Last news in Fakti

3 Октомври, 2019 15:30 16 131 61

Само във ФАКТИ: Недопустими изразни средства в сборник по математика за 4-и клас

  • математика-
  • сборник-
  • недопустими изразни средства-
  • факти

Подобен език е обиден за една точна наука, каквато е математиката

Само във ФАКТИ: Недопустими изразни средства в сборник по математика за 4-и клас - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Уважаеми читатели, много от Вас и родители, снимките, които ще Ви покажем не са част от сценарий на театрална постановка или пък на циничен комедиен сериал, а илюстрират съдържанието на сборник по математика за извънкласна работа в 4-и клас. От ФАКТИ категорично изразяваме възмущението и несъгласието си подобен род съдържание да бъде поднасяно на българските ученици. Освен това използването на такъв вид епитети в сборник по математика е подигравка с тази точна наука, която има няколко века история.

Само във ФАКТИ: Недопустими изразни средства в сборник по математика за 4-и клас
Снимка: ФАКТИ

''Рогато'', ''грозно'', ''досадно'', ''побъркано''?!!! Съвсем леко успокоение е, че авторите на този сборник не са стигнали още по-далеч в използването на този крайно неприемлив език, който децата, техните родители и учители са принудени да четат.

Или пък погледнете и това...

Какво дири ''лотарийният билет'' из дебрите на математиката? Още от 4-и клас ли започва посвещаването в масовото търкане на билетчета?

От ФАКТИ се питаме къде е институционалният контрол над хората, които пишат сборници и учебници за българския ученик и защо сборници с такова съдържание стигат до него? Какво точно прави и какво е позицията на Министерство на образованието по този въпрос? Помним как преди няколко месеца МОН се намеси и застана срещу подмяната на историята, която касае комунистическия период на България 1944-1989г. Искрено се надяваме на подобна реакция и този път, защото тези обидни и груби изразни средства са не по-малък проблем и нямат място в нито един сборник или учебник.

Ето и кои са авторите на това неуважение спрямо математиката:

Само във ФАКТИ: Недопустими изразни средства в сборник по математика за 4-и клас
Снимка: ФАКТИ

Уважаеми родители, апелираме към Вас с чувство за отговорност и загриженост към децата на България и българското образование, ако попаднете на такъв тип скандално и неприемливо съдържание, не се колебайте да ни пишете на нашата електронна поща [email protected] или на Фейсбук страницата ни fakti.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миризлив пор

    61 17 Отговор
    Децата не могат да прочетат тези учебници пък за разбиране изобщо не говорим. Единствения вариант е наизустяване което се забравя след време. Друг вариант са частни училища и уроци.

    Коментиран от #54

  • 2 00000014

    48 2 Отговор
    Джуджетата Ал и Бал -- ха-ха - ами Снежанка къде е?

    Коментиран от #26

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Табаков

    96 7 Отговор
    Що за глупости са това? Министърът на образованието къде гледа? А екипът му? Тези изрази са недопустими за учебник! НАРОДЕ???? И образованието ли ще се размие като здравеопазването в Бългерията?!

    Коментиран от #38

  • 5 Луд

    55 0 Отговор
    Имало и по-луди от мен.
  • 6 Да да

    49 0 Отговор
    Корупцията е виновна.
  • 7 цицирувка

    29 1 Отговор
    "Втората задача е нещо объркана. Първата и третата по-лесно се решават. " Каза Снежанка.
  • 8 го,&т

    32 0 Отговор
    Джуджето Ал и брат му Е -Бал...
  • 9 Бочко

    41 3 Отговор
    "Освен това използването на такъв вид епитети в сборник по математика е подигравка с тази точна наука, която има няколко века история..."

    Няколко века, да... то преди това Архимед не е знаел какво е това математика...
  • 10 Георги 54

    55 3 Отговор
    На трите съставителки да се наложи глоба, да се изземат ВСИЧКИ екземпляри от този пасквил,а на авторките да се отнеме правото да участват в съставянето на учебници! Трябват КРУТИ мерки!! МОН спи !!
  • 11 Радо

    35 3 Отговор
    Джуджето Дан цункало по ръката Дядо Боко и познайте после какво е станало!: а - шеф на митница...б - министър на правосъдието.

    Коментиран от #27

  • 12 хехе

    14 28 Отговор
    Хайде стига глупости бе, аз в 4-ти клас смятах каква е вероятността да познаеш числата от лотарията 5/35 и 6/42... 4-ти клас смятахме вероятности, факториели и прочие... сега не могат да съберат две прости числа...
  • 13 АлаБалаНица

    34 6 Отговор
    Жени, кво да ги правиш. Толкова си могат. Всъщност, учителската професия отдавна е деградирала и феминизирана , което е пагубно за децата и плодовете от така нареченото образование го виждат всички - чалга, простотия и дивотия.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мирослав

    14 65 Отговор
    Статията е пълна безсмислица за изсмукан от пръстите проблем, от очевидно неграмотен автор, търсещ сензация (или под вола теле). Скандалното съдържание е само в джендър фантазията на автора. Очевидно е, че не успява да схване смисъла на текстовете по-горе, затова се хваща за дребни странични детайли и прави скандал от тях.

    Коментиран от #50, #57

  • 16 Радо

    52 3 Отговор
    Баба Жана е доста млада и засмяна. На колко години е дядото и по колко пъти седмично я прави бабата засмяна?

    Коментиран от #17

  • 17 Брадвата

    18 3 Отговор

    До коментар #16 от "Радо":

    Радо, баба Жана е засмяна и подмладена, защото е весела вдовичка!
  • 18 Пълна подигравка

    35 4 Отговор
    Редактор на учебника Бетина Алексиева. Искам да се обърна към въпросната персона. Това някаква нелепа подигравка ли е ...??? ... или просто това е Вашият капацитет?
  • 19 asd

    14 27 Отговор
    Напротив! Децата трябвва да могат да отсяват важната информация от разсейващата информация (като странните имена). Да останат концентрирани върху математическата страна на въпроса. За другите въпроси - да могат да работят с дефиниране на множества и абстрактни понятия. Важното е не как се казват "рогатите" числа, а какви характеристики са им придадени в условието и как да ги намери. В реалния живот се налага да се справяме хладнокръвно с проблеми, независимо кой как се опитва да ни разсейва.

    Коментиран от #21, #47

  • 20 Кой68

    24 1 Отговор
    Нагледен пример от "важните реформи"в образованието ни..А какво ли още ни чака?
  • 21 Да не си

    13 3 Отговор

    До коментар #19 от "asd":

    човека, съставил четивото? Много бурно го защитаваш

    Коментиран от #22

  • 22 asd

    4 11 Отговор

    До коментар #21 от "Да не си":

    Не съм съставил четивото. Завършил съм в математическа гимназия. Занимавам се с финанси.
  • 23 Дедо

    27 1 Отговор
    И децата, и четиримата ми внуци до 11-ти клас учиха математика от "Справочник по елементарна математика" - издание на БАН, 1967 година. И я научиха. А аз смело мога да твърдя, че от преиздаването му през 1986 година досега не съм срещал учебник по математика, който да е на такова ниво и да е написан толкова качествено и разбираемо!
  • 24 Рая

    17 2 Отговор
    Тея "аФторки", на какви наркотици са?
  • 25 Математик

    4 24 Отговор
    Математика без интерес не се учи. А интерес трудно се предизвиква. АЙДЕ НАПИШЕТЕ ВИЕ УЧЕБНИЦИТЕ, НО БЕЗ ГРЕШКИ!!!!!!!!!!!!!! Ал и Бал или XY...Z, ъгъл ЕBM и прочее разведряване

    Коментиран от #31, #40

  • 26 Математик

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "00000014":

    Да - Ал и Бал и Снежанка и дедо Мраз заедно.... и децата ще има да се чудят защо даскала се смее като идиот :)
  • 27 консул

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Радо":

    във Валенсия?
  • 28 Марко

    8 28 Отговор
    Наистина не виждам никакъв особен проблем в цитираните примери, но авторът на статията очевидно е решен да организира скандал в чаша вода...

    Коментиран от #44

  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 6 Отговор
    И от кога филолозите взеха да се бъркат в преподаването на математика? Добре, че не са надникнали във висшата математика с нейните "граници","диференциали", "мантиси и експоненти" и о ужас "МАТРИЦА" ???
  • 30 По доле коментиращите

    8 26 Отговор
    Шматки заспали, днешните деца не се интересуват от математиката, затова всеки по-различен начин на преподаване буди адмирации. Дано има ефект. Аз също понякога преподавам математиката на моите ученици в рими.
  • 31 Пилотът Гошу

    23 2 Отговор

    До коментар #25 от "Математик":

    Да бе, ние как я научихме? Световните математици дали са решавали задачи или са си говорили глупости... Математиката е точна наука, това значи, че не трябва учебниците за всички да се пишат като за идиоти, понеже разни некадърни учители като вас се чудели как да я направят интересна... За бавноразвиващите се може да направите учебник с рогати, грозни, досадни, побъркани и каквито други числа искате. От напъни да сте модерни и интересни учениците са неграмотни в по-голямата си част вече, добре има 20 деца, които носят награди, та с тях се тупате по рамото, че българчетата са умни. Едно време и глупавите учеха повече отколкото средностатистическия ученик днес.
  • 32 Димов

    24 1 Отговор
    Явно ще трябва да си обазоваме децата както през турското робство - тайно у дома, по стари, доказани учебници, предавани от поколение на поколение. А данъците ни ще потъват безвъзмездно в джобовете на все повечето държавни служители в сектор образование.
  • 33 Геният

    19 0 Отговор
    Незнам, но непрекъснато срещам тъпаци. Ти му говориш обикновени, разбираеми неща, то те гледа като теле майкя си. Колелото се върти, хамстера му не шава! Отчайваща работа. Имал съм домашни любимци с по- висок коефицент на интелигентност.

    Коментиран от #41

  • 34 Математик

    8 18 Отговор
    Май само търсите евтина сензация? Обърнахте ли внимание, че сборникът е за ИЗВЪНКЛАСНА работа? Това не е учебник, не е дори сборник към учебник, а сборник за състезатели, не за тесногръди хорица, които не могат да видят по-далеч от носа си. Авторките са млади преподавателки в най-желаното училище в страната - Софийската математическа гимназия.
  • 35 соросоидни кърлежи

    12 5 Отговор
    чалга стигна и до математиката..просташко за прости хора...болни мозъци.
  • 36 Пособие

    15 1 Отговор
    Пример, че чиновниците утвърждават учебници без да ги отварят. А какво правят по цял ден. Кафета и корупция?
  • 37 Ебан Путков

    8 2 Отговор
    тази да си потърка путката и да си подаде оставка, кой знае ква дърта недоебана лелка е
  • 38 хаха

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Табаков":

    Гледа си в джоба, къде да гледа другаде:)
  • 39 Един българин

    16 4 Отговор
    Браво на автора на статията г-н Петър Здравков за смелостта му да публикува поредната недомислица на съвременните псевдоучители!

    Коментиран от #58

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Педант

    14 3 Отговор

    До коментар #33 от "Геният":

    Мдаа, затъпя нацията, страшно затъпя и деградира, особено младите българи... Например, някога и двойкаджиите не правеха такива правописни и граматически грешки, каквито сега масово се допускат по форуми, блогове и къде ли не в общественото пространство. Някои например пишат "незнам" вместо "не знам"! Мани-мани, трагедия...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 животновъд

    5 1 Отговор
    При такъв тъпунгер Премиер-министър какви искате да са задачите и подчинените му,които ги пишат?
  • 44 Наострядамос

    9 0 Отговор

    До коментар #28 от "Марко":

    Никакъв проблем няма, наистина. Също толкова нормална задачка, като онази с билетчето би била: Тошко, Юли и Али си купили от павилион Пафка кутия от 20 цигари. Веднага си изпушили по една, опитали се да си разделят останалите по равно, но не излизала бройката. За да няма сърдити, подарили останалите две на Юлия. Разделили се. По пътя Тошко срещнал Васко. Заговорили се, Тошко си запалил една и почерпил една Васко. С колко цигари в джоба се прибрал вкъщи Тошко?
  • 45 Началник

    5 0 Отговор
    Държавата България ще тръгне на добре когато се изчисти от боклука. Всяка нация/народ има нужда от генетично прочистване което става чрез именно тези миграционни движения - навън и навътре. Във древния Вавилон са искали да достигнат боговете , но им удрят една тесла. Така и сега , светът упорито върви към унификация - но боговете ще поставят всичко по местата.
  • 46 ypvs

    2 0 Отговор
    Оставете децата в 4-ти клас да си играят и да тичат за да са здрави.
  • 47 мда

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "asd":

    подкрепям!!!
  • 48 ВИНЕТУ

    3 1 Отговор
    ХЕМ ИДИОТИ ,ХЕМ ПИШАТ УЧЕБНИЦИ- КРЕТЕНОИДИ ОТ ТИПА "НАТИСНИ F1"...
  • 49 Ezio

    7 1 Отговор
    едно двуцифрено число с 6 и 9 ще наричаме *бано число
  • 50 явно си учила от същия учебник

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мирослав":

    мирославке земи да се гръмнеш право в празната кратуна.
  • 51 Грую

    1 0 Отговор
    Щом не са написали някоя попържня пак е добре!
  • 52 все не разбрал

    2 1 Отговор
    То както е Ал ибал така е и Гарабет Ибенаред. Много подходящо за деца. И поучително
  • 53 Дядо Грую

    2 4 Отговор
    Математика изобщо не трябва да се учи!
    Само запълват мозъците на децата с глупости които никога няма да им трябват! Математика от 1 до 4 клас и толкоз!!!!

    Коментиран от #59

  • 54 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    Математика не се НАИЗУСТЯВА !!! Ако Вие сте можели да го правите преди 35 години е друга работа !!! Затова сега пишете такъв коментар !!!

    Коментиран от #60

  • 55 9437

    3 1 Отговор
    Аман он джендъри! Само се инзненадвам , че и "простите" числа не са ги определили като политически некоректни
  • 56 snail

    4 0 Отговор
    Хора, не разбирате ли, че целта на нашето образование е създаването на ограничено мислещи хора! По точно на неограничено немислещи! Няма образование! Учителите се явяват пазванти, които пазят децата на родителите докато си ги приберат в къщи, ако изобщо се сетят, че децата им са някъде! Министерството прави програми, печата учебници, троши пари, а учениците в 12 клас едвам четат и не могат да си сметнат парите в дискотеката! Толкова много пари за "образовани" - къде отиват не знам. За учителските заплати да не говорим. Всяка година ги вдигат двойно! Е явно и министъра не може да сметне 2x2. Всичко потъва - проект след проект, програма след програма. Хляба се вдигна двойно - ама тия отгоре си смятат само техните заплати! Няма образование! Целта е простотия до шия, мизерия и унищожение на нацията! Без образование няма нация!

    Коментиран от #61

  • 57 манипулатор

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мирослав":

    Мнението ти би могло да е логично ако измежду странните определения освен негативни имаше и съизмерим брой неутрални и позитивни определения. Например във физиката на елементарните частици се използват понятията "странност" и "чар" като формални имена за физически характеристики на частиците. Това е направено защото тези характеристики нямат аналог в ежедневието на хората както например понятията "скорост", "сила", "разстояние",...В сегашния случай, обаче, наличието на само негативни определения ме навежда на мисълта за недопустима "политика" в учебник по математика за малките класове. Целта е да се въздейства отрано на интуитивно ниво върху психиката на по-неопитния (по-беззащитен) млад организъм за да може да свикне да не свързва с негативни емоции понятия, които са предназначени да предизвикват точно такива емоции. Така че джендъра в случая си точно ти. В твоя коментар имаме "крадеца вика дръжте крадеца". Тия клявки вероятно са изкарали някой западен "иноваторски" курс за "новаторско", "правилно"преподаване.
  • 58 манипулатор

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "Един българин":

    Дай, боже, да е само "недомислица", щото на мен ми прилича на "премислица" и се притеснявам, че има и ще има още много такива "деликатни" посегателства върху ума на малките.
  • 59 манипулатор

    4 0 Отговор

    До коментар #53 от "Дядо Грую":

    Напротив, точно математиката ти трябва най-много. Тя е тази, която ти създава основните мозъчни гънки докато те учи как да създаваш използваеми(непротиворечиви) модели на околния свят. Така се придобива умението да си създаваш мозъчни гънки и занапред, през целия живот . Разбира се само ако се преподава правилно и в чист вид. Явно ти не си имал късмета да "случиш" на качествен даскал по математика. Жалко, това е тъжно защото е като осакатяване на душата.
  • 60 манипулатор

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "незнайко":

    Тъй,де! И той казва нещо подобно на твойто. Не го е доизяснил.
  • 61 манипулатор

    3 0 Отговор

    До коментар #56 от "snail":

    Ако учителите се явяваха само "пазванти" щеше да е малка беда. Страшното е, че отвън има тотален натиск да ги превърнат в "душевни терористи" шетащи в главите на децата. А разтурихме предишното си общество с надеждата да премахнем тоталитаризма, пък налетяхме на още по-агресивна диктатура. Чест им прави на даскалите, че повечето от тях засега се съпротивляват, ама...