13 997 31

Стоян Тончев: Борисов е в обтегнати отношения с Пеевски

Цветанов неколкократно подсказа с публичните си изказвания, че желае ГЕРБ да се провали на местните избори

Стоян Тончев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отношенията между ГЕРБ и ДПС (Борисов и Пеевски) са обтегнати поради редица причини и външни фактори. Комуникацията между тях е преустановена.Най-късно до края на годината Пеевски трябва да напусне перманентно България. Той има проблеми както в Русия, така и в САЩ и Европа (Франция). Това вече е заявено и те го знаят – и Борисов, и Пеевски. Сега ДПС е Делян Пеевски. Това каза пред Фрог нюз журналистът Стоян Тончев. Ето какво още разкри той:

Преди дни неочаквано бе сменен шефът на ОДМВР-Бургас. Това се прави малко преди местните избори. Как си обясняваш тази смяна? Свързана ли е с изборите или е резултат от много по-дълбоки и невидими процеси в страната?

Отношенията между ГЕРБ и ДПС (Борисов и Пеевски) са обтегнати поради редица причини и външни фактори. Комуникацията между тях е преустановена. Смяната на директора на ОДМВР е очаквана за мен. От дълго време (2016 г.) се търси сериозна причина Калоян Калоянов да бъде свален от този висок пост, но местните избори неимоверно са катализатор на този процес и „рокадата“ е вече факт.

По моя информация от меверейските среди, сигурно е било много трудно на Младен Маринов да убеди Борисов, че Радослав Сотиров е точният човек за тази длъжност. Все пак, явно са стигнали до консенсус. Без съмнение, Борисов е нямал желание Калоянов да продължава да бъде директор на Областната дирекция.

Местните избори са много важни за Борисов и за него е от изключително значение да елиминира длъжностните лица, които под чуждо давление са способни да му подлеят вода при вота. Не е тайна, че вече бившият шеф на Областната дирекция на Бургас Калоян Калоянов е смятан за приближен до ДПС, но и до отстранения от Борисов втори човек в ГЕРБ – Цветан Цветанов.

Калоян Калоянов е произведен от зам.-шеф на ОДМВР-Бургас в директор на ОДМВР-Бургас по времето на Цветлин Йовчев (бивш министър на МВР в правителството на Пламен Орешарски) в мандата на ДПС. Тогава кадърът на Цветанов Милен Димитров (бивш шеф на ОДМВР-Бургас) беше дисциплинарно и позорно уволнен и изкаран от структурите на силовото ведомство от Цветлин Йовчев. Законосъобразно и целесъобразно решение, според мен! И според съда. Дори заповедта на Йовчев за уволнението на Димитров бе разлепена на сградата на ОДМВР-то за назидание на всички.

Неговото място зае доскорошният му заместник Калоян Калоянов. Това се случва, когато ГЕРБ са в опозиция, а Борисов казва пред журналисти в парламента, че Доган го е поръчал –искат да го арестуват и да го убият в ареста.

В мандата на ГЕРБ Калоянов не беше сменен, което подсказва и припознаването му от страна на Цветанов. Очакват се изненади от страна на ДПС спрямо ГЕРБ на местните избори, така че това понижение на Калоянов и освобождаването му от длъжността директор на ОДМВР-Бургас е съвсем навременно.

От друга страна, Цветанов неколкократно подсказа с публичните си изказвания, че желае ГЕРБ да се провали на местните избори, с което вероятно ще докаже пред себе си, на Борисов, а и пред българските граждани и международни фактори - колко значимо е било присъствието му в партия ГЕРБ и изборния процес за печелене на избори.

Разчиташ ли, че сега с нов директор ще има напредък по разследването на опита за убийство срещу теб?

Разследването трябва да бъде възобновено и да се работи по това, което и всички в ОДМВР-Бургас знаят, а именно – кои са истинските извършители и поръчители на опита да бъда убит по особено жесток начин на 14 януари 2016 г. в Поморие.

Ако Борисов има воля, в което се съмнявам, защото той е зает с политическото си оцеляване в момента, ще има нови обвиняеми, свидетели и неоспорими доказателства по моя случай от страна на МВР към прокуратурата, с моето пълно съдействие, които ще са достатъчни за внасяне на нови обвинителни актове в съда, в един нов съдебен процес. Това може да се случи в рамките на месец. Друг въпрос е, доколко прокуратурата иска да работи по този казус, защото държавното обвинение в България е независимо, но само по конституция. На практика това не е така. Прокуратурата е политически репресивен орган.

Новият директор на ОДМВР е назначен на този пост, за да изпълнява заповеди. В тази връзка, пак казвам, трябва да има воля отгоре. Все пак в България предстоят промени в политическия и икономическия живот, така че много неща скоро няма да зависят от настоящите властелини. Аз няма да се откажа от апела си за справедливост, докато истината не изплува на повърхността и виновните за тази варварщина не получат заслуженото според закона наказание – лишаване от свобода!

Към този момент по моя случай не искат да работят, защото замесените лица са както от ГЕРБ, така и от ДПС – от ниските етажи на властта до техните “сарайски“ покровители с огромно влияние в МВР, прокуратура и отчасти в съда. Но тези, на ниските властови позиции, Борисов може да „опердаши“ без никакво безпокойство, дори ще си закачи огромна червена точка пред партньорските на България държави, които са силно обезпокоени от липсата на свобода на словото у нас и неразкритите извършени престъпления срещу журналисти в България. Пак повтарям, трябва да има воля и да се покаже реална еманципация от ДПС.

В предишно свое интервю беше обърнал внимание на факта, че все още новият посланик на САЩ не е пристигнал у нас. Каква е причината за нейното забавяне?

Да, г-жа Хиро Мустафа е новият посланик на САЩ в България, но, както всички забелязваме, тя не пристига в нашата страна. Прецедент в историята е, но не и случайност. Не мога да говоря с категоричност от първо лице каква е причината, но мога да кажа какво знам от моите източници в САЩ. Най-вероятно тя се подготвя в дълбочина, изучавайки процесите и мафиотско-политическите-олигархични обвързаности у нас от докладите на посолството ни до Вашингтон, както и от докладите на ФБР, ЦРУ и другите разузнавателни служби на партньорските на САЩ държави. В тези доклади присъстват имената на високопоставени официални лица на България, които се свързват с контрабанда, незаконна търговия с оръжия, финансиране на терористични организация и др. престъпления против личността и банковата система. Тези имена са широко застъпени в разследванията на САЩ, Франция и Турция.

Отделно, срещу конкретни лица у нас текат разследвания и дела в Америка. Деянията им касаят извършването на тежки трансконтинентални престъпления, по които е задействан и международният акт „Магнитски“, позовавайки се и на изпълнените състави по законите “RICO” и “Foreign Corruption Act”. Единствената причина към този момент тези лица да не са изправени пред публични наказателни процеси е членството на България в НАТО. Това не означава, че няма да се стигне и до там!

Смущаващото е, че експлицира и дейното участие в прикриването на тези тежки престъпления от страна на нашата прокуратура. По тази причина кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на България е неофициално неприемлива за управляващите в САЩ и Западна Европа и е публично отхвърлена и заклеймена от гражданската общественост и медиите в България.

Предстоят конституционни промени в правомощията на главния прокурор, мястото на прокуратурата в съдебната власт и дали изобщо мястото ѝ е там… но да не изпреварваме събитията! Очаква се г-жа Хиро Мустафа да пристигне в България най-късно през месец януари на новата 2020 година, като дотогава трябва да бъдат изпълнени поставени условия. Приоритетите на нейната работа и цели в България, които тя подчерта и пред Сената на САЩ в изслушването ѝ, са: върховенство на закона, борба с корупцията и свобода на медиите.

Очакваш ли драстични промени в управлението на страната след местните избори? Какви ще са те и от какво и кого ще зависят?

Да, очаквам. Местните избори, сами по себе си, няма да променят абсолютно нищо, което да е от значение за живота на гражданите в България. Предстоящите местни избори ще очертаят други процеси, които са изключително важни и дори, бих казал, кардиологични за състоянието на политическите партии и като цяло за политическия живот у нас. Резултатите от тях ще поставят началото на временни бъдещи състояния на надмощие в конюнктурния властови спектър на статуквото, предшестващи кардинални промени. Всичко зависи от самите нас, но, тъй като виждат, че сме неспособни и в България все още няма зряло гражданско общество, са налични и външни катализатори.

Ще продължи ли моделът КОЙ да управлява задкулисно държавата? Медийни публикации загатват, че и при него ще има промяна. Какво знаеш по този въпрос?

Най-късно до края на годината Пеевски трябва да напусне перманентно България. Той има проблеми както в Русия, така и в САЩ и Европа (Франция). Това вече е заявено и те го знаят – и Борисов, и Пеевски.

Сега ДПС е Делян Пеевски. Това е и последният мандат на Борисов.
Външните фактори по оста „България и Балканите“ са много интензивни и моделът „КОЙ“ е несъвместим с демократичните процеси.

Между Борисов и Пеевски има вече косвена (чрез министрите на Пеевски в кабинета на Борисов) комуникация. Може дори да се каже, че ДПС и Цветанов „играят“ срещу Борисов. Въпреки това Борисов е одобрил кандидати за кметове от „крилото“ на ДПС - да бъдат издигнати от ГЕРБ. По Черноморието!

Още в началото на 2020 г. ще се усетят осезаемо промените. Към март месец се очаква формирането на нов програмен широкоспектърен кабинет, който ще бъде временен – от година до две. Борисов е поставен в международна изолация, заради случващото се в България и заради влиянието на Пеевски във всички политически, властови и икономически процеси. Затова е виновен самият Борисов, който като многомандатен премиер го е позволил.

На Борисов му е отказана среща с Тръмп, с Путин, с новия премиер на Гърция (върнаха го от въздуха), с Курц, с Ердоган, с президента на Сърбия, на Румъния… Премиерът на Северна Македония го „детронира“ от поста „лидер на Западните Балкани“, като пожела Гърция да поеме лидерството на Балканите. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео умишлено заобиколи България, като не я включи в Балканския си тур.
Нищо не е случайно и всички дипломати разбират какво означава това за България и нейните управляващи – The End!

Към момента западните и презокеанските държави очакват протестите срещу единствената кандидатура за главен прокурор у нас да продължат, както и да има действия от страна на Борисов, а именно – предлагане на друга кандидатура за главен прокурор на България. Това може да се случи след неподписване от президента на указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. След това на ход е премиерът на България, с предложение на друга фигура за този висок и така важен за демократичното развитие на страната ни пост – Главен прокурор на република България.

България е част от геополитическата и икономическа стратегия на нашите партньори. Предвидено е у нас да бъде изграден мощен завод за бронетанкова техника, ремонт на самолети, както и за производство на двигатели на вертолети, да бъде върната силата и зачитането на върховенството на закона, свободата на медиите и демонтирана корупцията. Това ще се случи, обаче, след изпълнение на поставените условия…, в които Пеевски и Борисов не са част от бъдещето на България.

От „Репортери без граници“ обясниха в интервю пред Фрог, че през следващите 6 месеца се очаква страната ни да слезе под 111-то място по свобода на словото. Каква е твоята прогноза?

Убеден съм, че това ще се случи. Над мен се осъществи опит за убийство, с международен отзвук – поръчителите и извършителите не са наказани от закона и над тях стои властови чадър. Беше убита журналистката Виктория от Русе – истинските извършители и поръчители са на свобода. Закриха BiT. Репресират Frognews, арестуват журналистите на „Биволъ“, искат да им повдигат обвинения по скалъпени процеси, биха Люба Кулезич, запалиха колата на Сашо Диков, поляха Анна Заркова с киселина, изпочупиха Огнян Стефанов, уволняват неудобните журналисти, повдигат обвинения на издатели… примерите са много, включително и моят случай.

България ще продължава да изпада в класацията на „Репортери без граници“, докато моделът „КОЙ“ не напусне пределите на нашата страна. Да не споменавам за умишления фалит на КТБ и за източването към този момент на Българска банка за развитие (ББР) от фирми на Пеевски.

България е много далеч от демократичните страни и общества, съответно няма да има възможността да се похвали със свобода на медиите. Още по-малко, когато почти всички печатни издания са от орбитата на Пеевски и абсолютно всички се разпространяват по негова воля. Тоест – някои не се разпространяват.

Смяташ ли, че проектът на Слави Трифонов „Нама такава държава“ ще размести политическите пластове?

За Слави и неговия проект не намирам за необходимо да коментирам каквото и да е. Те не са алтернатива. Партията му е част от статуквото и неин продукт, с който се цели освежаване на политическата сергия с нови атрибути и привличане на негативния вот в полза на сега управляващите.

Въпросите зададе Катя Илиева

България
Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 43 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 име

  33 85 Отговор
  това е платено съобщение от прокопи , дончо, васил ев,кос тов,,,,и пол
 • 2 Шошко

  126 26 Отговор
  Евалата на това момче. Шапка Му свалям зя смелото изказване.

  Коментиран от #10

 • 3 Манипулатори

  31 44 Отговор
  Простотии пред народа. Вярващите на това са пълни НАИВНИЦИ, заради които от такива новини пред народа през тези години всички бяха излъгани. Гарван на гарван око не вадиии, защото всички са си дупе и гащи!
 • 4 Оцеола

  81 18 Отговор
  Всички изнесени факти са едно към едно с истината

  Коментиран от #21

 • 5 ФИНЦИ

  30 2 Отговор
  a dano

  Коментиран от #8

 • 6 къде у схемата с отношенията е третият д

  58 9 Отговор
  Конфликтът Борисов-Доган завърши , както знаем , с подарък ТЕЦ и студен резерв , вярно на Бацето не му излезе скъпо , ТЕЦ-ът беше наш , студения резерв пак ние ще плащаме. Космите ми настръхват как ще завърши обтягането на отношенията Бацко-Пеевски , се се надявам да ни е цялата държава.

 • 7 Здравчева

  42 9 Отговор
  Браво!!!!!
 • 8 бузю

  14 9 Отговор

  До коментар #5 от "ФИНЦИ":

  а дано , ама нада ли
 • 9 Мили хора

  53 9 Отговор
  Добри хора , подкрепяйте такива смели журналисти с всички средства! На такива като тях се държи здравата човешка жилка в обществото ни! Разберете всичко зависи от всеки един от нас! Гласувайте за личности , смели и независими не участвали във властта - такива има ! Дишайте във врата на управляващите на местно ниво - това действа оздравително на мястото където живеете! И следете изкъсо въпреки пречките на полицията за изборните протоколи - да не биват дописвани и подменяни - снимайте ги копирайте ги !!!
 • 10 Нали???

  56 10 Отговор

  До коментар #2 от "Шошко":

  Толкова точен опис на обстановката в кочината отдавна не бях чел. Дано се събудим най сетне че ако ние не си помогнем сами няма кой да ни подкрепи и да повярва.
 • 11 А БЕ

  22 24 Отговор
  ПО ВАЖНО Е МАЯ МАНОЛОВА ДА СИ Е ЗАПАЗИЛА БЛИЗКИТЕ ОТНОШЕНИЯ С ПЕЕВСКИ , ТЯ С ПРЕСТЪПНИЦИ ОБИЧА ДА Е БЛИЗКА !
 • 12 журналист

  13 16 Отговор
  брей тоя, знае повече от цру да не би да работи за империята
 • 13 Byg

  10 26 Отговор
  Поредния копейкаджия.Глупак.
 • 14 Реалист

  8 28 Отговор
  Хаха, Борисов бил в международна изолация- само това като прочетох и ми става ясно що за трол е въпросният "журналист"! В международна изолация бяха Станишев и Орешарски, Фат-мака сега, още по-преди Жан Виденов и т.н. А напротив, при Борисов нещата с Европа вървят, европйски фондове и т.н., всичко ни е на тепсия. Много ясно, че Тръмп е в обтегнати отношение не само с Борисов, а с цяла Европа! За Гръцкия измекяр е ясно, тамо Борисов му показа, че няма да отстъпи и крачка от договореното с Ципрас...и въобще този словесен бълвоч на автора е безумен за всеки средно интелигентен човек.

  Коментиран от #15, #22

 • 15 Айде бе

  16 5 Отговор

  До коментар #14 от "Реалист":

  Ако българският средно интелигентен човек е като теб, по-добре да я закриваме тази държава наистина. Няма бъдеще...
 • 16 ТРОПЧО

  8 4 Отговор
  БРАТЛЕ ГОТВИ СЕ ЧАКА ТЕ РЕПРЕСИЯ БОИКО И В ЧАСТНОСТ ПРОКУРАТУРАТА НА ПЕЕВСКИ ДАНО СИ СИ ПЛАЩАЛ ДАНЪЦИТЕ ЧЕ ЩЕ ТЕ ВКАРАТ В ТАКАВА СХЕМА ЧЕ СИ ДАЖЕ И ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ДЕИСТВАЩА СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА ИМ ПОДЧЕРТАВАМ АМ ИМ ИМ ИМ
 • 17 ТРОПЧО

  12 3 Отговор
  ПЪК И ЗНАИТЕ ЛИ ЕДВА ЛИ НЯКОИ МУ ПУКА ЗА БОИКО И ПЕЕВСКИ АКО ИСКАТ И ДА СЕ ИЗТРЕПЯТ ПО ДОБРЕ ДВА БОКЛУКА ПО МАЛКО
 • 18 Как няма да са обтегнати

  11 2 Отговор
  Контрабанда та разваля приятелства
 • 19 Този като спомена

  17 7 Отговор
  За убийството на журналистката Виктория от Русе нещата ми изглеждат по следния начин мангалът е прост но някой най вероятно стои зад него за да я нападне точно нея. Случайност ли е че е журналистка. Не мисля.

  Коментиран от #28

 • 20 Adolf

  4 1 Отговор
  я ке ги утепам
 • 21 Телефон

  2 10 Отговор

  До коментар #4 от "Оцеола":

  Не са едно към едно с истината поднесени са манипулативно различни събития които не могат да се проверят обективно с извод тип опорка.Направо активно платено мероприятие
 • 22 Фонда

  11 3 Отговор

  До коментар #14 от "Реалист":

  Фондовете не бяха спряни, фондовете не бяха готови по времето на Станишеф. А в момента ако незнаеш драги, всички фондове идващи от ЕС се поемата първоначално от Република България и след това когато минат проверките се плаща и привеждат пари в бюджета за неговото попълване!! Има огромна разлика когато от вън ти идват свежи пари и когато се налага да вадиш от джоба си и чакаш по 6 месеца и до 2 години да ти ги върнат! За това ако незнаеш България има вече 35 милиарда евро дългове! А то се вижда по-точно къде ходи Борисов! Ходи при неговата жена в Испания и там се крие. Да ти кажа доста хора следят къде обикаля Борисов и с кого говори и води преговори. По-интересно е защо не го съобщават по големите западни медии?
 • 23 onq s konq

  6 1 Отговор
  ама наистина ли не сме в изолация. А VW. Има и хора, които не са прости.

 • 24 Николай

  3 6 Отговор
  Когато си измислиш нещо това истина ли е? Всеки може да плещи всичко според това кой му плаща или колко се е самозабравил. А когато се огледа човек вижда, че доста от описаните неща не са се случили. Ми как да се случат те просто са измислени. аман.
 • 25 Франкенщайн...!

  4 0 Отговор
  Явно не си гледал,, Анимал Планет,,.. сети се сам...! Изтрий ми коментара...! Мерси...!
 • 26 Грую

  2 0 Отговор
  С Цветан Василев в разтегнати! Разтегнаха се чак до Белград. С Цветан Цветанов не чак толкова - стигнаха до ул."Латинка"!
 • 27 ДО ТРОПЧО

  4 0 Отговор
  НЕ ВСЯВАЙ СТРАХ В БЕЗСТРАШНИТЕ ! ТАКА САМО ВСЯВАШ ОЩЕ СТРАХ У СТРАХЛИВИТЕ И ЗАСТАВАШ НА СТРАНАТА НА ПЕЕВСКИ И БОЙКО! ТОВА МОМЧЕ СТОЯН ТОНЧЕВ - ДИРЕКТОР НА ОБЕДИНЕНИ БНТ И БНР !!!
 • 28 Анонимен

  2 2 Отговор

  До коментар #19 от "Този като спомена":

  Във фейсбук гледай какво казва венци Чикаго то.... Събират подписка за ексхумация на тялото.... Вики е била застреляна в тила.... Единият куршум минал през окото и.... Аз ни най малко повярвах че този е убиеца.
 • 29 вервайте ми

  0 2 Отговор
  Вервайте му.
 • 30 Ханш на врата...!

  1 0 Отговор
  Всяко удоволствие се заплаща, рано или късно...! Пеевски имам предвид...!
 • 31 Токин

  1 0 Отговор
  Възможно е Борисов да е в обтегнати отношения с Пеевски, но от това интервю забелязвам, че Стоян Тончев е в много близки отношения с фараон Цветан Василев, защото лансира неговите тези!

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.