3 909 35

Ограмотяването на Европа да започне от българския премиер

Ресорът на Мария Габриел ще модернизира България, колкото Борисов ще проговори чужди езици

Ограмотяването на Европа да започне от българския премиер
СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Светослав Терзиев за в. „Сега“

Европа навлиза в ново Просвещение, но едва ли си дава сметка. За образованието ѝ занапред ще се грижи българската еврокомисарка Мария Габриел. Чрез нея ще придобият нов смисъл думите на Иван Вазов "и ний сме дали нещо на светът". Народният поет е имал предвид "вси словене", които чрез нас са се научили "книга да четат". Сега мисията ни е по-амбициозна, защото вси европейци ще черпят от българския опит. Какво можем да им предложим?

Трудно е да се проникне в мислите на Мария Габриел, защото като водач на листата на ГЕРБ за европейските избори през май 2019 г. тя задължително ги криеше зад встъпленията от сорта на: "Както каза нашият лидер г-н Борисов", "както каза лидерът на ГЕРБ" или "както каза премиерът Борисов". Оттам нататък обичайно следваше негов цитат, който, общо взето, оформяше съдържанието на нейните изявления. За да разберем какво предстои в Европа, трябва да следим не толкова думите на Мария Габриел, колкото на Бойко Борисов. А неговият най-известен цитат, засягащ собственото му и нашето национално културно-просветно равнище, е: "И аз съм прост, и вие сте прости - затова се разбираме".

Тази мъдрост минава за вътрешна употреба, но дали Европа ще я разбере по същия начин? Когато Мария Габриел започне да учи на ум и разум другите държави, всяка може да се заинтересува

що за интелектуална мощ носи от родината си

Позоваванията на Бойко Борисов вероятно ще ѝ направят лоша услуга, защото изявите му в Брюксел са прекалено видими и не могат да бъдат прикрити със загладени цитати. В международна среда първото, което събеседниците преценяват, е способността за комуникация на чужди езици, която определено не е формирана у Борисов. Оправданията му, че е бил жертва на комунистическия режим, звучат неубедително, защото негови връстници показват висока езикова грамотност. Само преди половин година той твърдеше не къде да е, а в Европейския парламент в Брюксел: "В село Банкя ни казваха - английски не трябва да се учи, това е буржоазна работа". В други изказвания пък е давал да се разбере, че между топката и книгата изборът му е падал върху топката.

Образователните липси не бива да се омаловажават, защото съпътстват човека през целия му живот, каквато и кариера да направи. Като министър-председател Борисов ни даде съвсем пресен пример в края на август, обяснявайки защо бившият шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев има „достатъчна езикова подготовка“ да стане консул във Валенсия въпреки основателните съмнения в неговите познания по испански език: "Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика”. Вижда се, че образователните дефицити са не само за лична сметка, но и за държавата, която се оставя да бъде представлявана от учили-недоучили хора.

Бойко Борисов няма да се захване да работи над себе си само защото пратената от него в Брюксел еврокомисарка е получила ресор "Иновации и младеж". В образованието, както и в другите ресори, за които се спекулираше, че могат да бъдат дадени на България,

той не вижда друго освен парите

Първата му реакция във Фейсбук гласеше: "Изключително важен и модерен ресор с бюджет 100 млрд. евро - третото по големина перо в общия бюджет на ЕС. Мария Габриел ще поеме изцяло цифровите умения в образованието, а очакванията са бюджетът за образование да бъде увеличен тройно." Сякаш от социалната мрежа ни гледаше анимационният герой Чичо Скрудж, когото рисуват с въртящи се пред очите му жълтици.

За човек с образователен недостиг трябва да се уточни, че 100 млрд. евро не са бюджет за образование, защото целият годишен бюджет на ЕС е 150 млрд. евро, а това е прогнозна сума за следващия 7-годишен период в Многогодишната финансова рамка (2021-2027 г.), която още се обсъжда. Но дори така сумата не е малка. Проблемът е, че България няма на какво да се радва, макар че на Борисов му се привижда златен дъжд: "Под ръководството на Мария Габриел ще бъде програмата "Хоризонт Европа", от която се осигурява финансирането на киберсигурността, суперкомпютрите и дигиталните хъбове. Вярвам, че Мария Габриел ще ръководи успешно поверения ѝ ресор, защото само иновациите ще доведат до по-високи заплати и по-конкурентоспособна икономика".

Когато още при комисарството на Кристалина Георгиева, която отговаряше за бюджета, започна подготовката на новата многогодишна финансова рамка, нетните донори (най-богатите държави) поискаха

да се промени философията на финансовата политика на ЕС,

за да се стимулират иновациите, които да дърпат съюза напред. До този момент се стимулираше повече регионалната политика, за да могат изоставащите райони да догонят по-развитите. Това ставаше чрез кохезионния и структурните фондове, които в името на европейската солидарност помагаха за ускоряване на развитието на Източна Европа, и в частност на България. Благодарение на тях у нас се ускори строителството на магистрали и жп линии - гордостта на Бойко Борисов.

Както е известно, съвременните иновации са по силите на най-развитите държави. Обръщането на финансовата политика означава и обръщане на финансовия поток - парите, които влагат в общия бюджет, ще отиват обратно пак при тях, като в сумата ще се добавят и дължимите дялове от по-бедните държави. Така нетните донори могат да станат нетни получатели по този ресор, а по-бедните ще има да чакат, докато се развият до тяхното равнище. Мария Габриел, която няма да има право да изпълнява инструкции от Бойко Борисов - колкото и да му е задължена, - ще играе ролята на разпределител на пари сред други държави, които ще бъдат в състояние да представят високотехнологични проекти. В такава конкурентна среда България трудно ще се вреди с предимствата си, които обикновено изтъква за привличане на чуждестранни инвестиции - плосък данък и ниски работни заплати. Удостояването на българската комисарка с новия ресор ще донесе полза точно толкова, колкото досегашният ѝ ресор "цифров пазар" помогна за развитие на електронно управление и киберсигурността в страната.

Борисов знае всичко това, защото най-малкото са му го казали по-грамотни хора, но фанфарната му поза произтича от

всекидневните му пропагандни потребности

Той е уязвим политик и за да оцелява, трябва системно да се къпе в светлината на действителна или въображаема слава. Когато се хвали с получаването на "изключително важен и модерен ресор", той казва на сънародниците си, че Европа оценява България под неговото ръководство като изключително важна и модерна държава, макар че очевидно не е такава.

Интересно е, че за пропагандната мъгла допринася и самата Европейска комисия, която никога досега не е била тъй енигматична. Ресорите на нейните комисари по традиция бяха съпоставими с основните министерства в държавите, каквито са и различните формати на Съвета на ЕС, където се събират министри според обичайните национални ресори. Подобна специализация имат и комисиите в Европейския парламент. Сега обаче новата председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен е вложила художествено мислене, защото някои от комисарите ще изпълняват функциите си зад твърде обтекаеми понятия: "Демокрация и демография", "Съхраняване на европейския ни начин на живот", "Ценности и прозрачност", "Сближаване и реформи" и пр. За да не дава много обяснения, само преди две седмици гостуването ѝ в България бе съпроводено с премахване на микрофоните в пресцентъра на Министерския съвет, което засили подозрението, че тя може би не е най-подходящият човек за високия европейски пост.

Борисов се постара да я спечели със самохвалство за успехите на българската образователна система и тя твърде доверчиво повтори думите му: "В България виждам колко големи са инвестициите в университетите и училищата, в заплатите на учителите".

Истината е друга

От началото на годината минималната основна работна заплата на директор на училище и детска градина е 1140 лв., на учител - 920 лв., на старши учител - 955 лв. Според дaннитe нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт бpyтнaтa мeceчнa paбoтнa зaплaтa в Coфия за юни e 1730 лeвa, а за цялa Бългapия cpeднaтa зaплaтa e 1253 лв. С толкова пари многодетната майка Фон дер Лайен не би могла да прати дори и едно от седемте си деца на училище.

По тази причина учителската професия у нас постоянно губи привлекателност. Годишно се пенсионират близо 5000 учители и в началото на учебната година България страда от недостиг на около 1000 учители, от които 600 в София. Особено дефицитни са учителите по математика, информационни технологии и физика - все дисциплини, свързани с ресора, който би трябвало да краси образа на страната в Европа. Когато светът отбеляза на 8 септември Международния ден на грамотността, статистиката на ЮНЕСКО напомни, че у нас броят на децата в начална образователна възраст, които не ходят на училище, е нараснал от 5000 през 2012 до 19 000 през 2016 г. Данните съвпадат с втория премиерски мандат на Борисов, а за третия ще видим какви висоти ще отчетем.

Можем да очакваме, че колкото Борисов ще проговори чужди езици, толкова и Мария Габриел ще допринесе за модернизирането на България.

България
Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 29 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Глупости на търкалета!

  7 51 Отговор
  За това се явяват по 40 човека за едно вакантно място за учител, щото има липса ли?

  Коментиран от #5, #7

 • 2 Факт

  51 2 Отговор
  България и технологии .... ахаха
 • 3 параметър

  46 2 Отговор
  Добре де, само да довърши Винету и......,опааа то няма да има смисъл,за кога вече я камилата я камиларя
 • 4 Начо

  50 3 Отговор
  Ограмотяването трябва да започне от еврогейовете напълнили европа с талибани
 • 5 Ха бе

  26 5 Отговор

  До коментар #1 от "Глупости на търкалета!":

  Още ли има деца в умиращата българия ?

  Коментиран от #35

 • 6 Behemoth

  50 2 Отговор
  Абе щом от ЕС го толерират тоя примат явно и те не са много по у чалмъта....просто са по лустросани и не ритат мач....

 • 7 Да да

  22 1 Отговор

  До коментар #1 от "Глупости на търкалета!":

  Къде е това ? Може би в Симитли или Бяла или в Кула. Ти си малоумен.
 • 8 Лекар БГ

  57 3 Отговор
  Как да се ограмоти мутро-простак?Няма как.Естествено,че Вожд,простако-неграмотник,се обгражда със себеподобни.И така,те славно се самовъзпроизвеждат в годините. А България затъва в главанащината на главанаците.
 • 9 Усмивката

  48 2 Отговор
  Браво .Една достоверна критика.Така трябва да се пише.Знаем че гербаджии ще наскачат като маймунки по клоните с крясяци....,,русопитециии,чирвени буклуцииии...."та...това е езиковата им колтура
 • 10 Д-р Гигълс

  53 1 Отговор
  А наш Ганьо вика " Келепир ще пада тука 100 милиарда ресор не е шега работа " Човек който изобщо не се интересува какви са възможностите на Габриел ,а тя е обикновена калинка ,а единствено го интересува бюджета на ресора .
 • 11 Чичо Гошо

  34 3 Отговор
  Браво, Факти. Редовно се възмущавам, че пишете пълни простотии, но се оказва ,че можете да публикувате и сме.слени коментари. Пък всеки да Гил тълкува както иска
 • 12 Иновации и младеж

  33 2 Отговор
  Дори при обтекаемите дефиниции от това наименование следва, че за да има иновации, трябва да има и младеж. Но българската младеж (качествената част) е успешно гонена в чужбина от самия Борисов (нали той управлява). А щом ги гони, то гони и иновациите. Погледнете заплатите на учените - те са по-ниски от тези на учителите. Цветът на нацията - младите таланти - трябва да правят наука със 700 лева на месец. Това слага край на всяка дискусия за наука и иновции.
 • 13 Д-р Гигълс

  32 1 Отговор
  А наш Ганьо вика " Нас ресор Селско стопанство не ни интересува ,там всичко е разпределено ясно " Е как да го каже по хубаво ,че му трябва ресор за гепене . Е дадоха му муй ,ама най още не е разбрал с тая една книжка ,малко са му трудни някои процеси
 • 14 бая сол са натрили на тиквата

  31 1 Отговор
  С думи прости , чест е за мен , че не се разбирам с Борисов. Между впрочем , превъзходна статия.
 • 15 Капончик

  3 38 Отговор
  Само озлобен червен тъпанар може да работи в издание на мултака Сашо Д.!

  Коментиран от #16

 • 16 Усмивката

  29 0 Отговор

  До коментар #15 от "Капончик":

  Я...една маймунка изкочи
 • 17 9967

  1 24 Отговор
  Мнението на афтора,въобще не ме интересува.

  Коментиран от #18, #21

 • 18 Усмивката

  18 1 Отговор

  До коментар #17 от "9967":

  Тогава прочети какво е написал автора.

  Коментиран от #22

 • 19 Патриот

  1 25 Отговор
  Може да е прост Баце, може да е всякакъв, ама си е наш.
 • 20 Гост

  18 0 Отговор
  Само "златен дъжд" за боко.
 • 21 Този коментар е премахнат от модератор

 • 22 някой

  17 1 Отговор

  До коментар #18 от "Усмивката":

  И да го прочете, няма да го разбере и осмисли!
 • 23 Този коментар е премахнат от модератор

 • 24 ейййй

  4 2 Отговор

  До коментар #23 от "ПЕНКО":

  Пенко .Пенко.....И ти ли ...
 • 25 ПЕНКО

  0 9 Отговор
  КАК МОЖЕ НЯКОЙ ДА СЕ САМОНАРИЧА - ЕЙЙЙ !?!? НО ИМА И ДРУГИ ТАКИВА" ИНСТИТУЦИИ " КАТО ЛИСТЕТО " СЕГА" - ...НИЩО НЕ СЪГРАЖДАШ ... НО С КЕФ КРИТИКАРСТВАШ !!!!!!!!!

  Коментиран от #26

 • 26 абе

  6 0 Отговор

  До коментар #25 от "ПЕНКО":

  Пенко пак бърза двойка завъртя....
 • 27 истината

  19 1 Отговор
  ТОВА Е САМАТА ИСТИНА ,КОЯТО ГЛЕДАМЕ И ЧУВАМЕ ПОЧТИ ВСЕКИ ПЪТ ПО НОВИНИТЕ,ТА ДОРИ БАЙ ГАНЬО СЕ ОПИТВА И ДА СЕ ШЕГУВА ПО НАЙ ПРОСТАШКИЯ НАЧИН.КОЛКО МНОГО НЕГОВИ ВРЪСТНИЦИ ,А И ПО ВЪЗРАСТНИ ХОРА ЗНАЯТ ПОНЕ ЕДИН ЧУЖД ЕЗИК.ЗА НЕГО Е ВАЖНО ДА ЗНАЕ ТЪНКОСТИТЕ И ХИТРИНКИТЕ ПРИ ОГРАБВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА.

 • 28 гост

  22 2 Отговор
  Бат Бойча си е велик чиляк.И кат сички велики чиляци и той знай чужди езици кат например ромски , бушменски , индиански да ни забраим и пожарникарски и не на последно мясту и мутренски.
 • 29 кауза пердута

  12 0 Отговор
  Абе то убаво да започне , но няма шанс някога да приключи с някакъв резултат , пък било то и посредствен.Се едно да пълниш продънена каца.
 • 30 По- скоро на кюсето брада ще порасте

  15 0 Отговор
  От колкото на Побойко Методиев тиквата му да уври !
 • 31 XXXXXXX

  16 0 Отговор
  В ЕДНО ПРЕДАВАНЕ ПО БТВ ПРЕДИ ПЕТ ГОДИНИ ПРИ ЖЕНИ МАРЧЕВА, МАЧОТО ОТ БАНКЯ ЗАЯВИ, ЧЕ Е БИЛ ЕДИНСТВЕНОТО МОМЧЕ ОТ СЕЛОТО(БАНКЯ СТАВА ГРАД ПРЕЗ1969), КОЕТО Е ЗАВЪРШИЛО МЕСТНОТО СОУ С ПЪЛНО ОТЛИЧИЕ. ВСИЧКИ ЗНАЕМ НЕГОВИЯ ТАЛАНТ И МАЙСТОРЛЪК В "КЪСИЯ РАЗКАЗ", ВПИСВАЩ СЕ УНИКАЛНО В "КЪСАТА ПАМЕТ", НО ПЪК ДА ЛЪЖЕ ЧАК ТОЛКОВА МНОГО НЕ ВЯРВАМ. ЕДВА ЛИ ПРИЧИНАТА ЗА ПЪЛНАТА ТОРБА С ШЕСТИЦИ Е ПРОФЕСИЯТА НА МАМА. В БАНКЯ НАЙ-ВЕРОЯТНО Е ИМАЛО И ДРУГИ УЧИТЕЛИ И ТЕ СА ИМАЛИ ОТРОЧЕТА.ИСТИНАТА Е,ЧЕ ТОЗИ СЕЛСКИ ХИТРЕЦ УМЕЕ УСПЕШНО ДА МАНИПУЛИРА СЪСЕЛЯНИТЕ СИ, НЕ САМО В БАНКЯ А ПО ВСИЧКИ КЬОШЕТА НА МИЛОТО НИ ОТЕЧЕСТВО. ТАКА Е ПОЛУЧИЛ И ДИПЛОМАТА С ПЪЛНО ОТЛИЧИЕ. ТАКА ПЕЧЕЛИ И ИЗБОРИТЕ. ВСИЧКИ ЗНАЕМ НИВОТО МУ НА ГРАМОТНОСТ. НЕ Е ПРОСТ ТОЙ, ПРОСТИ СА ТИЯ КОИТО ГО ИЗБИРАТ. А КАЗВАТ, ЧЕ ЕДНО ВРЕМЕ ОБРАЗОВАНИЕТО НИ БИЛО"OKAY". ВИЖТЕ ПЪЛНИЯ ОТЛИЧНИК.

  Коментиран от #32

 • 32 И още

  10 1 Отговор

  До коментар #31 от "XXXXXXX":

  Пропуснал си много важен факт че майка му е била учител в това училище и това отличие е под много голяма въпросителна. А това че с неприкрита гордост разказваше как е носел всеки ден помия на прасетата. Хвалеше се като че ли е завършил Харвард. И последно че менторът му е бил бай Тошо.
 • 33 onq s konq

  3 0 Отговор
  Колко пъти да ви каже, че след като е слугувал на Тодор Живков и Симеон Сакскобурготски никакъв университет повече не му трябва.
 • 34 Аз Клавдии

  5 0 Отговор
  Свинята лебед не става...
 • 35 Путарина

  1 0 Отговор

  До коментар #5 от "Ха бе":

  пълно е с деца,уч. са все на 2 смени и се става 6.20 за да се смогне

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.