6 516 24

България сама се подхлъзва на динената кора на македонизма

И като поправим историята, ще достроим 2 км жп линия до РС Македония

България сама се подхлъзва на динената кора на македонизма
Снимка: БГНЕС
СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България подаде ръка на македонистите точно когато бяха започнали да се разочароват от нея. Консултативният съвет на българските политици при президента Румен Радев произведе на 30 септември точно това, от което най-много имаха нужда - надежда, че още дълго ще се хранят от отровените отношения между македонци и българи. Едва ли са се надявали, че тъкмо България ще им помогне, след като подписаният на 1 август 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество до голяма степен ги лиши поне на високо равнище от основания за яростната им антибългарска пропаганда. Но сега могат да зачервят гребените и пак да кацнат на македонския политически стобор.

Невероятно е как български държавници се подхлъзнаха на динената кора, гризана преди това от македонисти и родни патриотари, които взаимно си дават смисъл за съществуване. На лидера на ВМРО Красимир Каракачанов му е в природата, защото от това произтича политическата му идентичност, но защо другите му стават подгласници?

Президентът възприе ненужно твърд тон,

който по принцип не върши работа в дипломацията, освен при предстоящо скъсване на отношенията. "Важно е да се очертаят и така наречените „червени линии“, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Република Северна Македония няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност като разменна монета. Трябва предварително да бъдат поставени открити условия, при неизпълнението на които да може да не се дава ход на следващи етапи от преговорния процес", каза той след консултативния съвет. "Червените линии" и "поставените условия" са вид ултиматуми, след които се очакват недружелюбни действия. Може ли България да си позволи такива стъпки спрямо Македония? И кога да се очакват?

Срещата в президентството стана след като на 27 септември германският Бундестаг даде зелена светлина за ЕС на Македония и Албания. Германските депутати вероятно нямат представа какъв исторически спор водим с македонците за личности и събития. Сигурно са наясно, че Гърция слагаше спирачка на Македония заради присвояването на нейната история и личности като Александър Македонски, за които несъмнено са учили. Но българската история и Гоце Делчев едва ли са им познати. Ако излезем със същите аргументи срещу Скопие,

малцина европейци ще ни разберат

На 17 октомври се планира Европейският съвет да даде съгласие за започване на присъединителни преговори в ЕС с Македония, която чака този момент от 15 години. Заедно с нея би трябвало да започне преговори и Албания, срещу която обаче все още има много резерви. Българското правителство реши на 9 октомври да ги подкрепи, защото щеше да е абсурдно премиерът Бойко Борисов да вдигне ръка за Албания заедно с други ръководители, но единствен да гласува против Македония и да я спре. Нямаше смисъл да чака предстоящото заседание на 14 октомври на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси, която има задача да чисти историческите спорове между двете страни, защото нейната работа поначало е мудна. Погрешно е да се мисли, че е настанал удобен момент за изтръгване на лесни отстъпки от Македония.

Тази комисия няма нито мандат, нито срокове. Историците, които по принцип нямат бърза работа, могат да спорят дълги години. Не бива да бъдат чакани да направят пълна инвентаризация на многовековната ни история, за да могат днешните политици да започнат начисто да изграждат междудържавните отношения. Да се превръща съвременната политика в заложник на историята, е повече от неразумно. Нека си спомним какъв акъл даваше Бойко Борисов на македонците, когато спореха най-остро с гърците за произхода си. В интервю за гръцкия вестник "Етнос" през ноември 2012 г. той заяви: "Македония по-добре да строи пътища вместо паметници. Мога да кажа какво бих правил, ако бях премиер на Македония. Бих оставил историята на историците и бих започнал да правя инфраструктурни проекти, магистрали, да развивам отношенията със съседите си". Но той сякаш се придържа към правилото

"Не ме гледай какво правя, а слушай какво ти приказвам!"

Като обича да говори за магистрали и друга инфраструктура, защо забравя трансевропейския коридор № 8, който би трябвало да свързва България, Македония, Албания и Италия? Показва във Фейсбук как се вози на влак по модернизирана с европейски пари жп линия, но нищо не казва за недостроените 2.5 км железен път до македонската граница. България оправдава бездействието си с мудността на македонците, защото не могат да намерят 350 млн. евро за дострояване на техния участък от 150 км до българската граница. Но те не са още в Европейския съюз, където Бойко Борисов се представя за уважаван премиер и лидер на Западните Балкани. Какво му пречи да упражни влиянието си, за да привлече средства за този европейски проект? Нищо друго не му пречи освен липсата на достатъчно влияние. Хвали се, че номинираната от него за комисарка Мария Габриел ще управлява третия по бюджет ресор в Еврокомисията, но не признава, че от това няма да произтече голяма полза за България.

Само за сведение трябва да се напомни, че железницата от София през Кюстендил към Скопие се прави още от 1873 г., когато дори османските управници са виждали смисъл от съществуването ѝ. А поредното споразумение за довършването ѝ бе подписано на 1 август 2017 г. заедно с подписването на добросъседския договор между България и Македония. До края на 2025 г. трябва да бъде завършен македонският участък, но ако продължим да смятаме, че първо трябва да довършим историческия си спор, може да чакаме и по-дълго.

Българските политици упорито

не разбират логиката на македонистите

и затова играят по свирката им. Смисълът на македонизма е откъсването на Македония колкото може повече от България. За него е важно съществуването на границата и свеждането на преките връзки до минимум. Македонистите се плашат от свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали, каквото е нормалното състояние между държави - членки на ЕС. Отпадането на физическата граница би означавало по-голямо естествено сближаване между двата народа в рамките на широка общност. Преодоляването на историческото дистанциране може да стане само по естествен път, а не чрез еднократен акт за признаване на едни или други исторически факти и пренаписване на учебниците. Затова България трябва да се опомни и да не поставя Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси като авангард пред съвременната си политика и дипломация. Именно комисията е функция на дипломацията, а не обратното. Ако не бе дипломатическият пробив с подписването на договора преди две години, нямаше да има и такава комисия. Обратното би означавало да признаем, че каруцата води коня.

Борисов ще си направи политическо харакири в Брюксел,

ако си въобрази, че неговите приказки за Западните Балкани ще имат значение при евентуално изолиране на Македония. България може да навреди на себе си повече, отколкото на Скопие. Затова няма смисъл да пристъпва към извиване на ръцете, а трябва да прояви мъдрост и търпение, както приляга на по-голям брат. Вместо да показва припряност, може да води малкия си брат за ръка, така че той да чувства увереност, когато се държи за нея. Истината рано или късно си пробива път. Както македонската църква призна за църква майка Българската православна църква, без да ѝ пречи историята, така ще се стигне и до други истини.

Иначе каква алтернатива ще остане за Скопие? В деня на консултативния съвет при президента Радев гръцкият вестник "Прототема" публикува изявление от Ню Йорк на македонския премиер Зоран Заев, който след първа среща с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис в ООН казал: „Гърция трябва да поеме лидерството на Балканите - Гърция е най-старата (балканска) държава, членка на Европейския съюз, и най-старата държава, членка на НАТО“. За България не е станало дума.

България
Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.

Още по темата

 • Гоним чудо срещу Англия тази вечер

  Гоним чудо срещу Англия тази вечер

  Тази вечер от 21,45 часа на стадион "Васил Левски" националният отбор по футбол се изправя срещу Англия в предпоследния си мач от ...
  14.10.2019
  2 099
  11

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Ал та фанах Атаопънах

  21 9 Отговор
  Да се откажем от историята си беше лоша идея, но мен повече ме е страх от това да отворим границата с тях. Ще нахълтат тия сърбомани комунисти в градовете ни и ще започнат да ни казват че сме македонци. Не искам да уча македонски хора! Много е труден! Думичка не разбирам от езика им!

  Коментиран от #8, #21

 • 2 Поръчка

  69 4 Отговор
  Абсолютно НЕ съм съгласен . Няма нация “ македонци” , както няма нации “шопи” ,”траки”, “ делиорманци”, “власи” и т.н. Това е географска територия . Бъди твърд , за да те уважават !!! Стига сме се дупили на всеки. Дипломация - ай силтир.
 • 3 аааааа

  43 1 Отговор
  Зоран Заев е голяма к.рва! Всички го разбраха.

  Коментиран от #11

 • 4 Бесен

  42 0 Отговор
  Ауууу, “ ...да проявим мъдрост и търпение...”. А не иска ли автора и поръчителите да направим и свирчица за баланс. Мекерета.
 • 5 Давид

  22 3 Отговор
  Даже и не съм чел тази статия от Дойче Веле . Македония , Сърбия , Турция , Албания , България , Русия и САЩ го набутаха на Европа , Гърция и фалшивия Израеел . Пиша го с две е , щото е фалшив . Боко мутрата го вкара на тъпите немци . Ахтунг , ахтунг .
 • 6 Биляна от Рила

  35 1 Отговор
  Как не ви е срам да напишете тази статия! Не започва светът от вашето раждане!

  Коментиран от #19


 • 7 Марко

  39 1 Отговор
  Статията определено е писана в Скопие.

  Коментиран от #9

 • 8 goni

  25 0 Отговор

  До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

  Няма да се притесняваш!:) Всички знаят български. Много яко са притиснати от албанците, които в случая много интересно също знаят български!:) Не само че признаха българско малцинство, ами сами те седнаха да изучават български! Мога да ти приведа примери, ама няма да ми повярваш!:)
 • 9 goni

  14 3 Отговор

  До коментар #7 от "Марко":

  Възможно е. Но, тогава по всяка вероятност е писана от албанец!!:) Скопие отдавна е албанско!:) Ако, не вярваш си направи справка!:)

  Коментиран от #18

 • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

  15 0 Отговор
  Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, зaщoтo изчeзнe ли бългaрoфoбиятa изчeзвa и държaвaтa кoятo e изгрaдeнa нa тaзи ocнoвa....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
 • 11 Този коментар е премахнат от модератор

 • 12 Никой

  14 1 Отговор
  Македонците са използвачи и само Гърция им сложи вилата на врата
 • 13 Behemoth

  4 8 Отговор
  България се подхлъзва на динени кори щот и харесва хаххахх....народ практикуващ БДСМ откъм пасивната страна такива неща го възбуждат....
 • 14 Ivan

  14 1 Отговор
  Ало ФАКТИ , защо публикувате такива стати с неизвестен автор. Нали бяхте голяма медия.

  Коментиран от #16

 • 15 Арим

  18 1 Отговор
  Който е написал статията не разбира от история,политика и български манталитет.Още ВасилийII е разбрал,че за да пречупиш и подчиниш българите,трябва да им отнемеш всякаква надежда.Родоотстъпниците македонисти трябва непрестанно да се притискат и мачкат,докато се предадат.
 • 16 Този коментар е премахнат от модератор


 • 17 ТОЧКАТА

  9 1 Отговор
  динената кора е от магазина на козяк....На ,,промоция,, беше.
 • 18 Марко

  0 9 Отговор

  До коментар #9 от "goni":

  Друже, по бабина линия съм от Скопие и Охрид. Като така, въздържай се да ми обясняваш какво е там, да не ставаш за смях!

  Коментиран от #24

 • 19 Груйев

  3 2 Отговор

  До коментар #6 от "Биляна от Рила":

  Ти майедонка ли си или българка
 • 20 Препатил

  11 0 Отговор
  Политическата спекулация с изопачаване на историческите факти от македонистите е нещо глупаво и просташко, но това е следствие, а причината е факта, че управляващите в Б-я са чужди мекерета, водещи антибългарска политика. Македонистите ще си променят отношението към нас единствено, когато политиката на управляващите в Б-я престане да бъде антибългарска.
 • 21 Иван

  0 2 Отговор

  До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

  тогава бягай надалеч от София :)
 • 22 да,бе

  0 9 Отговор
  нЕма страшно-нЕма лошо!Тоз де е свикнал да пада и да се надява на нечий,после нарочно пада и нарочно го прави!Що да питам,македонците ги спираме!?Че езикът ни бил близък,почти еднакъв!?Че ако се изкъпели,щели "чисти" българЕ да стануват!??Ами историята вижте!Първо с "азбуки-то " ако почнем тя славянската е едно към едно преписана от латинската ,- Ама вече е "нашенска"!!!Така и македонзите искат самоопределение различно от българско!!После ,ако наистина макетата са ни братя и некъпани българи,що войските наши влезли в Македония се наричат "окупационни"????????

  Коментиран от #23

 • 23 Иван

  0 0 Отговор

  До коментар #22 от "да,бе":

  Азбуката не е преписана от латиницата, има още коптска "кирилица", кирилицата на епископ Вулфила, който превежда Библията на готски (смята се, че епископ Вулфила е българин), та явно малко си чел! Редно е да се замислиш обаче, че Втората световна България навлиза не в Македония, а в Югославия и съответно "окупира" частиот Югославия. Затова войските са окупационни. А ти как смяташ, че трябва да се наричат, когато българските по характер земи на географската област Македония след Между съюзническата война попадат под властта на сърби и гърци? Нали тези два народа се стремят да направят придобитите земи пълноценна Гърция и Сърбия/Югославия? И ако на влезеш на територията на географската област Македония ти навлизаш в Гърция и Югославия?!
 • 24 goni

  0 0 Отговор

  До коментар #18 от "Марко":

  Има една хубава приказка: Минало, бешало. Завърти се натам и че видиш за какво иде въпрос.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.