Last news in Fakti

3 Октомври, 2019 06:30 1 465 20

Датчаните бяха първи. Еднополовият брак стана на 30!

  • дания-
  • еднополов брак-
  • хомосексуалност

Как е по света? И къде е България?

Датчаните бяха първи. Еднополовият брак стана на 30! - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Датчаните бяха първи: преди 30 години там е сключен първият "хомо-брак". Последваха ги редица държави. В България еднополовият брак все още не е позволен. А в редица други държави хомосексуалността е престъпление.

Датчаните Аксел и Айгил поставиха началото: на 1 октомври 1989 в кметството на Копенхаген официално бе регистрирано тяхното партньорство - първото брачно съжителство между двама мъже. Месеци преди това в Дания се водиха дълги дебати, които завършиха с приемането на закон, уреждащ т.нар. "хомо-брак".

Дания отиде и по-далеч: от 2012 година там еднополовите двойки могат да сключват и "класически граждански брак". Днес тя е една от общо 26 държави в света, в които браковете между хомосексуални са изцяло равнопоставени - и в правно отношение - с тези на хетеросексуалните двойки. А това означава, че за сключването на граждански брак няма никакво значение дали партньорите са от един и същи пол, или не.

Как е по света? И къде е България?

По отношение на равнопоставеността на хомосексуалните бракове има най-общо казано пет групи държави:

Страни с пълна или значителна равнопоставеност

Страни с частична равнопоставеност

Страни, в които няма специални закони за хомосексуалните бракове

Страни, в които хомосексуалността може да се преследва като престъпление

Страни, в които хомосексуалните са заплашени със смъртно наказание

Германия спада към първата група държави, но не е сред най-либералните. В Холандия например бракове между гейове и лесбийки са разрешени още от 2001 година насам, в Аржентина - от 2010, във Франция от - 2013, а в Германия това стана чак през 2017 година.

Всички 26 държави, в които хомосексуалният брак е разрешен, се намират в Западна Европа, Южна или Северна Америка, Австралия, Нова Зеландия и Южна Африка.

Има и държави, в които хомосексуалните двойки не могат да сключат граждански брак, но могат официално да регистрират брачно съжителство - такава е ситуацията в Чили, Италия или Швейцария. Партньорите в този случай имат права, сходни с тези на брачните партньори, но не и еднакви. Те например нямат право да осиновяват деца.

В България еднополовите бракове все още не са позволени. През 2019 в страната нашумя случаят на Кристина Палма и Мариама Диало, хомосексуална двойка от Австралия и Франция, които са сключили брак през 2016 във Франция. Същата година двете решават да се установят в България. През 2018 обаче дирекция "Миграция" отказва да поднови документите на Кристина за пребиваване в страната, позовавайки се на чл. 46, ал.1 от Конституцията на България, според който "бракът е доброволен съюз между мъж и жена". Двете започват съдебна битка, която печелят през юли 2019. Тогава Върховният административен съд призна правото на еднополовото семейство да живее и пребивава на територията на България, упражнявайки правото на свободно придвижване в ЕС.

Къде хомосексуалността е престъпление?

В много държави по света на хомосексуалността все още се гледа като на престъпление. И в Германия беше така дълги години. Съответният параграф в закона датираше още от времето на Кайзерова Германия. По времето на националсоциалистическия режим той бе допълнително затегнат. Параграфът бе окончателно изваден от Наказателния кодекс едва през 1994 година.

Във всички арабски държави хората с хомосексуална ориентация са застрашени от наказания. Йордания е единствената арабска страна, в която хомосексуалността е легализирана със закон. Дори в Ливан - държава, която се счита за относително либерална - законът предвижда до една година затвор за хомосексуално поведение. В Кувейт гейовете ги грози затвор до седем години, същевременно обаче за жени с хомосексуална насоченост не е предвидено наказание.

Държавите, в които има смъртно наказание за хомосексуалните, са общо 11. Сред тях са Афганистан, Иран, Йемен, Пакистан, Саудитска Арабия, Судан - все мюсюлмански страни. Заключението, че ситуацията на хомосексуалните зависи предимно от влиянието на религията, обаче не е изцяло вярно. Защото не само консервативните мюсюлмани, но и консервативните християни определят хомосексуалността като грях. Тъкмо Испания обаче, която е строго католическа страна, беше сред първите в Европа, които пледираха за равнопоставеност.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акушер

    12 1 Отговор
    И какво ще отбелязваме в биографията си? Плод на смесен брак между мъж и жена.
  • 2 Дух

    12 1 Отговор
    Да дойде час по скоро момента,кога ще се изродите напьлно!
  • 3 Хомо-касап.

    13 3 Отговор
    Грета Тунбата е продукт на такъв гей брак баща и е забременял след като му е била присадена матка и женски яйцеклетки, а пък малката Грета сега е с пистолетче между краката абе изроди...😂😂😂
  • 4 Добре тъп съм (огранипен)

    6 6 Отговор
    Остави кой е първи кой последен и тн., Дай да видим какво правят онези първите как живеят какво е ЩО Е , А ????????????

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 В тоз ред на мисли

    7 2 Отговор
    Има и страни в които е позволено да се ожениш за 9 годишна, има и такива в които това се наказва със затвор. Светът е шарен.
  • 7 1234

    12 1 Отговор
    Е и? Мисля, че рожденния ден на кучето ми е по важна дата! Сигурен съм че тези двамата ще са единствените, които ще знаят след още 30 г , защото няма да имат наследници
  • 8 Мечтател.

    6 4 Отговор
    Ако в България бяха разрешени гей браковете Бойко и Волен щяха да са първата гей двойка сключили брак е ще почакат още малко и това ще стане.😂😂
  • 9 хмм

    9 1 Отговор
    Мъж и мъж да се женят, смешна работа или по точно перверзия.Ку ку.

    Коментиран от #19

  • 10 Франкенщайн...!

    4 1 Отговор
    По лесно в БГ се сключва брак с транссексуален и гей.... но на първия има,, за маскировката,, на жена плюс документ за самоличност на,,, такава,, и тогава никакъв проблем - живот на колела...!
  • 11 И какво

    5 0 Отговор
    Това като повод за гордост ли се казва?
  • 12 Тези с розичката..!

    3 0 Отговор
    Колко елегантно изглеждат и ми идват един или повече,, неприятни,, спомени от това..!
  • 13 А стига вече

    7 0 Отговор
    DW да се оженят сами за себе си, та да престанат с тази либерално-джендьрска пропаганда.Как да им вярваме и на други статии на дойчовци-след като виждаме,че са пьлни пропагандисти?
  • 14 Димов

    8 1 Отговор
    За какво им е на гейовете брак? Брак се сключва с цел семейство. Да създадеш поколение. Тия двамата как ще създадат семейство? А, вярно - ще вземат нечие чуждо дете, а ювеналната юстиция ще ги оправдае и пази от възмездие. Голямо постижение..... Голям напредък..... Голямо развитие (или развинтване)..... Голямо нещо.
  • 15 Единия е джамбазки

    2 2 Отговор
    Другия е мъжа му
  • 16 Дъжд правил лудия...!

    2 0 Отговор
    Само такива се хвалят и имат,, чудни,, партньори в живота си...!
  • 17 плевен

    1 0 Отговор
    За да премахна лошия вкус, останал след името на DW, ще ви разкажа как синът ми научи какво е това "лесбийка":Гледа нещо по телевизията и идва да пита какво е лесбийка. Почвам да му обяснявам, но той е малък, и продължава да ме гледа неразбиращо. Не се справям. По едно време личицето му грейна: "Аааа, разбрах! Педераски бе, педераски."
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ггфрий

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "хмм":

    Защо хората се женят? За да не са самотни през остатъка от живота си. Както при много бракове, мъж и жена не се разбират напълно, развеждат се, аборти, самотни майки и т.н. Факт е, че мъжете се разбират по-добре. Не е задължително да има сексуални отношения в брака, така че не виждам проблем.
  • 20 незнайко

    1 0 Отговор
    Защо не напишете какво правят сега датчаните Аксел и Айгил след 30 години брак !!! ОТВРАТ !!!