Last news in Fakti

22 Октомври, 2019 06:31 2 541 11

Унгария: Карачон е само началото?

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • гергей карачон-
  • фидес-
  • будапеща

Новият кмет на Будапеща е лъч надежда за противниците на системата Орбан

Унгария: Карачон е само началото? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наричаха го "клоун", който планира заговор с Брюксел за наводняването на красивата християнска Унгария с мюсюлмани. Но Карачон все пак победи - новият кмет на Будапеща е лъч надежда за противниците на системата Орбан.

Гергей Карачон е лъч надежда за всички онези централно- и източноевропейци, които се застъпват за върховенството на закона, свободата на печата и хуманната политика за бежанците, посочва "Зюддойче Цайтунг" в статия, посветена на новия кмет на Будапеща. 44-годишният Карачон спечели изборите в столицата нa онази държава, чието правителство от години предприема най-различни действия, за да отдалечи гражданите ѝ от ЕС. Сега в Унгария, на която Орбан залепи етикета "нелиберална демокрация", се издига солиден ляво-зелен остров. Фидес загуби мнозинството си не само в Будапеща, а и в редица други градове.

Най-важната победа за опозицията

Триумфът на Гергей Карачон в Будапеща над бившия кмет Ищван Тарлош се оказа най-важната победа за опозицията, четем в статия на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". 50,1% от гражданите на Будапеща гласуваха за човека, когото кандидатите на Фидес нарекоха "клоун" и за когото казваха, че планира заговор с Брюксел за наводняването на красивата християнска Унгария с мюсюлмани. За победата в тази мръсна битка му помогнаха не на последно място физическите слабости на Фидес - и то в буквален смисъл, посочва "Зюддойче Цайтунг", препращайки към секс-скандала, в който се забърка кметът на Дьор (бел. ред. среща се и като Гьор) от партия Фидес. Видео от секс-парти с негово участие на яхта край хърватското крайбрежие от месец май 2018 година изплува в интернет по време на предизборната кампания и повдигна въпроси в цялата страна, на които консервативната управляваща партия не успя да даде удовлетворителни отговори. В тази връзка "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" цитира Агостон Мраж от унгарския институт "Nézöpont". Според него изборната победа на Карачон се дължи не на това, че гласоподавателите на Фидес са си останали у дома, а на факта, че противниците на управляващата партия са се мобилизирали заради скандала.

Гергей Карачон, който преди пет години беше избран за кмет на 14-ти микрорайон на Будапеща, в много отношения е пълна противоположност на всичко, което партия Фидес олицетворява, четем още в статията на "Зюддойче Цайтунг". Той се появява на публични места не с вратовръзка, а с преметната през рамо чанта, води предизборната си кампания с китара в ръка и застава зад лозунга "Свобода вместо страх". Карачон е израснал, както самият той казва, в бедно семейство в североизточната част на страната. Родителите му изкарвали хляба си като специалисти по озеленяването. Самият той е следвал социология и политология и е работил в институт за изследване на изборните нагласи.

Съвети от Истанбул

Карачон, който оглавява малка зеленолиберална партия, ("Диалог"), междувременно добре знае, че властта на Орбан се основава на принципа "разделяй и владей", пише още "Зюддойче Цайтунг". Опозицията е разпокъсана, а избирателната система, която бе променена при управлението на Фидес, привилегирова допълнително големите партии. Карачон се яви като общ кандидат на няколко леви и либерални формации. Впрочем, Карачон се обърна за съвет и към Истанбул, където опозиционният кандидат Екрем Имамоглу спечели кметската битка.

Оптимистите в Унгария прогнозират, че изборите за кмет в Будапеща са само началото. Надеждите им са, че опозицията ще спечели парламентарните избори през 2022 година. Скептиците обаче напомнят за Полша, където миналата година жителите на Варшава избраха либерален проевропейски кмет, но където въпреки това национално-консревативна партия "Право и справедливост" спечели парламентарните избори с абсолютно мнозинство.

Няма съмнение: след изборната победа на Карачон в системата на Орбан възникна пукнатина. Но пътят от тук до тоталния срив е още много дълъг.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да ве

    1 1 Отговор
    КрачУн май без дедо нищо няма да направи дедо деееееедо ма за него не пише нищо.А те така се "обичат " с Орбан !!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ал та фанах Атаопънах

    22 1 Отговор
    Какво хуманно отношение бе? Я вижте в Германия хуманното отношение на бежанците към техните домакини. Изнасилвания, грабежи, убийства посред бял ден. И накрая какво, 5 години присъда в най-добрия случай, аз този който е убит - просто лош късмет. Следващият си живот да се роди в Гренландия.
  • 4 Танас

    16 1 Отговор
    Зелен либерал-това звучи страшно.
  • 5 Съвети от Истанбул

    3 1 Отговор
    След 100 години Европа ще стане Талигата както е тръгнало!
  • 6 Бамби

    17 1 Отговор
    Корачонь означава Коледа но проблемът не е в името а в това, че и в Унгария мозъците основно на младите са промити от Джендър идеологията и уви,илюзията,че ще се спасят от нашествието на мюсюлманите избледнява все повече.Когато гостите се настанят и поживеят заедно с унгарците,друга песен ще запеят, но ще бъде късно.Ище радват по много деца,но не унгарци.
  • 7 Хасан

    14 0 Отговор
    Немеца си намери "подчинен"...как мразят когато някой като Орбан си води политика на своя национален интерес
  • 8 ПРОСТИ ХОРА

    5 2 Отговор
    ХРИСТИЯНСКАТА И МЮСЮЛМАНСКА РЕЛИГИИ - СА ДВЕ СЕСТРИНСКИ РЕЛИГИИ НА - ЙОДЕЙСКАТА РЕЛИГИЯ - И ДВЕТЕ ЗА ОСНОВА ПРИЕМАТ ЕВРЕЙСКИЯТ СТАР ЗАВЕТ !
    ИСТИНАТА Е , ЧЕ МЮСЮЛМАНИТЕ СЕ ПЛОДЯТ , А ХРИСТИЯНИТЕ НЕ !
    ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ - РАНО ИЛИ КЪСНО - СТЕНИТЕ НА ОРБАН И ТРЪМП /НА ХАРД "ХРИСТИЯНИТЕ"/ НЕ ЩЕ ДА ИЗДЪРЖАТ ПРЕД МЮСЮЛМАНСКИЯ ПРИРАСТ-НАПЛИВ ! ТОГАВА ЩО ЩЕ СТОРИМ - НЕПЛОДЯЩИ СЕ ХРИСТИЯНИ - ЩЕ СТОРИМ КАКТО СЕГА - ЗАРАВЯМЕ СИ ГЛАВАТА В ПЯСЪКА И СМЕ СПАСЕНИ - ИЛИ ЩЕ ПРАВИМ ДЕЦА КАТО НАШИТЕ ДЯДОВЦИ И ПРАДЮДОВЦИ - ПАК ХРИСТИЯНИ !!!
    КОЛКО ЛИ МИНУСА ЩЕ ИМАМ - ХУБАВЦИ - РАЗГЛЕЗЕНИ !!!
  • 9 брях

    7 0 Отговор
    Абе тоз и партията му нека вкара и един „бежанец” в Унгария и ще видят за кво ще става на въпрос.Туй по улиците на Барселона и Сантияго ще им се стори като детска приказка!То ясно що германските медии го подкрепят,за да не са сами в кереча.
  • 10 Иван

    3 1 Отговор
    Това си е чисто немска пропагнда ама поне е мека пропаганда....
    Нищо верно няма.
    Поне името му да бяха написала на младежа правилно-Карачони се произнася като и-то някрая е меко и кратко нещо като Карачонь.
    Стария кмет е един дяка, който във втория си мандат не е преасфалтирал една улица, тека там поправят някой мост, който няма нужда от това или някоя кръствище ще разширят. Демек хората видяха се, че се уяде и накраде и решиха просто да не гласуват за него, а за млад човек, който дава вид, че ще свърши нещо. А пък това за мигрантите вече и малките деца не го вярват само разни дъртаци националисти като коне с капаци. Какво може да направи един кмет в тази връзка. Колко тъп трябва да си за да поварваш на това, че един кмет ще почне да вкарва мигранти.........Но явно Орбановци толкова се надуха и затлъстяха, че вече не виждат границата докъде могат да лъжат и водят като овце унгарците....
  • 11 сноу

    1 0 Отговор
    Щом е Кара ,значи вече тотално Караевропа, здраво го зоби.Че и тук всичкото Кара е на трапезата и тъпче тумбаци...Е..то някой от тях станаха чисти кара-конджули, ама пак лапат.Те тия от Зюд и т.н. най добре знаят как се подготвят чучела за цирка...