Last news in Fakti

14 Октомври, 2019 16:24 17 084 51

Проф. Владимир Чуков за ФАКТИ: Русия е големият печеливш от ''Извор на мира''

  • турция-
  • ''извор на мира''-
  • операция-
  • северна сирия-
  • кюрди-
  • ''сирийски демократични сили''-
  • правителствена армия-
  • башар асад-
  • сащ-
  • русия-
  • израел

Тръмп не е много наясно с тази част на Близкия изток

Проф. Владимир Чуков за ФАКТИ: Русия е големият печеливш от ''Извор на мира'' - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 9 октомври (2019г.) Турция започна операция наречена ''Извор на мира'', като обяви на света, че тя е насочена срещу сирийската кюрдска милиция, тъй като според турските власти тя е свързана с нелегалната в страната им Кюрдска работническа партия. Спомена се и за борба срещу ''Ислямска държава''. Турската интервенция е вече факт и търпи развитие с всеки изминал ден, като в същото време ''Сирийските демократични сили'' и централната власт в Дамаск се разбраха да действат заедно, за да отблъснат турските части. В същото време САЩ изтегля войските си от конфликтните точки, а президентът Тръмп заплашва Турция с икономически санкции. За да разберем какво се крие зад тази военна операция на Турция в Северна Сирия, а също така и да бъдем открехнати за дребните детайли, които са видими само за познавачите, от ФАКТИ потърсихме за коментар арабиста проф. Владимир Чуков.

Ето какво заяви по темата проф. Владимир Чуков пред медията ни:

''За да се обясни тази интервенция трябва да се търсят множество факти. Може би съм един малцината, които поставят акцент най-вече върху вътрешнополитическите причини. В Турция има национален консенсус по отношение на тази интервенция. Главната опозиционна партия е плътно зад Ердоган. Те дори направиха пресконференция, в която се видяха нюанси по отношение на Сирия, но по отношение на кюрдите няма различия. Всъщност това е основният двигател и причина. След загубата на местните избори в големите градове, практически темата ''Сирия'' много силно беше монополизирана от опозицията и Ердоган, досещайки се, че това ще бъде основна тема след 4 години на президентските избори, се върна чрез тази операция в дебата. Питате ме дали Турция има основание да прави тази операция? Не, няма. В момента тя е в пълна изолация. Единствено Катар е държавата, която я подкрепи. Получи се и един парадокс, президентът на Севернокипърска турска република, дори той изрази скептицизъм. Тоест той не я подкрепи тази операция, което предизвика много силна и бурна реакция от турското президентство.''

За съюза между правителствената армия на Башар Асад и ''Сирийските демократични сили''

''Това е голяма тема. Значи те първо не се обединяват. Това, което е направено като споразумение е всъщност за онези части, контролирани градове от ''Сирийските демократични сили'', в които практически населението не е кюрдско, мнозинството не е кюрдско. Буквално днес вече в градовете, които са стратегически важните - Кобане, който е кюрдският Сталинград и ако си спомняте през 2013-2015г., там всъщност се пребориха срещу Ислямска държава, там започна обратът. Манбидж, който между другото беше завоюван от ''Сирийските демократични сили''. Там вече са войските на Башар Асад.

''Има и още едно място - Ракка. Този град много отдавна беше поставено от Дамаск да бъде върнат от кюрдите на централната власт. Практически това са буферни, гранични зони в самата Сирия - между кюрдите и правителствените войски. Така че в цялата източна част на Сирия има една голяма въпросителна. Това, което казват стратезите и наблюдателите е, че в момента турската операция като диспозитиви, като техника, не отговаря на претенциите на Ердоган да направи тази зона за сигурност, нещо повече - да настани там два милиона бежанци. Части от тази зона, включително влизат и в Ракка, включително влизат и в части от Дейр ез-Зор. Нещата там според мен са много голямо желание от една страна и от друга относително по-малки възможности, когато говорим за Турция.

Защитата на кюрдите беше предадена като щафета от американците на Русия. Аз мисля, че Русия е големият печеливш, защото чрез дипломацията те подтикнаха турците да направят тази операция. Видяхте как се държаха руснаците в Съвета за сигурност на ООН, какви бяха техните изявление. Визирам Сергей Лавров. А американците в момента са на път да напуснат, но забележете, че става въпрос само за Североизточна Сирия. Онази част от американския диспозитив в Сирия, която се явява първа линия за отбраната на държавата Израел, (базата Ат-Танф) те не са мръднали, няма и да мръднат. Тоест те вече влизат в една друга схема.

Оттук нататък, една седмица след интервенцията, практически ние ще видим дали Русия ще позволи на турските самолети да се разхождат безнаказано в Северна Сирия. Ако Пентагонът обеща и не го направи, то ще видим дали сега руснаците ще го направят. Предположенията са, че вероятно няма да има координация между турските и руските самолети, което само по себе ще покаже, че Русия не стимулира тази операция, лишавайки турските сухопътни сили от въздушна подкрепа. Което какво показва? До преди една седмица, а и през тази Русия стимулираше Турция, но след като сега има споразумение между кюрдите и Башар Асад, те ще се опитат всячески да възпрепятстват турската армия. Получава се едно предаване на щафетата от руската дипломация на руската армия, което само по себе си показва изключителна гъвкавост.

Тръмп е човек, който очевидно няма яснота от тази част на Близкия изток. Това, което той направи, според мен ще му се върне като бумеранг. Включително в предизборната кампания. Лично негови хора в Републиканската партия много силно го критикуваха, което само по себе си ще ерозира доверието, което му даваха за изборите догодина през ноември.''

Сигналите за евентуална помощ от Израел за кюрдите

''Имаше едно писмо от стотина резервисти. Няма какво да се заблуждаваме - Израел и кюрдите са стратегически свързани. В Ксенета отдавна има депозиран законопроект, че ако кюрдите обявят независима държава, държавата Израел автоматично ще я признае. За Израел кюрдите са бих казал първата огнева позиция. Премиерът Нетаняху каза, че те ще помогнат на кюрдите може би с храна, може би с лекарства, може би с някаква разузнавателна логистика, но според мен по-скоро ще има отзив турската военна интервенция в Сирия върху преговорите за съставянето на новото израелско правителство. Ще се налее вода в мелницата на опонентите на Нетаняху, а това са четирима генерали, които олицетворяват сигурността. Вероятно ще се отиде към правителство, което ще се доминира от синьо-белите, а не от Нетаняху.''


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спомням си как Чуков "обясняваше"

    19 6 Отговор
    По същият начин и преди и по време на освободителната операция в Африн.
  • 2 Последния софиянец

    58 9 Отговор
    Американците открай време не са наясно с историята и географията. Достатъчно е само да гледате филмите им за да се убедите.

    Коментиран от #48

  • 3 КЮРД

    41 30 Отговор
    cлeд придвижвaнeтo нa cирийcкaтa aрмия към грaницaтa c турция CМEШНИКA EРДOГAН E НAРEДИЛ ДA МУ ПРИГOТВЯТ КAФEВИТE ГAЩИ ЗНAEТE ЗAЩO МУ ХA ХA ХA ХA ХA тoя филм cмe гo глeдaли мнoгo пъти ИДAТ КAТO ТИГРИ БEГAТ КAТO ТУРЦИ МУ ХA ХA ХA ХA ХA

    Коментиран от #7, #8

  • 4 В.Търново

    38 44 Отговор
    Този е с промит мозък , кой го е направил арабист дайте му една метла да мете улиците , за друго не го бива .

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 hyko

    28 36 Отговор
    Пак се изходи арабисчето по въпроса, горкото много е некомпетентно.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    30 5 Отговор

    До коментар #4 от "В.Търново":

    Ти, защото си много вещ, та и оценки даваш! За да познаваш причините трябва да си много навътре с историята и дипломацията, с манталитета и целите на страните!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мехмед

    18 25 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Тръмп е човек, който очевидно поне в тази част на Близкия изток, той няма яснота.

    Демек Тръмп няма съветници, няма разузнаване и хоп ей така всичко решава сам. А бе тоз Чуков, що не вземе един чук и да се удари по празната кратуна.
  • 12 Хасан

    16 22 Отговор
    Тоя ако познава Близкия изток аз съм марсианец ..чете западна преса и я превежда на български
  • 13 Eba Kurdi

    15 24 Отговор

    До коментар #10 от "КЮРД":

    Тук един курд прави много коментари. Но ние много добре знаем колко са страхливи. Кучи син!!!
  • 14 ПЕНКО

    8 0 Отговор
    АМЕРИКАНЦИТЕ ОТ "АТ ТАФТ" НЯМА ДА НАПУСНАТ -ТАМ ЩЕ СИ "ОСТАНАТ" !!! НО ГЛАВНАТА БИТКА Е ЗА ДЕИР АЗ ЗОР !!!!!!!!
  • 15 Libre comme air

    15 5 Отговор
    Ами щом турската армия ще е без самолети... то тя много рискува.. само с барети и пехота може и да се спъне в Сирия
  • 16 История

    18 24 Отговор
    Манипулативна статия, целяща да злепоставя турците и Турция. За този лаик, който се представя за експерт - Турция и Сирия имат договор от времето на Ататюрк, според една от клаузите на който двете държави са задължени да не позволяват на тяхна територия да има организации, които да имат за цел подривна и терористична дейност към другата страна. В Турция не се допусна създаването на такава организация, но Сирия не спазва тази клауза. Според друга клауза в същия договор ако едната страна не успее да спре действията на терористична организация, която напада другата, нападнатата страна има правото с военна операция да се защити. Разбирам желаещите Турция да е слаба и постоянно да бъде обезкървявана и дърпана назад от терористите, но няма да им се получи …

    Коментиран от #23

  • 17 Бах

    30 1 Отговор
    Прав е г-н Чуков. Тръмп си няма и понятие от ситуациата в този регион , затова бягат американците от там , като бити педали. Пита се , защо американците решиха и там да налагат демокрация , а сега гледат сеира .За тези 7-8 год. повече от милион са само загиналите по ТЯХНА ВИНА . В тези държави понятието за демокрация по европейски стандарти не става.Това са народи с други виждания по въпроса и никой няма право да им ги променя. Навремето имаше един Руски филм , „ Бялото слънце на пустинята ” и там главният герой споделя „ восток ето тонкое дело ” . Та в случая само Руснаците са наясно!

    Коментиран от #27

  • 18 bbbb

    4 14 Отговор
    пича не е в час, започнала е опепацията по превзематето на мамбидж. войски на асад няма. май са спрели в някой уазис.

    Коментиран от #28

  • 19 bbbb

    5 8 Отговор
    извинете за грешките пиша в автобус. оазис гледайте малко кюрдски канали, спорадумение май няма, асад май ги обявява за предатели и казва че ще изпълни споразумението от адана, за да не бъдат избити кюрдите се изтеглят, оказа се че са изтеглили основните си сили на юг
  • 20 onq s konq

    11 25 Отговор
    Да твърди МИКРОБЪТ ЧУКОВ че Човекът УПРАВЛЯВАЩ НАЙ-СИЛНАТА ИКОНОМИЧЕСКИ И ВОЕННО ДЪРЖАВА на Планетата "няма яснота от тази част на Близкия Изток"...А знае ли Чуков че Америка разполага с около 800 спътника/срещу 160 руски/,като ПОЛОВИНАТА ОТ ТЯХ СА С ВОЕННО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ,т.е. наблюдават "всичко що мърда" по Земята 24ч?А знае ли мащабите на Американската шпионска мрежа по всички точки на Света?И след като тая огромна Информация се доставя АКУРАТНО в Белия дом,следва едно ПЕДАНТИЧНО й Сортиране и Анализ от цяла Армия Специалисти - както военни и икономически,така и политически,след което се предоставят на Тръмп НАЙ-ИЗГОДНИТЕ ВАРИАНТИ за действие на Страната.Чуков обаче е на различно мнение и си мисли че Тръмп е Див Овчи кон и хал-хабер си няма от Света!Между другото това "Чуковете " не са като хората - ма изобщо:)

    Коментиран от #29, #31, #37

  • 21 bbbb

    5 8 Отговор
    и са изпълнили указанията на американците, турция не е вкарала още танкове, защо ли, май няма съпротива. резултат, сирия поделена, кюрдите буфер с иран и израел в южна сирия в танаф. та тоа да ги разправя на дедовия
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 bbbb

    2 10 Отговор
    за оня с коня, е човек това се казваа отгонор на бръщоревенията на чуков, браво, не те поднавам но си ударил сесетката

    Коментиран от #35

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Стефан

    4 13 Отговор

    До коментар #17 от "Бах":

    Пич понякога си мисля че хората са доста прости, Тръмп не е бил наясно с Близкия изток, а Путин е доста наясно, ами в САЩ имат цели корпорации които правят прогнози за всеки край в света, ако помниш Алекс Алексиев , човека почина наскоро, той е работил в точно такава корпорация - Ранд корпореишън, те дават точна и обективна оценка на всеки конфликт и тогава президента, държавния секрета и куп още военни, анализатори , политици ВЗИМАТ ОБЩО решение, само че като главно командваш го съобщава президента, четеш бълвочите на една комунистическа мастия и се изказваш, да не си в първи клас случайно, помисли със собствена си глава дали този червен кхмер не иска са манипулира хората.

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Сашо

    14 0 Отговор

    До коментар #20 от "onq s konq":

    Да, съгласен съм с това което пишеш, но въпреки всичко международната политика на американците в момента е пълен провал - да изреждам ли- Венецуела, Ирак, Иран, Украйна, Либия, целия Близък Изток и така нататък.
  • 30 времето ще покаже

    3 0 Отговор
    поначало тръмп се е бизнесмен . търговец не и политик за това е нужно опит и стратегия от гледна точка на воендни действия. при мръдване в страни може да се стигне до сериозни зблъсъци от световен план.
  • 31 Nik

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "onq s konq":

    За това ли,Тръмп променя мнението си през 5 минути?Или "информацията" "пристига" до "Белия дом" с голямо закъснение или просто Тръмп е непредвидим "политик"!Склонен съм да мисля "второто"!
  • 32 хахаха

    2 7 Отговор

    До коментар #27 от "Стефан":

    Губите си времето да ограмотявате този БАХ, той е по-голям чук и от Чуков, защото просто е един обикновен и овпутен руски трол!
  • 33 Каддафи

    3 3 Отговор
    Страхливци треперят ви гащитите имате хоманитатна помощ от ердоган по един памперс долни гащници
  • 34 стоян георгиев

    4 2 Отговор
    никои няма да спечели от новата военна ситуация освен диктаторите.сега ердоган,асад и путин ще се бетонират,подобна е ситуацията и с иранския режим.ще загуби турция,запада и русия,както и жителите на сирия.тва е равносметката на един ненормалник в белия дом.само до преди месец в сирия всичко бе кротнало изключая бавното и методично руско настъпление срещу идлиб,но то бе с малки жертви и разрушения на фона на това което се случи сега с турската офанзива.ситуацията която се създаде няма да се реши години.ще се преескалира конфликта,част от идил ще се въстанови и ще почнат отново тормоз и атентати както бе до преди няколко години.само дано не се стигне до сблъсак русия -турция за което има огромен риск въпреки уверенията на сулатана и царя в противното.

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Бай хой

    8 0 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    Десо друга песен пееше 2014 година. Май беше нещо за края на Асад. За великите и непобедими кравари. А тя ква стана. Кажи на кой познава? Този който е по-умен, по-информиран.

    Коментиран от #39

  • 37 Бай хой

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "onq s konq":

    Конь, и какво им каза разузнаването и 800те спътника? Беж краченца да бягаме че много ша на бият. Това е да имаш много спътници и разузнаване на всяка точка. Бегаш бързо га доди бати с добинката.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 стоян георгиев

    2 6 Отговор

    До коментар #36 от "Бай хой":

    нищо няма да се промени в глобален аспект.само страданието и агонията ще са по-големи.асад беше взел дал ако не се появи тоя ненормалник тръмп.руснаците вече се бяха приготвили за нова конституция и избори в сирия,но има и такива моменти за съжаление.в краина сметка нищо няма да се промени съществено освен страданието на народите в сирия,турция и русия.края пак ще бъде такъв къвто ти предрекох само че можеше и без това което се случва в момента.сирия няма как да остане в тва положение ако иска да е някаква страна,турция сега ще го загази сериозно и тва ще отнеме години на въстановяване ,а русия ще продължи да обеднява и народа и да гладува.диктаторите в трите страни ще имат опаче още някоя и друга година аванс.нали тва им е целта в тази воина.

    Коментиран от #40, #41

  • 40 Хасан

    4 4 Отговор

    До коментар #39 от "стоян георгиев":

    Защо ??..УПГ /ПКК е заплаха за националнатс сигурност на Натовска Турция и е нормално *съюзниците " да се съобразяват ...в Сирия ще има турска част с населени 3,5 милиона бежанци ,руска част с Есад и американска част която постепенно ще е стопи

    Коментиран от #44

  • 41 Бай хой

    14 1 Отговор

    До коментар #39 от "стоян георгиев":

    Десо ма много го увърташ. Кви конституции та перат у празната кратуна? Такива като в Либия, Йемен, Судан,Ирак, Афганистан, Гватемала, Еквадор, хаити и т.н. те тия кравари навсякъде нацвъкаха тяхната демокрация целяща единствено налагането на икономическите им интереси чрез терор. Пример милата ни Родина. За трийсетина години потънахме като титаник. Виж къдЯ бяхме в световните класации по спирт, култура, стандарт на живот, технологии, производство, наука, армия. И къдЯ сме сега. Разрушени села и градчета. Обезлюдяване. Циганизация. Тотално разрушено селско стопанство. Внасяме зарзават от турция, Гърция, Македония, Албания, Египет, Полша. Реална военна окупация. Рекет да купим 8 броя самолети струващи до 18 милиона долара бройката за милиард и половина долара.

    Коментиран от #45

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Generalissimo FRANCO

    3 1 Отговор
    Макар и строго военен, съюзът м/у кюрди (подкрепяни от САЩ/Израел) и Башар Ал Асад е повратен момент в Близкия Изток. Амбициите на Ердоган за "прочистване" от ПКК зона в североизточна Сирия и настаняване там на 2-3 милиона бежанци води до сблъсък с Дамаск, Техеран, Москва и косвено с Тел Авив. Ако Ердоган има само подкрепа в Турция, тази операция може да ескалира в открита война с Дамаск! Анкара е в изолация!
  • 44 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #40 от "Хасан":

    хасанчо стига с тия лъжи бе другар!!!повтаряш като латерна едно и също.че сирииските сили за защита са едно и също с пкк.тва не е вярно.никои освен ердоган не го твърди.и от сирииските сили за защита ердоган е нямал проблеми,напротив те неутрализираха ислямска държава в своята зона и бяха надеждна защита идил да не навлизат в турция.нямало е и кюрдски операции към турция.хората в кюрдската зона се успокоиха.заживяха мирно,ситуацията кротна докато не навлезе ердоган заедно с огромна група джихадисти.идеята на ердоган е ясна ,но няма да му мине.сега не е 1913 година да трепаш българи или арменци като геноцид.дано не го опита ,щото стори ли го ще се влезе в самата турция и ще я разорат подобно на либия и ирак,а него ще го закопат заедно с цялата му семка!немога да разбера ти тва ли искаш за турция?разорение,разцепление и мизерия и смърт за да защитиш идеята на един луд диктатор искащ да се бетонира като султан?
  • 45 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Бай хой":

    в милата ни година бяхме много по-назад от сега специално по спирт!за култура и технологии пък да не говорим.ако сега не бе паднал строя ти щеше още да ползваш компютър правец и да нямаш ръчен телефон и интернет.тва ламинат и пласмасова дограма щяха да са ти непознати технологични открития,а щеше да си облечен с панталон с ръб и дънките да ги купуваш от корекома.виж как е в куба за да се подсетиш за технологии и развитие.иначе си прав циганизация има .комунизма ни я наложи като стандарт след като прецака българина като многодетен работлив селянин превръщаики го в импотентен мързелив и крадлив чиновник.затова я има само у нас и в румъния,както и в унгария и чехия.всички дето са нямали пещерен комунизъм я избегнаха дори македонците и сърбите.и не ми говори за военна окупация моля те.особено на фона на комунизма когато бяхме един военен лагер на ссср.сега ревеш за 8 самолета ,а тогава се налагаше да купуваме 300 съветски баракуди и да ги потдържаме с едничка цел да изгорим първи при ядрена воина.та гледам че ти харесва комунизма.другарю има още страни с тази система и нищо не ти пречи да се заселиш в някоя от тях.особено ще ми е интересно да наблюдавам семеиството ти като ги заселваш в северна корея или китаи.ще е интересна гледка ти ,жената и децата с четворни лопати и сини докови дрехи пееики отивате в кореиското кремиковци.та пожелавам ти приятен път!

    Коментиран от #47, #51

  • 46 koпа

    3 1 Отговор
    Професор си ама само на думи и ти ако си станал професор с тези твои анализи аз трябва да съм 10 пъти професор,тези анализи ги разправяй на децата от детцката градина .
  • 47 Бай хой

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "стоян георгиев":

    И как през онова време произвеждахме супер модерни и свръх технологични за времето си Правец 8 от ейпъл и правец16 от IBM а също така и периферия. А сега Какво произвеждаме. Освен лумпени плямпащи простотии за грантове? И спирта ни бе по качествен и повече макар че имах предвид СПОРТ. Техническа грешка. Ти май правиш повече. Да не говорим че още не знаеш как се включва горния регистър на клавиатурата. И металургичните ни гиганти бълваха продукция предимно за сащ. А сейчас? Ще изнасяме малки алкохолчета за Норвегия. Стана ясно почему се субсидира алкохолната раждаемост.

    Коментиран от #49, #50

  • 48 Димитър

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния софиянец":

    Старата комунистическа номенклатура чуков пак се изказа неподготвен. В неговата глава още кънти залпа на аврора.
  • 49 Димитър

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "Бай хой":

    Еи руско зомби ако си българин престани с лъжите си. Ако сме били добре защо под мъдрото руско ръководство България фалира цели три пъти. Защо имаше корекоми за които трябваше западна валута и защо имаше показани магазини които пускаха банани и портокали само за нова година.
  • 50 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "Бай хой":

    произвеждал си на баба ти фърчилото!да ти кажа ли как си бил облечен 88 година бе другар,кво си ял къде си живял и на кво си се возил?къде си ходил на почивка и кво си гледал по телевизията?да ти кажа ли колко ти е била продължителността на живота,кви са ти били реалните доходи и как са те лекували високотехнологичните?или си мислиш че пишеш с баба си гинка или напушения и внук дето и двамата ги е ударила деменцията?металургичните ни гиганти друга бълваха мизерия и болести.всеки тон стомана произведени в тях ни правеше по-бедни и по-болни.продавал си в сащ щото е било без пара.под себестоиност,само и само да влезе някои и друг умрял долар.затова и фалирахме както ти казва човека три пъти през 10-15 години.минаха 30 години и още има такива като теб дето намилат щуротии.кажи ми поне една област на живота си в която сега не е по-добре от тогава?поне в една!и то при положение че тук сме дупката на европа,предвид мощния комунистически манталитет вклинил се в бетонените соцносталгически кратуни.
  • 51 Щяха щяха!!

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "стоян георгиев":

    Много ги ползвате тези думички защото са лесни за интерпретации. Като знам обаче какво постигнаха простите комунисти от 60г. До 90г. И като виждам какво постигнаха умните демократи от 1990 до2020 твоите "щяха" си остават празни приказки