1 Ноември, 2019 19:00 7 936 33

БСП така и не научи един много важен урок

  • бсп-
  • герб-
  • квалификация

Кой буквално „изкопа“ Симеон Дянков? Кой „откри“ Кристалина Георгиева? Беше ли някой чувал за тези хора?

БСП така и не научи един много важен урок - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тези дни, анализатори и политолози се надпреварват да обясняват причините за резултатите от първия тур на местните избори.

Но една причина, за която никой не говори и не ѝ обръща внимание e кадровата политика, с която Бойко Борисов циментира лоялността на своите избиратели. Не говоря за качеството на кадровата политика. Говоря за ефектите на неговата кадрова политика.

И днешният пример, с решението на правителството да номинира Лиляна Павлова за позицията на заместник-председател (вицепрезидент) и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) далеч не е единственият. Да, действително, за първи път българин ще заеме този свръх висок пост.

Честито и с пожелания за големи успехи на Г-жа Лиляна Павлова на този пост.

Бойко Борисов успя да наложи и искрени поздравления за това, на най-високите в света икономически и финансови постове българи:

– от МВФ – до Европейската Инвестиционна Банка;
– от ЕБРД (Европейската Банка за Реконструкция и Развитие) до Черноморската Банка за Търговия и Развитие (ЧБТР);
– от Европейския Инвестиционен Фонд (създаден от Жан-Клод Юнкер) до Българската Банка за Развитие (ББР).

Българи от ГЕРБ – предложени от ГЕРБ на иначе непостижими в световен план позиции.

Не знам дали четящите тези редове могат да разберат за какви невероятни международни постове става дума; постове за които известни световни имена, Нобелови лауреати, експерти с международна репутация също не могат даже и да мечтаят.

А, „нашите хора“ бяха лесно назначени – без да бъдат питани за техния опит, квалификации в областта, научни и обществени позиции и т.н. Ако в България някой е предложен за банкер, БНБ ще трябва да му издаде съответен сертификат. В Европа и в света обаче не искат сертификати за квалификация, за съжаление или не; там приемат чисто политически назначения и Бойко Борисов добре разбра това.

Цялото ръководство на Черноморската Банка за Търговия и Развитие е от ГЕРБ (независимо дали са членове на партията), същото е и с ББР; същото е и с другите назначения. Същото е в държавните органи и агенции, в бордовете на държавни и общински фирми и т.н.

Кой буквално „изкопа“ Симеон Дянков? Кой „откри“ Кристалина Георгиева? Беше ли някой чувал за тези хора?

Е, как няма тогава тези хора, техните семейства и техните близки и роднини да не са вечно благодарни на Бойко Борисов и на ГЕРБ за подарените им от него наднационални, международни и други държавни постове, за които те нито са чували преди, нито са мечтали някога?

Е, кой тогава от тези хора, техните семейства и техните близки и роднини би гласувал против ГЕРБ? И защо?

И с какъв антикомунизъм си обясняваме, че хората предпочитат да гласуват за ГЕРБ? Хората гласуват за този, който в последното десетилетие ги въздигна на непостижими висоти в живота им. Реконструира животът им за поколения напред. Постави ги в златните страници в историята и настоящето на световните и българските институции.

Да, Борисов издига партийна номенклатура, но и верни, безименни, неизвестни никому политически активисти, които му стават безкрайно верни на следващия ден.

Става ли това за сметка на хиляди, способни и компетентни граждани на България? Разбира се, че става. Но, ГЕРБ си решават своите избирателни проблеми по този начин.

Да, за много, тези истини могат да са неприятни, но те са истини; те са факти.

Кадрова политика ли е това? Разбира се, че е целенасочена кадрова политика и който не го разбира, очевидно никога няма да разбере защо все губи изборите.

Защото Бойко Борисов си сложи навсякъде верни кадри, разшири политическата карта на ГЕРБ извън пределите на страната, сложи по върховете на света българи (да, негови хора!) нещо, което никой български министър-председател преди него не беше направил.

Ама – как го е направил, защо го е направил, какви са били мотивите му и т.н.?

При своите правителства БСП направи ли това? Категорично НЕ.

БСП загърби всички свои специалисти, експерти, учени, мениджъри с огромен стопански опит по места, остави ги „захвърлени“ от своето собствено управление и примерите за това са с хиляди.

Колко висококвалифицирани кадри на БСП бяха принудени да стигнат до един морален кръстопът в живота си, защото не те, а БСП им обърна гръб и не им помогна в тяхното професионално развитие?

Даже и новоизбраният с голяма част от избирателите на БСП, президент Румен Радев, обърна гръб при формирането на своето служебно правителство на кадрите на БСП и предпочете политическият и безрезултатен за България флирт с царистите.

Къде са днес способните експерти от БСП в екипа на Мая Манолова? Има ли такива?
Кои са предложените за заместник кметове на София от страна на Манолова? Аз не знам да има такива.

И разочарованието на истинските специалисти, на компетентните хора, вярващи и остаряващи с мечтата за едно друго бъдеще за България, става все по-голямо.

Е, как тогава хората в този изключително труден социален период за живот в България да вярват на БСП, да се надяват на БСП?

Сложно е, трудно е, и ръководството на БСП следва да разбере тези неприятни уроци.

Защото, пак повтарям, БСП загуби заради собствената си кадрова политика по време на своите правителства (коалиционни или не); загуби вярата на квалифицирания мощен стопански, финансов, научен, дипломатически и търговски кадрови ресурс и национално богатство на България.

Този ресурс беше изолиран, забравен, натикан в ъгъла, изоставен на самоизживяване и бавна смърт.

Верността към своите избиратели и помощта за тях (както и да бива тази помощ третирана и разбирана) – е върховен, могъщ принцип за Бойко Борисов. Да, принцип поддържащ неговото съхраняване на власт.

Но, това далеч не е все още принцип за БСП.

И затова БСП продължава да си търси и да си брои избирателите. Докато не разбере този много важен урок.

Че е крайно време да върне доверието на хората в себе си.

Че с обещанията за своето бъдещо управление, включително кадрови – ще може да реши качествено техните социални и икономически проблеми.

Че трябва да катализира огромният стопански, външно-политически и дипломатически, търговски, научен и културен потенциал в полза на строителството на една нова България.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мислещ

    37 33 Отговор
    Това, че с стигнали до такива важни международни постове, говори само, че са изроди от световна величина, понеже всички нормални и мислещи хора отдавна знаят, че на подобни постове няма "случайни" и под случайни нямам предвид откъм акъл...
  • 2 Експерт

    33 13 Отговор
    Има и обратна страна монетата. Бойко има усет да се прикача за такива хора. Това е като политици да се снимат със знаменити спортисти. Специално за Кристалинка, Бойко няма съществен принос. Те се използваха взаимно.
  • 3 Behemoth

    24 13 Отговор
    Ми това си е Андрешковщина отвсякъде и инфлация на ЕС....че го разпаднем и него...
  • 4 ужас

    40 15 Отговор
    Иванов, Борисов нищо икъде не може да назначи. Всички тези назначения стават със съгласието на САЩ. А Борисов спря 3 руски проекта и за награда получи тези подаръци, като той гарантира че тези индивиди ще бъдат верни американски подметки. Ти вярваш ли си на тези глупости. Премиера на най бедната европейска страна да чак такива възможности.
  • 5 мислещ

    23 16 Отговор
    Именно. Колкото по-нагоре в йерархията, толкова по-послушен/услужлив за Сорос и компания. Това вече и малките деца го разбират. А този "професор" или е поредният платен драскач, или поредният пишман "интелектуалец", на който му е промит мозъка в съответните "учебни" заведения и въобще в средата, в която се движи.

    Коментиран от #8

  • 6 Mois Kohen

    39 26 Отговор
    Г-р Професоре, простичко казано, ГЕРБ са полезни за България и за Европа ! А БСП са банда от негодници и клеветници....!

    Коментиран от #28

  • 7 Един

    22 7 Отговор
    Това е истината!!!!Комуниста е Бо----ук!
  • 8 Mois Kohen

    8 7 Отговор

    До коментар #5 от "мислещ":

    Много мислиш бе. Стани професор и после ще си говорим мислейки.....

    Коментиран от #9

  • 9 мислещ

    15 8 Отговор

    До коментар #8 от "Mois Kohen":

    Да станеш професор е почти сигурен начин да спреш да мислиш и да затъпееш.

    Коментиран от #16

  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    24 10 Отговор
    От тази "статия" личи умствената безпомощност на списувача...Горко на България с такива професори!
  • 11 1180

    24 11 Отговор
    БАТЕ УПРАВЛЯВА ТОЛКОВА ГОДИНИ ЗАЩОТО БСП НЕ СА "0" АМИ ОТРИЦАТЕЛНА СТОЙНОСТ, ВСЕ ПАК МАЙ ТРЯБВА ДА СМЕ МУ БЛАГОДАРНИ, СЛЕД КАТО ВИДЯХМЕ И ОСТАНАЛИТЕ ПАРТИИ . . .
  • 12 Jacques Yvec Moineau

    18 6 Отговор
    Професора смесва две много различни неща. Сравнява неспециалистите на Борисов, със специалистите на БСП.
  • 13 Еразъм

    26 5 Отговор
    Каква дълга статия за възхвала на шуробаджанащината.
  • 14 ГЕРБ

    15 3 Отговор
    Урока е следния което не става с пари става с много пари .
  • 15 шопен

    16 3 Отговор
    Прав е, така е. Как иначе ще изплува куфарчето Кирчо и др. като него?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Коректен

    15 2 Отговор
    Това историята на камората или на коза ностра ли е в статията? Назначат се верни хора на невероятни позиции без да имат необходимата квалификация.
  • 18 Комунист

    15 5 Отговор
    Защитниците на БСП, ама много стп ПРОЗДИ бе..е...е
  • 19 възмутен

    14 3 Отговор
    Съвсем точна статия! БРАВО!
  • 20 Не се напиват да я мислиш

    12 4 Отговор
    ЕС след 2020 ще се съкрати - смали ! Ние т.е. на движещи се на втората скорост , ще ни ШКАРТИРАТ . И тогава всички ХЛЕБАРКИ ще останат излишни. Кризата е СТРАШНА ! Зловещата истита все още никой не ни я свежда до знание. СРАШНОТО Е ТРУДНО ДОРИ ДА СЕ ОПИШЕ ! Бойко е като хелиен балон на който скоро скоро " ХЕЛИЯ " /ПАРИТЕ / ОТ ЕВРО СЪЮЗА ЩЕ СЕКНАТ. Иван ще ни излитат от ЕС. Защото ни управляват магарищари а не съзнателни държавници.

    Коментиран от #21

  • 21 Не се напъвай да я мислиш брат

    7 6 Отговор

    До коментар #20 от "Не се напиват да я мислиш":

    Всичко върви на разруха. Не се кахъри, развръзката е следствие от днешната изродена държавна политика . ПЪЛНА РАЗРУХА със страшни социални сътресения - мизерия , ГЛАД и смърт ! А това ще доведе до ХАОС , ПРЕСТЪПНОСТ и ВАНДАЛИЗЪМ.

    Коментиран от #24

  • 22 ФАКТ

    7 3 Отговор
    Ами тя тактиката не е от СЕГА !!! БКП ВИНАГИ са действали така !!!! НИЩО ново !!!! Разлика между сини и червени няма !!!
  • 23 Александър Димитров

    4 0 Отговор
    Като няма справедливост, съд, наказание, нормални условия на живот, ми дреме на фара за МВФ, ЕИБ и Черноморскота банка
  • 24 Няма комунисти

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Не се напъвай да я мислиш брат":

    Имаше демагози които днес лансират другата идея за демокрацията.Ти виждаш лия тази демокрация освен че НАРОДА остана като заварено дете ? Комунизма в Китай а Номер 2 в света. Значи Комунизма не е виновен. Виновен е заспалият народ че не е в състояние да се обединим и настъпи в своя защита. А Неплатения това и чака. Каква е разликата между другаря бивши червен "лидер" и днешният господин - и тогава и сега Свинята си е била винаги Свиня ! Не е комунизма виновен - ние сме си виновни че сме простодушни , малодушни , наивни и невежи ! Мъртви души и овча маса която се е подложила на неминуема ГИБЕЛ . Кризата ще е НЕЧУВАНА и България ще остане изпитана от Евро софрата . И никакъв ГЕРБ няма да остане.

    Коментиран от #31

  • 25 ха ха ха

    3 4 Отговор
    Какво пише сорос за мара габриел?... тази жена е способна да продаде собствената си родина, заради джендърството! Точка! А мерси от такива хора!
  • 26 Ако знаем защо смачкана бившият шеф

    1 1 Отговор
    На МВФ - Доминик Строс Кан и поставиха Ла Гарт а днес защо се доверяват на Кристали Георгиева ли питате ? ЦИРКА СВЪРШИ ГОСПОДА и си замина а Кристалина остана да разсмива публиката на гол терен. Както се казва - умрял кон , не рита ! САЩ удариха $23 тият Трилион Дефицит и Въобще не ги вълнува МВФ. БРЕТЕНВУД ският консенсус е мъртва отавна. И Негово величество Долара е с Гангрена и Спенсър ! Световната финансова система и КАПИТАЛИЗМА са МЪРТВИ !
  • 27 Суета - е в целият свят.

    2 0 Отговор
    Как ще е караме от сега нататък. Никой още не се е произнесъл . САЩ определено ще отстъпи , защото света се чисти от Долара осезаемо . На къде в Неделя, когато ЕС ще хлопне вратата пред нас ?
  • 28 Анонимен

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Mois Kohen":

    Герб са полезни на ес, нато и САЩ, но не и на България и народа...... И най вече са полезни за себе си....... Каквото им диктуват илюминатите, това правят......... Най много българи напуснаха България при управлението на герб...... Сринаха всичко..... Един туризъм който е печеливш и него унищожиха...... На 114 място сме господине . Къв геррб...... Циганин , който до вчера пасеше овцете на селото стана кмет.......
    Защо ли..... Как този неграмотният ще е кмет , умът ми не го побира,,,,,,,,, ами никак.....
    Просто едни пари ще влизат през кметството и от друго място ще излизат,,,,,,,,,, а хората да духат супата
  • 29 Сутрин Кан предсказа краят на

    2 3 Отговор
    КАПИТАЛИСТИЧЕСКАТА СИСТЕМА и Финансовият механизъм за доминирането на Долара ! И хоп - " На ти булка Спасов ден " - отпушиха го. Снеха го от МВФ и пропусна кампанията за президент на Франция и сложиха Олан.. После прочистиха пътя на Марков скривайки безкомпромисната и твърда Льо Пен. И всичко за печелене на време за Долара. УВИ ВРЕМЕ Е ДА МУ СЕ ЗАПАЛИ СВЕЩ.
  • 30 Безпартиен

    3 0 Отговор
    А Цветанов, Бойко, лилито, мимито, цветето, милето не са ли деца на комунистите. Всички от ляво и дясно сте до един ченгета, доносници, възродители, милиционери и имате смелостта да казвате на прокудени те.. Боклуци.. Кой бе герб е боклук, това са тези, които казваха гласувайте за бб, а днес същите милиционери обърнаха палачинка та, защото достатъчно от вас крадоха и няма да спрат да ви мамят.. Не защитата Ва, а казваме кое как е, едни и същи от 70 г на софрат
  • 31 Ново

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Няма комунисти":

    Гладна кокошка просо сънува герб ще остане още30-40 год щом комунизма издържа толкова защо и герб да не издържи

    Коментиран от #33

  • 32 за това вече държава нямаме

    0 0 Отговор
    Всеки мафиот знае да изгражда зависимости , това е конструкцията на неговата власт. Бацето разпределя порциите за които всъщност говори Доган. Но Бацето не знае що е то държава и как се гради и управлява държава , по смисъла на това той не може да е държавник и държавен служител , а бос на клан.
  • 33 глупости

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ново":

    щот само ти се иска, но няма да издържи... щот за да управляваш толкова се иска акъл, а те имат само толкова, колкото да откраднат ;)