Last news in Fakti

21 Октомври, 2019 22:35 2 857 25

За връзките между Турция и "Ислямска държава"

  • ислямска държава-
  • турция-
  • връзки-
  • терористи-
  • реджеп ердоган-
  • оръжейни доставки-
  • оръжия

Дали Анкара - и в частност президентът Ердоган - поддържа връзки с екстремистите и ислямистите? Офанзивата в Северна Сирия за пореден път повдига въпроса: в какви отношения са Турция и "Ислямска държава"?

За връзките между Турция и "Ислямска държава" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди началото на турската операция "Извор на мира" в лагерите и затворите в Северна Сирия се намираха около 11 000 бойци на терористичната организация "Ислямска държава" (ИД). Сред тях - над 1000 души от Франция, Германия, Белгия и други страни от ЕС. Те безпрепятствено преминаха през Турция, за да стигнат до районите, контролирани от ИД, и да се присъединят към терористичната организация. Бойците на ИД бяха под охраната на Сирийските демократични сили.

Междувременно много от терористите на ИД са избягали или са освободени, други биха могли да ги последват. Отговорна за това е Анкара, пише американското списание “Foreign Policy”, цитирайки двама неназовани американски високопоставени служители. Те обвиняват турската армия, че умишлено е обстрелвала лагерите и затворите, давайки по този начин възможност за бягство на терористите от ИД. Освен това те твърдят, че ислямистките наемници, ангажирани от Турция за войната в Северна Сирия, са пускали на свобода бойци от ИД в завладените от Турция области.

Турция отхвърля тези упреци. Но офанзивата в Северна Сирия, която Анкара започна на 9 октомври, отново повдига въпроса: какво е отношението на Турция спрямо терористичната организация “Ислямска държава”? Защото много от наетите от Анкара сирийски бойци са членове на екстремистки групировки.

Какви са отношенията между Турция и "Ислямска държава"?

В средата на август 2016 г. германското министерство на вътрешните работи написа в поверителен доклад, че Турция поддържа активни връзки с ислямистите в Сирия: "В резултат от постепенно ислямизиращата се от 2011-а година насам вътрешна и външна политика на Анкара, Турция се превърна в централна платформа за дейностите на ислямистките групировки в региона на Близкия и Средния изток".

Управляващата Партия на справедливостта и развитието и президентът Реджеп Тайип Ердоган имат "идеологически афинитет" към тези групи, пише още в доклада. Турция го отхвърля категорично, но Федералната разузнавателна служба смята, че се поддържат връзки с палестинската организация "Хамас", с египетското "Мюсюлманско братство", както и с групите на въоръжената ислямистка опозиция в Сирия.

Още през 2014 г. проучване на Колумбийския университет описва наличието на множество връзки и взаимодействия между официалните турски власти и терористичната милиция "Ислямска държава". Наред с другото, авторът Дейвид Л. Филипс се позовава на изявления на водещи турски политици и служители на разузнаването. Той цитира свидетели, които говорят за доставки на турско оръжие за ИД в Сирия, за лечение на бойци от ИД в турски болници и за оживена търговия със сирийски петрол.

Кой с кого е търгувал?

Според експерта по проблемите на тероризма Ахмет Яйла, през 2015 г. терористичната групировка "Ислямска държава" е контролирала 60 процента от сирийското производство на петрол. Голяма част от този петрол е бил продаден на Турция, твърди Яйла. Турските търговци купили петрола по около 40 долара за барел. Доказателства за тази търговия с петрол предоставят и руски сателитни снимки и документи, посочва още Яйла.

В края на 2015 г. руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Ердоган и семейството му са замесени в незаконна търговия с петрол с терористичната организация "Ислямска държава". Ердоган отрече обвиненията. Според Яйла публикуваните от турската хакерска група “RedHack” имейли от зетя на Ердоган Берат Албайрак доказват, че той е бил в близки бизнес отношения с компанията "Powertrans", осъществявала нефтените сделки с "Ислямска държава". Твърди се, че терористичната организация е печелила по повече от 3 милиона долара дневно чрез своите сделки с Турция. Доказателства за търговията с петрол между Турция и ИД предоставя и проучване на консултантската фирма "Rystad Energy", подготвено по поръчка на норвежкото правителство.

Сред наемниците преобладават ислямистите и джихадистите

На турска страна в офанзивата в Северна Сирия се бият сирийско-арабски наемници от над 30 милиции и групировки. Формираният от Анкара "Фронт за национално освобождение" обхваща повече от 50 000 наемници и според турския разследващ журналист Фехим Таштекин, е доминиран от ислямистки и джихадистки групировки. Сред тях има много бойци, които са се борили за терористични организации като "Ал Кайда" и "Ислямска държава".

Правозащитните организации ги обвиняват в тежки престъпления, които според тях са извършени по турско нареждане, включително в Африн. След турската окупация през пролетта на 2018 г. от района на Африн, обитаван от векове от кюрди, са изселени около 200 000 души. Подобна съдба заплашва сега над 800 000 кюрди, християни и язиди, които живеят в района на Северна Сирия, където Анкара иска да създаде така наречената "зона за сигурност".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти- фес.

    39 9 Отговор
    Няма две мнения по въпроса фесовете са най големите мръстници и помияри на този свят.

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иван

    24 5 Отговор
    Турция и САЩ най-много подкрепят животните от ИДИЛ,иэпреварват даже Сауд Арабел.

    Коментиран от #13

  • 4 Иван

    21 3 Отговор
    Еврейските сатанински плъхове също подкрепят джихадистките животни.
  • 5 Щом е от велето

    3 13 Отговор
    Ясно, пак измислици премислиц :)
  • 6 Иван

    22 3 Отговор
    Английските варвари също активно подкрепят джихадистките животни.
  • 7 Анти милиционер

    17 2 Отговор
    А за връзките на Израел и ФАЩ с джихадистките главорези кога ще им статия в еврейското DW?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Анти плъх

    9 5 Отговор
    Още токсична еврейска медийна повърня.
  • 10 Хасан

    14 3 Отговор
    Немците останаха извън играта и далеч от петрола и вият като вампири ..гладни за кръв и петрол ...как така 500затворници ще "избягат " от строго охраняван американски затвор в Ирак ,ще се организират ,ще набавят средства и оръжие ,ще създадат армия и под носа на американците и коалиция от цял ще се събере и за 8 г не може да ги победи ???!ай сиктир
  • 11 Хасан

    14 3 Отговор

    До коментар #8 от "Никой":

    Спомни си за френския джихадист арестуван в Турция и екстрадиран в Франция и след месец отново хванат в Капитсн Андреево и беше изправен на съд в Хасково ...
  • 12 Хасан

    8 3 Отговор
    Американци,немци,фрснцузи,англичани инвестираха в войната в Сирия ...охарчиха се много ...и накрая само Сащ както казва Тръмп взе под контрол петрола ...Останалите да духат супата и сега вият като гладни псета
  • 13 Анти-фес.

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    За мен лично приятелю бях забравил но специално Суадитска Арабия чупят тъпомера с оня просташки закон който приеха преди 3 или 4год че мъжът има право да изяде жена си пълни идиоти абе мюсюлмани им кажи и не ги обиждай повече.

    Коментиран от #15

  • 14 че фесовете

    11 2 Отговор
    са гадни боклуци спор няма! Ама и буш младши и сега оранжевото идиотче направиха всичко да ос.рат където могат и после да се измъкнат

    Коментиран от #16, #22

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Дойче

    9 2 Отговор
    Ах, колко ми е кеф!
    Шорошкото Дойче да плюе по натовска туркия, а само преди няколко месеца ги възнасяше с партнерски оди.
  • 20 Да не забравяме кой създаде джихадистите

    4 0 Отговор
    И естествено нито дума за тях от дойчовците :)
  • 21 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Анти фес.":

    Пак ти натриха носа и вдигна кръвното...
  • 22 1111

    2 7 Отговор

    До коментар #14 от "че фесовете":

    Това беше една скалъпена новина,целяща да унижи Исляма,но ефекта не беше постигнат.И все пак Исляма е най-бързо разпространяваната се религия в света,без война,без насилие,без заблуда...хората се запознават с"лошия,воюващия, радикалния...т.н"Ислям и го приемат,защо така....?

    Коментиран от #23

  • 23 Никой

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "1111":

    По принуда го приемат. Чел ли си за потурчването навремето, същото е
  • 24 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    опозицията в сирия се раздели на две части,още в самото начало едната бе на национален принциип другата бе на религиозен.националната опозиция бе атакувана мощно от асад и реално бе смачкана дори в зоните където асад не присъстваше .унищожени бяха националните групи които воюваха едновременно срещу асад и срещу ислямистите .отселяха само тези дето преминаха в зоната на кюрдите.днес ердоган заедно с отселелите твърди ислямисти иска да превземе кюрдската зона и тотално да унищожи демократичните групи в сирия.за съжаление европа и сащ до момента само наблюдават процеса.тва е много ама много лошо послание към диктаторите и фундаменталистите в региона.тук има обаче доста фенове точно на такъв тип политика и разните проруски и протурски фенове се радват на успехите на фундаменталисти и диктатори.както е казано в една мъдра книга:прости им Господи те не знаят какво правят!
  • 25 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    Все пак ние знаем ,че америчка създаде ,,тези главорези,, , а Турция беше/и си остава!!!/СЪЮЗНИК натовски...Естествено е че има ,,огризки ,, и за нея/добре описани от зелето/....А глобалната геополитика си беше в амерички ръце!!!ТЕ преформатираха света--Европа,Азия,Африка ,Близкия изток...И СИРИЯ СЕ ОПЪНА!!!Нечувано нахалство--Садат не иска да предаде народа си!!!!>>>>Другото е история...А истината я казва Путин.