Last news in Fakti

4 Ноември, 2019 16:16 8 311 29

Местни избори 2019 - за повече не сме дорасли

  • местни избори 2019-
  • герб-
  • бсп-
  • дпс-
  • демократична българия-
  • кмет-
  • слави трифонов-
  • мая манолова

Няма страшно, просто част от еволюцията

Местни избори 2019 - за повече не сме дорасли - 1
Еволюция по български, снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Местните избори в България през 2019 г. трябваше да са ключови. Лакмус за случващото се в страната по средата на мандата на третото правителство на ГЕРБ, което е и това с най-много гафове. Тези избори трябваше да покажат има ли реална воля и възможност у хората за промяна или това остава порив на малцинството, несъобразен с липсата на генерално израстване у нацията.

Изводът на този етап може да се обобщи така - някакво желание за промяна има, но няма кой да я осъществи. Българската политика е в криза на личността. Млади, подготвени, симпатични лица, на които да се довериш няма. Въртят се едни и същи ояли се физиономии. Разделението между българския народ и политиците остава. За болшинството това все още са "онези, които работят за себе си, а не за нас". Костюмирани, надменни, нахални, безочливи. Българската политика има огромна нужда от свежа кръв, от хора, на които може да се повярва. Такива към момента няма нито в ГЕРБ, нито в БСП, нито сред "Патриотите". За "Демократична България" ще стане дума по-късно в материала.

В този ред на мисли сред печелившите в тези избори, дори без да е участвал, е Слави Трифонов. "Патриотичните" партии тотално девалвират, а именно техните избиратели, така да се каже лесно манипулируемата масовка граждани, са основната цел на бъдещия проект на Трифонов. И той спокойно може да се превърне във фактор. В новия "спасител", по подобие на Н.В. Симеон II през 2001г. За съжаление по същия начин очаквам много хора да останат разочаровани. И както често се случва в нашата държава всичко да е имитация. Имитация на спасител, имитация на промяна, имитация на нуждата от нов вид политика. Животът тук е такъв - пълен с имитации. Какъвто би бил и политически проект на Мая Манолова. Това изречение неслучайно намира място в абзаца за Слави Трифонов.

Толкова за евентуалните бъдещи политически проекти. Сега за настоящите.

ГЕРБ показа, че за партията има живот и след Цветан Цветанов. С цената на обострена нервна система и повечко километри с джипа на сметката на Бойко Борисов. Което се оказва достатъчно да се спечелят всякакви видове избори в България. Проблемът тук е, че навсякъде се забелязва отлив на гласоподаватели. А сегашните гласуват на принципа "не е добре, ама може да е по-зле". Управлението е разклатено, но все още недостатъчно, за да падне. Бяха загубени няколко града, сякаш дори нарочно, за "прочистване" на партията, сиреч прочистване от хора на Цветанов. Борисов обича такива способи. Занапред обаче загубите ще стават естествени, ако партията не вдигне темпото и не отговори на по-високи изисквания от страна на избирателите. В София жълтият картон е вдигнат и е очевидно, че хората не вярват на милите физиономии на Йорданка Фандъкова за не един и два провалени проекта и нерешени проблеми. Червеният също е подготвен, ако София не започне да се управлява като съвременен европейски град - с дългосрочно планиране и смели решения. За каквито Борисов намекна, неясно защо за следващите избори?! А дотогава пак ли ще се тровим с въздуха и ще губим часове в задръствания? Тук вече няма място за политическите игрички на Борисов, време за губене няма. Както няма и в провинцията, където само с магистралите също не става. Макар че българският народ винаги е способен да ни опровергае в негативен аспект.

За БСП не може да се каже нищо ново. И нищо интересно. Окопала се партия с изтъркани лица и отказ да се осъвремени. С малко пари за избори. Няколко победи, дължащи се по-скоро на отстъпление на ГЕРБ. Някакъв свеж полъх идва от София. Разбира се, не от Мая Манолова, а от д-р Делян Георгиев, който е единственият "червен" районен кмет в столицата - на "Изгрев". А това се случи, защото не е типичният партиен кандидат, а по-скоро залага на собствена идентичност и се ползва от подкрепата на партията. Той обаче е изключение. Всичко друго си е постарому.

Стигаме до "Демократична България". Прекрасна работа на това обединение, за да запази поста на Йорданка Фандъкова в София. Двойна грешка около кандидатурите - неразбирателство с Борис Бонев и гласуване на доверие на непечеливш кандидат, какъвто е арх. Борислав Игнатов. Всичко това похаби иначе немалкия потенциал на "дясното" в София, изразено в осем районни кмета, спечелили със солидна преднина. Изобщо "Демократична България" работеше изцяло в полза на ГЕРБ и се оказа скопена опозиция. Бутикова партия. Чийто лидери ни обясняват, че по-голямата цел били парламентарните избори?! Може би, ако за тях се гласува само в Долна Оряховица. Единственият град, в който ДБ има кмет. И е време Христо Иванов и Атанас Атанасов да излязат от летаргията и нищоговоренето. И да се активизират или да си ходят. Лошото е, че уж подкрепена от мнозинството мислещи и образовани млади хора, тук кадрите също са кът. В "Демократична България" паднаха и немалко маски. На хора, гравитиращи около нея. За които явно не е толкова важно те да печелят, а ГЕРБ да губи. И в името на това са готови да подкрепят Мая Манолова. Подкрепила Пеевски, срещу когото те всеки ден протестират?! И така рухна митът за новата силна коалиция вдясно. Където обикновено нищо не е толкова хубаво, колкото изглежда. А с това изчезва и надеждата на България за по-различно бъдеще.

"Патриотите" на тези избори няма да запомним с нищо. И Слава Богу. Освен да затвърдим използването на кавички в наименованието им. Циркове в София между Волен Сидеров и Ангел Джамбазки, едно поръчково социологическо проучване и нищо повече. Всъщност струва си да се обърне внимание на силния политически ход на Сидеров да излезе от парламента, за сметка на столичния общински съвет. Действия на едно по-различно ниво. Нормално, когато ти ги шепнат подготвени кукловоди от Москва.

Когато говорим за същинска политика на друго ниво, логично стигаме до ДПС. Бавно, методично отстояване на интересите. Отказ от същинско опозиционно говорене и действия. И помощ с ромски гласове за ГЕРБ на цената на едни 220 милиона, които правителството ще изсипе в пристанището на Варна. Което се ползва от ТЕЦ-а на Ахмед Доган там. И притаено чакане до следващите парламентарни избори. ДПС винаги знае как да си изиграе картите.

За някои тези избори бяха край, а за други начало. "Движение България на гражданите" и Настимир Ананиев от бившия Реформаторски блок подписаха политическата си смърт след афишираната подкрепа за Мая Манолова. Същото се случи с Десислава Иванчева, събрала минимален брой гласове. От друга страна се появи явлението Борис Бонев. Където всичко е чудесно, единствено притеснителни са леки сигнали за пресоляване на манджата по определени теми. И витаещият въпрос за финансирането на "Спаси София". Откъдето засега отказват да се превърнат в "Спаси България". А място за истинска десница в политическия живот има при немощната "Демократична България". Така че върху идеята за партия, Борис Бонев и компания е редно да помислят далеч по-сериозно.

Цялостният извод е обезсърчаващ. Няколко дни след уж демократичния избор на главен прокурор, България организира и поредния си уж демократичен местен вот. С безочлива борба за власт, купуване на гласове, странни списъци от ЦИК, нагло неспазване на закона от придворните медии на властта, спящи органи на реда, тонове излишна хартия, малко достойни кандидати, продадено достойнство на избиратели, масово негласуване. Избори, правени от статуквото за статуквото. Явно към този момент сме дорасли за толкова. Нищо страшно не се е случило. Въпрос на еволюция. Срещу нея не можем да се борим, а само да чакаме. Докато вършим правилните неща. Дори те да са капка в морето.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цветан Цветанов съм

    48 16 Отговор
    Диктатурата на ГРОБ
  • 2 майстор тенекеджия на криви глави

    29 4 Отговор
    Не съм чел статията ма що Баце се пипа по джоба проверявя колко са му останали в него ли, или колко е пълен или празен джоба нищо не намеквам само констатирам фотото :)?!

    Коментиран от #3

  • 3 Хммм

    38 2 Отговор

    До коментар #2 от "майстор тенекеджия на криви глави":

    То ако коментираме фотото .... Фандъкова както му е застанала ... ще управява бая ...
  • 4 антибсп

    11 23 Отговор
    Итрещели сте, другарю!
  • 5 Да ви информирам

    29 2 Отговор
    Нали знаете, че еволюцията невинаги върви нагоре.
  • 6 майстор тенекеджия на криви глави

    20 0 Отговор
    до 3 Хммм
    Ха ха ха ха ма прав си кадрото е мнооого добро ха ха ха !!!!!:) !
  • 7 Taxi

    9 13 Отговор
    Manolova kato Benatova-tova i ostava
  • 8 Хаха

    18 2 Отговор
    За повече не сте дорасли, за повече сте досрали
  • 9 дядо Пешо

    17 16 Отговор
    "... някакво желание за промяна има, но няма кой да я осъществи"
    има - Бойко Борисов вече 10 години я осъществява. Един ден когато приключат мандатите на Бойко ще настане разруха..
  • 10 Гост

    34 9 Отговор
    Резултатите от изборите показват безпътицата на България и това, че спасението за младие е извън тази територия!
  • 11 8353

    33 2 Отговор
    Забавно - как може да се търси десница там където 90 процента от населението са социално отхвърлени и работещи бедни? Там където 1/3 от учениците завършват като функционално неграмотни, а 1/6 от децата нямат и основно образование?
  • 12 Ицо

    19 9 Отговор
    Нещо не мога да разбера хората защо не са доволни от изборите.
    Вот имаше купен или не пак избраха ГЕРБ.
    Автоматизирането на Вота през електронни устройства няма да има, така или иначе. Нито за следващите кметски, нито за парламентарните.
    Политиците са си ОК, народа си е ОК, всичко си върви постарому.
    На никой не му пука какво става.
    Ген. Борисов си отваря, нови и нови училища и детски градини, строи си магистрали, оправя си пътищата, строи си метрото, иска си оставки на този и онзи, и те му ги дават, изобщо всичко си е ОК или както преди.
    Поради това пледирам да има референдум за промяна на конституцията, като държавата от парламентарна, да стане Монархия и единодушно да гласуваме за Ген. Борисов да ни управлява.
    Така поне ще се спестят заплати на 239, нищо-правещи човечета и ще можем да си съборим парламента, както събориха мавзолея.
  • 13 Иван

    30 0 Отговор
    Задължително образователен ценз за право на глас!
    Откъде накъде кандидат,който не е получил дори 50% от гласовете ще става кмет???
  • 14 мислещ

    22 1 Отговор
    По принцип изборите не са особен показател, понеже не е ясно колко са "надписаните" (Или отписаните като недействителни) + купените гласове.
    Но пак е видно, че почти никой няма воля дори да си помисли, че мафията трябва да бъде физически изметена и това е единственият начин.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Директор на водопад

    7 5 Отговор
    Изборите трябва да бъдат задължителни за всички, иначе по добре да ги няма. Българите са хитри , само гледат сеира, и знаят, че светът е глобализиран и няма значение черен ли си , бял ли си или пембен. Границите нямат значение, откакто България се нахлузи в ЕС така , че все тая дали си в България или в Белгия.
  • 17 3435

    6 0 Отговор
    Страшно много купен цигански и български електорат и победа за дпс.
    Това е сташната картинка в нашата малка община.
  • 18 Дани

    7 2 Отговор
    Няма как да се появят нови кандидати. Може и да ги има, но изборите са така организирани, че никой да не научи за тях.

    Няма нормални предизборни дебати.
    Във Варна Портних изобщо не се показа. Единствената кампания беше едно интервю в морето.нет. с отговори на въпроси. Аам изобщо не е ясно дали някой друг не е отговорил вместо него.
    Неговия опонент-Костадинов, хората не го бяха чували изобщо.

    Цените на участия по телевизията са безумни. няколко хиляди на минута!
    Това нормално ло е?
    Това ни лишава от правото да се информираме за кандидатите. По т.в. само управляващите пускат. Основно ГЕРБ и тук таме БСП.
    Хорат като гледат Бойко по цял ден- познават само него и гласуват за него. И то основно държавни служители и обществено-поръчкаджии.
    Другите просто не излязоха да гласуват.
  • 19 Ханко от село Осеня

    6 3 Отговор
    Тези избори ясно показаха че по голямата част от българите не търсят никаква така наречена промяна , защото тази химера най вероятно ще се окаже подмяна. С тия лакърдийки за някакво си статукво , каквото и да значи това , защо искате да промените и спрете успешното развитие на страната , какви бечури искате да сложите на върха , такива като хамелиона мая , като курнела импексова , като мишока христо . Не ми трябват никакви идиоти които тепърва да се учат да управляват страната , а както се и разбра от изботите и на по голямата част от българите не им трябват .

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 gggw

    4 0 Отговор
    разберете, че не може да има промяна без революция и революция без личности. айде да приемем че революция означава някой нормален да поеме дьржавата, че тя е в такова положение. Но без личности няма как... и тия от дБ не са личностите, които ше направят нещо. русофобите няма да обединят никой
  • 22 мюмюн ага

    3 2 Отговор
    Ама бате един пазарлак прайхми преди да гласуваме сега што ни режете от парити нали спечелихте на сякаде дето казахте
  • 23 мюмюн ага

    3 3 Отговор
    На Цветанов човек съм,през новата година ще регистрираме ново движение на прокудените от герб,партията ни ще се казва-компроматите на герп ,нека който се е почуствал ограбен или ощетен да се пресъедини към нас след около година и полувина като спечелим изборите,защото Цветанов има неопровержими доказателства за измамите на герп всички престъпници ще ги вкараме в затвора
  • 24 Жиро

    2 2 Отговор
    Прост народ - слаба държава. Умните и културни гражданя - столичани избраха "Винету" или по-точно фъндъка му. Като цяло вечния победител е османския средновековен морал и османския реваншизъм, който ни мачка от край време.
  • 25 Димов

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Българската политика е в криза на личността. Млади, подготвени, симпатични лица, на които да се довериш няма." -------- Не ми трябват симпатяги бе, Василе. Не съм мома, да ме съблазняват. Трябва ми човек, който да разкара търтеите и боклуците от улиците и от опашките за помощи. Трябва ми човек, който да отнеме харизаното право на глас от същите тия търтеи. Човек, който да стимулира родните стоки, пред вносните, китайски боклуци. Който да намали депутатите от 240 на 60-70. Който да спре мафията да бетонира красивите ни курорти, и етническите партии да изкупуват земите и ТЕЦовете ни. Това ми трябва. Де го тоя човек? Кой е той, че да гласувам за него?
  • 26 ТМВ

    2 0 Отговор
    Само Гражданска революция и калъча ще оправят този батак!!!!
    Да ама как да стане със заспали.....!!!!!!
  • 27 Абееее

    0 0 Отговор
    Аз виждам наведени СМЕСЕНИ БИТОВИ ОТПАДЪЦИ на тази маса!
  • 28 ТРОПЧО

    2 0 Отговор
    ТОЛКОВА С ИЗМАМАТА НА ТЕЗ ИЗБОРИ СЕГА ЗАПОЧВА ПАК НАТИСКА НА ФИРМИТЕ ДА ДАВАТ ПАРИ ДА ПОПЪЛВАТ КАСАТА НА ГЕРБ ЧЕ БАЯ СЕ ОХАРЧИХА ПОКРАИ ИЗБОРИТЕ ПЪК И СОБСИДИИТЕ МАЛКО АМА НАЛИ ЗАМАЗАХА ОЧИТЕ НА МАЛОУМНИТЕ СИ ИЗБИРАТЕЛИ ТЕ ВЪОБЩЕ ДАЛИ ИМАТ ТАКИВА АМА ТАКА ГО ОТЧИТАТ ОТ ПАРТИЯТА НЕ ВЯРВАМ НЯКОИ НОРМАЛЕН ДА ГЛАСУВА ЗА ГЕРБ АМА ТОВА Е НА МЕГДАНЯ ДЕ ВИКАШЕ БАБА
  • 29 ????

    0 1 Отговор
    По малкото зло е Борисов. Спрете се и започнете да се трудите, т. е, да работите.