10 Октомври, 2019 13:01 18 143 34

Прилича на преврат: Борисов вече нищо не може да направи

  • бойко борисов-
  • джип

Борисов кара джип из нивите, защото вече не кара влака на държавата. Други го карат

Прилича на преврат: Борисов вече нищо не може да направи - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Според Карл Попър демокрацията е скучна и досадна работа, но има едно безспорно предимство: властта минава от едни ръце в други без насилие. Можем да продължим това съждение в съвременните условия: всяко засилване на демокрацията смалява ролята на силата в структурирането на властта. И обратното: всяко отслабване на демокрацията укрепва ролята на силата в структурирането на властта.

Не, силата вече не е в Борисов

Именно с тази закономерност се сблъска в последните месеци премиерът Бойко Борисов. След като години наред оставяше впечатлението, че работи за отслабване на демокрацията, накрая всичко опря до силата. И се оказа, че силата не е в него.

Борисов кара джип из нивите, защото вече не кара влака на държавата. Други го карат, след като успяха да изземат властта от Борисов. Проведоха един вид държавен преврат - изместиха властта от онзи, за когото народът все пак е гласувал, към хора, за които народът не е гласувал. С избирането на Гешев за главен прокурор този преврат просто ще бъде официализиран. Ще стане ясно в чии ръце е властта, защото оттам насетне именно той, а не премиерът, ще издава разпореждания на държавните институции.

Че Борисов вече не е силата в държавата - това стана ясно отдавна. И е изобилно коментирано. Вече година и половина наблюдаваме как премиерът издава някакво разпореждане, което обаче не се изпълнява. И той просто отстъпва. Подкарва джипа из нивите в търсене на колхознички, с които да се снима.

Три примера

Последните примери са достатъчно красноречиви. Избухва Борисов, че в БНР едни главанаци саботират правителството и затова трябва да си ходят. Главанаците обаче правят точно обратното: контраатакуват. В какви ситуации главанаците постъпват така? Ами в такива, при които знаят къде е реалната сила. В случая реалната сила не е в Борисов, а в онези, които са се обаждали за свалянето на Силвия Великова и за изключването на сигнала. И така Борисов млъква по въпроса за радиото.

Казва Борисов, че е дал 50 милиона за медицинските сестри, а сетне увеличава сумата на 86 милиона. Неговият подчинен обаче, министърът на здравеопазването, отсича: Не били 86 милиона, а 6. И освен това вече били похарчени. Борисов мълчи.

Мълчи и по сагата с предсрочно освободения Полфрийман. А знае много добре (все пак в качеството си на премиер обикаля света), че задържането му представлява грубо нарушение на всички закони, включително и международни. А освен това може да доведе до тежки разправии с Австралия. Но Борисов мълчи за това „отвличане" на чужд гражданин. Както преди време мълчеше за отвличането на кораб на чужда държава.

Силно впечатление прави рязко нарасналата степен на наглост на различните държавни началници, които вече не смятат за необходимо да се подчиняват на премиера. Сякаш се състезават кой да разяри по-големи групи граждани. Цацаров: Проверихме и не знаем кой спря сигнала на „Хоризонт". Шефът на БНР: Великова не е сваляна от ефир. И голяма работа, че спрял сигналът на радиото. Здравният министър: Не са 86 милиона, а 6. И не са за вас.

В една демокрация подобно поведение е необяснимо. Защото управляващите все пак се нуждаят от подкрепата на обществото - и се състезават за нея. Когато обаче демокрация няма и всичко вече се решава със сила, състезанието е друго: кой да изглежда най-силен сред силните. В случая: който днес разяри най-голямо количество граждани, но успее да остане на поста си, той ще вземе голямата власт утре, когато силните се съберат да си я поделят.

Кой?

Години наред на Борисов му беше обяснявано: градиш инфраструктурата на диктатура, но няма ти да си диктаторът. Ще те измамят и други ще яхнат тази инфраструктура. Но Борисов не слушаше и не вярваше. Базисното политическо невежество се оказа по-силно от елементарния инстинкт за самосъхранение.

Въпросът е: кой е този, който в момента взима властта от Борисов? По метода на аналогиите това най-вероятно е ДПС. По времето на Орешарски тази партия вече проведе подобна операция - да превземе властта отвътре, а нейни агитатори да обикалят София с посланието: „От тук нататък това е правителство само на ДПС”. Знаем, че от ДПС са се обаждали в БНР за свалянето на Великова от ефир. Знаем, че Гешев е кандидатура не на Борисов, а на кръговете около ДПС. И знаем, че ДПС трупа финансов ресурс чрез Българската банка за развитие.

Кой друг? Тъй като ДПС има важна роля в службите за сигурност и в прокуратурата (и в две министерства, но в случая те не ни интересуват), значи и тези структури попадат в кюпа на превратаджиите. А също така знаем, че тези структури са обвързани с Кремъл - прокурорите дори не крият редовните си посещения за „обучение” в Москва.

Близката цел на преврата е очевидно (очевидно за тези, които са чели Аристотел) олигархията да управлява без оглед на резултатите от каквито и да било избори. Както и без оглед на каквито и да било закони. Далечната цел: откъсване на България от съюзите на западния свят и превръщането ѝ в руски коридор, свързващ Москва с нейните съюзници в Белград и Будапеща. Тоест отцепване на Балканите от Европа.

Голата сила

За да се случи всичко това, задължително трябва да се стигне до положение, при което голата, неограничавана от никакви закони сила да се превърне в единствения начин на управление. Несъгласните да са в затворите. Неудобните фирми и организации да са „заличени”. Най-устатите индивиди да бъдат запознати със съответните дози новичок или полоний. На всеки протест да има хайки, а улиците периодично да бъдат запълвани с татуирани мъже, събрани от фитнес мазетата на Перник, "Люлин" и "Дружба". Това не мина в Черна гора. Не мина и в Македония. Да видим дали ще мине тук.

Но при всички положения спрете да пишете, колеги, че Борисов трябвало да направи нещо. Борисов вече нищо не може да направи. Защото му се подчинява единствено джипът, с който обикаля из нивите. Само гражданите могат да направят нещо.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тринити

    93 17 Отговор
    Борисов ни лук ял ни го е мирисал, дори не е много сигурен дали е от ГЕРБ!
  • 2 Behemoth

    95 21 Отговор
    Ми може и да е вярно,ама хайде да не го правим жертва тоя наглец....заслужава да изпие чашата до дъно!
  • 3 Гост

    104 13 Отговор
    Бойко е човешкото "народно" лице на мафията което да е симпатично на простолюдието и да потушава напрежението. Той отдавна си е уредил банковите сметки и именията по островите, но зад него стоят кръгове с интереси, противоположни на средния български гражданин.
  • 4 хаха

    25 47 Отговор
    каза пияндето дайнов
  • 5 НЗОК и МНЗ

    39 8 Отговор
    Какво става с вноса на безплатните ваксини? За Нова година ли ще ги доставиме или като мине грипа? Премиерът ли чакате да ви разпореди? Провалихте сроковете миналата година същото и тази. Поне дайте информация на хората.

    Коментиран от #9, #14, #32

  • 6 Кой68

    29 6 Отговор
    "ДЕМОКРАЦИЯТА" може и да преминава от едни ръце в други мирно/тихо...Но първото и идване е с кръв и насилие?
  • 7 Токо

    30 19 Отговор
    Ейй Дайнов , за една бутилка водка ще продадеш и гроба на предците си !!!

    Коментиран от #8

  • 8 А гроба

    5 14 Отговор

    До коментар #7 от "Токо":

    На предците му не е на руски подлоги , а на българи патриоти !
  • 9 Ай стига бе

    19 9 Отговор

    До коментар #5 от "НЗОК и МНЗ":

    Защо са ти ваксини? Искаш да се самоубиваш ли? В една ваксина има още поне 200 вида вируси с неясен произход и действие. Това е признание на самите производители на ваксини.
  • 10 Матей

    28 6 Отговор
    Какво ще направят българските граждани,а?Ще излязат по улиците изведнъж ,но поотделно,като по знак от отвъдното.Няма никакви автентични леви организации,за да се говори за народни движения,мафията зорко следи за това.Мнозина все още са зомбирани от избори и се редят като овце да ги доят.Ама вече реалността е друга,който става овца,вълците го изяждат.В устремния регрес ни върнаха въ времената на кърджалийските дружини и даалийски нападения,сега му казват рейдърство.Данъците се намножика като под турско,грабежите на властта са нечувани.А това че Русия се възползвала от хаоса тук,си е чиста русофобска лакардия.
  • 11 Мислещ

    29 11 Отговор
    По-голям турлюгювеч от глупости отдавна не бях чел !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 bbb

    16 9 Отговор
    Каквото каже смрадливото професорче всичко става обратно
  • 14 Byg

    7 11 Отговор

    До коментар #5 от "НЗОК и МНЗ":

    Безплатните противогрипни ваксини за хора над 65 години ще бъдат доставени през втората половина на октомври. Това съобщи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в студиото на Сутрешния блок на БНТ.За пръв път възрастни хора над 65 години могат да се ваксинират безплатно срещу грип, предвижда програма на здравното министерство.

    Коментиран от #17, #28

  • 15 Народ

    13 6 Отговор
    Глупости... Как па имаше време да седнеш и да изпишеш толкова простотии.
  • 16 onq s konq

    13 10 Отговор
    Адмираций за точна и компетентно анализирана статия. Интересно е кой подготвят да го замести.
  • 17 Дедо ви

    18 6 Отговор

    До коментар #14 от "Byg":

    Държавата няма сметка от хората над 65 години защото им плаща пенсии. Затова който смее, да се ваксинира. Плащат 10 лв. за "ваксина", а спестяват хиляди от пенсия. Най-лесния начин да си оправят бюджета. Безплатна евтаназия, това е ваксинацията.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 XXXXXXX

    20 13 Отговор
    СТАТИЯТА Е МНОГО ДОБРА. И ОЦЕНКАТА ТОЧНА. САМО, ЧЕ НИЩО НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО. ПРОСТО ЩОТО ЛИПСВА ТАКОВА. НЯМА КАК ДА СЕ ФОРМИРА ОТ ЗАВЪРШЕНИ СЕЛЯНДУРИ. ИМЕННО ТЕ ДОКАРАХА ШУТА ОТ БАНКЯ И ГО КРЕПЯХА ТОЛКОВА ВРЕМЕ. ТОЙ ПЪК КАТО ЗАВЪРШЕН НЕВЕЖА СИ СЪЗДАДЕ ОЛИГАРХИЧНА ОПОЗИЦИЯ. НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО. НИЕ ТОЯ ФИЛМ СМЕ ГО ГЛЕДАЛИ ПРЕДИ ТРИЙСЕТ ГОДИНИ. СЪС ЕДИН ДРУГ СЕЛЯНДУР И ШУТ. ЕДНО КЪМ ЕДНО.

    Коментиран от #20

  • 20 Toko

    14 5 Отговор

    До коментар #19 от "XXXXXXX":

    Ако учителката ти по български език види какво и как си го написал ще получи световъртеж!
  • 21 ЦЕЦО АПАРТАМЕНТА

    13 6 Отговор
    Мисля,чее е време да се свалят картите на масата и да си кажем истината ,а тя е ,че Бойко бачка за мен и още няколко човека от ДПС
  • 22 Ядосан

    19 11 Отговор
    Престанете с тази Русия. Преди да дойде така наречената демокрация всичко ни беше руско и по добре живеехме. Ако го прочете някой на 50+ ще ви каже че е истина
  • 23 ТОЧКАТА

    17 3 Отговор
    Дойдохме си на думата !!!!Путин виновен!!!.......Америка обира парсата......Путин виновен...Макетата ни правят на ампета-Путин виновен...Оркестъра на козяк свири туш-Путин виновен!!!!
  • 24 123

    12 2 Отговор
    Зад Борисов стои Посолството,а зад Дайнов стоят грантовете на Сорос и "Америка за България"...от кого се оплаква всъщност Дайнов,не ми е ясно.Фанариот!!
  • 25 Леля Цецка

    4 2 Отговор
    Може. Да се застреля. Да не се мъчи
  • 26 ББ не е вече от Герб, както и от БКП

    6 3 Отговор
    Комунист.
  • 27 бомбата

    5 3 Отговор
    зле му е на човека само джип си има, няма си самолет че луната да асфалтира...тангенти мангенти..дигитализнация мангизнация до дупка и гроб.....
  • 28 Гнида

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Byg":

    Едно време гербаджии правиха безплатни зъби на пенсионерите (винтове с металокерамика ) , програма някаква си , знаеш , че процедурата е около 500 лева завраждане на един .... На ти лицемерие , после риваха , че са лош матриял .... Гербаджийството е болест , която се лекува само с лоботомия !
  • 29 Driving pleasure

    13 1 Отговор
    Тамън си мислех, че по изключения Евгений е родил една правилна мисъл и той паз забразди към Москва и рашките и се такова на собственото си метено! Не са ни оновни Руснаците, Не ни е виновна и Европа, въпреки че като новия брат тя можеше много да помогне, но е прекалено идиотизирана и корумпирана. Ние сами сме си виновни! И ДПС не ни е виновно - ние я търпим тая проказа! Те само ползват търпението ни, докато стане твърде късно да проявим нетърпение!
  • 30 гощо

    1 0 Отговор
    Още преди години съм прогнозирал,че Борисов в един момент ще каже,че с маскари повече не може да се занимава ще зареже ГЕРБ и ще се кандидатира за президент! Ще бъде избран и така ще си завърши политическата кариера!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Гост.

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "НЗОК и МНЗ":

    А бе вие още ли вярвате в тези ваксини..... Питие си билките.... Яжте си джинджифила, куркумата и чесъна ..... Всички дето познавам си бият и все грипа ви...... Първи ги удря грипа.... Аз не си бия и никой не може да ме задължи да ми бъркат във организма...... И грип не знам , какво е.... Има ли хрема ви покрай мен веднага сода и лимон.... В носът
  • 33 Щукар

    0 0 Отговор
    И се оказа, че силата не е в него.ПИСАНО Е:СИЛАТА Е У БОГА!
  • 34 ДС на ПЕЕВски

    1 0 Отговор
    ПЕЕВски не мина за началник на ДС предложен от БСП преди години , но от тогава задкулисно и скрито дефакто управлява Държавна Сигурност - гарантирайки спокойствие на всички крадци от 90 -сте години и крадейки лично най-много сега ! Това е Българската посткомунистическа мафия , която само краде и нехае за народа! Дали защото Народа е под въпрос дали е Народ ?!