Last news in Fakti

13 Октомври, 2019 13:05 2 901 21

Сътресения и последици: турското нахлуване в Сирия

  • сирия-
  • турция-
  • нахлуване-
  • военна операция

Арабските правителства остро разкритикуваха Турция заради военната операция в Сирия

Сътресения и последици: турското нахлуване в Сирия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В сряда Турция започна военна офанзива срещу кюрдските милиции YPG (Отряди за народна самоотбрана - ОНС) в Северна Сирия. Целта, според Анкара, е премахването на “коридора на терора” в населените предимно с кюрди територии до южната граница с Турция и дълготрайното установяване на мир. Наблюдателите са скептични. Междувременно стана известно, че над 100 000 души са напуснали тази седмица домовете си заради турската офанзива.

"Турската военна операция ще повлияе на стабилността в целия Близък изток и на политическата ситуация на местно и регионално ниво", заяви ливанският военен експерт Низар Абделкадер в интервю за Дойче веле. Операцията ще доведе само до още повече страдание и нещастие. "Сирийската криза става още по-сложна и опитът за намиране на политическо решение едва ли ще бъде възможен", смята Абделкадер.

Според британския онлайн вестник “Elaph”, засега е трудно да се предвидят последиците от операцията. Кюрдите в никакъв случай няма да са единствените губещи. Операцията може да нанесе също така сериозен удар върху успехите, постигнати в борбата срещу международния тероризъм. Заловените в кюрдските области бойци на терористичната организация „Ислямска държава“ могат да използват хаоса, за да избягат и да се разпръснат в целия регион. Нахлуването в Сирия ще навреди и на Турция, тъй като правителството принуждава населението да води “безкрайна война” срещу кюрдите, пише още “Elaph”. Според изданието, този път битката ще бъде много по-продължителна, след като САЩ успяха да въоръжат и обучат кюрдите. Това може да се превърне в един вид „Виетнам“ за Турция - да се стигне до крайно изтощителна битка, която турците трудно биха спечелили.

Една операция - много губещи

Първите политически сътресения от операцията вече са налице. Ердоган реагира гневно на острите критики от страна както на египетското, така и на саудитското правителство. Обръщайки се към кабинета на Абдел Фатах ал-Сиси в Кайро, той каза, че Египет не е в правото си да критикува операцията, защото "убива" демокрацията в собствената си страна. А за Саудитска Арабия Ердоган коментира: "Кой доведе Йемен до сегашното му състояние?", визирайки ръководената от Саудитска Арабия международна военна коалиция, чиято борба срещу бунтовниците хути хвърли страната в хуманитарна катастрофа.

Изявлението показва кардиналната промяна в отношението на Ердоган към войната в Йемен. Ако първоначално приветстваше действията на коалицията, сега той се произнася срещу тях. Това може да се разбира и като намек към Иран, който е противник на Саудитска Арабия. Иран също отправи критики към турската операция, като посочи че тя излага на опасности цивилното население. Освен това Иран предприе голяма военна маневра на границата с Турция. Същевременно Техеран заяви, че разбира опасенията на Турция за сигурността на южните граници. В Иран също живеят много кюрди, въпреки че там никога не се е стигало до сериозни сблъсъци, както в Турция.

Иран обаче се дистанцира от кюрдската партия "Демократически съюз" (PYD) по друга причина: "По време на гражданската война в Сирия PYD се превърнаха в тактически партньор на Техеран в борбата срещу “Ислямска държава”, посочва турският политолог Гюлрис Сен. След като терористичната организация “Ислямска държава” беше до голяма степен победена, иранското правителство забеляза, че PYD поддържа добри отношения със САЩ. Ето защо Техеран подкрепя помирението между сирийските кюрди и режима на Асад. По такъв начин Иран може да разшири контрола си над Сирия и същевременно да отслаби американското присъствие в Сирия."

Загуба на влияние?

Както и да се развият отношенията по оста Техеран - Анкара в бъдеще, всички държави, които подобно на Обединените арабски емирства и най-вече на Саудитска Арабия, са участвали във войната в Сирия и са подкрепяли джихадистите срещу режима на Асад, ще останат с празни ръце. Възможностите им за влияние вече няма да са като тези на предприелата военни действия Турция. Още повече, след като най-важният съюзник на Емирствата - САЩ се изтеглят от Сирия, макар и само частично. В арабската преса изтеглянето на САЩ се разглежда като предателство спрямо кюрдите, които бяха близки партньори на Америка в борбата срещу “Ислямска държава”. „САЩ биха могли да постъпят така и с други свои партньори“, пише онлайн изданието “Рай ал-Яюм”. Според него, целта на Тръмп е ясна: „Той иска да продава оръжие на съюзниците си - но не непременно и да ги защитава“.

Има ли Саудитска Арабия причини за безпокойство? Не, казва експертът Хасан Джафер Ал Шехри в интервю за Дойче веле. "Отношенията на кралството със САЩ са дългогодишни и дълбоки." Вярно е, че в момента са поохладнели, но в обозримото бъдеще ще се нормализират отново. Рияд и бездруго няма да се притесни особено, ако Вашингтон се отдръпне от своя партньор. "Защото има и други алтернативи: Москва, Пекин и Европейският съюз."

В момента не е ясно как ще се развият отношенията с потенциалните нови съюзници. От друга страна обаче е очевидно, че търсенето на нови коалиции в региона вече е започнало.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо

    13 1 Отговор
    Джендъра защо вие безпомощно?
  • 2 Ханко Брат

    28 3 Отговор
    Турция да нападне и САЩ, че да настане мир по света.

    Коментиран от #4

  • 3 Хахаха

    9 14 Отговор
    Турчина еве бай Ганьо американеца.
  • 4 Eee

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ханко Брат":

    😂😂😂👍
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ердо

    12 2 Отговор
    Дойче зеле вий пичелити, всички ид бойци ви ги пращам у Европата, кюрдите ще ви са бонус
  • 7 Ердо

    11 4 Отговор
    И арабеските нямат думата
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Арабелите

    12 13 Отговор
    Кога са подкрепяли турците, никога. Те сирийските бежанци връщаха, Турция ги приемаше, сега акъл ръсят. Мачкай Едро, ако не мачкаш ти, те ще мачкат Турция
  • 10 Слава на Независим Кюрдистан

    11 20 Отговор
    Така, така, нека Турция затъва в безкрайния конфликт в Средния изток. Ще понесат огромни щети и те и руснаците и Иран. Заплахата от нови пълчища бежанци нараства и ЕС трябва да покаже единство и предприеме крути мерки срещу турската авантюра. Най-добрият вариант е ЕС да обяви Адрианополска Тракия и Константинопол за европейски протекторат и приключи веднъж завинаги проблема с проливите и османското присъствие в Европа.
  • 11 Бай Яни

    8 16 Отговор
    Фактите говорят,,, - Арабско-кюрдските сирийски демократични сили са нападнали турската армия в Рас ал Айн, при която загинаха 75 турски войници и унищожиха седем танка, съобщи кюрдската агенция "Фират".

    Според него още 19 турски войници са ранени при ударите на кюрдите.

    Коментиран от #12, #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 турк вън

    12 15 Отговор
    Пoрeднaтa инвaзия и eтничecкo прoчиcтвaнe oт cтрaнa нa турция. Пoтърпeвши oт минaлoтo ca cъceднитe и нaрoди oт - Aрмeния, Бългaрия, Гърция, Грузия, кюрдитe...
    Днec oтнoвo нaблюдaвaмe oтврaтитeлнитe дeйcтвия нa турцитe, кoитo мoгaт дa cъщecтвувaт eдинcтвeнo oт грaбeжи, издeвaтeлcтвa и убийcтвa.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Да ама не

    5 5 Отговор

    До коментар #15 от "Хасан":

    Разходи ли каза?Оно джендърския ЕС колко милиярда му даде?
    Турция бие Кюрдите дет пазат джихадистите затворени.
    Не стига че хакраварите укривзт и изтеглят възпитаниците си(джихадистите де)ами сега се бомбардират затворите за джихадисти.

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ооооо Роме

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    това 5-вековното ще ти скъса чорапоГашника!
  • 19 Турчин

    1 2 Отговор
    Какъв виетнам бе ,вече я няма старата Турция,хамериканците и терористите да си съберат багажа и да се изнасят от района,че Турците ште ги опукат до Хизраил,а нали знаете ,че Турция като завземе някой район не обича бързо да излиза от там,А този район нали знаете ,че е на Османската империя.С една дума Турците са си удома.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 55555551

    1 0 Отговор
    Ердо е пътник, най-после.