7 Октомври, 2019 16:02 3 041 47

Фашизира ли се българската десница?

  • фашизъм-
  • герб-
  • десница

Промените в учебниците по история с грубо антикомунистически уклон ще направят почти всички български ученици комунисти

Фашизира ли се българската десница? - 1
Борис III
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В руски блог видях остроумен коментар на изявлението на герберското МВнР по повод широко разрекламираната от тях руска изложба за 9 септември: „Прави са – Червената армия наистина подложи на „репресии“ нацистите в Европа и откъсна източноевропейските страни от „цивилизацията“, породила нацизма“.

Истина е, че тези пропагандни действия на режима само увеличават интереса към хуленото. След произволните арести на известен опозиционен журналист и другите набедени за шпиони, казват, броят на участниците в събора на русофилите на „Копринка“ нараснал с 50% от миналата година. Продължавам да мисля също, че промените в учебниците по история с грубо антикомунистически уклон ще направят почти всички български ученици комунисти.

Но е истина също, че зад упоритата нацистка пропаганда на нашите десни – оневиняването на осъдените от Народния съд, грубите фалшификации около самия Народен съд, около Девети септември и въобще на историята на България преди, по време на и след Втората световна война, техния глупашки Луков марш, истерията им срещу т. нар. от тях „МОЧА“ (паметника на Съветската армия в София), фалшификациите им за природата на фашизма, отъждествяването на фашизма и „комунизма“ – зад всичко това стои и определена политическа реалност.

Не реалността на партиите на протеста, на европейското „селско въстание“, което издига и социалистически искания покрай ксенофобските лозунги срещу имигрантите. А реалността на все по-сериозно загрубяващия режим на „либералния“ глобален капитализъм, особено осезаемо – в по-слабите му звена, дето медът му все не докапва (trickle down) до масите, но затова пък жилото му им е много добре познато.

Всички машинации на герберския режим след евроизборите – орязване финансирането на опозицията, натиск над медиите и гражданското общество, вкл. арести и уволнения на журналисти и опозиционери, спиране излъчването на националното радио, бясната, нямаща спирачки русофобия – говорят за бърза фашизация в украински стил.

По усърдието си в коловоза на русофобията например – да повторя за пореден път, пък дано се чуе – днешните десни далече задминават своите предполагаеми образци, осъдените от Народния съд военопрестъпници, да не говорим за по-старите домашни русофоби като късния Стамболов и Захари Стоянов.

Да, Борис III и премиерът Богдан Филов присъединяват България към Оста. На руските колеги, дето все ни обвиняват в предателство, можем да кажем – това беше нашият пакт „Рибентроп-Молотов“. В края на 1941 г. Оста обединява почти цяла континентална Европа или двойно повече територия, отколкото ЕС днес. У нас квартируват немски войски с репутация на непобедима сила, гътнала Франция за пет седмици. Координацията между Берлин и София тогава е дори по-тясна, отколкото между Брюксел и София днес. Царят и премиерът общуват с немците всеки ден без преводачи, а също с италианците, унгарците и другите тогавашни съюзници. Филов е уважаван немски професор, в Италия разговаряше свободно на италиански. София тогава е много по-задължена на Оста, отколкото на Брюксел днес – пресен е триумфът в Добрич и Скопие.

Но ни царят, ни Филов не допускат мисълта дори един българин да иде на фронта срещу Русия. Въпреки натиска на Хитлер, особено след Сталинград. Като вменяеми люде за тях лоялността към съюзника си има железни граници. Ген. Луков, който мисли другояче, е маргинална (и корумпирана) фигура с основно занимание клеветене на българските управници пред немците, че били много меки към Русия и комунистите.

Отношението на десните българи като цяло към Русия по това време е формулирано от Атанас Буров: „Ако не бе дошла Русия тука през 1877 година и ако беше останала турската власт – щеше и нас да изтреби... Затова ние трябва да целуваме винаги краката на Русия и на руснаците, защото ако не бяха те да дадат 200 000 жертви, сега щяхме да веем фесовете и да пеем „Аллах акбар“... Българинът, види ли руснак, трябва да му сваля шапка. Аз не обичам болшевиките, не. Обичам руснаците и Русия.“

В интервю за сп. „Тайм“ през януари 1941 г. Борис III казва: „моят народ е русофилски“. През лятото на 1942 г. уверява Рибентроп, че „ако се прати наша войска на Волга, тя ще мине на страната на руснаците заедно с музиката“.

За сравнение, в наши дни не само крайните десни ястреби като Соломон Паси, но и премиерът Борисов небрежно говори, че „ако стане война, ние ще се бием на страната на НАТО“.

Отношението на левите българи в 40-те години към Русия и СССР е добре изразено в „Селска хроника“ и други стихотворения на Вапцаров. През лятото на 1940 г. на Варненския панаир съветският павилион е на поляната зад университета, която днес е „Червеният площад“, наречен така от народа в памет на огромните тълпи граждани и селяни, които вечер се стичат да гледат съветските филми.

За българската десница в 40-те години не само война срещу Русия е невъзможна, но и изостряне на отношенията не е допустимо. Премиерът, популярно наричан „Германофилов“, в разгара на войната на Източния фронт, с пристигащите в България от СССР парашутисти и подводничари, се съпротивява упорито на искането на немците да затвори съветските консулства във Варна и Русе, смятани от Берлин за командни пунктове за саботаж срещу немските войски. Трудно дава разрешение за обиски в консулствата да търсят експлозиви – и обиските не водят до нищо.

През декември 1942 г. една неделя „Германофилов“ отива на кино да гледа „Ленин през октомври“ по покана на съветската легация, за да „демонстрира добрите ни отношения“, и пише в дневника си, че „филмът е много интересен, но твърде дълъг“ – закъснял за бридж.

Трудно ми е да си представя Соломон Паси, Александър Йорданов или ръководството на герберското МВнР да намерят такъв филм за много интересен. Но пък бях приятно изненадан да чуя цапача на „МОЧА“ Асен Генов да говори по телевизията на чист руски, без акцент. Оттогава казвам на руските събеседници по форумите, че в България и русофобите говорят руски, докато в геополитически любимата им Сърбия не само не никой не говори, но не могат и да произнасят правилно руските имена, дори когато сами ги носят.

При всичката си умереност спрямо Русия колаборационистът на Хитлер Филов бе надлежно осъден на смърт от Народния съд с одобрението на съюзническата контролна комисия. Поучително за днешните десни!

Така че с настояването си, че Червената армия не ни била освободила от нацизма – което всъщност си е руски комплимент за нас, че все едно не сме били съзнателни съюзници на Райха – герберското МВнР иска да каже, че България си е била от горе до долу нацистка. Така зачеркват и плахите опити на царя и Филов да запазят някакъв скромен суверенитет пред Хитлер, вкл. със спасяването на евреите от старите български земи – станало възможно благодарение промените на Източния фронт след Сталинград.

Плиткоумите десни пропагандни трикове за нефашисткия кабинет на Муравиев, с които десните са тролили руския посланик в София на откриването на изложбата на 9 септември, са за непретенциозната дясна публика. Която не знае, че нацистка България бе във война със САЩ (която сама им обяви!) чак до 28 октомври, а американските бомбардировки над нашите градове продължиха до 17 септември 1944 г. Страната ни се смяташе за вражеска от САЩ чак до Парижкия договор от 1947 г. А в ООН бяхме приети едва 1955 г., заедно с другите сателити на Райха.

И така, що е фашизъм?

Най-правилното определение си остава на Георги Димитров от седмия конгрес на Коминтерна в 1935 г., съгласно което фашизмът е „открита терористична диктатура на най-реакционните... кръгове на финансовата олигархия“. Героят от Лайпциг и най-именит българин за всички времена тогава е избран за лидер на Коминтерна заради опита си в борбата срещу фашизма чрез тактиката на единен фронт на всички антифашистки сили.

Това е класово определение на фашизма, което изразява същността на тази политическа идеология и режим и не се оставя да бъде заблудено от несъщественото, мимикрията и lifestyle мъглата около него.

Жертва на заблуждение са всички, които се взират в несъщественото – от Чърчил („фашизмът и комунизмът – две страни на една монета“) до нашия (тогава доцент) Драгомир Драганов в СУ („фашизмът е десен болшевизъм, болшевизмът е ляв фашизъм“).

Затова повтарям, че терминът „тоталитаризъм“ не казва нищо съществено за политическата, т.е. класова, природа на режимите и значи от него няма особена полза. Той визира техническата обвивка на диктатурата по времето на радиото, киното и въобще телекрана (telescreen) на Оруел. Във филма „Бразилия“ това бе показано в стил steampunk – тоталитаризмът като нещо от жанра на италианския футуризъм от 20-те години на ХХ век. Днес, във времето на Гугъл и Фейсбук, стилистиката е съвсем друга. Но класовата природа е същата.

Фашизмът изразява откровено и брутално интереса на горния 0,1% от населението и в същото време разединява, атомизира и хипнотизира останалите 99,9%.

Всичко друго в маркетинговото оперение на фашизма – свастиките и други рунически заврънтулки, Кубратово-ликторските снопове, режещите модни силуети и Ар Деко значките на Уго Бос, струящите знамена над възторжено маршируващи тълпи спортсмени – е хитра мимикрия на финансовата олигархия с цел упояване на експлоатираните и пренасочване гнева им от истинските виновници за положението им към изкупителните жертви – левите, интелигенцията, малцинствата-евреите-мюсюлманите-чужденците, феминистките-ЛГБТ. Преекспонирането на последните обективно помага за фашизирането на масите.

Мимикрия са и социалната демагогия, и национализмът, и псевдодуховността, псевдовеличието, „отборният“ дух, спортните и псевдофолклорни фиести, псевдоисторическата и природническа романтика на фашизма. Фашизмът хитро използва модните lifestyle тенденции и не се отказва от нищо привлекателно, което не пречи на основната му цел. Особено обича да се опира на всичко най-долно в „човешката природа“. Тя е податлива на измами. „Лъжливи уста слуша със вяра“, даде ѝ дигнозата Ботев.

Фашизмът като диктатура на финансовата олигархия и последно средство за нейното спасяване, често става неизбежен за удържането юздите на колесницата на историята. Така в България превратът от 9 юни 1923 г. се роди от ужаса на финансовата олигархия от новата изборна победа на земеделците, които вещаеха вечен дружбашки режим, а като втора политическа сила пък излязоха комунистите. Тогава имаше „следвоенна революционна криза“, поне според старите учебници.

Буров сладкодумно обяснява как деветоюнският режим спечелил занаятчиите и селяните с намаляване на данъците и опрощаване на дълговете, а военните и чиновниците – с увеличаване заплатите, но ожесточението на народа и спонтанността на Септемврийското въстание, възпято от Гео Милев, ни кара да се съмняваме.

След отказа на върхушката на КПСС от социализма с пълна сила се възстанови историческата тенденция на капитализма, напоследък преоткрита убедително и от Тома Пикети, да увеличава неравенството сякаш със силата на гравитацията. Нарушен бе ефемерният баланс на капитализма от златните три десетилетия след Втората световна война.

Увеличеното неравенство влезе в противоречие и с „пазарната икономика“, като намалява съвкупното търсене отдолу и ражда монополи отгоре. То прави„либералната демокрация“ химера, като овластява корпорациите отгоре и маргинализира, атомизира и хипнотизира масите отдолу. При липса на силна социалистическа алтернатива съвременният глобален капитализъм с необходимост обраства и с фашистко оперение.

При това лесно, по привидно демократичен начин. Дясната пропаганда допада на по-ограничените умове, каквито са повечето, а левите идеи искат благородство на духа и сила на въображението, които рядко се срещат. Носталгията по силната ръка е присъща на мнозинството във всички т. нар. демократични страни.

Замяната на фокуса на класовата политика в общественото съзнание с фокус на политиката на идентичността е перфектната точка над и-то в полза на олигархията и фашизма. Всяка „говореща глава“, всеки opinion maker, който – вместо на недъзите на капитализма, на рисковете на неравенството – акцентира на джендъри, гейове, феминацистки, мангали, москали, пиндоси и подобни, участва в тази измама.

Антисоциалистическата пропаганда е сърцето на фашизма. Хитлер в “Mein Kampf” казва, че мразел комунистите за техния интернационализъм. Но това е заблуда, предполагам искрена. Противоречието между фашизма и комунизма е в отношението им към господството на финансовия капитал, към господството на горния 0,01%. Знаем, че и комунистите могат да бъдат националисти, и фашистите да имат свой интернационал.

Антисоциалистическата пропаганда у нас служи също и за замъгляване на истинската история на социализма. Когато тя започне да се изучава обективно, ще стане ясно, че комунистическата диктатура беше антикапиталистическа по природа и че жестокостите ѝ бяха предизвикани от яростната съпротива на капитала на социалистическите реформи. Червеният терор бе вторичен спрямо белия терор.

Докъде ще стигне с фашизацията си нашата десница и какъв ще бъде изходът?

Засега фашизацията в България си остава на бутафорно равнище, няма дълбоки корени и изглежда няма да има много време за задълбочаване. Водещите глашатаи на фашизацията са предмет на презрение и присмех от поне 80% от българите. Почти всичките са пребоядисани комунисти или деца на комунисти. Електоралната немощ на фашистващата десница е пословична. Международното положение ще се променя не в тяхна полза.

И както в 1944 г., възможно е „международното положение“ да реши въпроса и у нас. Дали от изток или запад, или и от двете страни – скоро предстои да видим.

Коментарът на Валентин Хаджийски е публикуван в "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан

    4 48 Отговор
    През 1989 година от Фашизма загинаха много невинни турци около 16000 души мисля че София требва да плати 45 милиарда евро компенсации на Анкара и България дасе извини също така Кърджали Харманли и Пловдив дасе предадат безвъзмездно на Турция това искам и настоявам

    Коментиран от #2, #9, #25, #27, #38

  • 2 Румен Радев

    3 39 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    Подкрепям това предложение
  • 3 Наблюдател

    22 36 Отговор
    Ако има нещо фашизирано то това е мръсната руска рашистка кочина ръководена от фюрера Путлер!

    Коментиран от #5

  • 4 Истината

    25 25 Отговор
    Броя на русофилите на Копринка зависи от сумата, която русофилските олигарси и руснаците отделят за кебапчета, пиячка и бензин.

    Коментиран от #40

  • 5 Путин

    3 21 Отговор

    До коментар #3 от "Наблюдател":

    Грешиш!За мръсната и подла Лайнарска кочина България неговориш!
  • 6 ФАНТОМА

    20 9 Отговор
    Нали немците ги финансират тука,, десните" и затова се реабилитира фашизма! Кой плаща той поръчва музиката само че, народа нищо не вижда от парите. Нали фондациите от ФРГ Зайдел и Конрад Аданайлуер затова налива милиони от години за пропаганда.!!!
  • 7 СссереМ

    29 24 Отговор
    Кой изродски мозък успя да измисли че ген. Луков е корумпиран, той е най големия патриот по онова време.Вечна слава и поклон пред ген. Луков,а РУСОПИТЕЦИТЕ ги чака забвение и самоизяждане.

    Коментиран от #10, #41

  • 8 Огнян

    14 20 Отговор
    Генерал Луков беше Педофил
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Коста

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Бесен Язовец":

    Твоята глава Тесло иска

    Коментиран от #13

  • 12 Огнян

    1 21 Отговор
    Мразя Васил Левски

    Коментиран от #14

  • 13 Бесен Язовец

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Коста":

    Заври си теслата в анала без вазелин обаче хуво да я усетиш
  • 14 Сали Осман

    1 17 Отговор

    До коментар #12 от "Огнян":

    Да всеки мрази Васил Левски
  • 15 А БЕ

    17 16 Отговор
    По добре фашизъм пред русофилизъм !
  • 16 Недообесен Язовец

    16 11 Отговор
    Лелее то много герберска фащизирана сган бре. Сипете русофобски излияния, но опре ли казашкият ботуш на Дунава първи ще хукнете с китките. Русофобите в България винаги сте били страхливи продажници.
  • 17 Алфа Вълкът

    15 10 Отговор
    ИСТИНАТА Е, ЧЕ ЗА ЖАЛОСТ НИКОГА НЕ СМЕ БИЛИ ФАШИСТКА ДЪРЖАВА. България нарушава 2 от 3 си задължения като съюзник на Германия през ВСВ. 1-во Ние не изпращаме войник на руският фронт. 2-ро не предаваме евреите си на нацистите. А получаваме Македония, Южна Добруджа и Беломорска Тракия. И затова вагените заминаха за Турция, защото не сме били верни на Германия.

    Коментиран от #33

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Много

    20 17 Отговор
    Тъпа поръчкова статия. Разбира се, че комунизма и съдържанието с което ни беше натресен отговаря напълно на описанието с което другарите определяха фашизма.
    Какво друго очаквате червени кратуни, след като 45 години вменявахте на царската епоха какви ли не прегрешения.
  • 20 соросоид дебил

    26 5 Отговор
    Автора е прав във всичко написано. Едрият капитал в Германия издига Хитлер заради страха от идването на социалистите на власт в Германия и отнемането на богатствата им. Разбира се в нашето тъмно и кално село нещата стоят по друг начин. В България фашизма не е развит като идеология, затова пък е развит селския провинциален "фашизъм" на зверствата, злобата и простотията. Щом са разстрелвали и колели деца и са изтезавали жени си представете какви долни изроди са били дедите на днешните "десни фашисти"!
  • 21 Ал та фанах Атаопънах

    19 4 Отговор
    В България не е имало нито фашисти нито комунисти, а само предатели и то в изобилие.

    Коментиран от #22

  • 22 банка ДСК

    12 10 Отговор

    До коментар #21 от "Ал та фанах Атаопънах":

    ами те комунистите са предателите я
  • 23 bbb

    10 11 Отговор
    РУСКА ПОДЛОГА С ТЪМНО ЧЕРВЕН ЦВЯТ
  • 24 Русороб

    13 6 Отговор
    Дори не си направих труда да чета съжденията на една амеба, виж дъщеря му ще и тегля един фашистки съд няколко пъти хем че се съмнявам че става.
  • 25 Bulba

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    АСЪне , а вие когда ще си платите за 1 млн .избити Арменци?
  • 26 чукча

    9 3 Отговор
    братушките са дали 200к жертви, колкото са били и партизаните у нас, колкото е имало и фашизъм, а не национал-социализъм
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Очевидно е

    9 5 Отговор
    от коментарите, че ползата от публикуването на подобни мнения е голяма. Дава възможност и на т.н. десни или демократи да изпитат силата на плурализма, за който воюваха. Нека да му се радват и свикват, защото големите изненади предстоят... Същото се отнася и за представителите на антисоциалистическа пропаганда - всичколози, архивисти, блогъри, истерици и др.

    Коментиран от #29

  • 29 Русороб

    8 11 Отговор

    До коментар #28 от "Очевидно е":

    Да не би да чакаш миризливия ботуш отново да дойде да те освободи ;) да ви пикая в душиците продажни, помни България скоро отново ще е на три морета а ватниците ще се самоизядат в кочината която сътвориха
  • 30 Кире

    9 9 Отговор
    Природата на комунизма е чисто античовешка,няма какво да се лъжем.Тя изисква тоталната власт над хората,за да може да функционира,тоест се стреми да вземе и божията власт като разпространява ревностен атеизъм.Няма Бог,има еволюция-казаха комунистите и принизиха с това и човека,най-висшето негово творение,неговия образ и подобие до маймуната.Така сами се отрекоха от себе си и логично строят им се срина с тях,защото се оказа,че маймуната не ще да евоюлира повече и развитие няма как да има.Самото присъствие на Бог е в противоречие с комунистическата доктрина,защото комунистите се стремят да разрушат йерархиите,а Божият ред е йерархичен,но въпреки това в него всички сме равни,но пред Бога,не пред комунистическата партия.Това комунистите не могат да разберат никога,защото са неверници до един и слепи за истината.
  • 31 име

    4 5 Отговор
    тоя е рубладжия и екоекстремист. разбра се , че не от борисов идва атаката към радиото. даже е ясно , че идва от дпс-така каза дайнов . парите за партиите . слави трифонов и референдум...много лъжи и манипулации в пасквила.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Алфа Вълкът

    5 9 Отговор

    До коментар #33 от "ттт":

    За някои неща си прав, но и "изнудена" е силна дума България е имала своя избор и го е направила заради обещаните ѝ територии. Хитлер се е възхищавал на българския народ и България е имала своя шанс да бъде най-голямата и силна държава на балканите. Ние не сме загубили само Добруджа заради Фердинанд и никога не сме притежавали изброените територии в третото българско царство. Хърватите са по-добре от нас, унгарците произвеждат и БМВ, и Мерцедес поради простата причина, че са останали лоялни към Германия. Доскоро наследниците на белгийци сътрудничели на нацисти получаваха пенсия от Германия заради това, защото и Германия е вярна на съюзниците си!

    Коментиран от #37

  • 35 Казуар

    6 6 Отговор
    Сталинистите са много по големи сатрапи от фашистите.
  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 6 Отговор
    Чудното е, че този БУЛАМАЧ на валката хаджийски се публикува през 21 век? Явно доста пари се наливат в България от россия.
  • 37 Госあ

    9 2 Отговор

    До коментар #34 от "Алфа Вълкът":

    Глупости. Швабите гледат единствено и само техният интерес. Диви племена, които винаги са правели само и единствено золуми. Като се започне от великият Рим и се стигне до ВСВ и днес с техните болни амбиции и лакомия които напълниха ЕС с арабели. По едно време французите са ги опитомили след много бой, но не е било достатъчно. Швабите никога не са били лоялни, за разлика от самураите 😉 Най вероятно са щели да претопят всички свои съюзници. Но това е твърде хипотетично. Руснаците са ги били и е....ли в центъра на Берлин. В Токио никой не е стъпвал обаче 😉
  • 38 Асанчо

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    1989г. вий дето се наричате турци саботирахте БГ, няма нито 1 убит наричащ се БГ турчин. Това е една подла лъжа в която играехте театър, подстрекавани от Запада и Турция. По добре ли живеете сега. Глупави бяхте и глупави си останахте. Нали бяхте в Турция, кво стана, не издържахте и се върнахте, защото в Турция има работа и бой за без пари. Сега и Кърджали, Харманли и Пловдив да се дадат на Турция, както искаш, работа и бой те чака по голям от преди от Ердоган. Неграмотни сте.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Патето яки

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    Нямаше такова нещо - безплатни кебапчета , бях там кебапчетата бяха по 1.5лв и бяха вкусни. Някои русофили носеха ленти на ръката на които пишеше - аз съм русофил арестувайте ме.
  • 41 Патето яки

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "СссереМ":

    луков си хортува с хитлер в ада в казана с катран
  • 42 стоян георгиев

    5 3 Отговор
    типична статия от новото пропутиново информбюро.демек които не е с путин е фашист.ква русия видя автора 1941 година кви пет лева ?и къв фашизъм видя завалията в германия?фашизъм другар е имало в италия в германия се нарича националсоциализъм и е много различна бира.но да се върнем на мотото на тия от гласове .всеки дето не харесва путин е фашист .точка!
  • 43 Значи Георги Димитров е поредният

    3 4 Отговор
    Бг тъпак с определеното си за фашизма. Та нали точно Хитлер обяви война на англо- саксонската еврейска финансова олигархия.

    Коментиран от #45

  • 44 5020

    4 3 Отговор
    С тези статии се отблъскват нормалните хора от Русия, която все повече се отъждествява с пропагандата на Кремъл. Жалко, че наистина пожертвалите се обикновени руснаци за освобождението ни от турско, се губят в последвалите непрекъснати действия на върхушката в Кремъл срещу България.. То не бе Берлински конгрес, откъсване на Македония, противопоставяне на Съединението, позиция срещу независимостта, атентати... та до днес трябва да им плащаме прескъп нефт и газ. Добре е някога и руснаците да ни благодарят за писмеността си, за спасените офицери и семействата им от ВОСР, за спасените от гладна сталинска смърт в поволжието, за жертвите ни във ВСВ с което съхранихме съветския войник.
  • 45 Кире

    5 2 Отговор

    До коментар #43 от "Значи Георги Димитров е поредният":

    Тъкмо Хитлер тръгна на война срещу фашизма и веднага обявиха и него за фашист,което си е вярно,защото искаше световното господство,а светът се управлява от фашизма откак свят светува под една или друга форма.Сигурно сте гледали филма Смъртоносна надпревара,който убие Франкенщайн се превръща във Франкенщайн,слага маската и няма друг избор,масата от хора си искат и се нуждаят от чудовището,което всъщност живее в самите тях и постоянно има нужда да се материализира във нов и нов Франкенщайн.

    Коментиран от #46

  • 46 Кире

    3 2 Отговор

    До коментар #45 от "Кире":

    А новият Франкенщайн дори не е човек,сигурно вече се досетихте кой е,казва се Интернет и е тръгнал на поход да дигитализирва света и няма да спре,докато всички не заживеят в неговата реалност сиреч дигиталната,точно като във филма Матрицата.Хората ще живуркат само за да подхранват мрежата на изкуствения интелект,който ще контролира всичко,включително живота и смъртта.
  • 47 одъртял комсомолец

    7 1 Отговор
    Колкото и да се плюе по образованието по времето на соца, то определено беше доста по- добро от днешното и при това доста по- обективно. По онова време пропагандата действително твърдеше, че червената армия ни е освободила от фашизма, но в учебниците по история се пишеше, че всъщност Червената армия е спасила страната от Трета национална катастрофа. И това е самата истина. Ако не беше Червената армия сега границата между България и Гърция щеше да минава някъде по билото на Стара планина, а тази със Сърбия вероято по руслото на р.Янтра. Справка Ньойският договор.Добре известно е че дори е имало предложения България въобще да бъде поделена между съседите. В крайна сметка като изключим териториалната балтия за Германия, основно за сметка на Полша, факт, е че СССР не допуска преразпределение на територии в изт. Европа. Всъщност най- големите русофоби в изт. Европа са се облагодетелствували най- много от СССР. Самото потвърждение на старата приказка: Храни куче да те лае. Полша- получила Померания и Силезия. Украйна- по административен път получила 2/3 от териториите си, населени преобладаващо с руско население, Грузия- заменила Абхазия в състава на СССР.А що се отнася до днешните.......Ми те до един са бивши комунисти, нещо като еничарите и помаците. Все пак баташкото клане не е извършено от турци, а от българи помаци!!! Ренегатите винаги са движени от злоба и реваншизъм!!!