Last news in Fakti

3 Октомври, 2019 10:12 6 290 16

Талантите на Пеевски и Доган

  • дпс-
  • делян пеевски-
  • ахмед доган

Делян Пеевски и Ахмед Доган притежават една необичайна способност: каквото и да се случи, никой не се захваща да ги провери по-обстойно. Случаят с изнудването дава повод да припомним някои факти, които са пред очите ни.

Талантите на Пеевски и Доган - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Петър Чолаков:

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът-бизнесмен Делян Пеевски притежават една необичайна способност. Тяхната суперсила се състои в това, че макар от години имената им да са замесвани в скандали и тъмни сделки, държавните институции упорито отказват да ги разследват по-обстойно. По всичко личи, че свенливата българска Темида няма да разнищи докрай и любопитния случай с изнудването на Доган и Пеевски.

Според прокуратурата, двамата изнудвачи - българин и румънец - поискали от Пеевски и Доган 12 милиона евро. В замяна предложили да заличат имената им от един доклад на френските служби. В него се казвало, че компанията „Булгартабак” извършва контрабанда, а с приходите се финансират „Ислямска държава”, „Ал Нусра”, ПКК и режимът на Асад. Смята се, че „Булгартабак” е контролирана именно от Пеевски. Още през 2016 година турски медии го нарекоха „император на нелегалните цигари".

Фактите са пред очите ни

Мнозина сигурно се питат защо прокуратурата се съсредоточава само върху предполагаемите изнудвачи, а не се захваща с обстойна проверка и на „контрабандистите". Но това е въпрос за наивници. Лековерни са онези, които пренебрегват талантите на Доган, Пеевски и „корпорацията ДПС” (по израза на Корман Исмаилов).

А фактите, които говорят за техните свръхспособности, са пред очите ни. Единственото име на „цензор”, което се споменава, макар и неофициално, в скандала с натиска върху БНР (натиск, предизвикан от начина, по който е отразяван предрешеният избор на Иван Гешев за главен прокурор), е това на депутат от ДПС.

И докато премиерът Борисов кърши драматично ръце, провъзгласявайки се за възмутен наблюдател на цензурата, държавата непрекъснато ухажва мажоритарния собственик на ТЕЦ „Варна” Ахмед Доган. Държавната компания „Булгартрансгаз” възнамерява да инвестира над 1 милион лева в реконструкцията на станция „Страшимирово”, която захранва централата. И още: въпреки спорната репутация на г-н Доган, произходът на средствата, с които бе закупена ТЕЦ „Варна”, не бе проверен. Да не говорим, че почетният председател на ДПС практически получи като подарък договорите за поддържането на т.нар. „студен резерв”, който е от стратегическо значение за националната сигурност.

Когато правилата са само на хартия

Но да се върнем към талантите на г-н Пеевски. Съгласно съществуващите регулации, дадена банка не може да отпуска на лице или на икономическа група заеми, които надхвърлят една четвърт от собствения ѝ капитал. Но в случая с управляваната от бившия депутат от ГЕРБ Стоян Мавродиев Българска банка за развитие (ББР) и най-големия ѝ кредитополучател това правило се оказва само на хартия. Въпросният кредитополучател е г-н Пеевски, за когото лимитът на кредитите (за ББР той е малко под 200 милиона лева) явно не важи.

А що се отнася до контрабандата - тя съществува от векове. И навсякъде. И не е никаква новина, че в нашата страна фигури от политическия елит може да са замесени в контрабанда. Друго прави впечатление. Дори в една Колумбия, която е поразена от наркокартелите и политическата корупция, правосъдието успява от време на време да застраши симбиозата между контрабандисти и висши политици. В България човек остава с друго впечатление: стане ли дума за прегрешенията на силните на деня, прокуратурата извръща глава. Без дори да се изчервява.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бай Фей

    52 1 Отговор
    Добре казано,но нищо ново.Това всичкото го знаят и в детската градина.Въпросът е, как да се оттървем от тези тумори,а?

    Коментиран от #10

  • 3 1234

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "фак оф рашъ":

    Вземай по-силни хапчета пич,казват-помагат.
  • 4 Цигани

    14 1 Отговор
    Правителството в сянка
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тези тумори се лекуват само

    35 2 Отговор
    със снайпер! За Дебелия трябва специален патрон за глиган!

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Димов

    29 3 Отговор
    Пеевски и Доган са живите доказателства, че политиците нямат за цел да помагат на гражданите, а да трупат всевъзможни блага за себе си, като се възползват от положението си. Тогава, защо да гласуваме?

    Коментиран от #12

  • 10 Димов

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Фей":

    Сива икономика. Потокът от данъци и такси към т.нар. "държава", трябва да спре. От него поток сучат и тлъстеят тия.
  • 11 По традици

    25 0 Отговор
    Щом изкочи флашка със запис, се разследва кой и как е направил записа, а не участниците в него, които си говорят с премиера за нарушения на закона.
  • 12 Защото иначе

    18 1 Отговор

    До коментар #9 от "Димов":

    Оставяме държавата, т.е. ние, на тях. Ако имахме избор дали да плащаме или не данъци и осигуровки, щеше да е хубаво, но нямаме. Затова трябва да гласуваме без значение, че с ежедневната им помия се опитват да ни отвратят от изборите за да може тяхния твърд електорат да стопи предимството си и да им падне процента. Електората им е от държавни хрантутници, от малцинствата и корпоративен вот на многото евтина работна ръка във фирмите, обвързани с точене на държавни средства.

    Коментиран от #16

  • 13 Тръмп

    6 2 Отговор
    ДП и АД са бушони на КГБ,а не самостоятелни играчи на шах!!!:):):)
  • 14 Долу свинете

    12 0 Отговор
    Вън от властта
  • 15 Усмивката

    11 0 Отговор
    Е как държавата ще разследва сама себе си.Нали Доган ни го каза право в очите.....,,аз съм този който рвзпределя порциите".
  • 16 Димов

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Защото иначе":

    Тия, за които мислиш да гласувате, не са алтернатива, а са същите продажни кръвопийци, които ще продължат да ви дооглозгват.