1 Октомври, 2019 15:25 8 626 55

Историк пред ФАКТИ: Конфликт между Скопие и София е изгоден на Белград и Москва

  • скопие-
  • софия-
  • напрежение-
  • история-
  • ес

Важно е децата, които растат в Скопие, Охрид и Битоля да знаят, че по нищо не се различават от децата в София, Пловдив и Благоевград

Историк пред ФАКТИ: Конфликт между Скопие и София е изгоден на Белград и Москва - 1
Снимка: ЛИЧЕН АРХИВ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Неразбирателството между България и С. Македония по историческите въпроси продължава с пълна сила. Епизод пореден на напрежение между Скопие и София започна в изминалата събота, когато президентът на С. Македония Стево Пендаровски каза пред македонска медия, че българският революционер Гоце Делчев не е имал никакъв друг избор, освен да се определи като българин, както и че той се е борил единствено и само за автономна Македония. Това му изказване предизвика острата реакция на министъра на отбраната на България и лидер на българското ВМРО Красимир Каракачанов, който заплаши, че ако България не спре С. Македония в процеса по присъединяване към Европейския съюз, неговата партия ще напусне българското правителство. Вчера (понеделник) последва среща при президента на България Румен Радев, на която присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, външният министър Екатерина Захариева, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и представители на парламентарните групи в Народното събрание. След срещата министър Каракачанов отново бе остър спрямо политическата класа в С. Македония, а другите висши български държавници бяха по-дипломатични в изказванията си. От Скопие приеха критиките, но към момента няма никаква яснота какво ще предприемат двете страни, за да сближат позициите си.

Припомня, че на 17 октомври предстои Европейски съвет, на който членуващите в ЕС страни трябва да решат дали да разрешат на С. Македония и Албания да започнат преговори за членство в ЕС.

По повод разразилото се ново напрежение между София и Скопие, ние от ФАКТИ потърсихме за коментар историка Кирил Илиев, който е изключително добре запознат с настроенията в двете страни, а също така и с политическите реалности в С. Македония и България.

''Към момента правителството в С. Македония не смее да направи отстъпки от историята защото е подложено на силен натиск от опозицията. Ако Зоран Заев признае фактите, има шанс под натиска на по-голямата опозиционна сила ВМРО-ДПМНЕ да се стигне до предсрочни парламентарни избори и загуба за Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ). Пред СДСМ след смяната на името единственият възможен вариант за политическо развитие в създалата се сложна обстановка в С. Македония е евроинтеграцията. Всичко друго означава провал на фона на компромиса с името на държавата'', заяви историкът Кирил Илиев относно поредния епизод от неуредиците между България и С. Македония.

От ФАКТИ попитахме историка Кирил Илиев и за позицията на военния ни министър Красимир Каракачанов, който смята, че трябва на този етап да спрем устрема на С. Македония за членство в Европейския съюз, а той ни отговори по следния начин: ''Не искам да влизам в реториката на политиците, но според мен налагането на вето е изключително крайна мярка. Лично за мен, като българин от Македония звучи много страшно именно България да спре Македония за приобщаване в голямото европейско семейство. Нашият държавен и национален интерес е да бъдем част от един военен и икономически съюз. Да няма граница от Охрид до Черно море. Това звучи като сбъдната мечта за поколения българи от двете страни на границата. Освен това представете си как ще се почувстват хората с българско самосъзнание в С. Македония? Как да им разясним, че България спира Македония за Европа? Не на последно място конфликт между София и Скопие прави печеливши Белград и Москва. Губещи пак ще бъдат българите. Големият проблем в С. Македония е, че там няма политически елит, на когото България да вярва. И двете големи партии са закърмени от македонизма. Едните от автентичния македонизъм, а другите от античния. Този политически елит е възпитан в омраза към България. Без нови политически фигури трудно можем да очакваме искрено приятелство по политическа линия от Македония.''

За изхода от тази деликатна ситуация, Илиев заяви: ''Решението на този сложен казус към този момент е трудно да бъде осъществено бързо. Зоран Заев се опитва да угоди на всичките си съседи. Днес говори едно, утре нещо друго, на третия ден нещо трето. Същото е и при президента Стево Пендаровски. Личното ми желание е да видя, че икономическите връзки между България и С. Македония се подобряват. Това ще подобри отношенията на чисто битово ниво. Надявам се да се създадат повече инициативи, които да ни събират и сближават. Особено спрямо подрастващите поколения. Важно е децата, които растат в Скопие, Охрид и Битоля да знаят, че по нищо не се различават от децата в София, Пловдив и Благоевград.''


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хисторик

    52 18 Отговор
    Малкия соросоид завършил история. Проблема София - Скопие с бг. Идторията е на лице и всякави схеми са излишни!!! Вариант 2 продаване историята си на Скопие заради ЕС!

    Коментиран от #55

  • 2 Бесен Язовец

    55 22 Отговор
    Този сега историк ли е или икономист? по мяза на продажна сороснята!
  • 3 Диамантената ръка

    22 39 Отговор
    Не зависи от нас дали Македония ще стане член на ЕС и НАТО...

    Коментиран от #35

  • 4 Истината

    33 62 Отговор
    И децата знаят, че руските и шумадийските свине са единствените, които имат изгода от провал на членството на Македония в ЕС и НАТО. А задунайските русофили помагат с пълни сили тези техни интереси да се сбъднат.

    Коментиран от #5, #36, #41

  • 5 Бесен Язовец

    42 16 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    Ярмата ли не ти стигна на обед че си толкова нервен? Ходи да си доядеш с жълъди!

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Баста

    46 7 Отговор
    Хайде стига сте ни занимавали с тези северодиваци и помияри - щом искат да са маке-дон-ци, да плуват под вода срещу течението и т.н. тяхна си работа. Няма НАТО, няма ЕС за тях.
  • 8 Българина

    52 1 Отговор
    Абе мухлю, личи си че си от Македония, искаш в ЕС ама да е на вашата. Я да те питам, грешка било, че точно ние ще ви спрем, а като ви признахме ПЪРВИ и то безусловно, грешка ли е? Щото ако тогава имаше условия днес нямаше да има за какво да се изказваш. Гърция ви признаха дефакто сега като сменихте името. А ние трябваше като признате че говорите бг диалект и сте българи
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ултра

    17 47 Отговор
    България няма изгода от спирането на С. Македония към ЕС и НАТО, изводът на автора е правилен! Нито мисленето на хората, нито обществените нагласи, нито учебниците по история в македония ще се сменят хей така, отведнъж, за всичко си и ма време и това време ще дойде именно когато малката, бивша югорепублика се присъедини към Европа, като нас! Всичко друго е бръщолевене на болни мозъци с петолъчки на челата и рубладжийски портфейли в задния джоб!

    Коментиран от #17, #37

  • 11 КОНТРАТА

    43 5 Отговор
    Всички сме запознати с реалноста в България и Накедония не е нужно разни вчера завършили История да ми се правят на исторически стожери! На всички ни е ясно че някой натиска република България, да си жертва истирията в името на уж някакви по възешени икономически каузи.
  • 12 Не е работа

    28 7 Отговор
    на т.н. "историк" да се изживява като политолог. Това е сновна грешка на нашите платени псевдоисторици, архивари и др.Нищо ново. Никой им не верва.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 681

    4 2 Отговор
    добютро
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Българина

    31 5 Отговор

    До коментар #10 от "ултра":

    Като влезе в ЕС ще стане още по зле с учебниците, ти не знаеш ли какво стана с нашите, къде беше последните 12 г? Ще влязат с македонски език и ще си говорим с преводачи. Няма да им стъпя там докато се правят на сърби
  • 18 Белчо

    35 6 Отговор
    До "историкът" Кирил Илиев:
    Г-н Илиев, бихте ли споделили с нас, чисто историческите факти около образа на Гоце Делчев?
    Не вашата- соросоидната истина - искаме факти!
    Как така хем Пендаревски и Заев се въртят като скопски метереси, пък хем Москва и Белгарад ви виновни?
    Я вземете там съберете се, поприказвайте си малко ,попитайте щатското посолство какво да говорите - не се излагайте така!

    Коментиран от #34

  • 19 Маке Донски

    9 23 Отговор
    Децата от София и Пловдив са Македонци. България е провинция на Македонония
  • 20 Иван

    20 17 Отговор
    За пореден път русофобите сте готови да продадете националната гордост на България. Прегърнете се с Македония и Албания.майцепродавци. Еееее де го Яне

    Коментиран от #22, #23

  • 21 Орце Камчев

    6 28 Отговор
    Не мой се наложите. Вие бугарите дигате пушилки но кат ви плеснат големите началници ке се умирите. Заев е прав.

    Коментиран от #38

  • 22 Истината

    28 20 Отговор

    До коментар #20 от "Иван":

    Руските роби нямате морално право да говорите за Македония, защото вие бяхте първите, които още през 1934 година прегърнахте руската идея за раделянето на българската нация на македонска, добруджанска и тракийска и презнахте съществуването на македонската нация и език. Вие бяхте тези, които през 1946 година биехте българите в Пиринско и ги интернирахте само и само де се запишат като македонци, и пак вие щяхте да подарите Пиринския край на Титова Югославия. Затова няма по-големи национални предатели и българофоби от руските роби!

    Коментиран от #48

  • 23 Българин

    17 27 Отговор

    До коментар #20 от "Иван":

    Хиляди пъти съм повтарял на руската измет, че русофоби няма.

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

    Коментиран от #31

  • 24 Биде

    18 4 Отговор
    Омръзна ми от „авангардни” историци дето извъртат историята по тяхному стига тя правилната! Истината че говоренто и поведението им спрямо нас не се е променило!!!
  • 25 goni

    7 4 Отговор
    Тоя е клепоух. Който не знае, кои са да си направи справка! Не съм расист!
  • 26 Лекар БГ

    30 2 Отговор
    Желязната завеса падна преди 30г.Авторът твърди,че и двата "елита"били възпитани в дух на омраза към България.30г.са достатъчно време,едни"елити" и един народ,да се поосъзнае малко от малко.Да си вкарат в дървените глави,че едно е пропагандата на югославяните ,друго е в живота и на практика.България е била само толерантна и спомагаща,от 1991г.насам.Македония е била злобна,лъжлива,ненавиждаща всичко българско.КАК с такива хора да се прави приятелство?!Те просто не приемат реалностите.Ако и други народи я караха така....германците и руснаците,какво да правят,напр.?!
    Предвид това,колко ни е непоследователна и угодническа външната политика,май всичко ще се окаже балон.Майк Помпео отива в Скопия.Заобикаляйки София.Той ще уреди нещата.
  • 27 ʕ•̫͡•ʔ

    21 2 Отговор
    Макета не се срамете да се наречете бугари

    Коментиран от #28

  • 28 Македонс

    4 19 Отговор

    До коментар #27 от "ʕ•̫͡•ʔ":

    Е как бе. Срамота е хан Аспоарухово чадо. Ние сме от друг сой. Не сме с тюркски, турски произход. Македонците са библейски народ.

    Коментиран от #45

  • 29 Зависи

    4 0 Отговор
    Конструктивни дебати, само дето е важна "гледната точка" и да не е "надбягване с един кон". По избор!
  • 30 Бай хой

    16 12 Отговор
    Добре ще е тия "историци" да прочетат поне мааалко история и да научат кога е създадена третата Българска държава много и почему. А драскачите по-горе сороспиите да научат веднъж за винаги че Македония е отнета от България 1913 година и вина за това няма нито Ленин, нито Коминтерна нито интернационала. Вината е на тогавашните русофоби начело с Фердинанд обратния. И по късно на синчето му Борис в които вени не тече грам Българска кръв. Баща австриец майка италианка а и симеон-хасан тоже няма нищо Българско. Третата световна война(преразпределението) вече е започнало. И когато дойде момента на подялбата както при Техеран и Ялта тежката дума за нашия регион ще бъде отново на Русия. А сейчас родните предатели рушат взаимоотношенията ни с освободителката. Намирисва на народен съд.
  • 31 Хахото

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Това, което си написал по принцип е вярно, но важи в пъти, в повече за братска Америка.
  • 32 Поручик Балканец

    15 3 Отговор
    А какво прави българското правителство в стратегически план, за да промени настроенията в Македония? НИЩО! Нито телевизия, нито радио, нито интернет сайтове, даже един пробългарски вестник няма там!! Тролове си нямаме в техните форуми даже! Понеже в това няма какво да се открадне.
    А погледнете какво правят руснаците и китайците в България. Не е минал ден да не прочетем за постиженията им в българските медии. Даже китайците имат в определени медии свои ежедневни рубрики. И Русия и Китай вече си имат симпатизанти в България и в Източна Европа.
    Калпава работа!
  • 33 Омбре

    6 2 Отговор
    ,,Няма значение как съм,важното на Вуте да му е зле".Значи каквото искат да правят Северозападните македонци,ние ще ги подкрепим,за да правим ,,ингели" на Москва.Умопомрачителна логика.
  • 34 666

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Белчо":

    как да сподели нещо,не го ли видиш , че е кривоглед?
  • 35 Да бе

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Диамантената ръка":

    Заради такива като теб, в България нищо хубаво не се случва
  • 36 Х мен

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    Продажник, ти какво искаш - българският език да се казва македонски ли??
  • 37 Я па тоя

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "ултра":

    В твоята куха глава има петолъчки! Останалите вяряваме в БЪЛГАРИЯ и БЪЛГАРЩИНАТА. Ти като обичаш македонци - ходи в Охрид да се гръмнеш
  • 38 Драго

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Орце Камчев":

    Ей келеш, ходи да усмиряваш тия шибаняци, дето ни упрявляват.
    ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ ги боли кура за македония
  • 39 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 2 Отговор
    Македонците 3-то поколение са като "бесни кучета", направо налитат на бой ако им оспорваш "иденцитета"... Нека не си правим илюзии, без твърди крути мерки от страна на България, там нещата няма да се оправят!... За голямо съжаление,проблемът е много комплициран, защото изчезне ли българофобията изчезва и държавата която е изградена на тази основа....А и България все още не е готова да посрещне това предизвикателство...защото една съсипана и банкрутирала Република Сев. Македония, ще бъде разпарчатосана със сигурност между Албания, Гърция и Сърбия.
    Алтернатива на БЪЛГАРОФОБИЯТА, като темел за даржавно-идентичностна идеология, беше АНТИКВИЗАЦИЯТА, но гърчулята добре си изграха картите и този вариант отпадна...в резултат Сев. Македония е обречена.

    Коментиран от #46

  • 40 Jacques Yves Moineau

    6 2 Отговор
    Значи само като прочета заглавието мога да кажа: не ме интересува какво за кого е изгодно! Интересува ме ЕДИНСТВЕНО няксква си измислена нация да не си присвоява историята на България!!!!
    П.С. Гърците дали са мислили на кого е изгодно да спрат макетата за ЕС????
  • 41 Ами да

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    Не знам кой има изгода и не ме интересува.Защо нашите управници позволяват Македонците с които по принцип
    Сме братя да ни се гаврят.Или в чужди посолства се пишат словата ни политиката ни по темата.
  • 42 Рязана карибина

    2 8 Отговор
    Северна Македония е отделна държава. Щом е държава, значи на нейната територия има нация, а има ли нация има и език. Това са маркерите на националната идентичност. България призна македонската държава, което означава признаване на македонската нация, което предполага и македонски език. Какво искаме? Съществува ли територия Северна Македония? Съществува. На тази територия има ли хора, които се наричат македонци? Има. В гръцка Македония има ли българи? Има! Защо не се занимаваме с Гърция, а само с истинските македонци от Северна Македония. Серес, център на Македонската организация, къде е? В Гърция. Там няма ли българи? Защо не ги защитаваме, а сме се втренчили там, откъдето нищо няма да излезе. България ще се нарича Североизточна Македония...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Рязаната карабина

    2 10 Отговор
    Невероятна българска шовинистична истерия. Всички дейци на ВМРО са македонци. Те са се борили за независима Македония. България се недалновидната си политика е подпомогнала този процес. Няма Коминтер, няма Тито, няма Димитров. Има Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев и пр., които са искали самостоятелна Македонска държава. Ванче Михайлов, Тодор Александров и пр. не са има ли национална идентичност. Да си скъсаме и да си дерам задника Македония е национална държава за разлика от България.

    Коментиран от #53

  • 45 hienata

    8 1 Отговор

    До коментар #28 от "Македонс":

    Абсолютно си прав, македонците са гръцко племе (изчезнало, претопено,асимилирано), а и нямат нищо общо с днешните с. македонци, които са българи.
  • 46 hienata

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Съгласен съм напълно с написаното от теб. В момента управляващите в България , С.Македония и Гърция са много притиснати и нямат разумен ход, очакват отстъпки , за да се измъкнат от ситуацията. В Гърция само заради признаването на държава в чието име има Македония (гръцка провинция кръстена на гръцко древно племе) си замина правителството. У нас , ако "войводите" не поставят ултиматум по-въпроса, си плюят на лицето, т.е. и нашето правителство е "на тръни" Македонското ако не постигне покана за ЕС си заминава. Проблема е , орел,рак и щука да работят заедно и се усложнява от мераците на руски, сръбски и американски интереси. Не вярвам в някоя от трите държави някой да си прави илюзията за обединение, историята на балканите е доказала с кръв, че такова е невъзможно, но разделени с обща история, без манящина, просто и ясно е възможно. Например: 1905г в българския град Скопие е станало еди какво си (с пояснение , че по това време Скопие е български град). Лесно е.

    Коментиран от #51

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ели

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Истината":

    Глупостта беше стигнала до там, че в едно семейство имаше две родни сестри - голямата я пишеха македонка, а малка - българка.
  • 49 Простотия булгарика!

    1 2 Отговор
    Браво Ганьо малко си префърлил васуля таз вечер!
  • 50 ема

    8 1 Отговор
    От конфикта на Балканите не Русия а кавбоите Европа печелят. Много пъти съм казвал когато посетих Косово в 2012 година в Прищина се строеше Американското посолство най-малко за 2.500-3000 персонала. Тагава казах на моя познат " докато тези престъпници са на Балканите няма да има мир и спокойствие или някой от многознаещи ще кажат "Къкво от това, че строят такова голямо посолство" (сигурно ще гледат и ще се възхищават на природата или красотата на Прищина.(прочетете историята им за разберете преди да пишете глупости).
  • 51 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #46 от "hienata":

    Република Македония се отдели от Югославия по мирен път защото ни МРАЗЕХА. Всякакви приписвани заслуги на България за мирното обособяване са фантасмагории.
    Недопустимо е да се представя македонският въпрос като нещо елементарно и лесно за разрешение и на тази база да се сипят хули към македонствуващите , че са „промити мозъци, еничари, антични и т.н.”. Същевременно, по същата причина, да се вменява някаква вина на Българските правителства за всичко сторено и не сторено по казуса Македония.....
    Авторитетна и просперираща България,ще върне македонците към истината, е верният път. Другото е връщане към 50 годишните безплодни усилия на България. Не искам да повярвам, че това се прави може би съзнателно.
    Генезисът на разногласията между българите и българите от Македония които се смятат за "македонци" е по въпроса за произхода.
    Има български историци, като например покойният д-р Ганчо Ценов- професор по Стара История на Берлинския Свободен Университет, които защитават тезата за местния (туземен, автохтотонен) произход на българите. От любознателност прочетох доста неща, от по-старите и от по-нови български историци. Склонен съм да твърдя, че цялата тази "история" за аспаруховата орда Българи, потомци на някакви тюркоезични племена от памиро-кавказкия регион е фалшификация с много ясна цел.
    Аспаруховите отряди прогонили и разбили цялата византийска войска? Това е смешно, тъй като за тази битка Империята прекратява всички други кампа

    Коментиран от #52

  • 52 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор

    До коментар #51 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    продължение:
    Аспаруховите отряди прогонили и разбили цялата византийска войска? Това е смешно, тъй като за тази битка Империята прекратява всички други кампании и са прехвърлени всички легиони от Египет, Сирия, Мала-Азия.
    То тогава аспаруховите Българи трябва да сме били СУПЕРМЕНИ.
    Това е Българско възстание за отхвърляне на византийското иго.
    Именно затова уважавам нашите достойни братя от МАКЕДОНИЯ защото не са се повлекли по измислената история.
    Засега нека ни „мразят”, но всички ние трябва да издигнем авторитета на България на международната сцена. Страната ни да не бъде „позора на семейството” ЕС. Тогава, една авторитетна и просперираща България не би имала проблеми с българомразците в Македония, защото кръвта вода не става....Накратко казано:
    Тактиката „ОМРАЗА” за сега е добра, но само като параван и средство за защита на Македония.
    Стратегията е „авторитетна и просперираща България” , за да се възроди българщината в Македония.
  • 53 Шопо

    6 1 Отговор

    До коментар #44 от "Рязаната карабина":

    Абсолютни нескопосани глупости, срещу които са всички съществуващи документи. На тебе освен карабината са ти изрезали и акъла и от двете ти е останало по 2 см. Жена ти ми каза.
  • 54 Сиката

    2 0 Отговор
    Сърбо-макетата се правят на голми хитряги, но както казва народа - хитрата сврака ... с двата крака. Ако продължават да се държат за сърбите, ще влезат в нато и ес след сърбите.
  • 55 Владо

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хисторик":

    Подаряване. Под натиска на САЩ.