаче, защото се минават границите на свободата и идва свободията''. Пак думи на скулптора г-н Рашидов. Какво ли олицетворяват те? Мяза на явен ''бой'' по канчето на малкото останали в България хора, за които свободата и истината са ценност. В случая дори не говорим конкретно за журналистическата гилдия. Омаловажаването на гражданските права е удар по всеки един от нас.

Многоуважаемият председател на Комисията по култура и медии изрази своите притеснения от това, че улицата кадрувала. Стига, бе? Ама наистина ли така е станало вече? Впрочем, сега е ''улицата'', а преди избори е ''българският избирател'', ''гражданите''. Но ще простим. Великодушен народ сме. Между другото, г-н Рашидов, въпросната ''улица'', тя принципно не Ви ли избра за народен представител? Де факто тя май има конституционни права да кадрува. Сиреч, (любимо изразно средство на министър-председателя ни) ''улицата'' има право да гласува на избори, има право на протест, има право и на свободно изразяване. Или не съвсем? Ех, ех.. какъв ли вид ще придобият ''остарелите медийни закони'', след като ги ''пипне'' този, който ни призовава да спрем с ''тази'' свобода на словото. Сигурно ще е много, ама много хубаво.

Препратка малко назад във времето, когато журналистът Сашо Диков се опита да зададе някой и друг въпрос на народния представител г-н Вежди Рашидов:

София / България
Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Коментар📝

  33 3 Отговор
  То В България НЯМА ТАКОВА ИЗРЕЧЕНИЕ
 • 2 Гацо

  32 3 Отговор
  Ограбиха душата ми.
 • 3 Цонко

  6 34 Отговор
  Христо махни го тия фотоапарат от окото и ще почнеш да виждаш по ясно кога има свобода на словото и кога има политически поръчки за омърсяване на противника
 • 4 Опасност

  41 7 Отговор
  Демокрацията и Европейския път на България са заплашени от изчезване от изказванията на тоя господин и гербаджииската му партия.
 • 5 Чичо

  35 5 Отговор
  То добре , че сме в ЕС. Иначе щеше да е диктатура..............
 • 6 SAAB

  20 5 Отговор
  " свободата на словото " e МИТ ! И този форум е показател ..... цензуририйки мнения различни от това ,което ни " натрапва " ! :) Професионализмът е сведен до препис на чужди издания .... без никакъв задълбочен аргумент :) Потенциалът е слаб...но"сеира" голям ! Псевдо " свободата " се реализира според тоягата !

 • 7 некадърнисът му е нужен диктат

  17 3 Отговор
  Стига сте ни дразнили с тези боклучи , те самите предостатъчно ни дразнят със себе си.
 • 8 8765жэфжш0

  21 6 Отговор
  Гнусна гнида ! Само Пиночет !
 • 9 Йосарян

  21 3 Отговор
  Всички Трябва да са на стадиона, но не на мач. Ма няма да е, щото сме Мишоци.
 • 10 1234

  24 3 Отговор
  Всичко това се случва като член на ес, явно сме членове на някакъв съюз, но той не е този който ни го рекламираха преди 2007, с други думи подвеждаща реклама и надписи с дребен шрифт. След като и в германия крият зверствата на мигрантите, мисля че живеем в нов подобен на сталонизма, примката се затяга постепенно, по принципа Прозореца на Овертън
 • 11 Този коментар е премахнат от модератор

 • 12 Лора, внимавай...!!!!

  16 0 Отговор
  Този човек, никога не съм го разбирала, какво иска да каже, неясно говори, дали сам се разбира какво иска да каже...! Но свободата на словото е хубаво нещо, всеки се чувства наистина един свободен човек, който може свободно да изрази своити мисли и да бъде разбираем и поне с едно изречение да каже нещо полезно което ще го чуе обществото и ще го одобри...! Всеки има някаква любима дума, която я повтаря иска или не иска, тази дума,, сиреч,, вече ми. омръзна да я слушам и не винаги е употребена на място...! Аз съм за свободата на словото, но не и слободията, но понякога се налага поради не добри обстоятелства да използваш и слободия за мое съжаление...!
 • 13 Свободата

  16 2 Отговор
  Тя свободията в реалния смисъл на думата е само за управляващите - разпореждат се както си искат а тоя иска да лапа и що го псували еми лаком, нахален, човекоподобен.
 • 14 АРЕС

  17 1 Отговор
  Никога в България не е имало свобода на словото ВКЛЮЧИТЕЛНО И ТУК колко пъти са ми трили коментарите.От всякъде се тресе цензора.
 • 15 Лекар БГ

  19 2 Отговор
  Трябваше да се спише "...И със свободата на словото ".От както ГЕПП Груп е на Власт,сме се сбогували с много неща.Вклч.и със свободата на словото и то не от вчера. В условията на див посткомунистически тоталитаризъм и вождизъм,олигархия и липса на независимо Правосъдие?как да има"свобода на словото"?!То не остана морал,възпитание,човещина,свобода на мисълта и душата! Само чуйте "свободният изказ и речи "На един тотално разпищолил се простак,който е Шефче на всичко. Мечтая си за мига,в който децата ми ще напуснат тази Държава.Жалко за прекрасната ни Родина.
 • 16 дедо

  9 0 Отговор
  Айде стига с тая профилактика, бе!
 • 17 Мигльо Решетов

  16 1 Отговор
  Тоя мазен, ц*****Н, за пореден път доказва какви се слагат на ръководни постове в БГ. Мин. на културата, пфу! Ци****на си остава такъв, къдетои да го сложиш! Може да сте забравили оная случка, дето тоя посегна да бие един човек на служба и щеше да "става на кълбета" с него и да има "падни-стани". Това го излъчиха по телевизията, но българинът няма свойството да помни повече от 10 мин. Пфу!

  Коментиран от #35

 • 18 Plovdiv

  7 0 Отговор
  451 градуса по ГРОБаджийски...
 • 19 Вежди ли

  7 0 Отговор
  Той е агент, пребоядисан комунист и подлога на всеки режим, включително на режимът Живков, а сега подлога на режимът Борисов! Всъщност между двата няма разлика, освен че втория е много по-авторитарен!
 • 20 Този коментар е премахнат от модератор

 • 21 Кой68

  1 5 Отговор
  Журналистите отдавна са минали една невидимаграница без която -свободата на слововото-губи своя смисъл,а това е Етичния кодекс на журналиста/морал,уважение и зачитане на човешкото достоинство/?Когато изтипосат някоя гнусотия за някой на първа страница/първа новина в ефир но след това се окаже че е измислица-опровержение няма или е казано между другото....Но съдбата/живота е съсипан на човека...А когато пишете/разпространявате/ платени пасквили и така се продавате?То доста и върху него се опражнявахте...Това ли е вашето разбиране за "свобода".
 • 22 Оржоникидзе

  4 0 Отговор
  Свободата на словото е фикция и утопия. Такова не е имало и няма да има. А това, че вашите се оляха с цензурата е друг въпрос. Гадното е, че вече не можете да промените нищо, дори и да сте се събудили. агент Орьоникидзе ГРУ
 • 23 Луцифеер

  7 1 Отговор
  Добре, Вежди няма да говоря, отнемам си свободата на словото. Само ще муча и без това ни имате за животни данъкоплатци. Но тези, които госорят фактите за вашите престъпления сие ги мразите властниците и ги тормозите често. Вие лъгахте, че сте за демокрация. Вие ни измамихте. За измама древното наказание е бой по петите и езика с върбова пръчка 7 часа. Сега не бивате наказвани от никой. Имате сте за богоизбрани. Но и боховете биват наказвани. Народа те осъжда на 12 часа надпиване с Карнобатски сливов първак срещу 12 алкохолика по избор. И имаш правото да говориш, сумтиш, мляскаш, грухтиш... Но нямаш правото да се целувате.
 • 24 животновъд

  9 0 Отговор
  За съжаление и този алкохолик ни е бил някакъв ръководител на културата!
 • 25 ники

  5 0 Отговор
  Скоро ще има нов 10-ти ноември, но този път без комунисти и най-важното - без агенти на ДС!
 • 26 Мога ли да попитам, афтора на тази дума

  3 1 Отговор
  Има ли такава дума,, вождизъм,, и колко деца има, и дали ще дочака това което иска..! Едва ли, първо защото не е никакъв,, лекар,, защото няма никакво достойнство и хуманност и второ има огромно лицемерие във него...! Срам и позор за тъй наречения,, лекар,,...!

  Коментиран от #27

 • 27 Извинявам се

  1 1 Отговор

  До коментар #26 от "Мога ли да попитам, афтора на тази дума":

  Но става въпрос за баба Яга,, лекарката,,...! Но,, вождизъм,, такава дума няма...!
 • 28 шшш

  1 3 Отговор
  Свободата на словото е преоритет единствено на соросоидните боклуци чиято сел е пропагандиране на неолибералният модел! Обикновенният човек се изказва сдържано и в унисон с моралните норми. А жуналистите са най продажните боклуци защитаващи позициите на тези които ги гръстят с пори! Разберете че криворазбраната свобода на словото нанася много повече вреди от колкото полз!

 • 29 Този коментар е премахнат от модератор

 • 30 miro

  5 0 Отговор
  Вежди Рашидов.до девето коляно с камъни да се лекуват
 • 31 Гербер

  4 0 Отговор
  От колко години вече все ние сме си нс власт. Забравете за демокрацията и свободата на словото. Който критикува айде в ареста.
 • 32 onq s konq

  4 0 Отговор
  Никой няма право да пита за къщата на Вежди. Журналята в ареста.
 • 33 бг 1

  4 1 Отговор
  Повечето телевизии в западния свят се държат от юдомасоните сатанисти. Използват ги за пропаганда над масите до постигането на извратения им Нов Световен Ред. Тяхни главни цели са: 1. Унищожаване на националната идентичност на народите до постепенно изчезване на държавите 2. Унищожаване на нормалното семейство т.е. нормалните взаимотношения между мъжа и жената. В музикалните им клипове се насажда че любовта е страдание. Пропаганда на хомосексуализма. 3. Миграция на други раси с цел по-бързата забрава за национална идентичност или подържане рзмножаването на малцинствата. 4. Разпространение на наркоци. 5. Отровни за човека химикали в храните които водят до смъртоносни болести. 6. Отровни ваксини които водят най-вече до умствени заболявания при децата. 7. Пръскане на отровни вещества от самолети(кемтрейлс). Тази хипотеза не е доказана. 8.Контрол над храната. Тя ще минава само през техни фирми и в нея може да се очакват отровни вещества. За съжаление голяма част от хората не виждат какво се случва или го приемат на майтап.
 • 34 име

  2 0 Отговор
  свобода на словото няма. има лобисти навсякъде. щом и великова бе спасена от бащицата....а се бореше с/у него ...
 • 35 Моля

  2 0 Отговор

  До коментар #17 от "Мигльо Решетов":

  не ругайте народа си!Неуважаемите боклуци като тоя,самозабравилия се,а и другите като него,които ни управляват,пардон тероризират,целят точно това.Да ни смажат духа,да ни доведат в безизходно и безпомощно състояние и да ни превърнат в безропотни роби,които лесно да въртят,експлоатират и командорят както ѝм нареждат чифутско-соросоидните ѝм господари!!!
 • 36 Анадънму ефенди

  1 0 Отговор
  Ти вече не си никакъв фактор в политиката. Още помни култовата ти фраза „ По добре мултак отколкото голтак„ на официален банкет на Мултигруп.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.