Last news in Fakti

29 Септември, 2019 14:30 5 561 49

Президентът, а не БСП, е истинският коректив на ГЕРБ

  • румен радев-
  • бсп-
  • коректив

Точно две години, след като за пръв път спечели сърцата на българите в Ню Йорк, Радев отново ни донесе патриотичен празник на надеждата в Деня на независимостта

Президентът, а не БСП, е истинският коректив на ГЕРБ - 1
Снимка: EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди две години, в началото на срещата, витаеше и някакво напрежение, сякаш от двете страни се водеше взаимно разузнаване, но това чувство бързо се стопи след искрените отговори на президента на многобройните въпроси, много от които въобще не бяха протоколни, някои предизвикаха и доста противоречиви реакции у публиката. Разговорът тогава продължи над три часа и голямата му част премина в много сърдечен дух.

Тази година от самото начало настроението беше празнично. Президентът бе посрещнат и изпратен с акламации. Нямаше остри въпроси: след краткото си изказване, насочено най-вече към българите в чужбина, за което медиите съобщиха и с което съм съгласен, Радев бе буквално обсебен от десетки граждани, които радостно стискаха ръцете на единствено легитимния за тях представител на българската държава.

Имах намерение да задам като миналия път няколко щекотливи въпроса, предполагащи критика към кабинета, но обстановката не предразполагаше към такъв тон. Сякаш всички на срещата бяхме съмишленици и всичко, което мислим за ГЕРБ, се подразбираше от само себе си.

Отново пълни салони – не е вярно писаното във в. „Сега“, което мярнах онзи ден, че имало „около 60 души“. През генералното консулство в Ню Йорк в неделя преминаха общо към 170 души, сред които и много млади и съвсем млади, само че сега благодарение на генералния консул Мая Христова бе създадена добра организация – срещата започна точно навреме, залите бяха добре климатизирани за горещата лятна вечер, имаше и други удобства за гостите.

Поне от отчетната си пресконференция в началото на годината насам президентът със смелите си, откровени и задълбочени публични изказвания по най-болезнените въпроси на нашия живот, периодически изпълва с възторг милионите честни и мислещи българи – или поне всички, които познавам. Сред тях има и много негласували за него в 2016 г., и мои близки млади жълтопаважни протестъри от лятото на 2013 г.

Затова на срещата в неделя му казах, че по моя преценка, ако днес имаше избори, той щеше получи над три милиона гласа. Без излишна скромност, прогнозирах точно резултатите от президентските избори в България и САЩ през ноември 2016 г.

Реакцията на герберо-седесарите на Радевите речи е откровено паническа. Те се оплакват, че президентът бил „разделял нацията“. Дори наскоро видях в една българоамериканска Фейсбук група инициатива за импийчмънт с няколко жалки лайка. Те са нищожно малцинство, съизмеримо по електорална мощ с „градската десница“.

В България най-после, със закъснение от седем-осем години, сред огромното мнозинство от народа се развихри морален гняв срещу корумпираното и некадърно управление на ГЕРБ. Засега то не получава сериозен израз на парламентарни избори, ТЕ остават в плен на байганьовската изборджийска машина, но на президентските без съмнение ще избухне като бомба.

България се тресе от непрестанни скандали; след въображаемата си индулгенция, получена на евроизборите режимът на ГЕРБ премина към откровено фашистки похвати в киевски стил за задържане на властта.

Международното положение също не носи добри новини за ГЕРБ. Корабът-майка ЕНП е пред потъване. Макрон тръби за недъзите на капитализма, злините на неравенството. Световните глобалистки елити са пред мозъчен колапс: последното доказателство за това е назначаването им на Кристалина Георгиева за шеф на МВФ. Лелката в обувките на Руми Желева, чийто срам наблюдавах преди три години на живо в ОС на ООН. Диктатът на Запада по правило не хваща дикиш – Сирия, Венецуела, сега Йемен... Тръмп от трибуната на ООН слави националния суверенитет, громи глобалистите.

Президентът Румен Радев, Валентин Хаджийски (в средата) и Нели Хаджийска (вдясно) по време на среща на държавния глава с българската общност в Генералното ни консулство в Ню Йорк

Президентът умело фокусира симпатиите на всички недоволни българи. Засега няма друг такъв политик. Ето, Мая Манолова реши да печели кметски точки със сътрудничество с ГЕРБ, с отказ от БСП, от собственото си мъжествено поведение в дните на летните протести и Костинбродската афера. Това бих искал да ѝ донесе успех в София, ще е чудесно да има още един пробив в герберската диктатура. Но това не е пътят към спасението на държавата. Радев единствен напипва този път. Ето пак някои от изказванията му от последните месеци:

„Свободата на словото в България е в криза, спирането на излъчването на Българското национално радио е прецедент... Очевидно е, че държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите, както е нормалната европейска практика... на това е време да се сложи край.“

„Безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми в страната и пълният провал на правителството в стратегически за европейското ни развитие приоритети се изражда в паническо търсене на враг и в миналото, и в настоящото, така че хората да се противопоставят непрекъснато един на друг и да не могат да се обединят в търсене на отговорност за проблемите и провалите днес“ – по повод „шпионския“ скандал с арестите на русофилите.

„Идейната безпътица на първенците катастрофира в апатия, отчуждение и безверие.“

„България продължава да губи своето най-ценно богатство – хората. Голяма част от българските граждани се отчуждават от собствената си държава. Чезнат основните фактори за ефективното управление – прозрачност, отчетност и отговорност. Всеизвестно е, че когато постепенно властта се отнема от народа и се концентрира в тесен кръг хора, те я трансформират в икономически облаги и медиен комфорт и ги инвестират в още повече власт. Така този тесен кръг бетонира своята безконтролна власт и порочният цикъл се затваря. При такава формула няма развитие, няма сигурност и просперитет. Има бедност, корупция и неграмотност.“

„Тази криза (с африканската чума по свинете – б.м.) е само част от общата кризисна ситуация в страната, свързана и с пробива в НАП, засегнал пет милиона български граждани, и с неизгодните в правно и финансово отношение договори за Ф-16, засягащи в перспектива всички българи, и с набиращи енергия протести за избор на нов главен прокурор.“

„Задължителен е нов дебат в Народното събрание, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на: цената за придобиване (на Ф-16 – б.м.) от 2,2 млрд. лева без ДДС при 100% авансово плащане; срока за доставка на самолетите най-рано след 4-5 години; орязания пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности; скрити и неуточнени разходи, които България ще плаща впоследствие по отношение на инфраструктура, транспорт, въоръжение, оборудване, обучение, услуги, данъци и такси; промяна на клаузите на договора едностранно от изпълнителя без съгласуване с българската страна по отношение на цени, срокове и обем на доставки и услуги...“

На отчетната си пресконференция през януари президентът говореше за „неравенство и бедност“, „демографски срив“, „бягство на младите в чужбина“, „илюзорна стабилност, нарастващо беззаконие и ерозия на демократичните завоевания“, „българската демокрация ускорено губи позиции“, „свободата на словото е обект на преследване“, „законодателният процес става непредвидим и елиминира гражданското участие“, „лобистко законодателство и безотговорни политически действия“, „последните решения на управляващите окончателно опорочиха модернизацията на въоръжените сили“, „корупция, лични интереси и зависимости“, „непредсказуемост, погазване на закона и фаворизиране на корпоративния интерес“, „опипване“ на прага на търпимост на обществото и постепенно увеличение на размера на (разграбваните) средства“, „провал на големите енергийни проекти“, „изминалата 2018-а е истинска катастрофа за чуждестранните инвестиции, затварянето на предприятия е трайна тенденция“, „България губи суверенитет, не е в състояние да взема сама стратегически решения“, „правителството за „европейско развитие“ на България твърди, че този антиевропейски избор е геостратегически“, „„декларациите, че олицетворяват евроатлантическите ценности, са най-сигурният начин да отчуждят българите от тези ценности“...

Отново и отново всяко изречение плющи като камшик, всяка дума си тежи на мястото, нищо не може да бъде опровергано или премълчано. То не е просто силен анализ, но е революционен манифест. Стотиците възторжени коментари на страницата на президента във Фейсбук и на десетки други страници оставят огромно впечатление.

Как да се материализира този политически капитал в максимално бърза предсрочна смяна на режима?

В предишните си коментари, линкове към които давам по-долу, съм разглеждал различните реални възможности: (1) Засилване на единствената опозиционна партия БСП – при Нинова то е донякъде факт, но продължават междуособните ѝ борби, има корумпирани, атлантисти, вътрешнопартийни фактори, теглещи към сделка с ГЕРБ, а и антисоциалистическата пропаганда все още е твърде силна. Това засега не позволява на БСП да бъде винаги силен коректив на властта, какъвто е президентът. (2) „Центристки“ партиен проект на самия президент. Шансовете за това все повече растат. (3) Предизвикване на оставката на Борисов от президента – поводи не липсват – след нова вълна протести и назначаване на решителен непартиен служебен кабинет, който да разгроми изборната машина на ГЕРБ и вкара най-корумпираните в затвора, след което – каквото сабя покаже. Възможно е развръзката да дойде и отвън, ex machina. Времето ѝ наближава.

Всъщност, както се знае, президентът дойде в Ню Йорк за срещата на най-високо равнище по въпросите на климата и за дебатите в Общото събрание на ООН. За съжаление обаче и тук, като в другите международни организации, дневният ред е общо взето иззет от борбата на американската професионална политическа класа и „дълбока държава“ срещу Тръмп. Бъдещата нобелистка за мир Грета, чиито цитати онзи ден бяха прожектирани с огнен лъч и върху страничната стена на Секретариата на ООН като мене, текел, фарес, е още едно помощно пиар средство за импийчмънта и за контриране на персоналните атаки на Оранжевия срещу Джо Байдън на разкаляния украински терен. Интересно защо ООН-факторите, куриращи защитата на децата, не се самосезират за това издевателство на безскрупулни възрастни политикани над дете със специални нужди? В ООН Грета, в МВФ – Кристалина... звучи ми малко като преддверието на Страшния съд.

Но от друга страна е добре Радев да трие лакти с все повече световни лидери, да ни отсрамва пред света след десетгодишния ни премиерски позор. Десислава Радева продължава да утвърждава непривичната доскоро у нас роля на първа дама, като гради добра воля за работа с деца в неравностойно положение в България. Пожелавам им успех!


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 fuck T

    30 41 Отговор
    „На всички срещи с Русия се обсъждат кандидатите, които социалистите в България подкрепят – например, за президент, но детайли от срещата на Нинова с Решетников не зная“, призна Малинов
  • 2 Емил

    33 41 Отговор
    Надпреварата кой е по-червен не е от вчера! Вероятно, обезценената рубла не достига за всички продажници!

    Коментиран от #5

  • 3 БСП ДПС Евророма

    38 64 Отговор
    Чудна реклама ще ни направи фатмака с доскорошната си метреса. Пример та дрънка!

    Коментиран от #6, #37

  • 4 Woldemars

    12 2 Отговор
    Акламации - какво е това?
  • 5 Северозапад

    45 26 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Надпревара няма - най-червен е комунистът Борисов, и заема първите три места. А като стигне 180 кила - ще вземе и четвъртото.

    Коментиран от #35

  • 6 темелко

    40 24 Отговор

    До коментар #3 от "БСП ДПС Евророма":

    А фелдфебела Борисов с коя метреса ще направи реклама?
  • 7 Баба Вуна

    7 17 Отговор
    Долу Гешев! Да живей Грета Тунберг! Арабска пролет виновата, на ДПС шведите кинти раздают, не моем ги траем тез дяланите манлихери! Мир на западните балкани желайм най - сърдечно, твой приятел вечен весел Патиланчо! Айййй, канта но йорес!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Един свестен политик/президент

    39 32 Отговор
    Господ здраве да му дава. Няма друг в държавата ни като него и дано да продължи да упреква нечовеците!

    Коментиран от #11, #12, #49

  • 10 Истината

    25 45 Отговор
    Мръсните руска подлога Радев не може да бъде копектив дори на жена си, та камо ли на нещо друго. А иначе в защита на руските интереси руската марионетка Румен се надпреварва с русофила евроатлантик Баце кой ги обслужва по добре.
  • 11 РЕШЕТНИКОВ

    16 25 Отговор

    До коментар #9 от "Един свестен политик/президент":

    Хорошо, хорошо, так держат!
  • 12 Истината

    22 32 Отговор

    До коментар #9 от "Един свестен политик/президент":

    Е, че фатмака е подлога на нечовеците от Евразия.
  • 13 Сух

    36 26 Отговор
    Браво добър анализ! Факт е, че президента казва всички проблеми в държавата, и такива платени мърсъци, като тези по-горе се опитват да му оронят имиджа. Но уви, може да сме заспало-задрямали, но не глупави. Продължавам да твърдя, че това е човека, който ще поведе народа. Горко ви тогава..

    Коментиран от #15

  • 14 Усмивката

    30 16 Отговор
    Спирането на БНР много ми прилича на палежа на Райхстага 1933г. И тогава фашисткия режим с цел укрепване на позициите си оплю нищо неподозиращите комунисти.И сега по наше време се разиграва същия сценарий макър с не такъв мащам и значение за историята ,но е показателен ,как мафията се крепи на тази често експлоатирана фраза,,крадеца вика, дръжте крафеца”.Очевидно е че русофилите и саботажите са само кьорфишек.Очевидно е жалък опит за саботиране именно на демокрацията и свободното слово.За това Президентът Радев получава адмирации

    Коментиран от #16

  • 15 Само питам

    24 35 Отговор

    До коментар #13 от "Сух":

    Какъв имидж може да има тази кремълската марионетка Радев, бе путлераст? Освен имиджа на мръсна руска подлога и антибългарин, който винаги ще продаде България за да угоди на руския интерес.

    Коментиран от #17, #18

  • 16 Истината

    24 27 Отговор

    До коментар #14 от "Усмивката":

    Нито историята ти е ясна, нито пък нещо друго. Най-малкото на руски подлоги като Радев е нужна свобода на словото. Защо смениха жеэа на НСО и защо не дадоха да се изясни ролята на генерал Деси в тази смяна?

    Коментиран от #20

  • 17 Сух

    26 14 Отговор

    До коментар #15 от "Само питам":

    Имиджа, който ти никога няма да имаш нищожество! РАЗБРА ЛИ?!

    Коментиран от #21

  • 18 Усмивката

    24 17 Отговор

    До коментар #15 от "Само питам":

    Алоо Грбаджията,по полека с обидите.Попитай твоят кумир Борисов ,защо прави с Русия ундурма.....,,Черно море искам да е зона на туризъм, на газопроводи, на фериботи, на приятелство. Това е прекрасно море, но е тясно за военни действия....”.Как стана отведнъж миролюбец.

    Коментиран от #22

  • 19 Виктор

    18 25 Отговор
    Подлогата на БСП се разграничава от тях хахахахахаха!Какъв коректив , какви пет стотинки.Цирк!
  • 20 Усмивката

    19 13 Отговор

    До коментар #16 от "Истината":

    Ясно ми е какво се случва сега брат.....Караиванчева и катастрофата е показателен за свободата на словото и право на информираност.Да не говорим за правата на човека.Какво се случва с другите участници в пътния инцидент докато Караянчева отлита с хеликоптера .И до ден днешен никой нищо не знае.Колумбия има повече демокрация от това нашето.В какво има да ме поучаваш.Нали от нас Борисов иска да сме прости и много да не питаме.
  • 21 Само питам

    20 24 Отговор

    До коментар #17 от "Сух":

    Руската марионетка Радев няма имидж дори пред господарите си бе, путлераст непоръбен! Дори те го смятат за боклук.

    Коментиран от #28

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Усмивката

    9 6 Отговор

    До коментар #22 от "Сама питам":

    Щом разсъждаваш като мене значи си елементарен и ти ли ? Какво питаш всъшност.Дали има други умни като тебе ли...

    Коментиран от #25

  • 24 Панов

    21 18 Отговор
    Тая статия за цирка ли е.той на курни и президентката фльорца не може да е коректив камо ли на нещо друго
  • 25 Само питам

    10 11 Отговор

    До коментар #23 от "Усмивката":

    Не ти си путлераст, което е различно. Няма по-големи българофоби и национални предатели от вас.
  • 26 Леон

    18 18 Отговор
    Единствения политик,който не може да купи и уплаши Боко Т. е президента Раде.
    Слава на президента Радев!!!

    Коментиран от #44

  • 27 Mois Kohen

    21 20 Отговор
    Радев не е коректив, а продажник! Президент не нп БГ, а на червените отрепки.....
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Само питам

    14 19 Отговор

    До коментар #28 от "Сух":

    Единствено руската измет не проумя, че има хора, които се различават от нея и не служат на никой господар а защитават единствено България от руските хибридници.

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Само питам

    15 19 Отговор

    До коментар #30 от "Сух":

    Истината не се мисли бе руска подлого. Единствено руските мерзавци я фалшифицират а робите им я разпространяват.
  • 32 Радев е Решетников боклук

    18 16 Отговор
    Гледам статията явно е от Решетников и е преведена от руски в "Гласове". Русоробията е в истерия и вече няма спиране миризливата ѝ пропагандна диария, в която къпят нещастника Радю Радев. Добре е да си отбележат, че до края на годината бая още рупори на кремълската пропаганда в България ще изгорят. И така е справедливо. Московските агенти и терористи мястото им е в затвора, а по-добре - под земята. Изроди и мародери.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ами сега

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Северозапад":

    Какво стана, май е истината това.
  • 36 Герб са по червени от червените

    8 7 Отговор
    Това е истината.

    Коментиран от #41

  • 37 Viva

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "БСП ДПС Евророма":

    Ти си издрънчал изначално
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Слави

    9 5 Отговор
    Е, най-после една наистина добра статия. Добре поне, че българите зад граница, а и не само те харесват Президента Радев и той наистина е коректив на байганьовския ни министър-председател и корумпираното му правителство. А тези кретенчета който го критикуват сигурно са все още с акне по лицата и не знаят в армията на кого се вика фатмак, тъй като никога не са били в казармата. А ако бяха
  • 40 Пунта Мара

    2 1 Отговор
    Коректив винаги е времето. Ненужното оттича в канала. Всичко друго са празни приказки.
  • 41 Цецо Цветанов

    3 3 Отговор

    До коментар #36 от "Герб са по червени от червените":

    100 плюса от мен.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 чичо

    1 3 Отговор
    Вие хубаво наричате Радев президент-да,за такъв беше избран,но такъв ли е наистина?Според мен не е,по-лошо,никога няма да стане.Бъдете здрави и късмет.
  • 44 чичо

    0 3 Отговор

    До коментар #26 от "Леон":

    Не е президент,а политик още по-малко и като го слушах онзи ден,че не говори на български се съмнявам до колко е и българин.Да сте чули чужди президенти да изнасят речи на български?
  • 45 onq s konq

    3 2 Отговор
    БРАВО НА ПРЕЗИДЕНТА. Избрал съм го за да рита гербаците в т@ш@ците. Щом дочувам канско герберско квичене значи добре си върши работата

    Коментиран от #47

  • 46 kaka

    3 1 Отговор
    А бре чичо, а бре кратуна пияна. Първо изтрезней, после драскай мнения от село.
  • 47 чичо

    0 2 Отговор

    До коментар #45 от "onq s konq":

    Приятелю ти туй хубаво си го написал-и признавам е едно от малкото вярно написани нещица-само дето не си даваш сметка какво си написал,защото е вярно за ВСИЧКИ-така е,абсолютно прав си.И понеже всички искат да „ ритат гербаците в т@ш@ците."какво следва от твоята вярна логика?Прав си,като си вършат „гербаците" добре работата,другите не могат да си разиграват кончетата!!!
  • 48 Иво

    1 1 Отговор
    Вечна слава на най- достойният от най- достойните президенти на всички времена ! И да не забравите за ПАМЕТНИКА после !
  • 49 Димитър

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Един свестен политик/президент":

    Като толкова го харесваш вземи си го в къщи и не го пускай да оцапа и околните. Автора на статията по всяка вероятност е с заболяването залпа на аврора кънти в главите му. Едно нейзличимо заболяване. Енп била зле, автора лъже като цигане, същата тази Енп е на първо място след проведените избори за евродепутати. Колкото и да манипулират обществото истината е че решетниковият институт даде кандидатурата на другаря Радев за президент на бсп и Нинова. Лъжите в тази статия са толкова много, че човек би си помислил, че статията е писана в руското посолство. Не съм убеден, че другаря Радев ще бъде преизбран. Ако десните намерят една силна кандидатура и заедно с герб тръгнат на тези предстоящи избори обединени зад нея, Радев ще загуби изборите. В европейска България не бива да допускаме повече кандидати на решетниковият институт да печелят каквито и да било избори. Например Манолова не бива да бъде допусната дори до балотаж за изборите за кмет на София. Десните си имат един достоен кандидат и това е архитект Борислав Игнатов с бюлетина номер 66.