30 Септември, 2019 20:36 2 961 22

Нови трагедии в "пъкъла" на остров Лесбос

  • лесбос-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • егейско море-
  • сирия

Само си представете какво става, когато в един лагер за 2800 души са натъпкани 12 000

Нови трагедии в "пъкъла" на остров Лесбос - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От години този лагер се цепи по шевовете. На остров Лесбос и преди са загивали хора. Последният пожар отново оправда името, което от години дават на този лагер - "пъкъла". А броят на новопристигащите бежанци расте.

Пожарната сирена започна да вие привечер в неделя. Според полицията, огънят е тръгнал от една маслинова горичка извън границите на бежанския лагер край град Мория. Лагерът се пука по шевовете, ето защо хиляди бежанци получиха импровизиран покрив над главата именно в тази горичка. Минути по-късно избухна и втори пожар, вече в самия лагер - най-вероятно в един от двуетажните жилищни контейнери, в които живеят по няколко семейства.

Полицията първо съобщи за една жертва, но от ООН, както и от местните медии беше разпространена информацията за втора жертва: твърди се, че в пламъците е загинало и едно бебе. Кметът на Лесбос Стратис Кителис каза по телевизията, че пламъците са обхванали и съседните парцели, където били унищожени около един хектар насаждения.

"Само си представете какво става, когато в един лагер за 2800 души са натъпкани 12 000"

Лагерът край Мория обикновено не е достъпен за журналисти. В мрежата се разпространяват видеа от вчерашния ден, за които се твърди, че са заснети там. На тях се виждат облаци дим и тълпи от възбудени хора. Очевидци твърдят, че някои от тях дори атакували пожарникарите, служителите и губернатора на Северноегейския регион. Полицията използвала сълзотворен газ, за да постави положението под контрол.

Кметът Кителис предупреждава, че напрежението на острова продължава. „Само си представете какво става, когато в един лагер за 2800 души са натъпкани 12 000", каза Кителис по телевизията. На Лесбос вече пристигнаха специални полицейски части, чиято задача е да предотвратят по-нататъшна ескалация.

Гръцки и международни медии вече от години критикуват условията в лагера, често наричан от тях „пъкъл на Мория". Бежанският лагер на остров Лесбос (третия по големина гръцки остров) е хронично претъпкан. Хората са принудени да се редят с часове, за да получат храна; душове и тоалетни почти няма. През ноември 2016 година двама души вече загинаха - пак при пожар в лагера. Тогава премиерът Алексис Ципрас начаса обеща, че ще направи всичко възможно, за да подобри живота на бежанците в техните убежища. Но кой знае какво не се случи. В средата на този месец ръководителят на лагера Янис Балбакакис подаде оставка. „Отивам си с вдигната глава. Но съм много уморен", заяви той.

През август в лагера пристигнаха още 3000 бежанци, прекосили с лодки морето. Това допълнително повиши и бездруго високото напрежение в претъпкания лагер. В рамките на настоящата година на Лесбос вече са пристигнали повече от 14 000 бежанци, минали през Турция. В началото на септември на острова вече имаше безредици, след като млади мигранти започнаха да замерят с камъни полицаите и работещите в лагера. Тези бежанци настояваха да ги прехвърлят в континентална Гърция - и за днес наистина беше планирано прехвърлянето на 250 от тях. Не е ясно обаче как безредиците ще се отразят на това намерение.

Атина не може сама да се справи с този проблем

Гръцкият премиер Кирякос Мицотакис и неговото правителство обещават мерки за „по-ефикасно опазване на границите". Важна роля в това отношение ще играе и европейската гранична агенция „Фронтекс". Новото консервативно правителство в Гърция обещава и още нещо: по-бърза обработка на молбите за политическо убежище.

„Всички добре знаят, че Атина не може сама да реши този проблем. Дори най-доброто правителство на света не би могло да се справи самичко", обобщи по телевизията политологът Георге Сарантакос. А през започващата седмица германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер ще посети Гърция и Турция и ще разговаря с двете държави включително и по тази тема.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    23 2 Отговор
    Пак еврейското Сорос Веле.... защо тези "бежанци" не са в т.нар. "израел"????
  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    19 2 Отговор
    Все пак са бежанци, като не им харесва да избягват на другаде. В Япония ги тъпчат в малки стаички в бивша лудница. И им казват точно това "като не ви харесва си тръгвайте".

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Не позна

    31 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ал та фанах Атаопънах":

    В Япония ислямът е забранен като враждена религия и мюслита не се допускат

    Коментиран от #5

  • 5 Ал та фанах Атаопънах

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Не позна":

    Всъщност е забранен Коранът, свободното изповядване и строежът на джамии, инак не е нелегално да си мюсюлманин и да станеш гражданин.

    Коментиран от #10

  • 6 До кога платените медии

    18 0 Отговор
    ще се правят че бежанците са мирни и добри хора те са опасни радикални ислямисти с някои изключения
  • 7 Обективен

    16 0 Отговор
    Може да е мизерно в лагера... А някой канил ли ги е, че да имат претенции?.. Пък са и нагли... Искат направо на континента!

    Коментиран от #9

  • 8 onq s konq

    0 12 Отговор
    Има РЕГИОНАЛНИ РЕШЕНИЯ за решаване на проблема,без да занимаваме Европа:1/Ако всеки български гражданин поеме Опекунство над 1 бежанец,ето го разтоварването на Лагера Наполовина.2/Ако Бежанците в Лагера са вече 14 хил,достатъчно е същата цифра Гърци да забегнат в Сирия и нещата се нормализират.Има и много други варианти,но трябва Добра воля и находчива мисъл!

    Коментиран от #15, #16

  • 9 Тики

    17 2 Отговор

    До коментар #7 от "Обективен":

    Ома два пътя за справяне с наплива... Единият е картечници и потапяне корабите дето ги карат Вторият го е измислил полски евреин, Ото Скорцени и директно в камерите. Отвратително жестоко е, но когато двукраки Ейнималс заливат Европа, няма друг начин. Ако някой се застъпи за Ейнимълс от неместен вид и него в камерата... Връщат се в родините си опфавят си живота и не тровят нашия, така е редно! Мустакатия ефрейтор знае как се прави. Не е редно да прелюбодействат с много деца и да развалят живота на други хора.
  • 10 гост

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Всъщност малки мой приятелю забранен е със закон и мюсюлмани не се допускат в Япония моцее някой да си вземе билет и евентуално да кацне но ще седи в буфера и веднага на обратният полет
  • 11 Бежанци през половината свят

    13 0 Отговор
    Нелегалното преминаване на граници е противозаконно.
  • 12 Тръмп

    10 0 Отговор
    Като не им харесва,марш обратно от където са се пръкнали!!!:):):)Пожара не се запалил сам,Те са си виновни!!!:):):)Малко запалиха Европа,та за това ли да тъжим???:):):)Лош материал без шанс за интегритет в ЕС,това са ежедневните изводи!!!:):):)Религията им е комунистическа и тоталитарна без грам толерантност към Другия отсреща с различна религия и култура!!!:):):)Тази експанзия и нашествие е вредна за тях и за нас,елементарно!!!:):):)
  • 13 Тръмп

    16 1 Отговор
    Това не са бежанци и мигранти,а Нашественици и Завоеватели на ЕС!!!:):):)Пратени са от Имамите с мисия за Завладяване и Унищожение,Факт!!!:):):)
  • 14 Браво

    4 0 Отговор
    Свобода на словото
  • 15 Ел Кон

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Всички десни и гербери сте с обратна ориентация. Факт. Все се оЧупвате пред някой външен враг наш за пари.Всички адженте на Шорош вън от България. Искаме бялата европеидна Европа да се запази, а не заличава от навлеьи. Какво е небето? - бяло. Какво е морето? Бяло. Какво е дудето на предателите? Червено след ласки с коприва. Слава на Белия Хуманн!
  • 16 Е нема ли да ни дойде в повече

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    С тая заплата и бежанец да издържаме ти кво ще кажеш ти да ги гледаш у вас
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бай Шиле

    9 0 Отговор
    Дойче Зеле да напише една статия, кои страни доставят оръжие на " бунтовниците" в Сирия, а не да се прави на ощипана невеста! Стига с това ЛИЦЕМЕРИЕ!
  • 19 Васил Левски

    5 2 Отговор
    Да им се помогне, но и да запазим България славянобългарска.
    Иначе България няма да я има. Мерки се вземат преди да сме превзети.
  • 20 Юдейски план

    5 0 Отговор
    Докато не играе калашника с ГО ПРО на каските ще е така стотици години, докато европа не заприлича на африка и бл изток. Само така става невъзможно, наследника на хитлер да насочи мерки само срещу юдеите, сиреч конкретно малцинство, защото проблемите идва от много многобройни малцинства. Съпротивителните Сили на белия човек се изчерпват. Още 20 г и сме свършени
  • 21 Див Макак

    2 0 Отговор
    Никой не ги е канил да идват в Европа. Като не им харесва лагера, да заминават обратно на майка си пу~ката. Крадци, убийци и изнасилвачи на мъже и жени от 7 годишна възраст до 90 годишни. За такава сган, място в Европа няма.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.