Last news in Fakti

12 Октомври, 2019 06:30 4 238 50

„Ердоган иска да прогони кюрдите, а после да анексира Северна Сирия“

  • турция-
  • сирия-
  • реджеп ердоган-
  • ислямска държава-
  • кюрди

Турският президент винаги е смятал кюрдите за терористи

„Ердоган иска да прогони кюрдите, а после да анексира Северна Сирия“ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Северна Сирия е в ход турската военна офанзива. Анкара твърди, че провежда операция срещу тероризма. Истинската цел на Ердоган обаче е друга, казва за ДВ председателят на кюрдската общност в Германия Али Ертан Топрак.

В сряда Турция започна настъпление срещу кюрдските милиции YPG (отряди за народна самоотбрана - ОНС) в Северна Сирия. След мощен артилерийски и въздушен обстрел в пограничните райони турски сухопътни части нахлуха през сирийската граница. Военната офанзива на Анкара е широко критикувана. В интервю за Дойче веле председателят на кюрдската общност в Германия Али Ертан Топрак дава своята оценка за събитията в района:

Третата военна операция в Сирия е в ход. Тя е насочена предимно срещу кюрдските отряди за народна самоотбрана, а турското правителство говори за терористи в пограничния район със Сирия. Каква е истинската цел на Турция, според Вас?

Али Ертан Топрак: Турският президент Ердоган винаги е смятал кюрдите за "терористи". Кюрдите в Северна Сирия никога не са представлявали опасност за Турция. Те бяха много по-заети с това да се защитават, отколкото да нападат Турция. Сегашната военна операция, насочена уж срещу тероризма, служи само като предлог за една война, нарушаваща международното право.

Ако не става дума само за борба с тероризма, тогава какви други интереси преследва турското правителство?

На първо място целта е да се предотврати създаването на кюрдски коридор на сирийско-турската граница, от който би могъл да възникне кюрдска държава. По-далечната цел на Ердоган е анексирането на северните райони на Сирия. Тревожно е, че някои си служат с неоотоманска реторика. Така например някои турски медии вчера поставяха въпроса дали турската армия да не се отправи директно към Ерусалим. Докато турските сухопътни части са преминавали границата, войниците са били озвучавани с османска еничарска музика. Що за абсурдна постановка е това? Операцията ще задоволи грандоманските фантазии на националистите. Това е позор. Не трябва да забравяме, че Турция е кандидат за членство в ЕС и членка на НАТО. Разбира се, ситуацията има и вътрешно-политически контекст: Ердоган е подложен на натиск. С тази война той иска да заздрави редиците на подкрепящите го. Даже и опозицията трябва да застане зад неговото решение, защото когато турската армия провежда операция, цялата турска общественост очаква всички партии да подкрепят военните.

Военната операция беше предшествана от изтеглянето на американските части от Северна Сирия. Много критици твърдят, че по този начин американският президент Доналд Тръмп е проправил пътя за инвазията на Турция. Чувстват ли се кюрдите изоставени?

Разбира се, че кюрдите се чувстват изоставени - кюрдите по целия свят се чувстват така. Нашите роднини и приятели в региона са обезкуражени, разочарованието е огромно, защото кюрдите не се бориха само за себе си в сирийската гражданска война - те се бориха за сигурността на Запада и западните ценности. Едно е сигурно: без подкрепата на кюрдите “Ислямска държава” нямаше да бъде победена. Кюрдските отряди в Сирия и Ирак на практика представляваха сухопътните сили на Запада.

След края на военната операция в региона трябва да бъде създадена „мирна зона“, в която да бъдат настанени сирийските бежанци. Какво мислите за този план?

Преди тяхното заселване ще се проведе етническо прочистване. Целта е да се изгонят кюрдите от района. Това е престъпление срещу човечеството, което изцяло нарушава международното право. Още по време на военната офанзива в Африн през януари 2018 г. се стигна до етническо прочистване и прокуждане на населението, а вчера турските въоръжени сили нахлуха и в други кюрдски кантони. Целият свят просто прие това. Трябва да си припомним войната на Балканите - когато след избухването на войната започна етническо прочистване, тогава НАТО се намеси.

Това означава ли, че настоявате за повече солидарност или дори за намеса от страна Запада?

Да! Докато светът продължава само да наблюдава случващото се, Ердоган ще продължи безкрайно да налага своята експанзионистична политика. Всички критикуват Тръмп, но Германия и Европа също носят вина. Сделката между ЕС и Турция нямаше никакъв ефект. Абсурдно е да подкрепяме турското правителство с милиардите, които идват от данъкоплатците, макар че турските действия сега ще породят нова бежанска вълна. Нямам думи за това колко пасивна и слаба е Европа в момента срещу Ердоган. Най-късно тази седмица външните министри на страните от ЕС трябваше да пристигнат в Анкара. Членството на Турция в НАТО незабавно трябва да бъде поставено под въпрос. Турският президент разбира само от ясни послания, затова той трябва да бъде наясно с последствията от своите действия. Тази „политика на умиротворяване“ трябва да приключи, имаме нужда от активна мирна политика. Събитията в Северна Сирия засягат всички нас, ще има нови бежанци, а с тях ще дойдат и нови ислямисти.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пускали са еничарска музика

    20 29 Отговор
    за да събудят в тях заспалата българска кръв! Защото силната българска кръв е течала във вените на най-добрите бойци на империята! Турската кръв е само за броеница и кафенета, и за биене на чутурата по 5 пъти на ден у земята!

    Коментиран от #9

  • 2 Анти милиционер

    36 8 Отговор
    Еврогеите пак квичат безпомощно от ужас. Нали Турция ви е партньор хаха хахах хахаххахахаххаа..... Смрад

    Коментиран от #40

  • 3 Кюрдин

    18 5 Отговор
    Сега почвсм да бия кравари, щот чичко клоун ма изостави
  • 4 Внимание българи мюсюлмани

    49 14 Отговор
    Уведомявам ви че няма аллах! Не вярвайте в измислиците на един мошеник-наркоман който постоянно е бил надрусан! Не вярвайте на халюцинациите на един убиец подбуждал глупавите да водят войни и избиват невинни хора! Не вярвайте на един педофил който е взел 9- годишната Аиша Бин Бакр, за да си утоли болните нагони! Не вярвайте в лъжите му! Истината започва там където свършва исляма!

    Коментиран от #12, #18

  • 5 я па тоя

    18 1 Отговор
    Али, ми що вашите им вярвахте на западните им "ценности" нима не знаехте какви са ?Съюзници па ви изоставиха на башибозуците ха вярвайте им още.
  • 6 Обикновен човек

    30 9 Отговор
    Дойче веле е лайняната медия на ЕС!!!!!!!!!
  • 7 Алфа Вълкът

    22 14 Отговор
    Ердоган води Турция към разпад и разединение, ще се раздели тази държавичка на три - Светска, Ислямистка и Кюрдска народна република!
  • 8 Башкан Ердоан

    19 6 Отговор
    Дойче веле - какво беше това . Бие ги в Сирия реват в Германия значи всичко е точно и е на правилен път башкан Ердоан
  • 9 гост2

    12 12 Отговор

    До коментар #1 от "Пускали са еничарска музика":

    Я иди се прегледай!Ако си направиш изследване,тогава ще видиш ,кой,кой е!Това,че се молят по пет пъти на ден е показателно,а ти,ти се молиш на рисунки и картини от "незнайни майстори" и няма да продължавам,защото съм толерантен!

    Коментиран от #14, #30

  • 10 Porto

    26 6 Отговор
    Незнам защо като развалена плоча повтарят тези 5 милиарда, които е дала Европа за бежанците, а не говорят за 40 - те милиарда, които даде Турция за същите бежанци. Изхарчени са за осем години 45 милиарда. Още колко години трябва да ги гледа Турция тези хора. Турското население е недоволно от това, защото освен всички облаги, които получават създават и много проблеми за страната. В България също имаме проблеми, как едни вземат помощи, не плащат ток, вода...., и в същото време вършат поразии. И другото, Турция правила етническо прочистване с кюрдите, ами как става това, след като живеят заедно в самата Турция. Защо му е да отива в Сирия да ги убива? За тази операция се пишеше доста дълго в медиите, защо не се намери решение докато беше още на хартия?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гост222

    14 13 Отговор

    До коментар #4 от "Внимание българи мюсюлмани":

    Кой си ти да"увдомяваш",че ти не познаваш религията ,която изповядваш,а се занимаваш с догмите на друга религия?ИМАШ КРЕЩЯЩА НУЖДА ОТ НАСТАНЯВАНЕ В ПСИХИАТРИЯ.
  • 13 Некакъв

    8 0 Отговор
    Дойче веле...
  • 14 Бягай пред огледалото

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "гост2":

    По цвета ще се познаеш!

    Коментиран от #15

  • 15 гост2

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Бягай пред огледалото":

    Аз се погледнах в огледалото,а ти направи ли го?Какво видя там?
  • 16 Ихуууууу

    20 6 Отговор
    Ердоган искал да прогони кюрдите и после да анексира Северна Сирия??? А кюрдите къде са изгонили сирийците от Северна Сирия? Ердоган не воюва там със цивилното население, оставете си оръжията и седнете на преговори, а не да се криете зад жените и децата използвайки ги за щит за да си пазите шалварите
  • 17 Ал та фанах Атаопънах

    5 1 Отговор
    То след всичките тези бомбардировки, остана ли един град да има файда от анексиране?

    Коментиран от #24

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 mediator37

    9 10 Отговор
    Сирийските кюрди винаги са си живеели там където сега Турция иска да ги прогони, защото като си имат автономия, това ще е много лош пример за кюрдите в Турция. Освен това сирийските кюрди имат обща граница с кюрдите в Турция. Много дълга и зле охранявана граница. Голата истина, която цял свят я знае, че сега Ердоган прави етническо прочистване с цел да замени населението от кюрди с население от араби и да разкъса допирните точки на сирийските и турските кюрди. Кюрдите са най-големият народ на планетата без собствена държава -35 млн.

    Коментиран от #21, #37

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 11111

    11 12 Отговор
    ДА ЖИВЕЕЕ БРАТСКИ КЮРДИСТАН !!! туркия ке падне
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Помпео

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Тия градове за да се вдигнат и анексират на Ердоган ще му трябват над 40 милярда долара, който не може да си ги позволи.
  • 25 Арда

    7 7 Отговор
    Очакват ве атентати, спокойствие за турците никога. В мирно време ще очаквате неочакваното, и винаги страха, ще е водещ в живота ви. Мустакатия ефенди, ако мисли, че ще пречупи кюрдите жестоко се лъже. В Иран има още много кюрди, който озлобени тепърва има да връщат тъпкано. А ердоганчо с еничерчетата си не смее да нападне Иран, защото ще боли нали мустак хахахаха.
  • 26 Давид

    4 10 Отговор
    Като живееш в Турция си турчин , като живееш в България си българин . Точка . Какви кюрди какви 5 лв ?

    Коментиран от #32

  • 27 гост

    9 1 Отговор
    Файда от вашите коментари НЯМА, разберете го!!!
  • 28 Атеист

    0 6 Отговор

    До коментар #18 от "Хасан":

    Не съществува такова нещо ,,богохулник,, поради простата причина, че не съществува такъв терористичен изедник. Исус и Мохамед са опиумни наркомани, а Мойсей алкохолик

    Коментиран от #31, #47

  • 29 Събуди се хасане

    7 5 Отговор

    До коментар #18 от "Хасан":

    Няма нищо божие в пророка! Как можеш да вярваш в глупостите на наркоман, убиец и педофил? Къде е божието? Бил е умен за времето си и е излъгал неграмотните и глупавите, в 21 век обаче това не върви! Отвори си очите, измий си гурлите, пророка е фалшив, пророка е менте!

    Коментиран от #33

  • 30 Е да де

    5 8 Отговор

    До коментар #9 от "гост2":

    Молиш се по 5 пъти на ден щото така са те научили да се самоунижаваш , оставили са те без достойнство ,

    Коментиран от #44

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Митев

    7 4 Отговор

    До коментар #26 от "Давид":

    Да де ама колко от помаците и ромите живеещи в България се турчеят и не искат да имат общо с нас. Въпреки, че по времето на комунизма, можехме да ги вкаране в лагери и да ги заличим от земята те са наглетци в днешно време и мразят държавата.

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Давид

    8 0 Отговор
    България , Турция , Сърбия , Македония , Албания си изиграха картите прекрасно . Сега Европа , Гърция и ционистите ще реват като заклани глигани . Те гръцките етиопци почнаха да квичат .
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ФЕН

    5 1 Отговор
    Въпросът е, защо нашите медии дават такава трибуна на пропагандата на Дойче веле!? Тази медия по нищо не се различава от Работническо Дело - няма новини, а само едностранчиви заключения. Насоките са: глобализация, миграцията е добро, Тръмп и Путин са лоши...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хелиос

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Анти милиционер":

    Европа е безпомощна пред турците САЩ също единия печеливш е Ердоган а другия Путин Големия напън за НАТО се видя че е поръчки за оръжие и нищо друго 50 кил.навътре в Сирия 480 кил дължина това е новата турска провинция подарък за Ердоган от НАТО ЕВРО СЪЮЗА и ПУТИН нито една страна нападната от Турция не е била защитена от НАТО справка Кипър изконни земи на кипърски гърци са в ръцете на кипърските турци цели градове са етнически прочистени от турците сега имат апетит към гръцките острови
  • 41 Не не може

    2 5 Отговор

    До коментар #37 от "Хасан":

    Но може спокойно да си отидете в Турция, ти разбира се първо трябва да полежиш в затвора, и после да ги последваш!
  • 42 Кой68

    5 2 Отговор
    Писах преди че кюрдите са масовка,а петрола го интересува Ердоган.....Нещата се нареждат както със Кипър?
  • 43 Последния софиянец

    2 4 Отговор
    И Ердоган като Хитлер търси ново жизнено пространство. При промяната на климата Анадола се превръща в пустиня, а турците са 100 млн.
  • 44 гост2

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Е да де":

    Не е самоунижение да признаваш Един Бог,ала е глупост да се изказваш неподходящо.
  • 45 Васил

    8 2 Отговор
    Не мога да разбера защо за Руснаците има санкции а за Турция не май аршина е различен.
  • 46 WENKO

    4 6 Отговор
    Чета мнението на всички с мюсюлмански имена и на всички тия дето плюят срещу българите и България - БЪЛГАРИНО ХРИСТИЯНИНО МАЧКАЙ ТАЗИ СГАН !!!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Daaa

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "Хасан":

    Обиждаш Аллах с тези думи, отивай в джамията да се молиш за прошка. Ти май не си чел Корана.
  • 49 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    ДВ=свободна европа=гласът на америка....НИЩО кюрдско няма...Пък щом Германия толкова реве за тях/да си ги вземе!!!!!
  • 50 ропа

    0 0 Отговор
    Caмo дa прoчeтeтe зaглaвиятa нa cтaтийтe във вecник Фaкти пo дoбрe щe рaзбeрeтe чe Бaй Гaнютo нa Aлeкo Кocтaдинoв cи e ocтaнaл cъщия Бaй Гaню и cлeд 100 гoдини