Last news in Fakti

20 Септември, 2019 10:00 3 175 25

Лаура Кьовеши успя!

  • лаура кьовеши-
  • корупция

Лаура Кьовеши, един от символите на борбата срещу корупцията в Румъния, бе одобрена от Съвета на ЕС за бъдещ главен европейски прокурор. Управляващите в Румъния всячески се опитваха да попречат на кандидатурата ѝ

Лаура Кьовеши успя! - 1
Снимка: EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бившата ръководителка на Румънската антикорупционна агенция Лаура Кьовеши е вече почти избрана за бъдещ главен европейски прокурор. Нейната кандидатура бе одобрена от Съвета на ЕС в Брюксел.

Бъдещата европейска прокуратура ще заработи най-късно в началото на 2021 година и първоначално ще се занимава само със разследването на злоупотреби с европейски пари. Общо 22 европейски държави са заявили, че ще участват в новата институция. От тях 17 гласуваха в полза на кандидатурата на Кьовеши. Румънската министър-председателка Виорика Дънчила до последно повтаряше, че страната ѝ няма да подкрепи Кьовеши.

Кой се страхува от Кьовеши?

За нейните поддръжници в Румъния Лаура Кьовеши е символ на независимото правосъдие. За управляващите в Букурещ обаче тя олицетворява образа на врага. Социалдемократическото правителство в Букурещ положи немалко усилия, за да осуети номинирането ѝ като ръководител на бъдещата Европейска прокуратура. В продължение на години юристката беше острието на борбата срещу корупцията в Румъния. Като ръководителка на антикорупционната агенция в една страна, в която политиката и бизнеса тясно се преплитат, тя си създаде мощни врагове.

Кьовеши обаче не се уплаши - под нейно ръководство бяха започнати съдебни разследвания срещу 14 бивши министри, 43 депутати и сенатори и 260 комунални политици. Сред тях бе и партийният лидер на социалдемократите Ливиу Драгня, който дълго време беше най-влиятелният човек в Румъния. От месец май 2019 Драгня излежава присъда от три и половина години по обвинение за данъчни измами.

Привържениците на Драгня в румънското правителство се опитаха по всякакъв начин да провалят кандидатурата на Лаура Кьовеши за поста европейски главен прокурор. Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер изпрати в началото на годината писмо до европейските си колеги, в което обвиняваше Кьовеши в "злоупотреба със служебно положение". Той твърдеше в него, че Кьовеши е сключила "таен и антидемократичен съюз" с румънските тайни служби, който напомнял за годините на комунистическата "Секуритате". Проправителствените медии пък обвиняваха Кьовеши, че е агент на ЦРУ и че била получила милионен подкуп по нелегални канали.

"Аз съм твърдоглава"

Самата Кьовеши казва, че винаги, когато пусне румънската телевизия или разгърне някой румънски вестник, очаква да прочете за себе си "какви ли не мерзости". Тя се характеризира като "твърдоглава". След като бе уволнена от Румънската антикорупционна агенция, тя се раздели с колегите си там с думите: "Корупцията може да бъде победена. Не се отказвайте от борбата!".

Формално предстои още едно официално гласуване за утвърждаването на бъдещия европейски главен прокурор, но политически изборът на Лаура Кьовеши вече е "приключил", заяви един европейски дипломат. С оглед на това, че бъдещата европейска прокуратура ще разполага със значителни правомощия и на национално ниво, Кьовеши ще си остане трън в очите на румънското правителство.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТИКВА

    8 9 Отговор
    ДИК ДЕДИ ЧИЙЗКЕЙК -Т.Е. К*Р ТАТЕ БАНИЦА
  • 2 Госあ

    61 2 Отговор
    Еми хубава новина ! Дано работи със сърце,ум и упоритост. Поне знае накъде да гледа и помогне на ограбените хора в Източна Европа.

    Коментиран от #18

  • 3 audi a8

    39 2 Отговор
    тоест и наш ред е да почнем да борим мафията от село
  • 4 ДУПЕ ДА ИМ Е

    19 17 Отговор
    ЯКО,И НА НАШИТЕ СОЦИАЛИСИ,КОИТО СА СИ ПРОСТО ЕДНИ ГЛИСТИ.!!!
  • 5 Браво

    52 4 Отговор
    Дано му сипе на боко тиквуня за неговите кражби от евросредствата. 50 милиарда от дондовете и 25 милиарда заеми изтегли и срещу тези пари - 400км магистрали на дупки и вълни, някои вече с ограничение 90.
  • 6 Коментар📝

    35 3 Отговор
    СИГНАЛ:БЪЛГАРИЯ Е ПОЛУЧИЛА 47 МИЛИАРДА ОТ Е.П. В ЕВРОСУБСИДИЙ И ЕВРОСРЕДСТВА А ПАРИТЕ СА ГЕПЕНИ
    ОЛАФ СИ ЗАТРАЯ.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 onq s konq

    35 1 Отговор
    Не само тиквата и Пеевски а цялата мутромилиционерска шайка заедно с измислените прокурори.

    Коментиран от #10

  • 9 Синдикат на Ало Измамниците

    22 1 Отговор
    Браво! Дано не я спънат на финала само.
  • 10 Konq s onq

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Тука си много прав!
  • 11 Джон

    27 1 Отговор
    И Тиквуний в началото е против нея, ама после в типично герберопедерастки стил обърна палачинката... .
  • 12 100

    17 1 Отговор
    Сега усвояването на еврофондове в България рязко ще намалее...
  • 13 КЛЮКАР

    8 2 Отговор
    Дано не получи инфаркт или да катастрофира тежко, преди да встъпи в длъжност
  • 14 Усмивката

    12 2 Отговор
    Бойко Методиев Борисов и Цацаров цял ден не бяха открити за коментар.Видели са ги да пазаруват бельо и налъми.
  • 15 Коmapak

    10 1 Отговор
    Искам само да отбележа, че ние сме в детската градина в сравнение с Гърция! Нямате си на идея за какви злоупотреби става въпрос. Така че предполагам дамата първо ще се заеме с големите риби и понеже са много нашите засега имат време да потулят нещата. Тепърва ще става доста интересно. Навсякъде има злоупотреби въпросът е колко процента стигат реално до бенефициента. Ако започнат с процента България е кандидат номер едно. Аз също съм готов да свидетелствам независимо от последствията. Ако обаче започнат с мащаба България ще е кандидат номер две или три. Т. е. отчитайки тежката европейска администрация реално след година две може да има резултати. Радостен съм от новината!
  • 16 wolfwnshtine

    3 2 Отговор
    mnogo dobre tam borbata triabva da bade seriozna evropa e chereshkata na tortata
  • 17 Иван

    2 4 Отговор
    Кой се страхува от Кьовеши не зная, но остава си размисъла, защо я защитава Дойче Веле? По традиция тази медия се изказва само в полза на политици или обществени фигури, които са предатели на националните интереси на своите държави.

    Коментиран от #25

  • 18 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Прав сте, но да се е чуко и видяло някой в Брюксел да работи в името на обикновените европейски граждани? Извинете за песимизма, но и нормални политици като отидат в Брюксел и сякаш някакъв вирус ги атакува и побеждава. Една Кьовеши едва ли ще може сама да разклати структурата в Брюксел, дори и да има много як имунитет.
  • 19 Borislav Popov

    3 1 Отговор
    Иване, Иване. Ти самият си класически пример на майцепродавец и защитник на чужди интереси. Не ви е срам. Разпродадихте родината за дрбни подаяния. Скрийте се.

    Коментиран от #20

  • 20 Борка,

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Borislav Popov":

    по продажност и предателство на Отечеството никой и на малкия пръст не може да ти стъпи.
  • 21 Балъка от BG

    0 1 Отговор
    Йончева й е приготвила една каруца с доноси.Новия посланик в Барса замазва следите с имотите.
  • 22 Алфа Ромео

    1 0 Отговор
    Кьовеши ще се занимава приоритетно с две държави като встъпи в длъжност, познайте коя е едната.....
  • 23 Ефрейтора

    1 0 Отговор
    Много интересно нашите плъхове как са гласували ?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 БАЙ ТОШО ЖИВКОВ

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Иван":

    НА ТЕБ НЕ ТИ ЛИ СВЕТНА КАНЧЕТО ЧЕ , ПИШАТ ПЛАТЕНИ ЖУРНАЛИСТИ С ЦЕЛ ПРОПАГАНДА ДИКТУВАНИ ОТ БМБ , ТОВА И КЬОВЕШИ ГО ПОТВЪРДИ , ОЩЕ ПРЕДИ 5 - 6 ДЕНА СЕ ЗНАЕШЕ ЗА НАШИЯ ПИЛОТ ЧЕ Е СВАЛЕН ОТ НАТО ВСКИ САМОЛЕТ , НО СЕ ТРЪБЕШЕ НАРОЧНО ДА НЕ ЗАНИМАВАТ БЪЛГАРСКАТА АУДИТОРИЯ С ВАЖНИТЕ НЕЩА В ДЪРЖАВАТА , КАКТО И ЗА ПРИПАДНАЛИЯ ФУТБОЛИСТ , ЦЯЛ ДЕН САМО ЕДНО ЛАЕНЕ И ПРОПАГАНДА ОТ МИСИРКИТЕ , ДИКТУВАНО ИМ В СЛУШАЛКАТА , ЗАЩОТО СА ПЛАТЕНИ , И ТОЗИ КОЙТО ПЛАЩА ГЛЕДА ДА СЕ ПРИКРИЕ , НО ШИЛО В ТОРБА НЕ СТОЙ НИКОГА !!!♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️!!!.