2 Октомври, 2019 12:06 11 701 26

Адв. Стела Николова, кандидат-кмет, пред ФАКТИ: Варна е бледа сянка на себе си

  • адв. стела николова-
  • кандидат-кмет на варна-
  • от ''демократична българия''-
  • проблеми на варна-
  • настоящо управление

Варненци не заслужаваме да ни игнорират и да не се съобразяват с мнението ни

Адв. Стела Николова, кандидат-кмет, пред ФАКТИ: Варна е бледа сянка на себе си - 1
Стела Николова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

''Категорично трябва да се мисли първо за здравето на варненци, а след това за удобството'', това изтъкна в интервю за ФАКТИ кандидатът на ''Демократична България'' за кмет на Варна адвокат Стела Николова.

Стела Николова е магистър по право. Адвокат от 2000г. и член на Адвокатска колегия – Варна. Съорганизатор е на протести за опазване и спиране на движението на автомобили в Морската градина , а също и срещу презастрояването, заедно с ''Варна диша''. Съорганизатор на ''Марш за правосъдие'' по инициатива на Инициатива ''Правосъдие за всеки'' за град Варна. Автор и участник в редица граждански инициативи, сред които тези за спиране на избора на Георги Чолаков за председател на ВАС, за подкрепа на майките на деца с увреждания, против строежа на АЕЦ ''Белене'', в подкрепа на Николай Колев-Босия и други.

- Г-жо Николова, какво Ви мотивира да се кандидатирате за кмет на морската ни столица Варна?

- Какво ме мотивира ли? Много неща, които могат да се опишат само с една дума първоначално: сянка. Варна е бледа сянка на това, което беше. Варна е в сянка от инвеститорите. Варна е на сянка от прокуратурата. Варна е в сянката на по-малки български градове. Това не е моят роден град. Варна беше прекрасен, чист, подреден град с дух и култура. Сега Варна е простащина, мутробароков кич и изглежда като след бомбардировки щом човек излезе извън центъра. Опитах да променя това като ходех по обществени обсъждания, писах жалби, присъствах и се опитвах да задавам въпроси на сесии на Общинския съвет, но нищо от това не проработи, нито за мен, нито за други варненци, които се опитваха да комуникират с местната власт. В този ред на мисли, когато дойде предложението от ''Демократична България'', аз разбрах, че е дошъл моментът, в който трябва да се опитам да постигна това, за което се борих по друг начин, отвътре, защото варненци не заслужаваме да ни игнорират и да не се съобразяват с мнението ни.

- Вие сте известна във Варна като един от най-силните критици на сегашното управление на Иван Портних, както и на предшестващото го такова на Кирил Йорданов. Как Вие г-жо Николова, ще управлявате Варна по-добре от горепосочените господа?

- Първият ми приоритет е прозрачност и електронно управление на общината. В момента в сайта на община Варна не можете да откриете нищо с търсачка. Не се качват документи или умишлено се качват много по-късно. Варненци не знаят как се разходват средствата, защо и по какви критерии е избрана фирмата за сметосъбиране например? Ние плащаме една доста висока цена на въпросната фирма, средно за страната, а Варна е потънала в боклук. Варненци трябва да имат достъп до всички договори на общината с изпълнители, да могат да се снабдяват с нужните им документи по електронен път, да се намали административната тежест за инвеститори (по-малко и бързо издавани документи), да се подобри комуникацията с гражданите с истински обществени обсъждания и електронни обществени допитвания.

Всяка обществена поръчка ще се качва на сайта на общината, а няма да се взема решение на тъмно. Електронното управление пресича корупционни практики.Така ние ще имаме възможност да използваме бюджета на общината рационално, а не да плащаме много по-скъпо за едни и същи дейности. Ще има пари за ремонт на малките улици и тротоари. С прозрачност и без корупция ние много по-лесно ще привлечем инвеститори, които в града изобщо липсват. Както се изрази сегашният ни главен архитект :''Варна е просто една спалня'', тук се строят само жилища, но не и фабрики. И това е признание от досегашната власт, че всъщност се е провалила по отношение на инвестициите, а град като Шумен, който е по-малък и най-близо до нас, вече има индустриална зона.

Вторият приоритет, който искам да засегна, защото е много важен, е чистотата. Само ще го маркирам.Трябва да освободим всичките си сетива от агресивната среда, на която сме подложени в момента, а именно: препълнени кофи за смет, мръсен въздух, огромен шум. Категорично трябва да се мисли първо за здравето на варненци, а след това за удобството. Мерки: кофите за отпадъци да бъдат такива, че да позволяват само използването им по предназначение, без възможност за разпиляването на боклук от животни и хора. Гларусите да се върнат да живеят до морето, а не с нас. Мерките срещу мръсния въздух са свързани с намаляване на трафика в невралгичните точки на града.Това може да стане с ефективен градски транспорт, а Варна няма такъв в момента. Както и с безплатен такъв, проучваме опита в Талин (Естония), където има безплатен градски транспорт за жителите на естонската столица. Шумът може да бъде преодолян отново с намаляване на трафика, но и с озеленяване (зелени стени), вертикално озеленяване на местата, които са най-шумни. Тоест покрай големи булеварди - високи храсти. Може да се използват оградите на детските градини и училища. Хем ще е красиво, хем ще е полезно.

- Кои ще са първите три неща, с които ще се заемете незабавно, ако бъдете избрана за кмет на морската ни столица?

- Електронно управление, подобряване на градската среда - сметосъбиране, паркиране, подобряване на инфраструктурата на малките улици, пешеходна инфраструктура.

- Вярвате ли, че варненци искат и са готови да изберат нещо различно от обичайното, тоест от статуквото?

- Вярвам, че на варненци им е омръзнало да ги лъжат. Не вярвам да им се иска отново да останат със сегашната администрация, която ги игнорира и не ги уважава, със същите общински съветници, които изгониха майка на дете с увреждане от сесия на Общински съвет. Надявам се, че варненци ще избират умно и с поглед в бъдещето.

- През този месец октомври има и друго много важно събитие за страната ни, освен местните избори. Изборът на нов главен прокурор. От публикациите Ви в социалните мрежи личи, че сте твърд противник на това прокурор Иван Гешев да бъде новият главен прокурор на България. Бихте ли аргументирали тази си позиция в качеството Ви на практикуващ адвокат, а също така и от чисто гражданска гледна точка?

- Изненада ме решението на Висшия съдебен съвет да извърши назначението, защото по същество това не е избор, на Иван Гешев на 24 октомври. Това е 3 дни преди изборите. Смятам, че няма да го направят, защото ще взривят страната с подобен ход. Предполагам, че няма да изберат г-н Гешев, защото вече и на децата стана ясно, че той нито е подходящ за главен прокурор, нито се представи като подходящ на обществото. Няма юрист, който да каже, че не зачита разделението на властите. Това се набива в главата на всеки, който е записал право, от първия миг. Още Аристотел е писал за ''смесено управление'', а Монтескьо развива теорията за разделение на властите, която е в основата на демокрацията.

Г-н Гешев е следствието, не е причината. Проблемът е в начина, по който е структурирана прокуратурата и порочността на номинациите, които в структура с пирамидален тип подчинение - няма как да произведат демокрация. Само независими прокурори могат да предложат независим от задкулисието човек за главен прокурор. Налагането на кандидатурата на г-н Гешев и подкрепата от всякакви организации вече е като виц във Фейсбук, защото е особено смешно да се връщаме към тоталитарни практики, но пък е закономерно, защото нашата прокуратура е с тоталитарна структура 30 години след като България уж е демократична държава. Българите трябва да проумеят, че не съдът е виновен за липсата на осъдени политици, а прокуратурата, която не желае да повдига и поддържа годно да издържи в съда обвинение, нито събира нужните доказателства, когато все пак е повдигнала някакво обвинение.

Ако на някого трябва да са гневни гражданите, то това е прокуратурата. Правилата за избор на главен прокурор - номинации и избор са изкривени през призмата на задкулисието. Прокурорската колегия има възможност да издигне 3-ма кандидати максимум, но тя единодушно издигна само един. Веднага ми изплува асоциацията с ръководната роля на партията и единодушието (овчедушието), което цареше по време на тази роля. Прокурорите трябва да намерят гръбнака си и да се изправят срещу смазващата ги власт на единоначалието. Някой трябва да изкрещи, че царят е гол! Реформа в прокуратурата!


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 00000014

    38 33 Отговор
    Поредната пионка! Популистка! Вие ако дойдете по-различни ли ще бъдете. Да спряла Белене. Ами спирайте. Газовите потоци са спрени, кривоустата Пръмова затвори част от Козлодуй. Само прокурори и адвокати с лопата да ги ринеш в банановата ни територия.

    Коментиран от #20

  • 2 Мдааа..

    21 25 Отговор
    ..,местя в другия крачол
  • 3 Варненец

    50 20 Отговор
    Ти пък какъв/каква си, че се изказваш? Жената очевидно е активна, а не си стои само вкъщи пред телевизора. Аре у лево.
  • 4 Тодор

    24 20 Отговор
    ''Категорично трябва да се мисли първо за здравето на варненци, а след това за удобството''
    ''- Първият ми приоритет е прозрачност и електронно управление на общината.''

    Хайде първо госпожата да си подреди мислите и обещанията а после да се бори за власт.

    Коментиран от #14

  • 5 Любка Симеонова

    35 13 Отговор
    Сериозно и обосновано от кандидат, който е доказал с делата си в какво вярва и към какво се стреми! Тодор, всъщнпст Стела Николова не се бори за власт, а за промяна в името на всички нас. Успех от сърце!

    Коментиран от #13

  • 6 8548

    34 0 Отговор
    Мoдeрaтoрът мe триe, нo aз пaк щe гo нaпишa. Дoкoгa щe търпим цигaнитe дa кaрaт c купeни книжки, дрoгирaни и пияни? Дoкoгa щe търпим дa ни тoчaт coциaлнaтa cиcтeмa c фaлшиви ТEЛК-oвe? Дoкoгa зaкoнитe щe вaжaт caмo зa нac, a зa тях - нe? Дoкoгa щe рaбoтят нa чeрнo и нямa дa внacят cтoтинкa дaнъци и ocигурoвки, a нa нac дa ни cвaлят кoжитe? Дoкoгa щe им пoзвoлявaмe дa cи oтвaрят бaрчeтa и мaгaзини бeз рaзрeшитeлни, бeз прoвeрки oт ХEИ-МEИ, НAП-ЛAП? Дoкoгa щe им пoзвoлявaмe дa пoлзвaт тoк и вoдa бeзплaтнo? Дoкoгa щe мърcят, a ниe дa чиcтим Бългaрия зa eдин дeн?

    Коментиран от #8

  • 7 Ни чул ни видял

    14 22 Отговор
    Първо от изказването става ясно че в живота си само критикува и нищо съзидателно не прави.Откъсната е от действителността и е неориентирана изобщо как се управляват сложни системи.Не зачита всички интереси и очевидно не мохе да намери баланс.Най забавното е връщането на гларусите в морето.А ровещите по кофите от нейното правозащитно съзнание къде ще ги върнеТази пък никога не сме я чували а и няма за какво
  • 8 антрашпиц

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "8548":

    Докога ли?Докато им прост български надод.Демек,вечно!!!
  • 9 Монката

    13 11 Отговор
    Що не виждам текст "ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ"?
  • 10 Кримка

    17 8 Отговор
    Няма шанс, но показва ясно какви са амбициите на всеки средностатистически протестър!
  • 11 Георги

    15 9 Отговор
    Коментари от 1 до 4 са само на платени тролове, много са бързи и доста добри във всяването на раздор и съмнения. Просто се чудя как не ги е срам да си изкарват хляба по този начин.

    Коментиран от #12

  • 12 00000014

    6 11 Отговор

    До коментар #11 от "Георги":

    Не ме е срам,эзащото не съм трол, а имам собствена позиция по отношение на властолюбците и техните тролове пишещи с малки собствени имена тук.
  • 13 00000014

    9 14 Отговор

    До коментар #5 от "Любка Симеонова":

    Трябва да си много наивна, за да мислиш, че който е кандидат на партия не се бори за власт. А тази коалиция е грантаджийската соросоидна сбирщина.
  • 14 Олимпийска надежда

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "Тодор":

    Бегай при Бялата Златка!
  • 15 Истината

    15 7 Отговор
    Я да каже госпожата, с какво точно се е занимавала от 2000 година по специалността си, че изобщо никой не я знае като какъвто и да е юрист!!! Частна кантора ли има и с какви точно дела и в коя сфера на правото практикува?!?
  • 16 2519

    13 5 Отговор
    С този прост народ, по - голяма част, от който се е изложил под статията, в опит да се изкаже, ще сме вечно на дъното и то заслужено!Плюе ли, плюе Бай Ганьо нашенски, без да познава, без да мисли, без да осъзнава!Стойте си със сегашните мафиоти, дешайте мърсотията, гледайте как изсичат дърветата, презастрояват и съсипват града ви и си мажете пръстчетата от време на време, да не ви излезнат мазоли, докато шляпате като овце по клавиатурата без грам мозък, пропити със злоба и невежество!
    Стела Николова е един от най-достойните хора, за които съм чела, с които съм контактувала и които съм срещала, ама уви, повечето като нея са извън страната по обясними причини!

    Коментиран от #17

  • 17 Кръстьо Кръстев

    7 9 Отговор

    До коментар #16 от "2519":

    Да ама Бай ви Ганя искате да ви избира и пишат хвалебствия по платена поръчка.
    Тази адвокатка не е позната в 300 000 гр.Варна. Кънчо Бонев определено е по познат образован и с опит.Тук има типична стихийност на мисълта и изобщо няма как да организира управлението на такъв голям град.Видно от минусите и плюсовете семейството и приятелите я подкрепят ,но ...не е човекът за тази работа
  • 18 яко корумпиран

    5 10 Отговор
    Ми аз не съм за тая, тя ме плаши. Портних е истински варненец от Молдова, той е нашито момче
  • 19 Янко

    7 8 Отговор
    А защо не говори за себе си???
    Какъв управленски опит има??
    С какво се е занимавала и какви успехи е постигнала??
    Ако е неуспял професионалист, как да оставим цял град като Варна в ръцете ѝ???

    Коментиран от #23, #24

  • 20 Венелин

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "00000014":

    Вие тази статия ли четете?
    Спрете моля алкохола или транквилатите.Те развиват шизофрения.

    Коментиран от #22

  • 21 Митьо

    3 2 Отговор
    Не по делата а по коментарите ще ги познаеш,след като има защитници с минуси на Пръмова която като Комисар за защита на потребителите в Гей европейският съюз беше със годишна заплата 196 Хил. Евро.....!!!!!
  • 22 00000014

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "Венелин":

    Умните хора четат и между редовете. А това, че са ви впрегнали да тролите в името на соросоидните отрепки няма да им помогне. Те са аутсайдери. А в статията действително има хубави неща, искаме да станат, но те са само като стръв за риба.
  • 23 00000014

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Янко":

    Имаш само два минуса - на превъзходните ти въпроси. Както казах - соросоидните грантаджийски тролове са впрегнати да защитават, която ако бъде избрана, ще бъде кукла на конци.
  • 24 Мъжки времена

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Янко":

    Много точен въпрос и странни минуси.Това потвърждава че не в за тази работа и няма да стане.Амбициозни дами извън реализма на изпълнителната власт.Хайтов : Едно е да искаш, друго е да можеш,трето е да го направиш
  • 25 Селсикия бик

    3 5 Отговор
    Коя е па тая бе?!Фанала ме е за мющерия!От къдя на къдя бе?Не я познавамлОт дек на дек бре?
    -А-ха-а!Искаш ли да тъ буксирам?Да земаголямата пръчака?
  • 26 Петър Петров

    2 0 Отговор
    За всичките разбирачи. Вие като разбирате от едно интервю толкова много,и като можете да оправите града защо вие не се кандидатирате за кмет/кметица на Варна?