9 Октомври, 2019 10:00 2 093 12

Умчовците с проскубани баданарки

  • бан-
  • протести-
  • съветската армия

В последните десетилетия за БАН не забравяме благодарение на протестите за заплати

Умчовците с проскубани баданарки - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наскоро групичка академици и член - кореспонденти на БАН се подмаза публично на номинирания за главен прокурор Иван Гешев. Когато си единствен кандидат за даден пост, не ти е нужна чужда помощ, особено на дядковци, за да седнеш на въжделеното кресло... Всъщност, едва ли бъдещият баш обвинител се впечатлява от стенанията и ахканията по неговата особа, които от месеци имитират различни професионални сдружения. И не за обръгналите му на ласкателства уши е предназначена тази звукова атака, по-скоро тя е намек за президента - при такава обществена подкрепа да не се излъже и да наложи вето върху избора.

В последните десетилетия за БАН не забравяме благодарение на протестите за заплати. А какво в действителност вършат титулованите хора в красивата сграда до Народното събрание – аллах керим! Сегиз - тогиз ги наричат интелектуалци, ала за съжаление подобно обръщение към някои от тях е само от благовъзпитаност, защото лавровите венци под седалищата на нявгашните мастодонти на научната мисъл, са увяхнали. И вместо да разкажат за последните успехи на своите катедри и лаборатории, умчовците с цялото си достолепие се изправят срещу «малките, но шумни, групи граждани», които плебейски настървено «извършват покушение срещу българската национална идентичност и тровят обществения морал...», сиреч – не са доволни от кандидатурата за главен прокурор. Нататък гореспоменатото открито писмо продължава в същия прочувствен и трогателен дух.

Възрастните хора трябва да се уважават, ала не им подобава на тия охранени от държавата симпатяги да размахват проскубани баданарки и да корят изтормозения народ! Дори скуката да е нетърпима, не е нужно да се навират в политиката – там се ритат атове и току виж са получили къч в сурата. Естествено, право на съществуване има и хипотезата, че в едва кретащата Академия е изобретена машина на времето и с нея обсъжданите субекти поне ментално са се върнали в годините на своята младост, когато публичното заклеймяване, било то на врагове, или на родители, е давало добър тласък в кариерата... Но подобно предположение подлежи на доказване. Всъщност, нима ние сме се придвижили толкова напред, че сега да се налага да използваме специално оборудване за пътуване в миналото? Много ли са се променили обществените порядки за изтеклото време?

По социалистическо всички занимаващи се с култура бяха обгрижвани от държавата – без проблем организираха изложби и концерти, публикуваха творенията си, получаваха добри пари, апартаменти и вили. За привилегированото положение на борците на културния фронт се отбелязва в донесенията на ЦРУ още от началото на петдесетте години. На голямо внимание се радваше техническата интелигенция. И юристите живееха нелошо - пишеха закони и ги прилагаха с чиста съвест, защото вярваха в правилността на строя, който градяха и защитаваха.

След преврата на Десети старото законодателство беше обявено за репресивно и престъпно, но никой съдия, прокурор или адвокат не понесе отговорност за това, че служейки на тоталитарната власт, е унищожавал човешки съдби. Напротив, същите хора се заеха с изграждането на правото на демократичното време. Бившите политикономисти пък либерализираха държавното стопанство. И понеже не умееха нищо, а се страхуваха да не ги забравят при преразпределянето на благините, културтрегерите и номенклатурчиците от научните институти се разхленчиха. С почуда и горест узнахме, че преди те живеели в мизерия, а творческият им порив бил потискан (но никой от ревливите хрантутници не се отказа от даровете на социалистическата власт, която те се сетиха да ненавиждат пост фактум). Така по-отраканите от тях измолиха да станат посланици и министри, други отвориха издателства. Всички получиха свобода на самоизява. И започна ерата на чалгата.

Преди тридесет години един партиен клан смени друг в управлението, но действащите лица се запазиха, само се поомесиха с реститутките и с новите бандюги. По тази причина на господа другарчетата висококултурни и многоучени не им отива да обвиняват когото и да е за сегашното положение, защото именно те погубиха държавата и националната идентичност. Ние все още живеем в тяхното време.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ред

    26 5 Отговор
    Браво на автора. Радвам се, че понякога някой се опитва да подсети "забравилите".

    Коментиран от #8

  • 2 Иван

    22 3 Отговор
    Браво-добре написана статия , дано се познаят гореописаните и имат поне малко свян и престанат да бъдат подлоги на власт имащите.
  • 3 СЪЩОТМ Е В ЦЛИТ КЪМ МО

    11 0 Отговор
    ЕДНИ И СЪЩИ ХОРА СА НА КУРС ЗАРАДИ КВОТИТЕ.ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ БАНКЕТИ В КРАЯ НА КУРСА В ЕДНО И СЪЩО БАРЧЕ
  • 4 Ст.нс гл ас

    4 7 Отговор
    Напълно излишна публикация.С много думи нищо.Тезата е ,че в БАН има старци и преди са имали привилегии и ,че те провалили държавата. Причината за чалгата и провала е във Втори адвокатски колектив, няколко научни сътрудника по икономика и пяната изплувала след 10.11.89.
  • 5 Գեւորգ Գ.

    8 3 Отговор
    Някой знае ли нещо за US-академията на науките?
  • 6 onq s konq

    8 0 Отговор
    Конкурсите с един кандидат бяха популярни по байтошово време и всички знаехме кой ще заеме длъжността. Колкото и да се подмазват разни старчета от на бързо регистрирани сдружения обаче, парашутът на избранника този път няма да се отвори.
  • 7 3575

    4 9 Отговор
    Жлъчна статия. Едностранчива (има нещо вярно, но изводите са погрешни). Вероятно авторът не е бил на нито едно от събитията, където екипи от институтите на БАН представят постиженията си. Също вероятно гаджето на автора е забегнало с някой БАНаджия, че авторът да таи толкова злоба. За протокола - нямам нищо общо БАН, просто съм бил на тези събития. Бил съм и на подобни събития в чужбина и мога да направя сравнение.
  • 8 Емил

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ред":

    Да наречеш всички работещи в БАН "Умчовците с проскубани баданарки" е все едно да наречеш подобните на автора "хлапета с жълто около устата и с акъл на амеба"! Всички подобни изказвания (освен, че задоволяват проблемното его на автор) имат за цел да създадат разделение в населението, с цел налагане на охлокрация!
  • 9 плевен

    2 3 Отговор
    Не харесвам Гешев, но всеки има право да го защити.А за да плюеш всички учени от БАН, трябва да си им поне равен. Като минимум, да имаш някакви буквички пред името.
  • 10 ПЕНКО

    1 2 Отговор
    И ДНЕС БКП ВОЮВА СРЕЩУ ГЕШЕВ !!! ГОДИНИ СЛЕД 1939Г.!!!!
  • 11 втори цървул

    3 1 Отговор
    Може авторът да не е прецизен във всичките си твърдения, но за обществото е ясно, че за БАН и ССА се чува само когато реват за заплати. Иначе никой не ги знае какви държавни задачи са изпълнили или изпълняват. Май я карат на самотек. Авторът е прав, че е много грозно възрастни хора, които не са зле да се натягат политически. Дават лош пример на втори и трети цървул, които виждаме в смел политически слугинаж и дебилен гьонсуратлък по медиите ежедневно. Това вече е твърде много при условията на държавно финансиране и държавна служба и вече на хората им писва от такава наука...
  • 12 безпартиен

    2 0 Отговор
    Всичко е точно така,но липсва само какво пропуснахме и как да го поправим!Всеки може да опише как е било,но не всеки може а и иска да каже как трябва да се постъпи,какво да се прави!А е толкова просто и се нарича ДЕКОМУНИЗАЦИЯ!!!Същото както се е получило в Германия след 1945 и наречено денацификация!