Last news in Fakti

16 Октомври, 2019 13:34 2 029 1

За по-безопасен свят – Тайван може да помогне

  • тайван-
  • наркотици-
  • дрога-
  • амфетамин

Тайван не може да отсъства от глобалната борба срещу транснационалната престъпност

За по-безопасен свят – Тайван може да помогне - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тайван служи като основен геополитически център в Източна и Югоизточна Азия. Световният доклад за наркотиците за 2018, публикуван от Службата на ООН за наркотици и престъпност (UNODC), посочи, че Северна Америка, Източна Азия и Югоизточна Азия са ключови региони в производството и консумацията на амфетамини.

За по-безопасен свят – Тайван може да помогне

Освен това в доклада на UNODC, озаглавен „Транснационална организирана престъпност в Югоизточна Азия: Еволюция, растеж и въздействие“, публикуван на 18 юли 2019 г., се посочва, че мащабни престъпни групи и финансисти от Макао, Хонконг, Китай и Тайланд, в сътрудничество с престъпни мрежи и химици от Тайван, са превърнали Югоизточна Азия в основен център за производство и транспортиране на метамфетамин и други видове наркотици.

За по-безопасен свят – Тайван може да помогне

Съществуват и данни, показващи, че оцетният анхидрид, изнасян от Тайван, е проправил път към Афганистан, където се използва за производството на хероин. Това подчертава нарастващото влияние на тайванските наркокартели в Югоизточна Азия.

Тайван представлява пропаст в международната мрежа за споделяне на информация.

В резултат на координацията между престъпните групи от различни страни трафикът на наркотици все повече се контролира на международно, а не на национално ниво. Освен това операциите за трафик са силно организирани и се разпростират в регионите. Това прави много трудно за суверенните нации да ограничат изцяло на своята територия всички аспекти на тези престъпни мрежи, като производство, транспорт, продажба и паричен поток.

Предизвикателствата пред Тайван са още по-страшни. Поради политически фактори Тайпе не може да участва в съответните срещи, провеждани от UNODC и INTERPOL и няма достъп до критично разузнаване, споделено незабавно чрез глобалната система за комуникация на полицията I-24/7 и база данни за откраднати и изгубени документи за пътуване. Тайван също не е в състояние да участва в свързани събития и курсове за обучение. Това може да създаде сериозна пропаст в глобалните усилия за борба с престъпността, свързана с наркотиците, да се гарантира обществената сигурност и борбата с тероризма.

Тайван не полага никакви усилия в борбата с трансграничната престъпност.

Въпреки че трябва да работят при тези трудни условия, полицейските власти на Тайван не щадиха никакви усилия в борбата с международната престъпност, разкривайки успешно множество случаи на глобална престъпна дейност. През 2018 г. полицията на Тайван сътрудничи на колегите си в Тайланд в мащабна операция, насочена към трансграничната икономическа престъпност, като възстанови активи на стойност 120 милиона тайландски бата. През същата година е проведена съвместна операция с филипинските власти за задържане на местен съветник от Филипините, който е заподозрян в наркотрафик и е избягал в Тайван. Междувременно, след хакването на системата Swift на Тайванската Далечноизточна международна банка през октомври 2017 г., полицията на Тайван залови 60 милиона щатски долара откраднати активи. И румънски синдикат, който използваше фалшиви банкови карти за изтегляне на пари, беше разбит през 2016 г. Въпреки че Тайван се стреми да придобие актуална криминална информация по двустранни канали, страните не са склонни да сътрудничат поради политически съображения. През 2017 г. полицейската агенция на Тайван отправи 130 искания до други страни, търсещи информация или помощ в разследванията, но получи отговори само в 46 случая. Това показва, че само с участието си в INTERPOL Тайван ще бъде в състояние да преодолее политическата намеса и да придобие навременна и пълна информация за престъпността, да гарантира сигурността на границите, да спазва закона и реда и да участва в по-тясно сътрудничество с полицейските агенции по целия свят за борба с трансграничната престъпност.

Тайван желае и може да даде още по-голям принос за международната общност.

Тайван, който служи като ключов център, свързващ Североизточна и Югоизточна Азия, беше класиран на 13-о място сред 140 държави в доклада за глобална конкурентоспособност 2018, публикуван от базирания в Швейцария Световен икономически форум. Той бе признат за супер новатор и посочен на 31 място в световен мащаб по отношение на надеждността на полицейските служби. Междувременно Forbes съобщи, че Тайван е бил посочен като най-доброто място за живеене в света сред експатрите през 2016 г.. В Глобалния мирен индекс за 2018 г., публикуван от Австралийския институт за икономика и мир, Тайван е класиран на 34-то място от 163 държави по света по отношение на безопасността.

Престъпната дейност, като трафика на наркотици, често включва много страни и региони, създавайки значителни пречки за разследващите органи. Тъй като криминалните методи непрекъснато се развиват, е изключително важно страните да могат да се учат от опита на другите. Освен това телекомуникационните и онлайн измами също преминаха националните граници и станаха високо организирана форма на международна престъпност със сложно разделение на труда. Престъпните групи създават нелегални телекомуникационни платформи (комуникационни центрове) в различни страни, използвайки интернет и други комуникационни технологии и многопластови подходи за извършване на измами, което затруднява властите да разследват и спират подобна дейност. За да се преодолеят тези предизвикателства, трябва да се започне международно сътрудничество за установяване на източници на престъпна дейност, блокиране на канали за пране на пари и изземване на незаконни печалби, с крайна цел цялостно унищожаване на международните синдикати на наркотици и измами.

Поддържането на глобалната сигурност и социалната справедливост трябва да имат предимство пред регионалните, етническите и политическите различия. Ето защо искам вашата подкрепа за участието на Тайван в годишната Генерална асамблея на INTERPOL като наблюдател, както и в срещи, механизми и обучителни дейности, организирани от INTERPOL и UNODC. Като изразявате одобрението си за Тайван на международни форуми, можете да играете критична роля за постигане на целта на Тайван за участие в международни организации по прагматичен и смислен начин.

Хуанг Мин-чао

комисар

Бюро за криминални разследвания

Министерство на вътрешните работи

Република Китай (Тайван)


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    2 0 Отговор
    Като ме питат за безопасна държава, веднага за Тайван се сещам.