Last news in Fakti

5 Октомври, 2019 13:20 8 256 42

Що за дипломат е Екатерина Захариева?

  • екатерина захариева-
  • дипломат-
  • министър

Коментар на Генчо Рачев

Що за дипломат е Екатерина Захариева? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наскоро бях в Израел. Един от партньорите ни там ме заведе на ресторант. За по-добронамерен бизнес партньор от него не мога да се сетя. И започнахме да говорим за Израел, за история, демография, а аз вметнах нещо за Западния бряг. Лицето на човека мигом се промени и аз разбрах, че съм сгазил лука. Не знаех какво, но очевидно беше гаф. Смених бързо темата и вкъщи се позачетох. И разбрах, че за израелците няма Западен бряг, а Юдея и Самария.

Ама откъде да го знам това! Нали по новините все за Западния бряг (West bank) ми говорят. И тогава си дадох сметка, че дипломацията не е шега работа. Говори се внимателно, вниква се в културата, запознава се човек с болните точки.

Дадох си сметка, че един добър дипломат в Турция не говори за “арменски геноцид”, в Корея не настъпва сянката на някой голям началник, а във Великобритания не тупа кралицата по гърба. Звучи натоварващо, нали? Но все пак затова човекът, избрал тази трудна професия, изработва своите рефлекси и познава не само своята, но и чуждите култури. Но гафове има.

И както можем да си представим, те се случват поради непознаване на културата на хората, с които се общува, и нека го наречем "простосърдечен" подход към другата страна. Само преди няколко дни нашата министърка Екатерина Захариева направи следното изказване на 74-тата сесия на ООН:

България залага на два принципа при реформата, свързана с децата в риск: всички действия на държавата трябва да са насочени единствено в интерес на детето, не на родителите, настойниците, попечителите или социалните служби, и второ, самото дете трябва да участва в процеса на вземане на решения за неговото бъдеще.

Горда от своето постижение, острието на нашата дипломация пуска своето изказване на страницата си във Фейсбук, с очевидното намерение да се похвали пред българските гласоподаватели. И ако всички други постове от поредицата ООН-74 се радват на умерен успех, въпреки смяната на тоалетите ѝ, и имат между 7 и 30 споделяния, постът с гореспоменатото изказване бива споделен над 700 пъти и гневно коментиран от възмутени родители и, в крайна сметка, кулминира в протести и искания за оставка. Вярвам, че като е узнала за своя пиар успех министър Захариева е била силно изненадана. Защото ако знаеше каква реакция може да очаква, предпазливата министърка свенливо би пропуснала да се похвали точно с това изказване.

И какво ни говори всичко това? Говори за това, че нашият водещ дипломат не може да се държи дипломатично дори в собствената си културна среда. Не ѝ е минало и през ум на госпожата, че има нещо смущаващо за нейните гласоподаватели.

А мен тръпки ме побиват какви гафове прави водещият ни дипломат в култури, които не са ѝ родни. Единствената ми надежда остава, че Екатерина Захариева ограничено владее чужди езици. Това до голяма степен филтрира ефекта от нейната простосърдечната форма на общуване, водеща до изненадващи резултати.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 не само

    96 4 Отговор
    е грозна кукумявка, но проста,това са кадрите на тиквун.

    Коментиран от #13

  • 4 Джон Уик

    98 3 Отговор
    Захариева не нищо повече от една случайна пионка!

    Коментиран от #20

  • 5 Анти милиционер

    81 6 Отговор
    Герберастка. Продажна соросоидна гнида.

    Коментиран от #22

  • 6 Ивайло

    104 4 Отговор
    Какъв дипломат, тази женица първо има визия на селска учителка от преди освобождението, второ, прави такива абсурдни и непремислени изказвания, че освен да ни изложи или докара някой скандал, друго няма да стане

    Коментиран от #16

  • 7 ЩКСТ

    88 2 Отговор
    Дипломати няма, има политически протежета послушници. Некога хората за дипломати ги подготвяха с години , а сега е пълен фалш та свети.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гражданин

    79 3 Отговор
    За Екатерина е важно да се сложинпред господарите джендари от Брюксел. Екатерина не я вълнуват мненията на българските родители!
  • 10 Zizi TOP

    71 3 Отговор
    Герберастите трябва да си ходят в най кратки срокове! Най вредното за Републиката е продажните герберасти!!!
  • 11 гост

    70 1 Отговор
    Много слаб дипломат.
  • 12 ЛЕОН

    46 1 Отговор
    Екатерина Захариева е любителка на Водката!
  • 13 Тжжно и жалко

    56 1 Отговор

    До коментар #3 от "не само":

    Те ги избират с конкурс по 1. Вярност и преданост, 2.Алчност за власт и пари, 3. Коленопреклонно широко затворени очи. Другото са подробности и детайли, дето са без значение за това кой и как представлява България в света.
  • 14 Демограф

    58 1 Отговор
    Секретарка на Плевнелиев,“” оправи правосъдието“ и дипломацията по същия начин.За съжаление статистиката сочи че където е минала гафовете се увеличават и най често без никаква причина..Видно от действията и е открит лобист на НПО подхранвани от държавния бюджета.Обича природат но действа срещу нея.По думире и нека и малолетните да гласуват щом ще им се слуша мнението..Интереса на детето е да има здрава семейна среда
  • 15 Чавдар

    52 1 Отговор
    Тя не е и никога не е била дипломат. Тя е един обикновен министър за няколко години, а дипломатът е вечен.
  • 16 няма страшно

    37 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ивайло":

    Никой нея слуша тая неприятна ``персона``....
  • 17 Оценка

    31 1 Отговор
    Когато отсъстват ерудицията и финесът, на помощ идва "простосърдечен" подход
  • 18 Последния софиянец

    35 1 Отговор
    Всички министри на Бойко са бушони. При високо напрежение горят.

    Коментиран от #19

  • 19 Софиянеца

    20 2 Отговор

    До коментар #18 от "Последния софиянец":

    Памперси, като се напълни го сменят!
  • 20 Хелиос

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "Джон Уик":

    Неслучайно тя е там! изискванията са: да си наш човек на наш човек 30 годинки Българите мутри и ченгета от бившите служби налагат едно и също резултата е видим това искаха всички това получиха Без значение кой кой е нали така! сега се избиите кой е по подходящ от тройката :джамбаза манолкова или фадъчката Няма община София има АД СОФИЯ кой ще стане от тях изпълнителен директор решава Делян и доган.
  • 21 Удобен слугинаж и знание на английски

    24 1 Отговор
    А другото е " Да г-н Борисов " , " Разбрано г-н Борисов " " Няма проблеми г-н Борисов " , Както наредите г-н Борисов " , " Ще бъде така както Вие казахте г-н Борисов " - и те така. Помним хюмнето министър Митов - " Моралът не тече по газови тръби от Русия " а днес се редим на опашка за ХЪБ . Къде е морала Германия има морални облаги чрез Южен поток а ние НЕ ? Защо и Дявола напуска България ли питате ? Ако някой ти предложи днес да станеш министър или депутат - едно е ясно ще се окепазиш пред народа но ще ще си задоволен с ярма и суроватка .Избора е твой Лакей или Защитник на народа. Забелязал ли си - задяват нацията с интриги а не със Стратегия, План, Цели, Принципи, Контрол, Въздействие , Отговорност , Задачи за настоящата и следващи години, Отчет пред нацията. Повишение не жизнено равнище. Всички с Лайкучки без значение на партийна принадлежност.

    Коментиран от #25

  • 22 Хелиос

    6 15 Отговор

    До коментар #5 от "Анти милиционер":

    Тя е кадър милиционеросоциалистически мутрокомунистически Добрата стара БКП знае какво да прави по нареждане на Москва

    Коментиран от #23

  • 23 Коя Москва бе каун ?

    14 0 Отговор

    До коментар #22 от "Хелиос":

    Тази която е под американско управление и слугинаж - олигарси , парламентаристи, държавен апарат, Банка , Финансови ,Икономика, Законодател -/ ДОСУЩ КАКВИТО са унас ? Хулейки тях ти защитаваш тези които са днес у нас на власт . Те обаче имат надежда , те имат президент със сърце а ние премиер без такова .
  • 24 Мнение

    21 0 Отговор
    Колко Доган е Българин,и Бойко Некорумпиран, толкова и тази е дипломат.
  • 25 Хелиос

    4 8 Отговор

    До коментар #21 от "Удобен слугинаж и знание на английски":

    Архива на Руското консулство в Русе 1892 Статиите на руските политици и дипломати ясно и категорично говорят за това как Действа Руската империя срещу непослушните славяни дръзнали да се опълчат на империята искайки независим свой път,чрез интриги подкупи внушения създават временно управляващи марионетки,заменяйки ги когато пожелаят поддържат големите престъпни групи чрез хаос в правосъдната система и полицията нвкачественни професионалисти в всички сфери Четете ТРОЛОВЕ Бойко Руснаците ще го пенсионират след стартиране на турски поток и АЕЦ Белене Това се случи с другите две марионетки Цар и Станишев два реактора и една банка +Вива ком подарък за императора прочети във в.СВОБОДА статии от Димитър Петков 1892 г. Тогава ще разбереш какво става сега 2019
  • 26 хъ хъ

    20 1 Отговор
    захариева има едно голямо достойноство, свързано е с Боко, френския го владеела съвършено.
  • 27 onq s konq

    7 7 Отговор
    За инфо на "Възмутения автор" Захариева съвсем не открива Топлата вода,защото ОТДАВНА в целия Западен свят е ТАКА- идват "Социалните" по Сигнал,влизат в жилището,преценяват Обстановката и Атмосферата и "ПРИВАТИЗИРАТ" ДЕТЕТО,пък да вървят да доказват в съда родителите че не са наркомани,пияници и в Парична невъзможност да го отглеждат.И още нещо:ДА ПРЕСТАНАТ разни Несретници да натякват подигравателно че Тоя или Оня не говорел добре чужди езици - не е Коректно!Нима Чужди политици от Всички краища на света контактуващи с България ЗНАЯТ БЪЛГАРСКИ?А нима Шейховете са длъжни да говорят Чужди езици за да си поръчат ЦЯЛ ТАБУН Суперколи?А нима НА МЕН лошият Английски и още по-лошият Немски са ми били спънка в Интимните отношения с "Чуждоговорящ" нежен пол?!Е на такива "автори" бих казал единствено:Кориигирайте се ОВРЕМЕ,щото СТРАШНИЯ СЪД ИДВА:)
  • 28 Табаков

    8 0 Отговор
    Юдея и Самария са,няма западен бряг,ами. В Словото Божие е написано. Точка по въпроса. Вашата министърка я остави. Не знам защо БеБе още я държи на тоя пост.
  • 29 ПЕНКО

    7 0 Отговор
    БОБО СИ Е ВЕЛИК !!! КОГАТО ИСКАШ ДА ЗАБЛУДИШ ПРОТИВНИКА - ПУСКАШ ФАЛШИВИ МИШЕНИ -МИНИСТРИ !!! ТАЯ КЬОРАВЕЛКА И ЗДРАВЕН И ИКОНОМИЧЕСКИ ---БЕЗ ФИНАНСОВ И ВОЕНЕН /ВЪТРЕШНИЯТ СИ Е ТАПАНАРЧЕ -ПОДЧИНЕН / !!!!!!!!!!!!!!!
  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 0 Отговор
    Да правиш бизнес с евреи е КОШМАР!
  • 31 Катето

    10 1 Отговор
    е дялан камък,оправи правосъдието,дипломацията ни е върха,утре може и Горанов да замести!
  • 32 Олег Кошевойкович

    0 6 Отговор
    Е, ще свикнете, че България вече не е част от блатото. Естествено, че всичко ще е в полза на детето. Ако трябва Държавата ще поеме грижата за него, след като родителите са неспособни за това.
  • 33 Иванчо

    12 0 Отговор
    Тази наша горда "въртиопашка", произведена незнайно защо в министЕрка е пълна карикатура!!!!! Но пък умее "да ближе" каквото трябва за да си заработи !!!!!
  • 34 Слави Славов

    14 0 Отговор
    При тази кукумявка/срам ме е да я нарека министър/има един безспорен плюс-поне има българско име и живее в България,макар че,ползата от нея е нищожна,бих казал дори вредна за България!

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 като

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Слави Славов":

    Надето.....
  • 38 капацитет

    2 0 Отговор
    По очила и по парфюм,бе пич.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Хайдутин

    3 0 Отговор
    Калинка-парашутист-връзкарка, понеже мъжа и има общ бизнес с Плювню.
  • 42 прости господи

    1 1 Отговор
    Тази шматка и хабер си няма от дипломация. Пази боже сляпо да прогледа!Но това са "кадърните" кадри на герб