1 Ноември, 2019 13:00 5 603 43

Последният коз на Манолова

  • мая манолова-
  • иван гешев

Изследване показа, че Йорданка Фандъкова не само запазва, а дори леко увеличава преднината си в битката за София. Но сега Мая Манолова извади последния си коз

Последният коз на Манолова - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Йорданка Фандъкова излезе от първия тур с преднина от близо 9% пред Мая Манолова. Според изследване на „Алфа рисърч", броени дни преди балотажа тази преднина дори леко се увеличава. Нещо повече: макар гласувалите за арх. Игнатов и Борис Бонев да са разделени в предпочитанията си, настоящият кмет все пак събира повече подкрепа. С други думи: ако тези тенденции удържат в следващите дни, балотажът в София изглежда предрешен.

Фандъкова направи сериозен политически жест към десните избиратели, като отиде в централата на „Демократична България". Макар че официална подкрепа ѝ бе отказана, заявката за възможно бъдещо взаимодействие в общинския съвет е политически важна и със сигурност се е харесала на много избиратели. В крайна сметка ГЕРБ ще имат математическо мнозинство с ВМРО в столичния общински съвет, а готовността им да управляват с „Демократична България" дава възможност на ДБ да прокарва собствени политики и да ограничава поводите за патриотарски изхвърляния в една или друга посока.

Мая Манолова добре разбира, че ако кампанията продължи в досегашното русло, загубата ѝ ще е неизбежна. Затова в сряда тя обяви своята подкрепа за протестите срещу назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, което е съществена съдържателна промяна в досегашната ѝ позиция. Тази промяна уплътнява критиките на Манолова срещу модела на управление в София и в страната, които досега звучаха доста абстрактно и безименно.

Ще има ли ефект?

Но дали тази промяна може да обърне гореспоменатите тенденции в полза на Йорданка Фандъкова? Да припомним, че Фандъкова избра да не сподели своята "гражданска позиция” по избора на главен прокурор. Макар че смисълът на гражданските позиции е да са публични, а не да са лично мнение, запазено за тесен семеен кръг. От тази гледна точка между двете кандидатки се появи още една сериозна разлика.

За голяма част от десните избиратели, които вече са направили своя избор, изявлението на Манолова няма да изиграе никаква роля. Но има и такива, които още се колебаят. Именно за тях следните аргументи могат да имат важно значение:

1) Огромното мнозинство от избирателите на Игнатов и Бонев намират назначението на Иван Гешев за скандално и подкрепят протестите срещу него. А заявката на Манолова променя съществено картината в София: близо 50% от софиянци са гласували за кандидати, които застават срещу избора на Гешев. Сборът на кандидатите от партиите, които подкрепиха кандидатурата му (ГЕРБ, ВМРО и „Атака"), е поне със 7% по-малък. Нещо повече: изборът на главен прокурор става официално тема на балотажа. Това е важно развитие, което само по себе си не може да не бъде оценено позитивно от избирателите на демократичната десница. А тези, които смятат избора на Гешев за проблем, няма как да изтълкуват променената позиция на Манолова като нещо лошо. Точно обратното дори;

2) Тази промяна на позицията обаче сама по себе си едва ли ще е достатъчна, за да преодолее недоверието, натрупало се между Мая Манолова и демократичната общност в София. Първо, дразнещ е инструменталният характер на съобщението: то идва едва когато става ясно, че кампанията на кандидата не върви добре - и има функцията на зов за спасение. Второ, Манолова пропусна решителния момент, когато Иван Гешев бе избран от ВСС. И трето, хората, които стоят зад Манолова в тази кампания, са с най-различен профил, като между тях има дори отявлени противници на Истанбулската конвенция. Този еклектизъм е белег на опортюнизъм - приемливо е всичко, което носи гласове. Тези три нюанса внасят сериозна сянка на съмнение по отношение на трайността и качеството на личностния катарзис на Манолова. Да не говорим, че подобни съмнения имат и дълга предистория;

3) Най-интересният момент в изявлението на Манолова е какво значи то за позицията на БСП относно назначаването на главния прокурор. Корнелия Нинова би могла да продължи линията си на мълчалива подкрепа. Но тогава ще излезе, че Манолова не говори от името на мнозинството от избирателите си. Същевременно заявката ѝ поставя социалистите в деликатна ситуация. Защото ясно демонстрира, че ако искат да бъдат реална алтернатива на ГЕРБ, трябва да започнат да назовават проблемите детайлно и с имена. До момента БСП с нищо не е показала, че е готова за такава колективна метаморфоза. Напротив: Нинова усилено патриотизира “столетницата”, докато се ослушва по въпроси, свързани с прокуратурата, КТБ и т.н. Поради това поведение на левицата ходът на Манолова олеква. И изглежда повече като предизборен трик, който бързо може да бъде забравен;

4) Има група избиратели на Игнатов и Бонев, които биха гласували инструментално за Манолова с цел да внесат смут в управляващото статукво. Сега, след нейното изявление, тази група най-вероятно ще добие по-голяма увереност, а може би и ще се разшири.

Ще разберем в неделя

Изброените фактори подсказват, че променената позиция на Манолова ще има ефект върху нейния резултат. Но е трудно да се предвиди каква ще е величината на този ефект и дали изобщо ще повлияе на изхода от балотажа.

Рязката промяна в позицията на един от играчите, и то броени дни преди изборите, определено е рискована стратегия. Дори когато е съдържателно в позитивна посока, тя може да стресне много избиратели. Или пък да им се стори лицемерна. Защото са се напатили от неуспешни личностни катарзиси по нашите земи. От друга страна е съвсем нормално политиците да застават зад исканията на избирателите, от които търсят подкрепа. Дали някое от тези съображения ще има ефект, ще видим в неделя.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коз

    55 31 Отговор
    Манолова е много по независима от Фандъкова.
  • 2 Мой

    60 30 Отговор
    Не знам дали Манолова е правилен избор, но оставането на зам. председателя на ГЕРБ, другарката Фандъкова на власт ще е пагубно за София. Презастрояването и ограбването са факт и не виждам как преизбирането й ще го спре, та нали именно ТЯ ги причини!
  • 3 Цецо шлифера

    41 29 Отговор
    Мая 51%-Йорданка 49%
  • 4 Онзи

    43 18 Отговор
    Групировката геп КУПУВА ГЛАСОВЕ за Сандъкова !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 5 Комунист

    28 38 Отговор
    Когато нямаш конкретни доводи да обориш опонента , казваш : "устата му миришат" и готово. Такава е червената КЛЕВЕТНИЦА Мая Костинбродска......0

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Diego

    17 21 Отговор
    Коментатори от страна Мая, ама мрого сте ПРОЗТИ бе..еееее.....
  • 7 Гражданин

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "Комунист":

    Да чете се че нямаш доводи.
  • 8 Петров

    35 17 Отговор

    До коментар #5 от "Комунист":

    И какво да правим, когато от кочинката на Фандъкова наистина мирише? Да мълчим?
  • 9 Абе

    38 20 Отговор
    голяма преса над Мая от ГЕРБ.Много нападки,много грубости-брееей .Не знаем досега така варварски да е нападан политик.

    Коментиран от #13, #35

  • 10 Софиянец Кореняк на 75 год.0

    23 31 Отговор
    Мая е лицемер и не и пука за София ! А Данчето е ДОКАЗАНА СОФИЯНКА ! Ха сега де....

    Коментиран от #16

  • 11 гост

    19 6 Отговор
    в неделя ще ги преброим пилците не се хабете да ни пробутвате вашето мнение и не хабете енергията на Бонев с ващте предположения повеч ето от гласоподавателите на Бонев са Гербаджии останалото е внушения
  • 12 фози

    36 15 Отговор
    Голяма паника в мафията, че ако загуби столицата ще загуби и държавата. Една след сруга изкарват разни марионетки да декламират колко обичат Фънди. Жалка работа, тиквена...
  • 13 00000014

    21 12 Отговор

    До коментар #9 от "Абе":

    Потъват и затова повръщат и се изпускат от страх.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Факт

    10 24 Отговор
    Фандъкова ако спечели ще вдигне заплатите!!!
  • 16 хехе

    28 11 Отговор

    До коментар #10 от "Софиянец Кореняк на 75 год.0":

    Майтап, доказаната софиянка е от Белчин баня! Ходи разгледай "ремонта" в центъра, да видиш за каква селяния става дума. И за това селянката Фънда е платила 26 милиона от нашите пари!
  • 17 софиянец

    15 26 Отговор
    Без начение е всичко ,което Манолова прави. Никакви врътки ,никакви лакърдии и чупки в кръста няма да и помогнат в неделя. Ние сме софиянци ,не сме шарани ,които кълвът на бастун.
  • 18 Камен Костов

    17 26 Отговор
    Както и да е , Фандъкова е ПОЛИТИК, дори и да греши, а Манолоа е празна КЛЕВЕТНИЦА и само се гафи !
  • 19 Uno comes morty

    24 21 Отговор
    Хора не гласувайте за тази змия Манолова. Всеки от вас е патил от ЧСИ . А тази змия Манолова даде на ЧСИ всичко което те искаха. Тя внесе в НС законопроектите които развързаха ръцетена тези башибозуци ЧСИ. Вижте в печата, и в интернет. Тази змия в пазвата след това се правеше, но само за пред камерите, че се "бори" с ЧСИ. Така се "бори" , че ЧСИ чак по телевизията и благодариха за услугите и законите които тя внесе в НС. Всеки ЧСИ може при собствено желание да ви вземе жилището, и единственото което мпже да направите е да сеоплачете на арменският поп. Всеки ЧСИ може да ви запорира всичко ваше - пари, земя, собственост. И всичко това тази змия го направи. Не и давайте тя да станекмет, че ще стане страшно. За всичките и други измами и лъжи, лъжливи пиари и то само за пред телевизията сами го виждате. Тази змия не се посвини да използва даже децата инвалиди за нейният собствен интерес. Тази жена е змия. Много подмолна змия. А по-голям лицемер няма от нея. Проследете какви наистина ги е вършила, в интернетвсичко пише. За пред хората се правеше, че защитава интересите им, но това е само пред камерите. Не давакте още права на ЧСИ, те са тези които са зад тази змия Манолова, те са "инициативният и комитет". Гласувате ли за змията гласувате за ЧСИ. С "помоща и борбата за хората" както тя каза тогава пред тв "промени" погасителната давност, ама така я промени че от 3 години, чрез нейно искане като омбутсман я направи на 10 години. Тя вкара чл. 167 о
  • 20 Uno comes morty

    19 20 Отговор
    Тази змия не се посвини да използва даже децата инвалиди за нейният собствен интерес. Тази жена е змия. Много подмолна змия. А по-голям лицемер няма от нея. Проследете какви наистина ги е вършила, в интернетвсичко пише. За пред хората се правеше, че защитава интересите им, но това е само пред камерите. Не давакте още права на ЧСИ, те са тези които са зад тази змия Манолова, те са "инициативният и комитет". Гласувате ли за змията гласувате за ЧСИ. С "помоща и борбата за хората" както тя каза тогава пред тв "промени" погасителната давност, ама така я промени че от 3 години, чрез нейно искане като омбутсман я направи на 10 години. Тя вкара чл. 167 от НПК, който дава всички права на ЧСИ да запорират и отнемат каквото решат от ваща собственост, и много други византийски подмолни Майски действия. Моля ви проверетев интернет за всичко което написах за да видите, че пиша самата истина.
  • 21 Ърл

    27 18 Отговор
    Днес обаче Тиквата вдигна резултата на Манолова с няколко точки. Такива глупости надрънка, че нормалните хора се хванаха за главата. Лъжа, клевета, лъжа, половин час.
  • 22 Каменов

    29 18 Отговор
    Ще гласувам за Манолова само за да видя една истинска ревизия на общината и какво вършат там приятелите на Бойко! Щото Данчето управлява само за пред хората, а шайката се вихри.

    Коментиран от #29

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Morgoth

    19 20 Отговор
    Първо стана от социалистка на граждански кандидат, след това застава срещу Гешев. Добре лъже Мая, само че точно пред тези, които в момента ѝ трябват лъжите минават трудно. Да си ходи в партията и когато Кака Кури падне от власт да се бори да я замести. В София социалист-кмет място няма.

    Коментиран от #38

  • 25 Гост

    23 13 Отговор
    Мечтая да видя как Данчето плаче, а Бойко мери кръвното! Толкова надуха свирката, че всички поискаха да живеят спокойно!
  • 26 Крушовица

    20 20 Отговор
    Фандъкова ще бие червения миндил с над 20 пункта разлика.

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Алфа Ресурч

    7 5 Отговор
    Подлоги манипулиращи общественото мнение.
  • 31 6666666

    17 4 Отговор
    Гледам колко сме прости и не вярвам на ушите си.Защо и до кога ще търпим да ни лъжат разни уж демократи.Те са чада на бивши и настоящи комунисти или членове на БКП.Какво направиха за хората в България та да им гласуват довери?Пенсионерите по добре ли живеят?Пребориха ли престъпноста или подобриха здравеопазването и образованието? Няма значение кой е на власт последните 30 години ние плащаме те лапат.Идете да гласувате за същите който ще довършат БЪЛГАРИЯ.После се чудете къде са Ви децата.
  • 32 БОКО

    15 7 Отговор
    Контролира всички медии, агенции и врачки те вчера включи срещу БЪЛГАРИТЕ. ПРОМИВАТ, АГИТИРАТ И ПРИНУЖДАВАТ ЦИГАНИТЕ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ГЕРБЕРИТЕ И ВСИЧКИ КОИТО СЕ ОГЪНАТ. БЪЛГАРИ НЕ СЕ ОГЪВАЙТЕ И ПОДДАВАЙТЕ НА НИКАКВИ МАНИПУЛАЦИИ И ФИНАНСОВИ. ГЛАСУВАЙТЕ СРЕЩУ ИГОТО НА МАФИЯТА.
  • 33 dscn

    10 8 Отговор
    Кметицата е ясна, какво се напъвате толкова. Софиянци ще гласуват за ГЕРБ. На Бонев и Игнатов не разчитайте.
  • 34 Ник

    13 8 Отговор
    В началото Манолова се изхвърли много , много лафове,и накрая нищо,нищо не е постигнала,Вечния длъжник, давност, децата,и тн.само говори и нищо,можеби не иска даь засяга и интересите на олигарсите, банки идр.да в началото ми харесваше но е само говорилня,от Пловдив съм и се радвам че не се е кандидатирала тук ,те софиянци си знаят кой работи и кой само плямпа ,нека да свърши нещо от обещаното като Омдусман и тогава да се покаже.
  • 35 Комунист

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Абе":

    FUCK YOU BITCH.....
  • 36 Матей

    3 9 Отговор
    Мая не можеше да направи нищо срещу ЧСИ,като омбуцман,това е закон,приет от НС,МАКАР ЧЕ ПО ПРИНЦИП ДРАСТИЧНО ПРОТИВОРЕЧИ НА КОНСТИТУЦИЯТА. Защо тогава се захвана,толкова ли не мислеше с главата си,че като не постигне нищо,ще разочарова хората и те ще я отхвърлят?Кой знае,но за да бъдеш народен трибун се иска и жертвоготовност,като братя Гракхи,справка--Римската република.И въпреки това ,изборът за обикновения софиянец е ясен--Мая или отново от същото,нищо не им пречи да опитат,може и да падне крепостта на хунтата.
  • 37 Токин

    13 6 Отговор
    Мая Манолова се оказа толкова некомпетентна в политиката колкото е Иво Прокопиев в журналистиката! Всички помним как спускаше по мейли опорки на своите редактори в Дневник и Капитал!
  • 38 Mois Kohen

    8 5 Отговор

    До коментар #24 от "Morgoth":

    Браво на теб ! И ми кажете защо всички български интелигенти подкрепят Фандъкова ?? А...?
  • 39 Комун утрепки

    9 4 Отговор
    Крадеца вика дръжте крадеца, кой е крадеца е видно на връх Бузлуджа
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Челмето.

    3 1 Отговор
    Гьобелс....Ивайло Крачунов
  • 42 Но...

    0 3 Отговор
    Що за нахална и властолюбива жена е тая Фандъкова? Зависима, послушна и удобна под маската на непипната девица. Недоумявам какви са тия болни амбиции. Премята от студио в студио заучените си клишета до прималяване. Гербаджиите са станали изключително арогантни, самозабравили се и ще платят скъпо за това високомерие. Вярно е, че са случили на народ, но нищо не е вечно.
  • 43 истината

    1 0 Отговор
    СРАМ,СРАМ и СРАМ
    Кифлата Муя загуби изборите и сега и остава сама да скочи в коша за смет.Умирам от кеф. Има по малко мозък и от една патка