5 Ноември, 2019 13:00 11 997 23

Генка Шикерова: Докараха обществото до апатия

  • генка шикерова-
  • общество-
  • апатия

На хората вече не им се мисли, не се замислят и не си задават въпроси, казва в интервю за ДВ известната разследваща журналистка Генка Шикерова. Откакто бе уволнена от "Нова" на Домусчиев, Шикерова е безработна

Генка Шикерова: Докараха обществото до апатия - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Срещнахме се с Генка Шикерова в Бон по време на посещението ѝ в Дойче Веле с група журналисти от Източна Европа по покана на фондация "Фридрих Науман".

ДВ: Както се казва: проклятие е да живееш в интересни времена, но ние попаднахме точно в такива - времена на промени, в които технологиите специално в сферата на медиите се развиват светкавично, а това не може да не даде отражение на съдържанието. Виждате ли връзка между двете неща?

Генка Шикерова: Качеството на съдържанието в България пада право пропорционално на интересното, което се случва в обществено-политическия живот. Що се отнася до технологичното развитие - категорично, защото всичко трябва да става много бързо, трябва да се разпространява веднага и така имаме сериозно разсейване на информация, на съдържание, което е тежък проблем и води до объркване на аудиторията.

ДВ: Това е всъщност случаят, в който всеки може да бъде журналист. Нещо повече - всеки може да бъде медия. Какво остава при това положение за класическите медии?

Шикерова: Аз мисля, че въпреки всичко има ниша за класическите медии от гледна точка на това, че публиката има нужда някой да верифицира една новина доколко тя е истинска, доколко е качествена. Да, т.нар. гражданска журналистика също има своята ниша, но все пак говорим за нещо, чиято достоверност не може да бъде гарантирана от никого.

ДВ: Споделяте ли мнението, че на съвременните потребители на медийни продукти като че ли не им се мисли особено?

Шикерова: Естествено, че не им се мисли. И това е част от общото развитие на обществото. Няма абсолютно никаква съпротива по отношение на това какво се получава като информация. Хората не се замислят и не си задават въпроси: възможно ли е това да се случи, не е ли възможно да се случи, кой го казва, защо го казва... Информацията просто тече.

ДВ: Как при това положение можем да говорим за стандарти, за подтикване на аудиторията към размисъл?

Шикерова: Обществото има нужда от това нещо - аз го виждам и в момента. Обаждат ми се хора, които ми споделят: "Казаха ми, че само Вие можете да ми помогнете". Те вече виждат, че институциите не работят. Виждат, че има наистина проблем в обществото. И се обаждат - вече стигнали до момента, в който ножът е опрял до кокала, както се казва. И разбират нуждата от това да има качествена журналистика. Звънят и казват: "Само Вие можете да ми помогнете, аз имам проблем". Само че хората, които могат да им помогнат като журналисти, вече не работят в сферата на журналистиката.

ДВ: Вие продължавате ли разследванията си?

Шикерова: В момента съм безработна, но наблюдавам, виждам какво се случва в обществото и реагирам. А единственият начин, по който мога да реагирам в момента, е в социалните мрежи. Интересуват ме темите, които винаги са ме интересували: неща, свързани с нарушаването на правилата.

ДВ: Различна ли е, според Вас, медийната среда в България в сравнение с тази на Запад?

Шикерова: Западните държави имат много по-сериозни традиции по отношение на медиите. И дори там нещата в момента да са зле, те не могат да са толкова зле, колкото са в България - по простата причина, че тук самото общество, по мое мнение, има съвсем друго разбиране и съвсем друго отношение към журналистиката и към функцията на журналистиката да бъде пазител на обществения интерес.

ДВ: В какво бихте упрекнали политиците и в какво - журналистите?

Шикерова: В апатия. И в това, че докараха обществото до състояние на апатия.

ДВ: Необратима ли е тази тенденция? Или все пак може да бъде преобърната?

Шикерова: От гледна точка на това, което ми се случва през последните няколко месеца, смятам, че тази тенденция е необратима.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 maiko mila

    12 46 Отговор
    Тази Шикерова лятото обикаляше фирмите да казва колко им е зле дизайна и рекламата и да проси за работа. Явно е изкарала курс в SoftUni и се мисли за много разбираща.
  • 2 TV 🌐

    13 56 Отговор
    Това цигане правеше поръчкови нагласени репортажи.
  • 3 100

    31 3 Отговор
    То това им е целта.
  • 4 Инспектора

    35 34 Отговор
    Чудя се защо някои журналисти, като останат без работа, започват да обвиняват всичко и всички за това - политиците, институциите, медийната среда, "бездушното общество" и т.н. Аз не се чувствам виновен или отговорен за това, че една (или повече) журналистки са освободени от една частна телевизия. Предлагам им, като всички други нормални хора да си търсят друга работа, пък ако ще и такси да карат. Нали няма срамна работа?!

    Коментиран от #20

  • 5 Капончик

    14 33 Отговор
    Тази репортерка, тип цветарка, е позор дори за платената форма!
  • 6 мико

    47 8 Отговор
    Добра е, за това не я харесват, не се продава!!!

    Коментиран от #7

  • 7 goni

    17 14 Отговор

    До коментар #6 от "мико":

    Жена дето не се продава?!:) Въпрос на договаряне!:)
  • 8 Стенвестник

    16 2 Отговор
    Не ви дават интервюта защото всвки се е опарил от такива “разследващи по поръчка” и затова не им вярват.Вкараха грубост нахалство и арогантност а това отблъсква.След полегналия от Господари на ефира хората трудно ще вярват.А оня от Билд дето лъжеше за различни истории .Значи и в Германия същото.Бизнеса разбра че четвъртата власт е по силна от останалите в демократичното общество и направи същото като с другите власти.Направо ги купиха.Затова само захаросани истории по телевизията
  • 9 Шекерова а неШикерова се списва

    10 3 Отговор
    Тука калинки ли са се уредили....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ПЕНКО

    5 3 Отговор
    "ИНФОРМАЦИОННА ЦЕНТРАЛА НА ЦРУ"-- -"дв" !!! ТРЪМП ГИ ЗАКЛЕЙМИ ,ЧЕ НЕ СА ЕФЕКТИВНИ И ЩЕ ГИ СМЕНИ С ...НЕЩО СИ!!! ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ -ЧЕ МЕЖДУ ГИНКА И ГАНКА НЯМА РАЗЛИКА !!!
  • 12 Мария Атанасова ПЛЯС ПЛЯС

    11 2 Отговор
    Абсолютната истина. Все по-трудно оцелява душата човешка в така измислената Татковина.
  • 13 БАХ

    11 5 Отговор
    Генче, помним ти репортажите за Катуница. Сега можеш да питаш цар ти Киро за работа.
  • 14 Страничен

    5 5 Отговор
    Може и да е права. Обаче не се сещам да съм запомнил неин репортаж. Явно за мен не е достатъчно да гледам само как на някой са му отказали нещо което му се полага. Искам да гледам разобличаване на корупцията по високите етажи на властта, изборни машинации, репортажи за престъпни групи за мокри поръчки и така нататък. Е това ще е голямата разследваща журналистика, която в страни като САЩ и Англия карат президенти, министри и директори на световни организации и държавни учреждения да подават оставки. Тук един от цяла система корумпирани вземе от триста до тридесет хиляди лева и две седмици по всички телевизии се върти супер репортажа на разследващата ни журналистика ..... Пример цялата държава знаеше какво прави покойния батето, но само английското BBC направи репортаж след който бе сменен.
  • 15 Сашо

    6 4 Отговор
    Абсолютно е права, но госпожа Шикерова да ги беше казвала, защитавала и доказвала тези думи преди години, когато работеше в частната телевизия и правеше платени репортажи....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 има такава държава

    1 1 Отговор
    Ми корупция, кражба , безнаказаност и липса на отговорност в държавния сектор до, какво освен апатия в хората да има. Всичко до 89 година мина в ръцете на определени - хората им пляскат на тия олигарси щото нямат избор.
  • 18 ГрУю

    5 5 Отговор
    Тази мазна циганка е един от най-корумпираните драскачи от гилдията.Явно наистина всичко се връща в този живот,нека се да поразмисли над "репортажите" си.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 чичо

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Инспектора":

    Хора,защо са тия минуси.Много точно е написаното.Г-жа Шикерова,която,иначе нямам причина да не уважавам,отдавна можеше да каже това.Това и преди сме го „дъвкали"и дано по-бързо го схванем-трябва да правим,не само каквото трябва но и когато трябва,защото сега,каквото и да каже,даже и да е истина,все тая
  • 21 Шаран БГ

    2 3 Отговор
    Апатични сме ! И не мислим ! Пасем отровен спанак ! Добре, че има хора като г-жа ШЕкерова / "шекер" от турски - захар, а може и да е много, ама много ШИК. Че защо не е ШИкова тогава ?/, които да мислят, умуват, разсъждават вместо нас ! То голяма философия.......Управляващите тази държава мислят не за народа, пардон- за нацията и държавата. Вече 30 години правят -струват единствено само за две неща: 1/ собственото си забогатяване и 2/ как да останат несменяеми на власт. Първото е ясно - когато сам си определяш доходите и привилегиите , няма начин да не го осъществиш. А второто е много важно! То е постигнато със създаването на съответните правила и закони !! В противовес с Конституцията на страната, със съдействието на всички властващи инстанции. Дори някъде да имат малки пропуски, веднага , спешно ги коригират в нужната посока. Знаем как оформиха закона за референдумите след този , организиран от С.Трифонов. Знаем и как оформиха с годините и Закона за изборите, как си избират членовете на ЦИК, на Конституционнит СЪД. А се научихме и избори как се правят . местни и парламентарни..........Знаем и бюлетини как се броят.Няма я бруталността на бай Ви Ганьо ! Вече сме финни европейци !!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.