18 Октомври, 2019 13:01 7 576 25

Зверствата в концлагера Щутхоф

  • щутхоф-
  • концлагер-
  • холокост

Хората в концентрационния лагер Щутхоф умират не само от глад

Зверствата в концлагера Щутхоф - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Никога няма да забравя постоянния глад, който изпитвах." Дора Рот и майка ѝ са сред близо 120-те хиляди души, интернирани от нацистите в концентрационния лагер Щутхоф по време на Третия райх. Там загиват най-малко 65 000 затворници. Една от тях е и майката на Дора - тя умира от недохранване, тъй като дава дневните си дажби хляб на дъщеря си.

Хората в концентрационния лагер Щутхоф умират не само от глад, но и от болести, изтощени от принудителния труд, обгазени или застреляни от надзирателите. Част от войниците са били позиционирани по 25-те наблюдателни кули около лагера, откъдето контролирали площадката и затворниците.

В клопката на смъртоносната машина

Вероятно оттам са се виждали облаците дим, издигащи се от комините на крематориума. Възможно ли е войниците да са се правили, че не забелязват този ужас? Или и те имат вина, тъй като са поддържали смъртоносната нацистка машина?

Бруно Д., който тогава е бил на 17 години, е бил редовно на пост на кулите от лятото на 1944-а до пролетта на 1945-а. Той е трябвало да охранява концлагеристите. Днес, 74 години след освобождаването на лагера, той трябва да отговаря пред съда в Хамбург за съучастие в убийството на 5230 души. Тъй като по онова време Бруно Д. е бил непълнолетен, специализиран съд е трябвало да изясни дали в качеството си на пазач не само е спирал бягствата на лагеристи, но е възпрепятствал бунтовете и освобождаването на затворници.

Хамбургската прокуратура е сигурна, че Бруно Д. "съзнателно е подкрепял коварните и жестоки убийства на еврейските затворници и е бил готов да извърши убийство, ако му бъде наредено".

Решаващият въпрос е дали мъжът, който днес е на 93 години, е знаел нещо за убийствата в лагера? Бруно Д. твърди, че не е знаел за тях и многократно е заявявал това пред прокуратурата. Той не отрича, че е бил пазач в концентрационния лагер Щутхоф, но не се смята за виновен. По неговите думи - не е участвал в убийствата на евреи. Мъжът казва, че не е виждал мъртвите в газовите камери - виждал бил "струпани измършавяли тела между бараките", но тези хора били умрели от болести.

"Какво би могло да направи едно 17-годишно момче?"

Пред прокурора Бруно Д. обяснява, че не е убил никого и не е могъл да направи нищо срещу престъпленията в лагера. "Какво би могло да направи едно 17-годишно момче, което е принудено да стои там и да наблюдава?", пита той.

Преди началото на процеса в Хамбург е трябвало да се установи дали 93-годишният мъж е в състояние да участва в него от здравословна гледна точка. Експертизата стига до извода, че това е възможно, но само при определени условия.

Бруно Д. не би бил изправен пред съда, ако не бе процесът в Мюнхен преди десет години срещу бившия надзирател от концентрационния лагер Собибор Джон Демянюк. През 2011 г. той бе осъден на пет години лишаване от свобода за съучастие при убийството най-малко 28 060 души. Оттогава този мотив се използва и спрямо работилите в охраната на концлагерите.

Така процесът срещу Бруно Д. става част от поредицата нови дела в последното десетилетие - срещу секретарите, охранителите или счетоводителите на нацисткия режим. През 2018 г. срещу друг бивш пазач от концлагера Щутхоф бе повдигнато обвинение в съучастие. Процесът обаче бе прекратен, след като бе сметнато, че 95-годишният подсъдим няма да го издържи.

Според Томас Уил, заместник-ръководител на Центъра за разследване на нацистките престъпления, в момента се водят 23 дела срещу служители на концентрационни лагери, включително срещу двама от Щутхоф. Мнозина от оцелелите лагеристи вярват, че са важни не само съдебните процеси и присъди, но и запазването на паметта за зверствата на нацисткия режим.

Дора Рот е посветила живота си на това да разказва на младите хора за ужасяващите преживявания в концентрационния лагер Щутхоф. "Това, което ни причиниха тогава, е неописуемо, и всеки, който знае, трябва да го сподели с другите - този е единственият начин да се предотврати още един Холокост."


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗЗЗЗЗЗЗЗ

    32 9 Отговор
    Дааааааааа .... там вече съдят и машинопистките . А върхушката на комунистическия режим в България ( замесена в подобни престъпления) в момента притежава държавата.
  • 2 456

    9 11 Отговор
    Пълни глупости.
  • 3 Това напомня

    10 1 Отговор
    периода 1941-1947 г. в България. Що германците не са разследвали през 1946-1950 г.а сега, като повечето не са живи?
  • 4 Доктор Менгеле

    4 24 Отговор
    Не ги слушайте никой не работеше в тия лагери всички играха карти и Пиеха скъпо уиски и чукахме най-хубавите проститутки слава на Турция на Ердоган долу грозното България

    Коментиран от #5, #7, #25

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Отпор

    18 5 Отговор
    Когато се злоупотребява с насилственото натрапване на нещо, то това нещо бива автоматично ингнорирано и намразвано от обществото.
    Евреите с техния холокост, обратните, веганите и тротинеткаджиите с писъците си да ги приемем за нормални не усещат ли как си правят лоша услуга?!
    Само евреи ли са загинали по концлагерите (ако изобщо има нещо вярно)? Там не са ли умирали и руснаци, и поляци, и роми и сърби, и други?
    А ако са били само евреи, тези, същите не се ли питат, защо от как свят светува са ги прогонвали с камъни от всяко място на което са се примъквали? Дали не е заслужено това гонение?

    Коментиран от #9, #13

  • 7 Веселяк

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Доктор Менгеле":

    На Менгеле му докарали анадолски близнаци и като ги видял повърнал и казал че даже и евреите не смърдяли толкова , след това разпоредил да не му карат повече нечистоплътни мелези
  • 8 Доктор Менгеле

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Ела с мен в ракетата да думкаш тиквата у земята, да та плющи ходжата, и да те видя след 5 години дали няма да пишеш по убави работи от мен?
  • 9 Ъхъм

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Отпор":

    Истината за гоненето им е свързана с религията , на християните им е било забранено например да дават пари назаем срещу лихва , за това пък за евреите даже въпрос на чест понеже ,,Тора,, ги съветва да развиват бизнес независимо колко е морален стига да се печели

    Коментиран от #11

  • 10 Почвам да се съмнявам

    6 0 Отговор
    в натрапените статии!Има някаква наглост и подценяване на читателя.А може би тя е за наивниците и всезнайковците,които най-лесно се манипулират и са най-много.Една ревизия на историята от Йосиф Флавий до днес ще обясни какво се случва и какво се цели.
  • 11 Пишеш

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ъхъм":

    глупости!Лихварството на евреите е следствие,а не причина!Прочети за премълчаваното старозагорско клане,за Любенова махала,за избитото цивилно население в Дрезден и кои са инициаторите.Да не говорим за физическата нечистоплътност!
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 5 Отговор
    Лагерите са били с плувни басейни, кабинети-зали със зъболекарски столове, болници. Трагедията настава след като Германия започва да губи войната и масовите бомбардировки...Храната не е достигала дори за немците, като въвеждат повсеместна купонна система, а лагеристите са им били последна грижа.

    Коментиран от #14, #16

  • 13 Добър коментар,

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Отпор":

    но минусите показват "матрияла"!
  • 14 Всички

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    жепе линии и пътища,които са водели до концлагерите да били умишлено бомбандирани от съюзниците!
  • 15 гост

    14 2 Отговор
    Пропаганда. Откога военната служба по време на война води до дела 50г. след приключване на войната? След като началника ти заповяда да застреляш някого ти имаш ли избор? Ако един войник откаже да се подчини на заповед какво следва? Смърт и нищо друго. Та изборът е бил убивай или ще бъдеш убит.
    Хайде да прехвърлим това в днешно време. Американските войници избили десетки хиляди невинни хора във Виетнам, Ирак, Сирия, Афганистан, Йемен, някой съди ли ги? Колко пъти НПО съобщяват, че американците избиват цивилни, ама нищо не следва, защо? След като нахлуха и разбиха Ирак под предтекст за химическо оръжие, а такова нямаше, едно "извинявам се" от Блеър връща ли живота на милионите хора?
  • 16 анова

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Киносалони публични домове имало и специална валута във лагерите
  • 17 Помнещ

    4 0 Отговор
    За 17 годишно хлапе Смърт, а за главните виновници за Холокоста ( поне част от тях) престижни ( тайните (служби на Запад и живот до дълбока старост!
  • 18 filo

    4 3 Отговор
    Интерсно защо никой не пише за еврейските комунистически лагери, например колко повече жертви са взели. ААААААА, сетих се.
  • 19 filo

    6 1 Отговор
    Абе тия германци големи подлоги бе. Дядовците на сегашните демократи викаха от сутрин до вечер Heil Hitler, а сегашните помияри непрекъснато съдят всичко от времето на националсоциализма. Интересно, ако Хитлер беше спечелил войната, дали щяха да разследват лагерите на смъртта.
  • 20 Отвратително

    4 1 Отговор
    крайно извратено е да се занимават с 93 годишен старец , всъщност инициаторите доказват, че са едни долни реваншисти , по същия реваншистки начин принудиха германците да въздигнат Хитлер , нещастници.....
  • 21 Йозеф

    4 3 Отговор
    Пра дядо ми е бил на фронта. Избил е хиляди фашаги, с гаубица. Края на ВСВ посреща с батареята си в Австрия. Избили са рибата с взрив в някакви езера, за да има какво да ядат. Участвал е в касапницата на Драва-Соболч. Спасил се е от маларията, коремния тиф и дизентерията - тютюн и ракия, пращана от роднини в консерви. Прибирайки се в България народната власт го кара да сдаде дори партенките. След това в ТКЗС - да гради социализма. Народната власт национализира имоти, парцели, ниви, всичко, и го пращат на село. Накрая пенсия-гавра, за разлика от партизаните и активните борци. Накрая в процеса на реституция, когато получавахме откраднатото от комунизма едни хитри евреи се опитаха да претендират за имотите на фамилията и забавиха доста процеса. Е, не успяха да вземат нищо, та в тоя ред на мисли преекспонирането с жертвите на холокоста вече е тривиално. Дори разбирам палестинците и съм убеден в правотата им.
  • 22 Росен Минчев

    8 2 Отговор
    Познавах хора, които са оцелели от Аушвиц. Българи и французи. Ходил съм там. Това, което чух, видях и четох ми преобърна целия мироглед.
    Вие, които пишете тези простотии сте една нещастна, невежа и неграмотна мразеща сган неспособна да различно добро от зло.
    Вие за съжаление станахте цветът на България. Жал ми е за вас.
  • 23 бомбата

    3 0 Отговор
    аман от тая крива демокрация бе....то такова оглупяване.....до там света изкуфя та забрави, че концлагерите не са били санаториуми а човешки крематориуми....
  • 24 Гошо

    3 2 Отговор
    Тая Дора бих я попитал -по време на война колко и кой са тия дето не изпитват глад
  • 25 Spatiata

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Доктор Менгеле":

    Мълчи бе ибрикчия! Мълчи, че да не ти направим пак сюнет и те изпратим на екскурзия в Анадола !!