Last news in Fakti

5 Октомври, 2019 10:20 12 800 211

Простащина, грубиянство и безумия: когато ме прибраха в казармата

  • казарма-
  • армия-
  • красимир каракачанов

Точно на този ден пред 44 години ме прибраха в казармата. Никога преди и никога след това не ми се е случвало нищо по-потискащо. Време на бездуховност, насилие, простащина и безсмислие. Александър Андреев разказва:

Простащина, грубиянство и безумия: когато ме прибраха в казармата - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Принудителната военна служба е престъпление срещу човешките права. Така смятам аз. Точно на този ден пред 44 години ме прибраха в НРБ-казармата. Никога преди и никога след това не ми се е случвало нищо по-тъжно, по-потискащо, по-страшно.

Моят спомен за казармата

През онази есен исках да следвам. Исках да чета книги, да слушам музика, да пътувам - и всичко останало, от което се вълнува един 19-годишен човек. Вместо това ме напъхаха в груба вълнена униформа и ме подгониха в подкованите ми обуща по един безотраден плац, където на всичко отгоре трябваше да марширувам и да пея налудничави и кръвожадни песни. Пък аз изобщо не мога нито да марширувам, нито да пея. Не мога и „коремно“ да правя, заради което изядох доста бой.

Апропо - бой. Всекидневието в НРБ-казармата беше наситено до гъст разтвор с деяния, които са подсъдни по Наказателния кодекс и са низвергнати от Всеобщата декларация за човешките права. Виждал съм убийство, осакатяване, изтезания и какви ли не „извращения“, както ги наричаха тогава. А докато в съвременна България все още имаше наборна военна служба, нещата си бяха почти същите, доколкото ми е известно. Защото войската и казармата са бавни, тежки, инертни и назадничави структури, които не се променят толкова бързо - нито от демокрацията и пазарната икономика, нито от членството в НАТО и ЕС. Слава Богу, че днес в България вече няма принудителна военна служба. Искрено се надявам, че предложението на г-н Каракачанов тя бъде възобновена преследва само краткосрочни политически цели, а не действителното ѝ възстановяване.

Преди 44 години не разбирах, не го разбирам и досега: защо внезапно пълна власт над мен получиха неколцина груби, необразовани и крадливи хора, които се наричаха един другиго "Бате", "Баджо", "Боце", "Таце" или "Ку*e"? По-късно, с настъпването на мутренските времена, поне разбрах за прякорите, популярни между грубите, необразовани и крадливи хора.

Защо трябваше да пропилявам две от най-ценните си години?

Сигурно ще прозвучи претенциозно, но в опушеното помещение, вмирисано на човешка физиология и паркетин, аз смехотворно се опитвах да чета Пруст и Лукреций. Иначе бях длъжен да зубря малоумия за кръвожадната турска армия, остарели информации за структурата на артилерийския снаряд или нелепи указания какво да правя, когато зад ъгъла падне атомна бомба. Всичко това - в смрадливи помещения, в лепкава атмосфера от въглищен дим, алкохолни изпарения и грубиянщина. И без никаква следа от легендарните войнишки приятелства, които уж били възвишени, всеотдайни и за цял живот. Не, такива нямаше, защото всеки гледаше да се погрижи за себе си, да се добере до малко повече (храна, привилегии, отпуска), отколкото имаха останалите. Може ли някой да ми даде смислено обяснение защо трябваше да пропилявам две от най-ценните си години с подобни идиотски занимания?

Да, да, знам наизуст монотонния напев за придобиването на мъжественост и за защитата на отечеството. И дори сам мога да добавя един-два (макар и не безспорни) аргумента в полза на казармата: в такива сфери като ограмотяването и битовата хигиена тя наистина може да се окаже напредничаво място за част от новобранците. Но, извинявайте, нима трябва да нахлузиш униформа и да грабнеш калашник в ръка, за да се научиш да си миеш зъбите? Та нали обществото разполага с други институции, които имат грижа за образованието и хигиената - например семейството и училището.

Когато почти провалих учение на Варшавския договор

Колкото до мъжествеността и защитата на отечеството: мъжественост човек може да си натрупа и във фитнес-залата, стига да иска. А защитата на отечеството по-добре да поверим на професионални войници, отколкото на неопитни млади момчета, които само чакат момента да захвърлят пушките в някой храст.

Какво помня 44 години по-късно? Бездуховност, насилие, простащина, безсмислие - това помня. А, и още нещо. Когато, поради пълна непригодност за задачите в армията, един хубав ден почти провалих учение на Варшавския договор, въпросният деец с прякор Ку*ето извади пистолет и произведе човеколюбивото съобщение, че вътре има шест патрона - пет за мен и един за него. Е, изстрели не произведе, аз оцелях, попаднах в карцера, а накрая и в Трудови войски. И напълно заслужено се уволних без нито една нашивка.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 43 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 criminal

    191 85 Отговор
    Ами като си бил мекотело какво отношение очакваш ???

    Коментиран от #160, #188

  • 2 Пакистанец от лондон

    148 44 Отговор
    Сороссссс.... Пак Сорос и DW. Проаганда.
  • 3 Киро

    171 64 Отговор
    Простаина ама ставаш мъж, сега като няма казарма виждам само разглезени момченца с голямо самочувствие без покритие и джендрраси.Ако има казарма щяха да ги пребият няколко пъти и да влязат в пътя.И за момичетата трябва казарма щото те са по зле от към възпитание морал и простащина.Един пропаднал индивид може да оправи само с много бой и много работа.

    Коментиран от #30, #189

  • 4 1098

    133 66 Отговор
    Ти си бах ти тъпака тоя с прякора е трябвало да ти вкара един пълнител щото ти си напълно безполезен
  • 5 tost

    175 55 Отговор
    Откровенията на един български джендър за българската казарма, публикувано в медията на Сорос - DW.
  • 6 Динев

    75 93 Отговор
    Подборката тролове, която намира поле за изява действително е от жалка по-жалка. Страхотно написан материал, и много верни наблюдения. И аз съм бил в казармата. Поле за изява на най-долните черти на човека примитив (а там е пълно с такива), както и преливане от пусто в празно. Също и повод за кражба нс народни пари по всички параграфи и направления. Браво!

    Коментиран от #147

  • 7 Коментар📝

    54 34 Отговор
    АХ МАЛКО СА ВИ БИЛИ РУСНАЦИТЕ.D.W.ФАШИСТИ
  • 8 набор 57

    136 37 Отговор
    Бре ! Не си могъл да четеш Пруст и Лукреций!!!!! Че кой четеше такива автори през "онова" време?! По онова време се четяха "Как се каляваше стоманата" и "Разораната целина". Не си могъл да маршируваш....!!!!! Че кой от нас можеше? За това си имаше учебна рота....40 дена след приемането на набора.Въобще от разсъжденията ти ми се струва,че ти и един наряд не си дал,а си се скатавал някъде....на топло!.Иначе с тези разсъждения и поведение...дисципа не ти е мърдал. Охлюв ! Днешните мамини синчета,освен да "чатят" и да "даунлоудват" един автомат "Калашников" не могат да разглобят и сглобят за 30 сек.,пък камо ли да го използват.Пфу!
  • 9 Гост

    100 32 Отговор
    Ако до 19 години си отгледан в саксия, четейки само книжки живееш, вярвайки че живота е арена, на която всеки ти прави път, в името на правата на човека, доста ще го закъсаш по - нататък в живота. Мъжество не можеш да получиш във фитнеса, след който мама ти е приготвила обяда и го е сервирала, а татко ти дава джобни за глезотии и следи никой да не обиди наследника му. Защо ли ми се струва, че тази история е измукана от пръстите? А, да, нашия герой великомъченик е и съвсем негоден да завързва приятелства.

    Коментиран от #17

  • 10 Morgoth

    63 25 Отговор
    Аз бях в по-читави времена и в уставняшко поделение, така че не видях никой никого да бие. Дори вече не се носиха въшкарници, а униформите определено си бяха удобни. Но безмислието на цялата дейност си беше същото - губиш от най-ценното си време, вместо да започнеш кариерата си и да изкарваш пари седиш в нещо като затвор с лек режим и правиш никому ненужни дейности, като да набиваш крак на плаца и да пазиш танкове, повечето от които вече са за скрап. Поне имах шанса да стрелям доста, за разлика от много други, които са изстреляли по 5 патрона за цялата служба.
  • 11 Петко

    85 22 Отговор
    Че в казармата си имаше дебилщина спор няма. Имаше хора които по ред причини просто не ставаха за това (като журналиста писал статията) но бяха по-скоро изключение. Имам само хубави спомени от казармата нищо че бях на 200 км. от София.
  • 12 Динев

    50 113 Отговор
    А защо трябва да знаят как се ”разглобява и сглобява” Калашников? За да убиват нечии деца евентуално ли? Изобщо гнийте в целината, червена паплач. Вашето време приключи. В НАТО сме, има професионална армия. Като толкова ви се лее кръв, бийте си жените. Питекантропи.

    Коментиран от #24, #164

  • 13 Behemoth

    53 9 Отговор
    Казармата общо взето беше месомелачка...влизаха различни по интелигентност и възпитание хора и излизаха еднакви ....е част от тях имаха напредък несъмнено.... хахахххххх...

    Коментиран от #21

  • 14 Пенчо

    94 46 Отговор
    Плазмодий, мекотело, гнусар. Но най-противното е , че за тези си “откровения” получаваш пари от Сорос. Явно през жалките си 63 години (19+44) си бил мекотело. Аз съм на 55 и съм горд с казармената си закалка.

    Коментиран от #16, #19

  • 15 ГГео

    46 48 Отговор
    И аз нищо не научих от казармата. Поне не искам да си спомням, вероятно защото още тогава съм си поставил това за цел. Загубивреме, безценно, младежко време. Безсмислено, безумно, граничещо понякога със съществуването време. Не че съвременната младеж е "цвете за мирисане", но им спестете унижението от това "да служиш" /не случайно е за мен в кавички/.

    Коментиран от #70, #206

  • 16 пидиди

    36 56 Отговор

    До коментар #14 от "Пенчо":

    На 55, и все така прост. И все така Пенчо. Казармата е за такива като теб. Но, нека кратуната ти проумее, че НЕ ВСИЧКИ са като теб. Не е и нужно да бъдат.
  • 17 Morgoth

    41 22 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Автора определено не е от най-мъжествените и казармата определено не го е направила такъв, напук на общоприетите твърдения. Все пак, защо реши, че един такъв по-немъжествен няма да се оправи в живота? Половината от човечеството са жени и повечето от тях не са мъжествени и се оправят добре ;)
    Да, на война този тип ще може единствено да бъде жертва, но в наше време умението да лежиш в окопа май не е най-ценното. Сигурно си чел за многобройните ветерани в САЩ и колко от тях са на улицата.
    Онези "обидените" са друга бира, тук просто се описва човек вкаран насила, където не му е мястото.
  • 18 Когато

    62 38 Отговор
    Аз бях в казармата преди 32 години, и бяхме последните мохикани които служехме 2 години, на такива като тебе им правехме мечка, можеш да се поинтересуваш какво е това, но за по сигурно това беше едно одеяло в тъмното отгоре ти и бой кой където свари, и после ставаш памук, много мамини софиянчет влезнаха в нашата кашимерия с претенции и лъскав живот в цивилизацията, за 3 месеца, сханаха памук, така че малко ти е бил боя и висенето на лоста за коремното.

    Коментиран от #27, #207

  • 19 Morgoth

    29 23 Отговор

    До коментар #14 от "Пенчо":

    И като погледнеш назад какви са ти успехите и колко от тях се дължат на "казармената закалка"?
  • 20 Nargaroth

    13 8 Отговор
    Защото в чугунените тикви хората са хора, за да се прегънат и да приемат някаква горма с прави ъгли, а ако не става - да се пречупят и после на боклука на историята.
  • 21 Morgoth

    34 25 Отговор

    До коментар #13 от "Behemoth":

    Е то точно това и е идеята - всички да излязат по калъп - тъпи и безприкословно подчиняващи се, защото пушечното месо на бива да мисли, че току-виж се досетило, че го пращаш на заколение и ти поискало сметка :)

    Коментиран от #28

  • 22 Зиги

    78 27 Отговор
    Казармата си беше супер! Но не е за женчовци, определено! Всеки мъж трябва да знае как се стреля и как се воюва, а не да си лакира ноктите и да си скубе веждите. Всички, дето реват като вдовици за к..... са живи мекотели.
  • 23 Грую

    31 25 Отговор
    И аз имам спомен от казармата: дискова херния, заради малоумна старшина. чудно нещо е казармата - спомен вовеки.

    Коментиран от #165

  • 24 Пешо

    21 10 Отговор

    До коментар #12 от "Динев":

    В Гърция, където все още наборна армия, младежите като излязат от затвора, точно това и правят - убиват деца. А там пък ходят войници защото са червени, нищо че са в НАТО.
  • 25 Гост

    28 40 Отговор
    Най-обидно е да те командват безмозъчни радевци!
  • 26 Студент

    32 47 Отговор
    Нафталинените гноми, пак ги тресе носталгията, и ги е яд, че не могат да гърчат младите. Импотентността ги избива на садизъм. Вместо да идат на преглед у психиатрията, те решили да си избиват комплексчетата, като се надуват, че разглабяли калашници. Смешковци.....

    Коментиран от #73, #208

  • 27 kruiskade

    34 29 Отговор

    До коментар #18 от "Когато":

    Бил си и си тормозил хора. Гордееш се с това. Ето заради това казармата е не просто ненужна. Тя трябва да бъде забравена час по-скоро. А на теб, другарю, животът ти го е върнал, нали? Не, не го е върнал. Тепърва предстои. Дано е за по-дълго.
  • 28 Иван

    22 5 Отговор

    До коментар #21 от "Morgoth":

    От калъп можеш и да излезеш ако нежните ти пръстчета умеят само да притискат лайкове в социалните мрежи. А вършиш това защото всичко около тебе го правят.
  • 29 Иван

    27 3 Отговор
    Всички вицове за казармата са известна доза истина, особено: Бе-е-егом от мен до другото дърво.
  • 30 Morgoth

    36 23 Отговор

    До коментар #3 от "Киро":

    Как пък не видях един да стане мъж там - който си беше си остана, който не беше - не стана. Единствено 18 годишните, които никога не са се отделяли от мама придобиха някаква самостоятелност, каквато всеки който е учил в друг град вече беше придобил. Едно студентско общежитие ти дава същото, че и повече, защото там няма кой да те храни по 3 пъти на ден.
  • 31 плевен

    63 16 Отговор
    Когато внушиш на един народ, че някой друг трябва да го защитава, той е обречен. Къде е силата на руската, турската, израелската армия? В това, че цялото население е съпричастно с отбраната на страната. Навремето/в казармата/ знаехме, че онези зад границата са силни, но не ни беше страх от тях. Знаехме,че и ние сме силни, и при нужда ще се включат и останалите мъже. Сега? Сега разчитаме на наемници, за който отбраната е ранно пенсиониране, а не дълг.

    Коментиран от #37

  • 32 кълвач

    38 12 Отговор
    Тоя соросоид, си е бил гей още преди казармата!

    Коментиран от #47

  • 33 АМИ КАТО СИ БИЛ ШМАТКА

    33 12 Отговор
    КАК ИСКАШ ДА НЕ ТЕ СТРОЯВАТ И ИЗПОЛЗВАТ БЕЗКРАЙНО...ВСЕКИ КОЙТО Е БИЛ ТАМ ЗНАЕ ЧЕ МЕКОТЕЛИТЕ СТАВАТ ПОДЛОГИ НА СТАРИТЕ КУЧЕТА..ТАКА ЧЕ САМ СИ СИ ВИНОВЕН...СЕГА СЪЩО ГИ ИМА ТЕЗИ ПОДЛОГИ И ПРЕДАТЕЛИ В ТРОЕН РАЗМЕР...КОИТО ЗА ПАРИ ПРОДАВАТ И МАЙКА СИ И ХИЧ НЕ ИМ ДРЕМЕ..КАТО СИ ИСКАЛ ДА ЧЕТЕШ Е ТРЯБВАЛО ДА СЛЕДВАШ ДОКАТО НАВЪРШИШ 30 ГОД.И ПОСЛЕ НЯМА ЗА ТЕ ВЗЕМАТ В КАЗАРМАТА...КАКТО ВСЪЩНОСТ ПРАВЕХА ТЕЗИ МЕКОТЕЛИ КОИТО СЕ МИСЛЕХА НО НЕ БЯХА ПО- УМНИ ОТ ОСТАНАЛИТЕ..И ПРАВЕХА ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ОТЛОЖАТ СЛУЖБАТА..АМИ ТАКИВА СА БИЛИ ВРЕМЕНАТА ЗА ВСИЧКИ НЕ САМО ЗА ТЕБ...
  • 34 жоро уудстока

    28 12 Отговор
    Определено 2 г.са ужасно много време-предостатъчно за затъпяване.Изгониха ме от задръжката-2мес.след двете години,защото съм имал транзистор и съм слушал западна музика,а на кутията с бръсн.принадлежности снимка с шарена/хипарска/ризка и "дълга коса",покриваща ушите.Три дена "спеца"на поделението ме съсипа от разпити.Дадоха ми характеристика за канд.студентски изпити,с която и в пандиза нямаше да ме приемат-по-черен от смъртта.Едва оттървах дисципа-огромен късмет.Но съм съгласен,че трябва да има някакво обучение,като в Швейцария например-сега няма достатъчно момчета,пък и някои не се знае на кой бряг са.Все пак автора пише за минал период-сега условията са различни...
  • 35 Последния софиянец

    50 16 Отговор
    Тоя джендър лъже. Тогава педали не взимаха в казармата.
  • 36 Ауууууу

    47 13 Отговор
    На мен казармата ми даде само хубави спомени. Нищо от така наречения гърч не помня, но помня как бягахме през оградата, как ходехме по дискотеките с камофлажите и как сваляхме момичета. Точно в една такава задоградска отпуска срещнах настоящата ми съпруга, на връх рождения й ден. От тогава минаха 20 години и още сме заедно. Никога няма да забравя тези моменти....... Това бяха едни от най хубавите моменти в живота ми, от онова време, когато не мислех за нищо, а се наслаждавах на всеки миг.

    Коментиран от #44

  • 37 Morgoth

    12 29 Отговор

    До коментар #31 от "плевен":

    В града кой те пази от престъпници? Твоите собствени мускули? Ще влязат у вас двама циганина като онези дето пребиха командоса и ще те разфасоват. Пази те полицията, пазят те други хора, на които това е работата.
    В международен план ни пази НАТО, а ако то не може да ни опази - никой не може. Каквато и армия да имаме не може да ни опази нито от Турция, нито от Русия, нито от САЩ, а това са именно страните, които водят войни днес и които казват, че ако не си с тях си против тях. Времето в което всеки води войни със съседите си, за да си разшири територията са отминали, както и времето когато армията е била задължителен гарант за оцеляване.
  • 38 Иван

    16 23 Отговор
    Не знам къде ще ти потрябва умението да разглабяш "Калашников" за 30 сек. в реалния живот. Същото е и с маршируването, с песните от казармените години, с носенето примерно на баките до артелното и обратно, както и изпълняването на всяка безсмислена заповед на прекия ти командир, който най-вероятно е същия селски чукундур, като описаните. В казармата зимата в големите студове ефрейторчето реши да ни наказва с особено интелигентното наказание разбиване на лед с щик. Току-що раздадените ръкавици се разпраха почти веднага, държавата е хвърлила за тях стотици хиляди лева за всичките там новобранци и заради един скапан ефрейтор ски г.з нито новобранецът е под сигурен, нито държавата обезвъзмездена заради проявеното престъпно нехайство и разхищение на държавни средства. Впрочем, ако случайно си по-навътре във военните технологии днес, най-вероятно вече си или наемник, или охранител, или бодигард и т.н. Проявената "мъжественост" в днешно време е даже подсъдна, защото в повечето цивилизовани държави по света ще се озовеш в затвора заради умението си да пердашиш наред когото хванеш. Не може просто да счупиш кратуната на шефа си на 5 места, защото те изнервя с нелепите си заповеди, а ти си голям мъж. Изискванията на съвременния живот са други. На мен (живея в чужбина) жените ми признават, че се страхуват от мен, защото повечето мъже около мен са меки, невидели тежка работа, небарнали никога оръжие и с тях е изключително лесно да се комуникира, докато с мен и моите а

    Коментиран от #42, #43

  • 39 Дойче веле

    33 12 Отговор
    Мани я тая казарма, човек не можеше да се епилира на спокойствие и да си лакира ноктите!
  • 40 бобо

    36 6 Отговор
    Имало е един пруски крал, който разбрал, че при малката си държава с малкото си поданици спасението е в дисциплината. Безприкословна. " Войника трябва да се страхува повече от собствения си капрал, отколкото от врага." По късно от него са се учили всичките му врагове. И са го нарекли Фридрих Велики.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Morgoth

    26 19 Отговор

    До коментар #38 от "Иван":

    Не можеш да им разбереш кефа от казармата на тези неуспели "мъже", които след това цял живот са ги тъпкали разни шефчета. Докато там накрая на службата им е било единственото време, когато са можели те самите да тъпчат, при това да тъпчат наред и особено по-умните от тях. Тези наудачници винаги ще си спомнят с умиление казармата, защото най-големия успех в живота им е това, че са били стари войници.

    Коментиран от #134

  • 43 Иван

    10 14 Отговор

    До коментар #38 от "Иван":

    ... , дoкaтo c мeн и мoитe acoциaлни прoяви нa пoвeдeниe e труднo, мнoгo труднo. И въпреки всичко, тези "женчовци" командват, а жените им се радват и си ги харесват, защото с тях е спокойно, безгрижно. Напълно разбирам ветераните от някой конфликт или мисия в чужбина, защото в ежедневния си живот ти си свикнал с поемането на рискове, със стрелби, с конфронтацията с хора. Връщаш се и мъжките ти качества те поставят в неизгодната позиция да не можеш да търпиш началство над главата, а трябва, да се караш и биеш с колегите си, които те провокират на дребно, което те поставя в риск да бъдеш изгонен и съден по всяко време. Извинете, но вашите мъжки качества ви поставят в проблемната ситуация да сте все без пари, защото за пореден път сте изгонени от работа... Та, полека с казармата и някои желания за "мъжественост"...
  • 44 хахо

    15 19 Отговор

    До коментар #36 от "Ауууууу":

    Не помниш щото не си попаднал на мен навремето.„Завърших” старшина школник в плевенската школа.Определено се „възпитаваше мъжкарство” на базата на елементарна фашистка идеология наречена комунистическа,възпитаваше се човеконенавистничеството.В начало „гърчат” всички,после като командир на отделение,ротния ти заповядва да гърчиш отделението,накрая като командир на рота гърчиш цялата рота чрез командирите на отделенията,и т.н.
  • 45 Пффффф

    14 14 Отговор
    Били разглабяли калашници мухахахах, като разглобиш и сглобиш совалка тогава ми се хвали даже ще те възхвалявам.
  • 46 хахо

    20 10 Отговор
    Тук в така нар.бермудски триъгълник извращенията нямаха край.На такива бяха подложени тия,които не искаха да се подчиняват безпрекусловно както и тия по-слабите физически.Всички умишлени убийства са извършваха от последните „превъртели” с калашника.Кво възпитание в мъжкарство има това да възпитават как да тормозиш низсшестоящите чрез същите,да навиваш „фитили” между пръстите на краката нощем докато спи и да ги палиш.После извършителите получаваха отпуска затова,че са унижили „нарочения?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Гост

    15 9 Отговор
    Ей, не съм вярвал, ме и по наше време е имало джендерета бе! Ма си личаха от рано потенциалните. Един от новобранците в подготвителната, при инструктажа от лейтенанта вдигна ръка. Лейтенанта, по млад от нас с няколко години, го пита какво има. А новобранеца вика: другарю лейтенант, мога лида предложа по добро .... и получи през врата от мл сержанта, а ленчето му казва: Редник, това не е комсомолско събрание, а армия! Тук ср изпълнява!!!!

    Коментиран от #57

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Иво

    19 7 Отговор
    Ами нали трябва да се осигури работа на простаците, които после ще растят служебно - до генералчета, които сричат, ама командват и решават....! Това е , работни места за командващия състав и харчене на огромни пари - за НИЩО ! Оставям настрана това, с което ще се сблъскат младите хора там - простащината, тъпотията и абсолютно загубеното време !
  • 53 хахо

    21 5 Отговор
    Единствената полза от казармата бяха строителни войски,където ромите ги научиха да подават вар и тухли и построиха прехвалените панелки.А всяка събота бяхме с ротата да „помагаме” на н-к батальона да си построи вилата,аи ьа благодарност следващата събота и неделя ни пускаше в отпуска.
  • 54 само

    18 7 Отговор
    лузерите и мамините синчета ревяха и се оплакваха, е,вярно че не беше институт за благородни девици, ама в трудни ситуации няма мама,тате. Оправяш се сам. Единствният голям недостатък според мене беше срокът,две години са много.

    Коментиран от #58

  • 55 емигрант

    11 9 Отговор
    БОЙ СТРИГАНЕ И ТЕСНИ ОБУВКИ . КВО Й БЕШЕ НА КАЗАРМАТА ПОНЕ ТРЕНИРАХМЕ ВСЯКА ВЕЧЕР ПИЕНЕ СТИГАХМЕ ДО КИЛО ДОМАШЕН ГРОЗДОМИЦИН А СЕГА КВО ПИЕ 100 ГРАМА И ОСВИНИ ВСИЧКО ЛАБАВА РАБОТА
  • 56 така ли

    16 9 Отговор
    Пикльо си бил,пикльо си оставаш......
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Morgoth

    14 10 Отговор

    До коментар #54 от "само":

    Оправяш се сам и се научаваш на това, когато излезеш сам срещу живота, когато никой не те кара да правиш каквото и да е и на никого не му пука когато ти се провалиш. Когато провала означава да останеш гладен!
    Когато имаш осигурен подслон и храна, когато 8 часа някой ти нарежда какво да правиш и ти набива канчето всеки път когато сгрешиш - това не е самостоятелност. Това е този вид дисциплина, която те учи, че винаги има господар и той ще се погрижи за теб. След това държавата е длъжна да ми намери работа, върнете ми социализма и прочее.
  • 59 БНА

    16 7 Отговор
    Предполагам че автора на статията щеше много по успешно да ни убеди в безмисленоста на военната служба в БА ако просто като контрапункт беше добавил и колко по пълноценен се чувства в БХК .
  • 60 параметър

    19 15 Отговор
    Не четете глупости за мамини джендърчета,влязал си шматка в казармата,пак ще излезеш шматка,аз съм служил 2 години и полвина,но влязох подготвен физически и излязох още по-добър,и друго истинските приятели се създават точно там,много е просто,ако влезеш мъж,ще излезеш пич,ако влезеш шундак,нали се сещате какъв излизаш,имахме и такива

    Коментиран от #65

  • 61 Хахаха

    21 13 Отговор
    Всичко е точно, само отгоре поставете заглавие - ,,Спомените на един джендар от родната казарма"!

    Коментиран от #74

  • 62 Кочо

    16 4 Отговор
    Ти помниш ли как бързо ни остригаха
    и хвърлиха в есенната кал,
    с армейските порядки непривикнали,
    обзети от покруса и печал?!

    Писмата оредяваха след клетвата
    момичетата пишеха ,,Прости!" и ,,Не!",
    над детството се спускаше завесата
    и ставаха момчетата мъже!
  • 63 Джентълменът русофил

    11 17 Отговор
    Ясно е, че авторът е джендър и мекотело и за това няма как да хареса казармата. Аз обаче я харесвам и настоявам да я върнат! В казармата се става мъж и човек се научава на много полезни неща - как да разглоби АК-47 за 15 секунди, как да рине сняг от плаца с пейки, как да настърже на пружината на леглото сапун за сапунка, как да изчисти тоалетните с четка за зъби, и още, и още... А и аз също станах мъж в казармата благодарение на Онур и Асан. С тях дори и днес поддържаме силно приятелство и аз често им гостувам когато ме засърби аналата и те яко ме начесват. На джендърите и соросите естествено че казармата няма да им хареса!
  • 64 Цитат

    27 0 Отговор
    ,,Прeди 44 гoдини нe рaзбирaх, нe гo рaзбирaм и дoceгa: зaщo внeзaпнo пълнa влacт нaд мeн пoлучихa нeкoлцинa груби, нeoбрaзoвaни и крaдливи хoрa….."
    А сега разбра ли как преди 30 години внeзaпнo пълнa влacт нaд теб и цялата държава пoлучихa нeкoлцинa груби, нeoбрaзoвaни и крaдливи хoрa…..? Както сам казваш, поне извън казармата не е било така.
  • 65 Morgoth

    13 9 Отговор

    До коментар #60 от "параметър":

    Така е, но тогава идва въпроса какъв е смисъла да загубиш 2 години за да разбереш, че ти си си ти? Аз не бях в нито една от крайностите и казармата не ми даде нищо. Нито са ме тормозили, нито аз съм тормозил, само докато си губех времето хората навън започнаха да получават по 1000 лева заплати и станаха шефчета, защото сектора се развиваше много бързо. И пак моето не беше 2 години ...
  • 66 СВД

    18 7 Отговор
    То че е джендар - джендар е, явно не е бил дуракоустойчив, но в тази си същност болезнено точно е схванал пороците на родната казарма. Разбира се, че това не е цялата и истинската и същност, но в негативен смисъл го е отразил отлично, макар и през собствената си малко извратена чувственост. Не мисля, че мъж се става с фитнес, както пише човекът, и не мисля, че този, който не е служил не е мъж. Напротив! Имам връстник, който поради вроден недъг не служи, но точно това го накара с двойно повече усилия да се бори с живота, да овладява професии и се реализира. Ожени се, труди се и постигна повече от повечето от нас, уж мъжете с казарма.
  • 67 12 udar

    18 10 Отговор
    До всичките мачовци-българи:Знам кой е Методи Андреев и не приемам бесуването на Сорос и НПО-тата му в България,но...всичко,което е написано в статията е 100% ИСТИНА !!! Никой НЯМА право да УНИЩОЖИ две години от живота ми-БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ каква е причината!!! И всичките извращения в казармата не помагат да станеш "мъж" ...
  • 68 Кочо

    14 10 Отговор
    Задължителната казарма нека си остане в онова време! Дай сега да върнем и ТКЗС, а!? Прав е, че патриотарите раздухват тези неща преди избори, а реално - кандидата им за кмет - депутата Милен Михов бе със сина и дъщеря си в една телевизия преди седмица. Накратко - сина на патриотара е пацифист и не ще казарма, дъщерята не знае нищо за Гоце Делчев! Нашият пич иначе се пъчи, че е ВМРО! Факт!
  • 69 Поручика

    17 19 Отговор
    Искал си да учиш, да пътуваш, да четеш.... Де гиди, пуста некастрена тояга! Ами ако не бяха ОНЕЗИ, дето умряха за свободата на българия, какво щеше да четеш бе? Щеше да четеш корана и носиш ибрика бе, третоплов!
    И това ми било мъж, моля ви се!
    На такъв мрънкалник като теб е трябвало да му пукнат шушоните от чанч! Недоносеник!
    Пфу!

    Коментиран от #78

  • 70 12 udar

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "ГГео":

    100+
  • 71 Чума

    9 3 Отговор
    Какъв Методи Андреев те е налазил бе, №67, там пише Александър Андреев!!!? Иначе, фотоса ме радва! Вижте каква изпънати войници сме имали преди 40-50 години! Съвсем не приличат на изтезавани от стария набор и старшината!
  • 72 одъртял комсомолец

    10 4 Отговор
    По принцип казаното е вярно. Простотия, мърсотия, извращения. Така си беше. За съжаление, обаче простотията и извращенията са в пъти повече. Системата "сол ташак" вреалният живот у нас процъфтява. Простотията е тотална и на всякъде. В този смисъл казармата се явяваше добра житейска школа за бъдещи мъже. Ако си се сблъсквал някога с тъпи фармация,майори, генерали, някак си по лесно приемаш простотията на днескашните бизнесмени- парвенюта. Абе....
  • 73 12 udar

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "Студент":

    Формулирал си го супер!!! Много,многo си прав!!!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Не мога да ги разбера от ДВ

    4 3 Отговор
    Веднъж пишат чистата истина за Турция и в същото време откровени лъжи за България.....
  • 76 цв.цв .евтин апартамент

    7 3 Отговор
    Как шкембе-националиста ще плати отоплението 23стотинки за квт/час,топлата вода 3лв за кубик,в момента комплект дрехи се носи 4години .Разчита на романтика.
  • 77 Ели

    19 5 Отговор
    Жените не раждат, мъжете не ходят в казарма, появи се над стотен пол, обърках са, кой, кой е...

    Интересно ми е колко от българите, не от селата, сами могат да си направят огън и да оцелят една седмица в планината.

    А иначе, че е имало дивотии през соца, имало е.

    Коментиран от #81, #132

  • 78 Епа що да не

    13 8 Отговор

    До коментар #69 от "Поручика":

    Що да не чете и да учи? Ако всички четяха и учеха нямаше да се занимават с глупости за казарми, оръжие, изтребление, конфликти и т.н. да си пилеят животеца заради комплекси за мъжественост. Аман от простотии
  • 79 Бианка Дуплекс

    16 3 Отговор
    Леле-ееееййй! А какво ли е преживяла Мариус Куркински в Звездешкия полк!!!!? Разправяше, че бил механик - водач на МТЛБ, като танка на Динко от Ямбол. Возил цялото отделение в атака, всичките стари кучета кашици! било ужас. Най му било неприятно, че колкото и да внимавал, мтлб - то друса жестоко и старите го псували - ,,Внимавай бе, да ти е... и педала....!" Накрая оставил двигателя без масло, блокирал го и се спасил в художествената самодейност при ЗКПЧ - то!
  • 80 може

    6 0 Отговор
    ама ,не насила!От Борсата-безработни за 3 месеца с заплата равна на Борсата,ядене,почивен ден и др.

    Коментиран от #90

  • 81 А кое налага

    9 13 Отговор

    До коментар #77 от "Ели":

    Да умеем да оцелеем една седмица в гората и да палим огън? В неолита ли живеем?

    Коментиран от #82

  • 82 Ели

    14 3 Отговор

    До коментар #81 от "А кое налага":

    И първа медицинска помощ, колко ли могат да оказват?

    Коментиран от #83, #85

  • 83 Е, това

    7 3 Отговор

    До коментар #82 от "Ели":

    Не се учи само в казармата.
  • 84 цв.цв .6апартамента

    13 11 Отговор
    Вярна е статията , нрб-казармата беше губене на време ,затова и децата на управляващите ставаха студенти после магистър,докторант и се оттърваваха от казармата по другия начин.А в мизерната казарма отидохме овцете ,защото другите овце станали мъже там.
  • 85 Да Ели

    3 1 Отговор

    До коментар #82 от "Ели":

    около 6-7 проценти...
  • 86 отчаян

    18 2 Отговор
    прадядо ми се е бил в трите войни в началото на века,два пъти е бил раняван и не се е оплаквал .Дядо ми се е бил във ВСВ, имаше български и руски ордени за храброст,тогава не са се давали на килограм. Скоро видях нещо като част от българската армия прибиращи се отнякъде в часта си, такива тюфлеци не могат аебе си да опазят,не държавата!

    Коментиран от #121

  • 87 Готин ама не съвсем

    19 10 Отговор
    Интересно, ако на аФтора му бяха дали да спи на балдахинено легло и му перяха чорапите и гащите, както и да го олабват редовно отзад, какво ли щеше да напише за казармата?? Сигурно щеше да я прехвалва и препоръчва. Истината е една. В казармата малко или много ставаш мъж! И разбираш истината за живота. Нашите баби не са се женели за мъже, дето не са ходили в казармата, защо ли? В казармата разбираш и осъзнаваш, че живота има и друга страна, където не винаги ти ще си отгоре, без значение колко си умен! И трябва да се бориш! Е махнахте казармата и какво имаме днес?? Тотална емиграция, защо ли? Защото никой не ги е учил да се борят и да отстояват правата си. За това ни управляват боклуците! За това всички педерунгили са на управленчески позиции, щото мъже не останаха! За това "мъжете" живеят при майките си до 40 годишна възраст. Ето това са ви резултатите и още много подобни!

    Коментиран от #88, #92

  • 88 Ели

    12 1 Отговор

    До коментар #87 от "Готин ама не съвсем":

    Спомних си за Николай Пирогов, уникален човек, военнополева болница. Анестезия в полеви условия.
    Снарядите са падали, а той е оперирал и изнасял лекции на студентите и доброволците.
  • 89 Густо Майна

    22 7 Отговор
    Г'усин Андреев, войнският Ви провал е в думичките Пруст и Лукреций! Т.е. преди 44 год. Вие сте били първообраза на съвременния джендър. Наистина, чий сте го дирили в Армията! Чак се притесних... Да не би нещо тъмно в миналото?! Ама да оплювате непозната явно за Вас институция?! И аз съм служел по "Татово". Последният набор от "онова"(нали и то си е наше) време. Влязох точно преди 30 год. и една седмица! И само едно мога да Ви кажа: давате ми калашника и няколко димни гранати, и цял взвод съвременни батки от фитнеса ги правя диви, и щастливи в бойна обстановка, ако това нещо - фитнес залата е мерило за "помпане" на мъжественост! Имам двама сина и не ми се мисли за техните семейства, ако им се наложи... Г-н Андреев, профи войник може да участвува във военни настъпателни и подривни операции, но надали може да брани Родина, като обучен и надъхан младеж! И да, в толкова оплюваната от Вас соц-казарма станах наистина военен, подготвих се за кандидат студентски изпити и за гордост на батките вдигах 113 от лежанка! Фитнес залата ни беше "лично" производство в едно неизползеаемо укритие в поделението. Всъщност г-н Андреев това Ви е втора статия оплюваща бившата БНА. Помня аз, преди няколко години пак бяхте постнали нещо подобно!

    Коментиран от #91

  • 90 ама

    2 0 Отговор

    До коментар #80 от "може":

    За Борсата-безработните са ``на работа``-на черно!....
  • 91 Хахаха

    5 6 Отговор

    До коментар #89 от "Густо Майна":

    113 кг от лежанка ги вдигах още като ученик...

    Коментиран от #124, #127

  • 92 Чума

    14 5 Отговор

    До коментар #87 от "Готин ама не съвсем":

    А вие, господине, след като сте служили в казармата и сте станали мъж, как допуснахте ,,боклуците и педерунгелите" да вземат властта? Точно когато потрябвахте на народа и родината, се разбра, че всичко е било пара под налягане! Набързо всички ,,мъже" сменихте и политическа и полова ориентация и идентичност, и кръшно врътнахте задни части пред новия голям брат! Можете да се речите само на Волен Сидеров, защото е безопасно! Една гламава тиква ви е идол и всички му подражавате!

    Коментиран от #96

  • 93 Дам

    4 1 Отговор
    На снимката БГ войничета ли са?

    Питам сериозно?

    Коментиран от #95

  • 94 Кочо

    10 3 Отговор
    Мисля, че когато анкетират, правилният въпрос е : ,,Вие, децата и внуците ви искате ли да има задължителна военна служба и да влезете задължително в казармата?", а не - ,,Да има ли казарма, ама аз да коментирам, патриотите да си пратят синчето да следва в чужбина, а на плаца да марширува която будала хванат!". Факт!
  • 95 Чума

    7 3 Отговор

    До коментар #93 от "Дам":

    На снимката са НРБ войничета! - Аз, гражданин на НРБ, като стъпвам в редовете на Въоръжените сили, се заклевам - да бъда честен, храбър, дисциплиниран и бдителен воин...…! Да понасям смело несгодите на военната служба!!! Е, за това тоя е под съд! Клетва е положил!
  • 96 Готин ама не съвсем

    10 3 Отговор

    До коментар #92 от "Чума":

    За съжаление една птичка пролет не прави. И за разлика от другите, аз съм в България, работя, давам храна на 20-тина човека и съм безпартиен и върл враг на ГРОБ! Всеки може да си бие камшика от тук, но КОЙ ще остане в държавата за която нашите деди и бащи са проливали кръв? Или ще я подарим на турчолята и на педерунгелите? А Вие какво правите за България?

    Коментиран от #97

  • 97 Чума

    14 2 Отговор

    До коментар #96 от "Готин ама не съвсем":

    Сериозно! Само вие ли сте служил в казармата бе, господине!?Останалите юнаци къде се изпокриха, когато направиха преврат срещу НРБ, когато буклуците направиха партии и разграбиха държавата, когато мутрите взеха да рекетират хората, когато оставиха бухалките е станаха премиери? Един да беше скочил, че да го запомним! Ей така, някой капитан примерно през 1993 г. да вдигне ротата, рота е много, едно отделение стига, да отидат с щатното си оръжие пред ,,офиса" на някоя мутренска фирма и да им ЕПМ! Сега си станал и експлоататор на 20 души!!! Как не те е срам!!!??? Правилно отбеляза преди години тогава началник на гщ / с малки букви, повече не заслужава/ - ,,Следващият министър на отбраната трябва да е гинеколог, защото всички военни се оказахме пшунди!"! Любен Петров се казваше.

    Коментиран от #98, #104, #107

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 селянин 1

    9 0 Отговор
    Я па бех,,кашик,,картечар със пулемьот,,калашникова,,и през ден,,марш бросок,,15 км,през пресечена месност,спрях цигарите за нула време,а лятото ходехме на бригади,обирахме захарното цвекло..след трактора.при кашиците трябва да се отнасяш добре,че иначе,,утре,,има бойни стрелби,и без да искаш,може да пратиш некоя,,стара капа,,на телк.

    Коментиран от #101

  • 100 Ако си Ла/но , ще станеш конфетка

    15 4 Отговор
    Аз бях 60 кг. ръст 1,65 - Но след 6 месеца командвах отделение а след това своя взвод и рота. Бях на десния флаги и след командата никой не мърдаше и не говореше. Наричаха ме приятелски и с уважение а и днес ме търсят с радост и със същите чувства. Жестокост НЕ , решителност , отговорност, старание, професионализъм и уважение и Дружба по мъжки в името на РОДИНА И НАРОД . Горд и с чисто сърце !

    Коментиран от #103

  • 101 старото куче

    8 10 Отговор

    До коментар #99 от "селянин 1":

    Пак приказваш глупости, в спалното няма оръжие, то стои в оръжейната или при караула, когато дават караул, иначе всички сте големи смелчаци, ама преди да застреляш някоя "стара капа" доста ще се замислиш, пък и не вярвам да си бил толкова прост после да прекараш остатъка от живота си в затвора.
    Всички сте яли чанча, били сте унижавани и гърчени, а сега се правите на големите смелчаци, ама, като видехте старото и пълнехте гащите, хахахаа.
    Айде сега си прати детето в наборна казарма, имай на предвид, че поне 50% ще са цигани, поради липса на българи, смятай, какви побоища и извращения ще има, на приказки всички сте много голуеми, ама после ви п*рдят гъзовете.

    Коментиран от #118

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 старото куче

    8 1 Отговор

    До коментар #100 от "Ако си Ла/но , ще станеш конфетка":

    Школник, скатавко, кой знае, къде си ходил да пиеш по канцелариите.
    Слагат ви пагона и голяма гордост, ама само в новобранските центрове, комплексирани шматки сте, умирахте да се правите на важни пред новобранците, смешници.
    За това не ви слагаха после в поделенята, щото там никой нямаше да ви е*ава за сливи.

    Коментиран от #110, #117, #122

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 старото куче

    3 2 Отговор

    До коментар #102 от "Чума":

    Искаш ли да си ми дивак, за един ден? Може да го организираме, да си припомня службата, ти ще си моя дивак, ще си припомниш хубавите времена, с удоволствие ще те потопя в казармената атмосфера.
  • 106 СВД

    12 1 Отговор
    Не забелязвате ли, че истинските изстъпления на соросоидите спрямо България се засилиха, след като момчетата служили истинска казарма /преди 35 и повече години/ одъртяхме!?
  • 107 старото куче

    6 4 Отговор

    До коментар #97 от "Чума":

    Ясно ми стана, колко си ходил в казарма, не можеш да познаеш униформите на българската армия, нямаш си на идея, какво се е случвало в казармата.
    Обясни ми думите:
    Бухалясване
    Джака
    Бомбе
    Дивак
    Айде, нали си ходил в казарма?

    Коментиран от #112

  • 108 старото куче

    13 3 Отговор

    До коментар #104 от "Готин ама не съвсем":

    Пич, ти си най-нормален тука, как да им обясниш на чугуните, че истинските мъже са тези, които се борят с реалния живот, издържат семейства, плащат данъци, издържат и чужди семействата, благодарение на собствената си инициативност и предприемчивост, интелект, неща, които не се научават в казармата.

    Коментиран от #113, #114

  • 109 Чума

    3 1 Отговор

    До коментар #104 от "Готин ама не съвсем":

    Извинявай, приятел!
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 старото куче

    14 5 Отговор
    Искам да попитам феновете на казармата:
    Защо, аджеба, сега има толкова свободни места в казармата, условията са кукла, пари дават, заплати, дрехи, хранят ги, поят ги и НЯМА желаещи!????
    Айде, като толкова искате децата ви да ходят на това хубаво място наречена казарма и да стават мъже, ами пратете ги бе, няма да ги върнат, 1-2 години, ще ги научат на дисциплина, какво ви пречи?????
    Защо искате донаборна служба?
    Насила хубост не става, това е истината, иначе пак казвам, на приказки всички сте много големи, като в кръчмата, дървени философи, ама, като опре ножа и всички се разбягват, като пилци.
    Едно време правиха изпращане и то не беше от радоста, майките ревяха, защото някои деца се върнаха сакати!
    С какво са го заслужили? Да си войник е ПРОФЕСИЯ, не е за всеки, не го ли разбрахте? Пък днес войниците са пушечно месо, всичко се решава от технологиите, един професионален войник е равен на 50 новобранки, които не могат да уцелят мишената с кривите си автомати.

    Коментиран от #115

  • 112 Чума

    3 7 Отговор

    До коментар #107 от "старото куче":

    Остави тези твои простотии! Ясно е, че си давал клетва по нощите пред кокала! Сериозно! Три въпроса! 1.За колко секунди трябва да разглобиш АК за отличен? 2. Как се намира СТП и прострелва АК? 3. Колко устава имаше в БНА и кои са те?

    Коментиран от #119

  • 113 Командвах до приемане на строя

    0 0 Отговор

    До коментар #108 от "старото куче":

    От щатния став .
  • 114 Готин ама не съвсем

    6 2 Отговор

    До коментар #108 от "старото куче":

    Мерси за добрите думи, но малко хора го разбират и осъзнават това. Много е лесно да зарежеш жена и деца, майки и бащи и да си биеш камшика, а другите да се грижат за тях! А ти да търсиш на хляба мекото, вместо да се бориш за оцеляване, твоето, на семейството и на държавата!
  • 115 Кочо

    4 5 Отговор

    До коментар #111 от "старото куче":

    Като те чета, личи си, че голям чанч си прекарал в казармата! Имаш Виетнамски синдром! В състояние ли си да информираш 112 или ние да помогнем...?
  • 116 старото куче

    4 2 Отговор

    До коментар #110 от "Говнюк , аз командвах своя взвод и рота":

    Офффф, старши, стига с тия уставняшки простотии бе, имам чувството, че това ти е бил звездният миг в живота, да изпъкнеш, обикновено най-големите уставняци, бяха и най-големите комплексари отвън в реалния живот, за това му викаха РЕАЛНИЯ ЖИВОТ.
    Хванали някой аутсайдер и му сложили пагон да командва и пича пращи от гордост!?
    Майка ти сигурно се е разплакала от умиление!? ХАХАХАХА
    Колко мъка има на тоя свят, не е истина.
    Школниците си беха скатавки, в ШЗО-то мисля, че всичко е било по устав, такива спомени имам.

    Коментиран от #131

  • 117 Командвах в отсъствие на щатния състае

    0 0 Отговор

    До коментар #103 от "старото куче":

    Тоест своя набор и бях един от тях в стоя на равно, когато щатния поеме командването. Жал ми е че си имал такъв късмет.
  • 118 селянин 1

    4 1 Отговор

    До коментар #101 от "старото куче":

    Да си прочел некаде,че,,кашика,,спи с ак-62..тва си е твоя фантазия,участвал съм в две учения под егидата на,,вашавския договор,,щит и родина..там нема,,халостяци,,от толкоз стрелби и сега мога да уцея с,,ТТ,,..муха която се прозява на малкия ти/избери си..нос или пръст/

    Коментиран от #123

  • 119 старото куче

    4 0 Отговор

    До коментар #112 от "Чума":

    Къв кокал бе? Явно си от стария материал, хахаха.

    Калашникът го разглобявах за 6-7 секунди, за отличен, мисля, че бяха 7.
    АК-то ни го прострелваха фатмаците, имаше една ламарина, стойки, нещо, като мишена и въртяха мерниците.
    СТП не се сещам,какво е? Ти ми кажи!?
    Уставите, уставняко не са ми били любими, не ми дремеше за уставите, лежал съм в карцера 3-4 пъти, беше в караулното, на една врата спях, с едно миризливо одеяло.

    Коментиран от #126

  • 120 goni

    7 2 Отговор
    Момчета! Който не е бил войник не знае какво е да си мъж! Ауу! Страшна работа!:) На война, като на война! Или, си мъж, или не си! Нямам предвид някакви ...! Както и да е!
  • 121 Случайно му хрумна

    2 5 Отговор

    До коментар #86 от "отчаян":

    Коя година и в коя война прадядоти е получил български и руски ордени Първо Балканска втора междусъюзническата трета Европейската както казват бяхме срещу Русия За да получи Руски орден трябва да се е бил срещу БЪЛГАРИЯ ТРОЛЧЕ ИНФОРМИРАХ СЕ НЕ възможно е да е участвал втората световна бил е достатъчно стар да го мобилизират ЕХ ГЕРОИ.

    Коментиран от #149

  • 122 Без да те познавам

    6 1 Отговор

    До коментар #103 от "старото куче":

    Само по изразите ти разбирам че бих те заобичал . И бих се погрижил за теб да разбереш че в казармата се търпи по мъжки . Лукс там няма , простете , извинете и моля също не се употребява. Армията прави от мамината чедо и рожба мъж да върши онова което не е за жена. Нежничък си бил , късметлия си бил , щом не си се променил. А ако си бил при мен щеше да ми звъниш и да с радваш да ме чуеш , видиш и разговаряш , както и на срещи ежегодни да ме канят. Аз нямам осакатен младеж изпратен на родителите си по моя вина. Имам чиста съвест.

    Коментиран от #125

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 goni

    0 0 Отговор

    До коментар #91 от "Хахаха":

    До колко години учи?:)
  • 125 старото куче

    8 5 Отговор

    До коментар #122 от "Без да те познавам":

    Опа, шапкар, шапкооо, като излязохте навън, след големия ви джак, ви видяхме, колко струвате, ставате само за охрана на складове за старо желязо или за паркинзи, за нищо не ставате.
    Реалният живот драги ми шапкарино няма нищо общо с казармата, това ще ти кажа, хахахаха.
    Добре е, че не съм се променил, не съм затъпял, определено, защото четях на постовете, а и бягах всяка вече от любимата ви казарма, всяка вече шапко, разбираш ли, хахахаха.
    Айляк вааааа, хахахаха, посмях се искренно, развеселих се, евала на вас.
    Толкова прости хора, като шапкарите не съм виждал, и как пият, хахаха, какви спомени имам, трябва да напиша книга, не е за вярване.

    Коментиран от #197

  • 126 Чума

    6 2 Отговор

    До коментар #119 от "старото куче":

    Няма проблем, но защото разправяш, че не съм бил служил! Затова поставих малко по специфични въпроси, а не за бухали и партенки! Аз никога не оставях друг да ми прострелва моя автомат - № АД 1321! Искам от взводния 6 патрона, отивам където се прострелва, докато взвода чете наставлението и тренира нормативи по ОП, стрелям, намирам Средната Точка на Попадение/СТП/ съгласно НСД, коригирам с уреда мушката, стрелям пак и всичко в центъра! Сетне на Контролното упражнение ги смилам движещите се мишени на 300 метра само с 2 къси реда! Защото и там има таблици за стрелба, разстояние, вятър, мерна точка, изпреварване и т.н. Това бе част от моята казарма в едни по особени подразделения, а не хленчене и извращения /престъпления/ между стари и млади, старши и младши, началници и подчинени! Не казармата Ви е виновна, а липсата на нейната истинска патриотична, мъжка и доблестна същност!
  • 127 Guest

    2 0 Отговор

    До коментар #91 от "Хахаха":

    Сериозно? А с'я ти страпонират оскубания г.з, докато си легнал под щанга с 200. Найс, а?!
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Хелиос

    3 2 Отговор

    До коментар #110 от "Говнюк , аз командвах своя взвод и рота":

    Кви си командвал боктолупи помолиш ли гнусните манджи които ядохме плуваха огромни парчета сланина в залоени сосове които не получаваше от новобранците а те ядяха последни във времето 30мин. на закуска ядеше вафли на лафката Ти си ядеше без пари в офицерската столова кво ти пука Служил съм 26 месеца и добре че от старите имаше мои колеги спортисти Пиши на великана патриот първо той да изслужи !тогава да плямпа ДЖАМБАЗА.
  • 130 чист пагон

    7 3 Отговор
    Олелеее,каква си ми медуза!Заради подобни плазмодии наистина трябва да са въведе казарма.Аман от женчовци,дето щели да станат мъже във...фитнеса!
  • 131 Гомньо !

    3 8 Отговор

    До коментар #116 от "старото куче":

    Аз съм две висши , два пъти орден " За заслуги " от Добри Джуров, предсрочно предлаган за повишение. Имам домове у нас и в чужбина и валути няколко у нас и във чужбина и пенсии не една и пари за нищо и на никой не дължа. Коли - луксозни топ модел пълно оборудване с перденца , барче и видео екрани, кожен интериор, оригинал и не връщам бирените бутилки всеки ден. Не искам и да знам колко ми горят - радвам се с на всеки Божий ден , че не срещам мекотоло като теб. Размазня си бил и такъв ще си останеш. Бъди щастлив .

    Коментиран от #135

  • 132 Morgoth

    2 3 Отговор

    До коментар #77 от "Ели":

    Малко ще оцелеят сами в планината цяла седмица, а още по-малко ще могат да го направят, ако преди това не са се запасили с всичко необоходимо. Преди няколко хиляди години всички са го можели. Обаче необходими ли са ни днес тези умения? Аз съм ходил доста по планините, но само за удоволствие, а не защото ми е необходимо, така сме всички.
  • 133 Есаул

    7 0 Отговор
    Направих широкоспектърен анализ на коментарите Ви и извода е - Половината имате нужда от казармена подготовка и преподготовка за стягане на дисциплината, останалите сме за болницата!
  • 134 Бах мама му

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "Morgoth":

    На теб така ли ти минава живота-в тъпчене? А бе ей момче, живота не е само тъпчене бе. Има и много по-важни неща от педерастията.
  • 135 старото куче

    6 4 Отговор

    До коментар #131 от "Гомньо !":

    Много лъжеш, шапкооо, хахахаха.
    Преденцата на пурата са много важни, хахаха.
    Аз, като разправям, че сте прости, ти не вярваш, и една лъжа не може да скалъпиш, като хората.
    Под шапка мозък не виреееееее, шапкоооо.
    Жив и здрав, хахаха.

    Коментиран от #137, #153, #155

  • 136 селянин 1

    4 0 Отговор

    До коментар #123 от "старото куче":

    Не е лесно да си на апчета..нарочно изпуснах 7 пред 62,за да напишеш поредната си глупост,часовия да простреля разводач-стара капа..смешко,ами той не е сам,води по 3-4 войника,по постовете,а те се сменяват с пароли..амън от болни мозъци.

    Коментиран от #139, #140

  • 137 От ла/но дъвка не става

    2 0 Отговор

    До коментар #135 от "старото куче":

    Все същото си остава.
  • 138 Дърта бабичка

    7 2 Отговор
    Едно време мъж, дето не е ходил в казармата и жена ,дета не е раждала, не ги броеха за хора и не ги уважаваха. Сега се измешаха, та не може да ги познаеш– джендър, мендър, кой от мъж на мома, кой обратното, па има и такива, дето не можеш ги позна. Плюс дроги, алкохоли е телефони, къде съм и като брадавици на ушите. Нема живот и нема надежда баини, докато никой не знае какъв е и защо е на тоя свят.
  • 139 Чума

    0 0 Отговор

    До коментар #136 от "селянин 1":

    Ей сега ще те захапе, че не бяха пароли, а пропуск - отзив! ,,Автомат - Айтос" - примера в УГКС!

    Коментиран от #141

  • 140 старото куче

    1 2 Отговор

    До коментар #136 от "селянин 1":

    Точно на караулите ставаха сакатлъците и убийствата!
    И да ти обясня:
    Тръгва разводача, вадиш калашника и всички доброволни ти дават двата пълнителя, след това отиваш в спалното и стреляш на воля, разбираш ли.
    ХАХАХАХ, кви пароли бе, май си гледал много филми, нарочно бил написал, как ще сбъркаш името на желязото бе, лъжльо?
    Разконспирирах тука много тролове, ей мишкоооо, мишко.
    Войниците са трима, има по един на пост, няма пароли и всички вървят, като на сън и спят.
    Като ти заредя автомата и ще се насереш, вервай ми, веднъж съм го правил, само, като чуха щракането и веднага всички легнаха, хахаха.
    Много глупости дрънкаш, имаше и такива стрелби, чувал съм, но за да се случи би трябвало да е голям гърч и пича да е много лабилен.

    Коментиран от #145

  • 141 старото куче

    1 0 Отговор

    До коментар #139 от "Чума":

    Айде ДАЖАКА!?
  • 142 Само хомосексуалистите

    8 6 Отговор
    Искат в казарма да спят с други мъже и да имат оправдание за това. Тва че се ставало мъж в казармата са глупости Евгени Минчев като е ходил що не е станал а профани такива и тролове на Шкембе войвода
  • 143 sotir

    6 5 Отговор
    Само един лигльо може да напише това или изпълнител на чужда поръчка.

    Коментиран от #144, #204

  • 144 Ма разбира се

    9 4 Отговор

    До коментар #143 от "sotir":

    Щото няма как един човек с всичкия си да изпадне в възторг от това че вместо да работи да се развива да изкарва пари ще се завре в осмърдял обор с 50 мъже и ще си гледат уйевете по цял ден после ще маршируват на плаца и ще си губят времето с тъпотии. Аз разбирам добре платена армия живееща в модерни условия и по модел на някоя да не уточняваме че ще ревнат разни тролове армия за пример с висок морал и дисциплина ама ние немаме пари за мед сестрите армии тръгнали да права на гол гъз крем за бръснене и самобръсначка
  • 145 селянин 1

    2 0 Отговор

    До коментар #140 от "старото куче":

    А,бе..ти верно не си ваксиниран,против тва дето за прасетата,аз ти пиша за тоя дето му имаш,,зъб,,а ти скачаш да трепеш цела рота в спалното помещение,кво са ти направили,войничетата..та ше ги пуцаш.не си добре,оди у карлуково..ша те излекуват.
  • 146 стоян георгиев

    5 3 Отговор
    комунистическата армия е място подобно на затвора,но доста по-лошо и несправедливо.всеки ден в нея е загубен.както казвахме на времето в кашимерията само проспаното време в казармата не е загубено!две години пълна тъпотия ,научаваш само глупости и всичко дето там те учат и в последствие ползваш е напълно грешно.днес лицемерието на разни фенове на казармата е отблъскващо,те много искат да се върне задължителната такава ,но да не влизат те в нея нито децата им.

    Коментиран от #148

  • 147 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Динев":

    Наборната служба създаваше ръководни кадри, не само обучени, но и проверени на практика. Става дума за мл. сержантите - командири на отделение и ст. школниците - командири на взвод. Дефицитът ДНЕС на КАДЪРНИ ръководители от всякакво ниво е причината за появата на КАЛИНКИ навсякъде.

    Коментиран от #150, #168

  • 148 Пръдни си Стоене

    4 2 Отговор

    До коментар #146 от "стоян георгиев":

    И ще ти олекне ! И ти си една родопска гайда , пълна с въздух. Комунизъм у нас не е имало , бе тъпан ! Имащи теория и учение. А у нас бе социализъм - средствата за производство Народна собственост и разпределение на продукцията според качеството и количеството на вложен труд. Но социалните осигуровки бяха безплатни , достъпни и гарантирани. Не бе Охолно но бе Достатъчно и Доволно. А че има фекалии в във всяка страна - това е вярно. Както в низините така и във върховете. Те такива фекалии съботираха както и сега действената държавна система която да обезпечи НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО НАРОДА - ИЗБИРАТЕЛ. Днес такива уроди засранци засрахса държавата. А народа таи желание за МЪСТ ! Колко ще изтърпи тоз народ - Бог знае но ще се сменят коловозите със голямо друсане и разклащане.

    Коментиран от #152

  • 149 прадядо ми

    3 0 Отговор

    До коментар #121 от "Случайно му хрумна":

    се е бил на т.нар. Солунски фронт,а дядо ми е участвал 20 годишен във ВСВ. Историята и математиката трябва да се учат!
  • 150 Ти ме учудваш бе

    2 0 Отговор

    До коментар #147 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не е присъщо за империалист да разсъждава като социалистически обективен кадър.

    Коментиран от #154

  • 151 ПЕНКО

    1 2 Отговор
    КАК В ЕДИН АМЕРИКАНСКИ ФИЛМ- ЕДНА ЖЕНА СТАНА "ТЮЛЕН" ??? ТОЗИ НЕ Е ОТ НАС БЪЛГАРИ !!! ИСКА ДА ЧЕТЕ И СЛУША МУЗИКА И ДА Е " ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ " ...НО ДА НЕ ПРОИЗВЕЖДА С ТРУДА СИ - ХРАНА ; ТОПЛИНА ; ЖИЛИЩА ; ЗАЩИТА ; ОБРАЗОВАНИЕ И НАРОДНОСТ !?!?!? АКО БЯХ КАТА НЕГО - МАЙКА МИ ЩЕШЕ ДА МЕ ПРОКЪЛНЕ ...И ЗАСЛУЖЕНО!!!!!!!!!
  • 152 стоян георгиев

    3 4 Отговор

    До коментар #148 от "Пръдни си Стоене":

    социализъм е било имало хахахахаха!!хохохоххо!!!!!социализъм има в швеция другар.у нас имаше комунизъм дето като се видя че се оака тотално и се оказа социализъм!смях!що като бе социализъм бе другар всеки социалист беше бесен от комунистите?отговори ми конкретно.мога да ти дам барем 100 социалиста дето са отишли в лагери или са утрепани.не било охолно ама било достатъчно!!!хахахахах,хохо!и що ни пазеха с телени мрежи да не бягаме от достатъчното бе другар?и що мислиш че достатъчното за теб е достатъчно за мен?и не на последно място другарю за да е сега така е виновен комунизма .само у нас и в такива страни като нашата с подобни поражения и хора като теб ги има сегашните извращения .у нас в грузия,русия,армения ,молдова...е лаиняно та кафяво и разни красавци като теб продължават да обясняват тъпотии!докато не приключите вие да давате акъл и да имате отношение ще е така.лошото е че макар и малко да се размножавате заради импотентността на комуниста ,тва дето създавате отново е брак!

    Коментиран от #161, #163

  • 153 Такиви като теб днес прокуждат

    1 0 Отговор

    До коментар #135 от "старото куче":

    Всеки който иска да живее честно скромно но достойно у нас ! Ти си за Бат Бойко за ГЕРБ нали ? Коя партия на сърцето ти лежи ? Дай акъл и на другите , нека да са "просветени" като теб. Покажи че не си ла/но а мъжкар.
  • 154 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор

    До коментар #150 от "Ти ме учудваш бе":

    Империите на бъдещето са империи на разума. /Сър Уинстън Ленърд Спенсър-Чърчил/

    Коментиран от #157, #158, #159

  • 155 Че си куче стана ясно

    1 0 Отговор

    До коментар #135 от "старото куче":

    Че си стар пес е от пределно ясно . Кому си нужен днес такъв , на кого дсърце ще сгрееш, кой при теб ще приютиш . Ти си просто долно мръсно куче и ужасно цял живот смърдиш. Женен ли си , ако си мн Америка си си достойна кучка ?

    Коментиран от #156

  • 156 Че си куче стана ясно

    0 0 Отговор

    До коментар #155 от "Че си куче стана ясно":

    ...да се чете : ........... " Женен ли си , ако си я намерил , по твоя лика и прилика...и тя ще същата стара кучка като тебе !"
  • 157 Но след войната

    1 0 Отговор

    До коментар #154 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не го преизбраха.
  • 158 Заложил си на Лузер

    4 4 Отговор

    До коментар #154 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Капитализма и империализма не работят . Маркс и Ленин - " Империализма висша и последен стадий на Капитализма !" Запада е в дълбока безвъзвратна КРИЗА. В САЩ днес се Сандерс и Елизабет Уорън предлагат СОЦИАЛИЗЪМ - бедност и нищета , тоест онова което ние сами си ритнахме. Не го ли сторят ще е Революция и Гражданска война. Невежеството е умишлено насадено за да не мисли масата и да се обезцени и елиминира зверски сама на улицата . Империите UK и САЩ са магарета в букаи. Все повече днес се гледа и пътува към Москва, Санкт Петербург , Ялта , Сочи , Владивосток . Капитализма умира без пазари , налага санкции , защото сили за война няма.
  • 159 Всичко рухна

    5 1 Отговор

    До коментар #154 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    (Бретенвуд , Ялта , Потсдам, Техеран 1945 г ) - всичко РУХНА. МВФ, СТО, ООН,. НАТО съществуват но в интензивно отделение на изкуствено дишане ! Долара е нещо като пари от която много на Запад ликвидират в държавния си резерв. Случайно ли е ? Защо Уол стрийт маркетс пада ежедневно с по 300 - 600 единици. Защо веждите на всички в банките са високо вдигнати ? " Титаник " потъва ! Защо ? Защото империализма е без конкуренция обсеби всички ресурси а народа остана на улицата ненужен и озлобен. Когато имаше СССР и Соц. Лагер имаше конкуренция и баланс. Днес конкуренция няма и дивата алчна същност на империалиста блокира от собствена жажда за власт и богатство. И ето ни днес , нас ни тикат на Изток за нови КОЛОНИИ. Ще им свършим ли тази услуга на Соросоидите ? А?

    Коментиран от #166

  • 160 иии

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "criminal":

    все още е меко тело. в дв са такива .
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Пенсионер

    5 5 Отговор
    Бъди благодарен че си се уволнил от трудови войски.Поне не са те взимали запас след това. А мен ме скъсаха от запас гадовете. Всяка година без пропуск. Като студент влачех мешката по общежитията , макар че студентите бяхме освободени от запас. Връх на глупостта бе ,че ме вкараха във военна академия за 3 месеца през 93 г.Аз съм вет. лекар и нищо не разбирам от военщина.Имам и диплома че съм завършил академията.Майката ми разкатаха гадовете , до като не навърших 55г.
  • 163 Стоене ти си уличен пес бе наивник

    6 4 Отговор

    До коментар #152 от "стоян георгиев":

    Никой в Европа не го боли коремната дръжка за теб . Усмихват ти се докато се съгласил и им подпишеш на тяхните условия и извинявай че се видяхме. А с държавници и умни глави като теб и Методиев - нас ни затвориха заводите, избиха животните, вкараха чужди храни и зеленчуци, изкупват земите затварят ни пазара вътре и на вън. А те търгуват с Русия и имат съвместни предприятия. Ние ритнахме Южен поток а Германия стри и Южен и Северен. Ние сме като "Тримата Глупаци " на Доню Донев !

    Коментиран от #167

  • 164 Пакича

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Динев":

    А тези които разглобяват и сглобяват
    М-16 не убиват ли деца бе умнико....,,,
  • 165 Гого

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Грую":

    Ами сигурно си го наричал другарКо
    старшина тази “една”старшина та заради
    това ти е натресла болестта тази “една”
    старшина......
  • 166 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор

    До коментар #159 от "Всичко рухна":

    E дa дe, aмa .........., нeщo мaй пocлъгвaш, кaтo прoпaгaндaтoр нa oткритo пaртийнo cъбрaниe...
  • 167 стоян георгиев

    3 6 Отговор

    До коментар #163 от "Стоене ти си уличен пес бе наивник":

    красавец сега в опърпана българия последната дупка на европеиския съюз е в пъти по-добре и по-богато от комунизма.нали прочете в пъти по-добре и по-богато.заводите дето ги затвориха не ставаха за нищо.те бяха като комунистическата армия едно голямо недоразумение.днес имаме много повече икономика от тогава и наи-важното другар тя е обърната към теб и компанията.верно има все още и то немалко комунистически наслагвания в управлението като корупция,шуробажанащина и некомпетентност,но тва както писах другар е основното от комунизма наследство.спомняш ли си другар комунистическия магазин,ресторант,болничен кабинет,курорт...така беше и в армията и навсякъде.днес тия черти на онова време все още се виждат ясно у нас.тия дето ни управляват другар в голямата си част са като теб комуняги дето незнаят къде се намират в сегашното време и като откраднат нещо са наи-смешни щото даже незнаят как да го похарчат без да приличат на селяни в града!

    Коментиран от #179

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 гост

    6 1 Отговор
    "днес имаме много повече икономика от тогава" .... И армия също, нали?! ... И сме пъти по-независими и по-държава?! Хахаха ...Абе тия дни яко сте слънчасали соросоидите! Да не да ви водили на море?

    Коментиран от #173

  • 170 За мен

    1 2 Отговор
    Казармата беше много полезна. Там за първи път правих секс. ....Със една 51годишна лелка от кухнята в ШЗО Плевен
  • 171 гост

    5 2 Отговор
    Точно през 1975 г и аз съм бил в казарма.Не знам ти къде си служил,но аз съм бил в елитно поделение и никой не ме е тормозил.Имаше простаци от села дето ги няма на картата ,но интелекта винаги побеждава.Това е номерът да оцеляваш в трудна среда.Влязох 60кг-излязох 80кг и правех коремни и коф помпи колкото си искам.На 20 бях в страхотна психическа и физическа форма.И тогава имаше лекета,които се правеха,на интересни.Кой религията не му позволявала,кой бил с неустановена сексуална ориентация и такива средата ги изхвърля.Ти пък и нашивки искаш.
  • 172 гощо

    3 5 Отговор
    Казармата е мега малоумно нещо! Разбрах го рано и си я спестих!
  • 173 стоян георгиев

    4 6 Отговор

    До коментар #169 от "гост":

    имаме много повече да.днес всеки среден българин между 20-70 може да си позволи чрез труда си да има в къщи алуминиева дограма и ламинат,да иде в гърция на почивка да иде в англия на разходка и пазар,да си купи цветен телевизор и аифон,да си купи дънки без връзки да се подстриже както реши,да кара кола различна от тапицираната каруца без да чака 10 години да си я купи.може да псува власта колкото си ще,може да си избира лекар и ако не му хареса да го съди,може да има ток и да яде агнешко колкото реши...а армията другар нищо не решава.тва го запомни от мен.решават политиците.армията е само мастраф и простотия.българия с големите си армии има наи-големи загуби.през първата световна и балканските воини имаме армия със сила и големина сред първите 5 в света и тогава правим наи-големите загуби.гърците никога не са имали армия ,а нямат загубена воина.

    Коментиран от #181

  • 174 тнт

    2 0 Отговор
    По предпоследното изречение личи ,че автора не е служил.Най-малкото не е бил в ареста/карцер няма/!
  • 175 Стела Амплоа

    5 3 Отговор
    Тогава армията е била нужна, за да се защитава социалистическата Ви Родина! Никога през историята си България и народа не са имали толкова мирен и плодотворен период. Малко сгрешиха комунистите, че Ви изведоха от селата, козите и дървеното рало и Ви доставиха в града при парното и топлия душ, но минало заминало! Остави ги тез овце в батаците, да има и днес кой да работи, а те се очовечиха при бай Тошо, излязоха на асфалта, че и с претенции!!! Сега какво ще пазите - на бившата номенклатура и нейните слуги гербаджиите откраднатите от народа капитали ли? На такава даржава западните лектори казаха, че не и е нужна армия, а само полиция да осигурява спазване на реда от овцете и рахат и спокойствие за олигарсите. Армия им трябва, колкото уж за нея да изпишат едни пари, да ги подарят на САЩ за самолет и да получат комисионните и властта! Протокол за крадене! Е, ако утре някой въоръжи 2-3 банди по 50-60 муджахидина и ги пусне да безчинстват, както в Сирия, няма кой да ги спре, но нали затова сме в НАТО - НАТО ще пази жена Ви да не я налегнат талибаните! А още по добра опция Ви дава ЕС - просто емигрирате с личната си карта и си решавате проблема с отбраната и охраната на задните си части! Както са го правили многократно славните ви деди прабългари - бягали от хазарите, бягали от татарите, бягали от монголите, бягали който ги подгони, бягате и днес! Някои капацитети гордо казват, че сте хилядолетни и е имало 13/тринадесет/ предишни Българии с различна локация. Скор
  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Тенесиста

    4 2 Отговор
    Казваш че тогава си искал да четеш книги, да слушаш музика, да танцуваш и да лъскаш в леглото сутрин. Ми то всеки го иска това, ама кой ще защитава България и да ти го осигури това. Тогава живеехме в цивилизована държава, а не яхме някаква дива орда и всеки трябваше да допринесе със собственния си дял.
    Това което си писал за живота в казармата тогава, са такива безсрамни дебели, опашати лъжи, които никога не съм чувал до сега. Както си го описал, все едно говориш за концентрационен лагер Белене. В казармата такива неща никога е нямало. Имаше ред и дисциплина и точно на това учеше и служещите в нея.
  • 179 Митьо Краставицата

    8 4 Отговор

    До коментар #167 от "стоян георгиев":

    Номер 168 казваш че заводите ни тогава не са ставали за нищо. Можеш ли да ми обясниш, как тогава през Социализма бяхме на второ място по темпове на развитие и една от 30те индустриални държави В СВЕТА произвеждащи и продаващи машини на световния пазар. Тогава бъгарската фирма "Балканкар" беше на трето място в света по производство и износ на мото и електро кари, само след американскта "Кларк" и японската "Тойота".
    Ако заводите ни тогава бяха такива боклуци, както ти ги изкарваш, защо веднага с нахлуването на "демокрацията" в България, много от тях веднага бяха закупени от чужденци и по най-бързия начин премстени в съседни на България държави, като така създадоха работни места там, а оствиха хората тук в страната ни без работа. За много кратко време, масово, заводи и всякакви предприятия бяха закрити и машините в тях изнесени в чужбина. Тогава в Бъгария настъпи безработица и глад, никога не виждани по врмето когато бяхме Социалистическа Народна Република.
    За разлика от сега, тогава нямаше бездомници и просяци. Всички имаха осигурена ДО ЖИВОТ работа. Лекари и зъболекари, бяха също като санаториумите, напълно безплатни. Лекарствата бяха на символични цени. Много добре си спомням, че една опаковка от десет хапчета Аспирин струваше 2 СОТИНКИ.
    Положението сега е пълна трагедия и всички го виждат. Сега, от цяла Европа, сме на първо място по деградация и нещастен живот.
    Няма да пиша повече, защото направо ми прилошава като си ги припомням тези неща, а и да г

    Коментиран от #209

  • 180 Заглавие

    5 1 Отговор
    "Приключенията на един джендър в казармата"
  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 Фффффффф

    4 5 Отговор
    МОЙ ПОЗНАТ ЛЕЖА 4 МЕСЕЦА В КОМА В ПИРОГОВ ЗАЩОТО ДВАМА ИЗВРАТЕНЯЦИ МУ ВКАРАХА ВЪЗДУХ. 4 МЕСЕЦА БОРБАЗАЖИВОТ. ОТ КАЗАРМАТА ИЗЛИЗАТ ТАКИВА ИЗВРАТЕНЯЦИ И АЛКОХОЛИЦИ, КОИТО СЕ ХВАЛЯТ КОГОИКАК СА НАСИЛВАЛИ И КОЛКО СА СЕ НАПИВАЛИ. МЪЖ, КОЙТО НЕ Е ХОДИЛ В КАЗАРМА НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ Е ДЖЕНДЪР. КРЕНО ПОЖЕЛАВА ПОДОБНА И ПО ЛОША УЧАСТ НА ВСИЧКИ КОИТО ИСКАТ КА,ЗАРМАТА ДА СЕ ВЪРНЕ.
  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Бах

    6 2 Отговор
    Че казармата беше трудна , няма спор.Там нямаш правото да мислиш а само да изпълняваш , дори и да са нелепи заповедите. Така е на всякъде. А на този ЖЕНЧО със сигурност са Му ползвали дупето , такива не ги пропускаха.

    Коментиран от #185

  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 анонимин

    4 1 Отговор
    мамино детенце

    Коментиран от #187

  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 Димов

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "criminal":

    Караш хибава кола, живееш в съвременна къща, имаш мобилен телефон и лаптоп, ползваш всички технологични удобства, защото шепа иновативни хора са ги измислили за да ги имаш, вместо да са марширували, възхвалявайки с пълно гърло войните и убийствата.
  • 189 Димов

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Киро":

    Това с боя и възпитанието и дисциплината е така. Но тази работа може да я свършат и бащите на пишлеменцата. Въпросът опира до разбирания, и до права. Сега се проповядва, че нямаш право да си посягаш на детето, колкото и нагло и грозно да се държи. А майченцата си мислят, че само с приказки всичко се оправяло. Същите тия майченца, дето след години на приказки се питат "защо стана така". Патриархат му е майката.
  • 190 Водка и кисели краставички

    1 4 Отговор
    Авторе, ти сигурен ли си, че пишеш за българската армия, а не за някоя арабска или африканска?,- защото точно на това звучи!
    Така както си писал, ти си също като някое мекотело джендърче с педалска брадичка, което от дете си играе с кукли, а не като всяко нормално момче на войници, индианци и каубои. От километър се вижда, че още от малък
    си имал съкровенната мечта, да бъдеш чукан грубо и страстно от цяла тайфа рязани манафи, като през цялото време, не можеш да спреш да си фантазираш за това. Ако е така ,трябва да отидеш в някоя друга държава, малко по-на юг от Блгария, където с радост ще те връткат до припадане, защото традиционално, по нашите земи, ние мъждо дупе не еб~м, не е в нашата култура.

    Коментиран от #205

  • 191 Конски шпеков

    3 1 Отговор
    Ако един народ не желае да поддържа собственна армия, рано или късно, ще загуби свободата си и ще бъде заробен. Спомняте ли си 500 години къраво, дивашко робство, или сте толкова затъпяли и ви е къса паметта?

    Коментиран от #192

  • 192 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #191 от "Конски шпеков":

    я кажи колко трябва да е голяма потдържаната от нас армия за да спре руската или турската или и двете заедно?обясни ни спокоино колко човека ,самолета и танка трябва да има в нея за да ни спаси от въпросното робство?
  • 193 бай

    3 1 Отговор
    Автора да сподели с какво са били ,, най-ценни,, двете му години и с какво през тях е щял да допринесе за нещо важно , освен да ходи с дълга коса , да слуша музика, да се търкаля на дивана четейки Пруст и да чака мама и тати да го хранят и гледат като невръстно дете. И да, задължителната казарма е гадно нещо, но беше необходимо ,,зло,, Сега нямаме армия, министъра дрънка празни приказки . Няма как да върне задължителната казарма.

    Коментиран от #194

  • 194 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #193 от "бай":

    колко твои деца ти прати в казармата другарю?сега всеки може да иде там доброволно че да изкара и някои лев.има непопълнени броики и влиза реално всеки дето иска и отговаря на критериите,демек е здрав.може даже и дъщеря ти да иде .та пак те питам колко твои деца ти прати воиници?въпроса ми е и към останалите фенове на казармата.как вие с примера си развихте ситуацията?
  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Младото куче

    1 0 Отговор

    До коментар #125 от "старото куче":

    На старото куче и на другите тъпанари, направо сух под опашката!
  • 198 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 199 българин

    4 0 Отговор
    Ако върнат казармата, така както беше преди, ще е добро нещо. Проблема е, както някой вече го каза, че много от войниците ще са цигни и от този по кошмарен сценарий не може и да има. Ако го направят това, хората веднага ще видят пагубния резултат от новата изродена казарма и ще се изселят от България, за да спасят децата си от циганията в коятоще се превърне и това ще е последния пирон в ковчега на държавата ни!
    Сегашната система е най-добра. Военни стават само хора които искат да са.

    Този който иска да върне казармата, не и мисли доброто на България!
  • 200 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 201 кемафа

    0 0 Отговор
    Ами не може иначе.Ако искаш Държава ,трябва да я пазим.Виж как е сега ,без държава......
    Много Поздрави от New York
  • 202 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 203 Обикновен българин

    0 1 Отговор
    Казармата е била при генерали,като цар Борис Трети,ген.Владимир Стойчев-1930-9 септ.1944 година.Уважение на войника,биеш войник ти стария и фелдфебела 1-я в ареса ,втория уволнен от армията.Дядо ми е служил 1930 година в София.При комунизма не беше армия ,а концлагер на младежи и типове-младши сержанти и ефрейтори и стари-бандити над новобранеца.
  • 204 sotir

    0 0 Отговор

    До коментар #143 от "sotir":

    adach mhogo si prav
  • 205 Жестоката истина

    0 0 Отговор

    До коментар #190 от "Водка и кисели краставички":

    Джендърче, най много гейове има в България! Виж по улиците не можеш да различиш момче от момиче! Имат дълга коса и са обезкосмени!
  • 206 Не на комунизма!

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "ГГео":

    Напълно си прав, но комуноидния мозък не възприема! Тъпите комунисти не разбраха, че сме в NATO!
  • 207 Не на комунизма!

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Когато":

    Така беше в комунистическата ни армия! Неграмотни комунисти управляваха родината ми! А сега внуците им са на власт! Мизерия и насилие над войниците! Не беше армия а башибозук! Добре, че вече са професионални войници и сме членка на най-мощния военен съюз, който е съществувал на планетата!
  • 208 Истината

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Студент":

    Евала пич, направо ги закопа комуноидите!
  • 209 Дърт комунист

    0 0 Отговор

    До коментар #179 от "Митьо Краставицата":

    Това беше пропаганда бе! Аз като дърт комунист ти казвам, че всичко беше една голяма заблуда и зомбиране! За това и при преминаване към пазарна икономика тези фабрики рухнаха!
  • 210 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 211 Този коментар е премахнат от модератор.