Last news in Fakti

1 Ноември, 2019 20:38 3 702 34

Сърбия ще трябва да избира - или с ЕС, или с Русия

  • сърбия-
  • русия-
  • ес-
  • русия-
  • владимир путин-
  • александър вучич

Белград демонстрира независимост на външната си политика и близост с Москва

Сърбия ще трябва да избира - или с ЕС, или с Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сърбия демонстрира независимост на външната си политика и близост с Русия. Това предизвиква недоволство в ЕС, защото Брюксел преговаря за членство със страната. Белград обаче ще трябва да избере: или с ЕС, или с Русия.

В края на октомври (25.10) Сърбия подписа Споразумение за свободна търговия (ССТ) с Евразийския икономически съюз (ЕИС). В Брюксел това сближаване между Белград и Москва, която е движещата сила на евразийския икономически блок, предизвиква съжаление, но и недоволство: Сърбия не e просто кандидатка за членство в ЕС, а страна, с която Брюксел води активни преговори за членство.

Сърбия ще трябва да избира между ЕС и ЕИС

До приемането си в ЕС Сърбия е свободна да сключва всякакви търговски споразумения с други страни или организации. Но с встъпването си в Общността тя е длъжна да напусне всичките тези споразумения, казва за ДВ Мая Косянчич от външнополитическата служба на ЕС. Това е задължително условие за всички страни-кандидатки за членство, за което страните се разбират още по време на преговорния процес преди присъединяването.

Безспорно Сърбия има право самостоятелно да определя насоките във външната и вътрешната си политика, казва италианският Даниел Рондинели. Но подписването на споразумение за свободна търговия с Евразийския икономически съюз (ЕИС) влиза в противоречие с пътната карта, договорена между Брюксел и Белград в рамките на преговорите за членство, уточнява той.

В Брюксел преобладават политическите оценки за това, че на Белград ще му се наложи да направи избор между ЕС и ЕИС. "Ние зачитаме политическите, културните и религиозни връзки между Русия и Сърбия, градени стотици години, но в крайна сметка Сърбия трябва да реши в кой точно съюз иска да членува. Защото не може да седи едновременно на два стола", казва евродепутатът от Словения Франц Богович, който е заместник-председател на делегацията на Европейския парламент (ЕП) за връзките със Сърбия.

Какво цели Белград?

Основният икономически партньор на Сърбия днес е Европейският съюз. Според официалната статистика, през 2018 г. 67% от сръбския експорт и 60 на сто от вноса в страната е бил от и за страни в ЕС. В същото време на Русия, която има централна роля в ЕИС, се падат едва 5,3% от износа и 7,9% от вноса в Сърбия - при положение, че двете страни имат споразумение за свободна търговия още от 2000-та година.

Тук е мястото да припомним, че Сърбия поддържа много по- тесни търговско-икономически връзки с ЕС, отколкото с Русия. А европейските инвестиции в сръбската икономика надвишават в пъти руските. На този фон наблюдателите предполагат, че намерението на Белград да подпише споразумение за свободна търговия със страните от ЕИС е било политически мотивирано. Или както казва анализаторът от Европейския център за политически изследвания Ерван Фуер, "Сърбия явно иска да демонстрира независимост във външната си политика и близост в отношенията с Русия".

Една от най-сложните теми в преговорния процес с Белград е изискването за нормализиране на отношенията с Косово. Независимостта на бившата сръбска провинция с преобладаващо албанско население беше призната от повечето страни-членки на ЕС. Обратното - Москва се солидаризира напълно с позицията на Белград по въпроса. Именно позицията на Русия по косовския въпрос в немалка степен допринесе за засилването на проруските настроения в Сърбия.

Някои политически наблюдатели в Брюксел са склонни да вярват, че част от причините за желанието на Белград да засилва икономическите си връзки с Евразийската група се трябва да се търсят у самия ЕС. Например в това, че преговорите за членство със Северна Македония и Албания буксуват. Вече повече от година страните от Общността не могат да постигнат споразумение за началото на преговорния процес с двете страни-кандидатки. На срещата на върха на 17 и 18 октомври решението за започване на преговори с двете страни беше отново блокирано - този път от Франция.

"Историческа грешка"

По този повод евродепутатът Даниел Рондинели казва, че е възможно Сърбия да се опасява, че може да я сполети същата участ и някоя от страните-членки да наложи вето на присъединяването на страната към Общността. Поведението на Франция по отношение на Северна Македония и Албания Рондинели окачествява като "историческа грешка".

С това е съгласна и румънската евродепутатка от либералната фракция "Обновена Европа" Клотилд Арман. "Ако не подкрепяме балканските страни, ги тласкаме към сферата на влияние на Китай и Русия. Не можем да заставяме страните-кандидатки да стоят и да чакат, докато им затръшваме вратата, надявайки се, че те няма да почукат на чужди врати", казва тя.

"В миналото се твърдеше, че ЕС е единственият голям играч в района на Западните Балкани. За съжаление това вече не е така. В бъдеще може да се засили тенденцията на сближаване с Изтока - не само с Русия, но и с Китай. И това се отнася далеч не само до Сърбия, а до целия регион", прогнозира политологът Ерван Фуер.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахахахаха

    42 11 Отговор
    Дрън, дрън! Сърбите правят това, което им е изгодно! И така трябва да се прави!
  • 2 🌟 🌟

    41 8 Отговор
    Когато мислят за ЕС да гледат България.
  • 3 Азззззззззз

    36 13 Отговор
    ЕС искат да заробят и Сърбия.

    Коментиран от #17

  • 4 Сърбия трябва да избира

    38 10 Отговор
    А на нас защо не ни е предоставен този избор?
  • 5 Тръмп

    23 21 Отговор
    Сърбите избраха Русия и Евразийския съюз от комуноиди,да им е честито!!!:):):)
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Монгола

    20 7 Отговор
    Такъв ли е пакета с ЕС и срещу РФ? Джендерски съюз не познава мяра!
  • 8 Уди Кълвача

    22 6 Отговор
    Червен картон от Белград за ЕС!
  • 9 Фурнаджия

    33 4 Отговор
    А защо не може и от двете страни да взема най-доброто и да си неутрална,като Швейцария? Най-добре е да не избира,а да си гледа интереса!

    Коментиран от #29

  • 10 miко

    17 1 Отговор
    Дано изберат Русия та да има къде да пушим цигари в заведения.
  • 11 ей не се издържа вече

    16 5 Отговор
    Значи , деба евросъюза, не може една суверенна държава , деба евросъюза , да поддържа добри отношения , деба евросъюза , с различни държави от деба евросъюза. Противопоставянията и враждуването в никакъв случай не е в интерес на хората , в интерес на парите е , или ония с големите пари и тях да ги деба.
  • 12 гост

    21 14 Отговор
    И от кога Сърбия ви стана толкова мила? От 1885г., от войните 1912-1913 г., от посръбчването на Македония ли или от Миле Китич/или както и да се казва този чалгар, чувал съм името му, но не и песните му/? Хайде спрете се, в любовта си към Русия ставате предатели на България!

    Коментиран от #16, #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Eee

    15 14 Отговор
    Само СССР👍,там е бъдещето.

    Коментиран от #31

  • 15 Българин туркофил

    5 20 Отговор
    Да живее братска Турция!
  • 16 Истината

    16 17 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Руската измет винаги е била българофобска и сърбоманска.

    Коментиран от #34

  • 17 Само питам

    15 13 Отговор

    До коментар #3 от "Азззззззззз":

    Какво заробване бе путлераст умен? Прочети цифрите 67% от сръбския износ е за ЕС. Ако не изнасят в ЕС направо фалират.
  • 18 Станчо

    8 2 Отговор
    Картината е ясна, едните ще я предадат, другите ще я е_ ат, изборът е като нашия-кой от коя страна...
  • 19 Рашка с чашка

    7 9 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Повечето пишешти в този сайт не са етнически българи, днес са руснаци, утре сърби, а най-често турци! Това са,,, народа " без родина, които са избрали сами да се наричат римляни--рома.
  • 20 Ще има още !

    15 1 Отговор
    Тази мизерна джендърска политика с работещите бедни и най нисък стндарт на живот съвсем скоро балканските народи ще сочат страната ни като лош пример за членство в ЕС!
  • 21 Ердоан

    3 4 Отговор
    Като се наиграят аз ще ги приема в османския съюз.

    Коментиран от #22

  • 22 JPower

    6 3 Отговор

    До коментар #21 от "Ердоан":

    Твоя съюз е между теб и кошарата с козите. Като сърбите трепаха албанците в Косово, Турция мълча. ДОБРЕ че беше Европа,да спаси албанците!! Ако Сърбия влезе в ЕС и НАТО, ще е голям позор за тях ....
  • 23 Туцо витич

    2 1 Отговор
    С миле китич
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кочо

    10 1 Отговор
    Как не спряхте да делите света и хората долни брюкселски свине,постоянно да се страни от рф.Нищо те арабите и африканците идват и ще ви чукат в центъра на ЕС.
  • 26 Анонимен

    9 5 Отговор
    Сърбите ще идат към Русия....... И още много други ще идат... Само нашите с борчове те никъде няма да идат..... България е вече зависима от ес, нато и САЩ..... Жалко за децата ни..... Ще заместим африканските роби ако още си мълчим

    Коментиран от #33

  • 27 Димитър

    9 1 Отговор
    И защо да трябва да избира? Светът не е само черно и бяло, украйна беше поставена пред такъв избот и както видяхме всички нищо добро не се получи, срината икономика, война и разруха. Всичко това благодарение на недалновидната политика на сащ и европа, само за да навредят на Русия.
  • 28 стоян георгиев

    6 6 Отговор
    като гледам сърбите и направо си заобичвам нашите политици.искат да стоят на два стола в белград като при тито и от тях пак ще паднат на земята и то на глава!щели да влизат в евразииския съюз!!!само е достатъчно да застанат един до друг сърбин,руснак,киргистанец и веднага ще се види тоталната неадекватност на това желание.сърбина с последна прическа и дрехи по италинската мода и до него басмачите от изток.смях!да отиват в евразииския съюз колко се може по-скоро тия ненормални шумадиици.да видят кво ни беше на на нас в него 45 години!

    Коментиран от #30

  • 29 Аааааа

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Фурнаджия":

    Швейцария няма природни богатства а и климата е лош.
    Те имат само мн.ама мн.злато от Хитлер и ония краварите нема как да го краднат оти не знае се къде е заключено
  • 30 Оле ле

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    Колко са глупави тия сърби бре.
    Пазят си интересите и от никой не им пука.
    А ние умните че ни ошишкат и оглозгат новите ни братя кат гладно куче
    Още еда такава поръчка от тенекии и че сдиплим гащи хептен.
    Тйо и за това всичко бега на вън
    Оти новите ни братя мн.гладни бре как са не задавиха искат целию свет за себе си.
    Нее убаво това
  • 31 рашка е в колапс

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Eee":

    Това "бъдеще" умря преди 30 години бе каскет.Нещо си назад с материяла.Явно нямаш бъдеще.
  • 32 рашка е в колапс

    4 2 Отговор
    Сърбите трябва да са изключително ритани в главата за да изберат Русия.Процентите говорят сами.67% от търговията на Сърбия е с ЕС,а 5.9% е с Русия.Има ли повече какво да говорим ? Избереш ли Русия,означава автоматично мизерия и беднотия.
  • 33 рашка е в колапс

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Анонимен":

    Кои са тея много други ? Аз освен Таджикистан,Азербайджан,Киргизстан,Казахстан и тем подобни кочини,незнам кой друг би отишъл към Русия ! Богатия свят е държавите от Европа,САЩ и още 2-3 страни.Русия е на дъното.
  • 34 Аха

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Истината":

    Ами тйо фурнаджииските лопати,продажниците,и джендърите кой ги тачи бре папурчо?