6 Ноември, 2019 16:03 2 705 33

Защо Путин награди Малинов?

  • николай малинов-
  • владимир путин-
  • шпионаж-
  • леонид решетников

Защо руският президент Владимир Путин награди българския гражданин Николай Малинов, който е обвинен в шпионаж именно в полза на Русия? Александър Андреев предлага три хипотези:

Защо Путин награди Малинов? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обвинен в шпионаж безпрепятствено заминава за държавата, която е предполагаем негов поръчител. И получава лично от нейния президент високо правителствено отличие. Звучи някак като непохватен политически скеч. Но е реална новина. И всеки външен наблюдател, който не познава контекста, веднага ще си каже: "Ами добър шпионин, свършил си е работата и си получава наградата".

Просто съвпадение?

Дали Николай Малинов наистина е руски шпионин - това тепърва ще установява българското правосъдие. Пак то ще трябва да разплете и сложния възел около разрешението за пътуването на Малинов до Русия. Същинският въпрос в случая обаче е не юридически, а политически: защо руският президент Путин награждава български гражданин, обвинен за шпионаж в полза на Москва?

Официалният отговор е ясен: Малинов е отличен с ордена „Дружба" за „принос в укрепването на единството на руската нация". Заедно с него в Деня на народното единство същото отличие получават дейци от Ливан, Аржентина, Канада, Колумбия, Филипините, Естония, Нигерия, Франция, Италия. С други думи - нищо лично, всичко е по протокол. А лидерът на българското движение „Русофили" получава ордена за заслугите си (за укрепването на единството на руската нация?), без никаква връзка с факта, че в България го разследват за шпионаж. Просто съвпадение. Нищо, че още на 12 септември говорителката на руското МВнР Мария Захарова оповести загрижеността на руските власти от обвинението в шпионаж срещу Малинов и отправи към София недвусмислено послание: „Разчитаме, че правителството на България ще се въздържа от стъпки, които могат да поставят под въпрос сегашната положителна динамика на двустранните отношения".

Нека обаче за момент отместим поглед от двете обяснения дотук: че Малинов наистина е руски шпионин или че награждаването му няма никаква връзка с обвинението срещу него.

"Курица не птица, Болгария не заграница"

Има и трето възможно обяснение, което обаче не изключва изцяло първите две. Орденът „Дружба", окачен на Малиновия ревер лично от Путин, всъщност отправя сигнал към България, а и към ЕС. Сигналът към България беше кодиран още в цитираното изявление на Захарова. Преведен на по-всекидневен език, той гласи: Наблюдаваме внимателно и с неодобрение какви ги вършите - и това няма да остане без последствия. А за всеки, който поне малко познава богатата на интриги, коварства и арогантност руска политическа традиция, орденът на Малиновия ревер припомня и една добре известна поговорка: „Курица не птица, Болгария не заграница". Иначе казано: дребна, периферна и провинциална София трябва да си знае мястото.

Така стигаме и до предполагаемия сигнал към Брюксел, който се изпраща именно през периферна България. Този сигнал също не е нов. Сегашната власт в Русия вече от доста време обърна гръб на онова, което нейната пропаганда нарича „Гейропа". И сякаш почти не пропуска случай да напомни на европейците, че не само не се интересува от тях, но всъщност дори ги презира - заедно с всичките им ценности като либерализъм, толерантност, върховенство на закона.

А иначе, да: награждаването на Малинов може и да е съвпадение.

Източник: Deutsche Welle


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    39 6 Отговор
    А НПО,, Ханц Зайдел "защо нслива милиони в България в разни сайтове за пропаганда?
  • 2 АЙ СТИГА БЕ

    18 37 Отговор
    КАК ЗАЩО, ЗАЩОТО Е ГНУСЕН РУСКИ ШПИОНИН !
  • 3 Woldemars

    42 11 Отговор
    Дойче Зеле освен да насажда омраза към руснаци не може да напише нищо!
  • 4 Инджев

    33 4 Отговор
    И аз едно време бях член на БКП и сътрудник на ДС днес се пиша върл анти-комунист демократ!
  • 5 Гюнтер Германеца

    27 5 Отговор
    Dw и в Германия не ги оважават!
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 20 Отговор
    Защото путкин е един голям човеколюбец и българофил, като всеки един руснак и разбира се рускиня....
  • 7 Последния софиянец

    29 3 Отговор
    По законите на шпионажа руски шпиони трябва да са Соломон Паси и Росен Плевнелиев.
  • 8 Подробност

    20 2 Отговор
    Нека се изясни първо какво е шпионин-някой който събира и предава класифицирана информация на друг, който би могъл да я използва за себе си. Подаването на общодостъпна информация не е шпионаж, не е и престъпление.

    Коментиран от #9

  • 9 Рабад

    17 2 Отговор

    До коментар #8 от "Подробност":

    А си е чисто заяждане, още повече датата 9 Септември за арест е била избрана с цел гавра с гражданина Малинов!!!
  • 10 Хахаха

    17 3 Отговор
    Нито ден без Русия.
    Защо руснаците дишат, живеят и въобще съществуват? Ако не е Русия , русофобите ще се побъркат от безделие. Абсолютно разр23ушаваща психика на хората, които имат нужда от враг, В даден случай Русия, за да могат да съществуват.
  • 11 Behemoth

    9 0 Отговор
    Как защо ,за да може Баце да се гърчи.... хихихииииии сега той се е снишил и чака бурята да отмине....само от посолството на злото да не дадат команда напред към Крим,чииииии....
  • 12 Гост

    4 8 Отговор
    Много ме кефи как се възпалиха русофобите от всякакви калибри...пенете се, вдигнете кръвно и пукнете...светът и България ще станат едно много добро място за живеене след вас...
  • 13 Тръмп

    1 15 Отговор
    Малинов няма как да се измъкне от Върховенството на Закона!!!:):):)Путин му направи мечешка услуга с този Орден,който не струва и две копейки в ЕС!!!:):):)
  • 14 Тръмп

    2 16 Отговор
    Дали е шпионин Малинов,защото е поел 1милиард лева за преориентация на България от ЕС към СССР!!!:):):)Да,шпионин и национален предател е,не е нужно да си гений за да го видиш или разбереш!!!:):):)Продажници и Национални предатели винаги ще има,та няма драма!!!:):):)
  • 15 Тръмп

    1 15 Отговор
    Захарова и Путин заплашиха Официално България заради техния шпионин Малинов,което е прецедент и по-голяма глупост не бяха правили!!!:):):)

    Коментиран от #25

  • 16 Тръмп

    4 12 Отговор
    Това,че на някой дебил са дали тенекиен медал,означава че дебила е много уплашен от мизериите,които е сътворил срещу родината си!!!:):):)
  • 17 Щом има

    16 1 Отговор
    Америка за България , защо да няма РУСИЯ за България ?

    Коментиран от #24

  • 18 Обикновен човек

    17 3 Отговор
    Дойче веле е забранено в Русия ,кога ще изритат тази медия и от България????Дойче веле е наследник на нацистка Германия ,тя е медията на новият Гьобелс трябва да се забрани защото според закона е противоконституционно в една независима държава за каквато се смята България да се проповядват неверни идеи ,като това че България не е била независима държава по времето на соца както и разпространяване на неверни твърдения с цел да се наслади страх от Руската федерация и омраза към Русия !
  • 19 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    9 1 Отговор
    Силен и ледовит вятър от Изток ще повее ! ПОВЕЙ ПОВЕЙ ТИ МОЙ ВЕТРЕ ! Малинов , ти не си сам , и аз съм с теб !
  • 20 Щом днес връзката с Русия е предателство

    9 0 Отговор
    Утре връзките с Америка същата участ ще имат ? Да ако си криминален аферист .
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Диамантената ръка

    0 9 Отговор
    Малинов си е добре, взел медал, сам каза че хапнал сланина, на руска баня ходил. Иначе тука с художествена самодейност се занимавал за укрепване на руския свят.... Що за малоумие...?
  • 23 Иванчева

    1 10 Отговор
    Защо е предал интересите на България
  • 24 Мдааа

    13 2 Отговор

    До коментар #17 от "Щом има":

    Истинските Българи са с Братушките.
    Подлогите са със сащисаните.

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Тръмп

    0 5 Отговор

    До коментар #25 от "А беги бе":

    Роби сте простите селяни,които се продавате на всеки,защото сте безпринципни и безбожници!!!:):):)
  • 27 Тръмп

    1 6 Отговор

    До коментар #24 от "Мдааа":

    Теб братушка те е правил,а не Българин!!!:):):)
  • 28 Генерал Иван Колев

    1 6 Отговор
    Медала за шпионски заслуги от неръждавейка ли е или от капачка за буркани
  • 29 Илиан Василев

    3 3 Отговор
    След шамара от Москва.
    12 часа по късно - мълчат.
    24 часа по-късно - мълчат.
    36 часа по-късно - мълчат.
    Генерал-президент, генерал-премиер. Мачовци.
    Мъже.Със снимки на Левски в кабинетите си.
    На такива в казармата им викахме ....
    Явно Миланов управлява България. Пускат го. Определя международните отношения на България. И т.н.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Бай Бай

    1 4 Отговор
    Путин е наградил Малинов, защото е намерил подходяща мижитурка за награждаване, която и за в бъдеще ще бъде използвана по предназначение - освен ако не влезне в затвора.
  • 32 emo

    6 0 Отговор
    Това не е руски шпионин, а доблестен съветски разузнавач.
    А между другото, защо има толкова много хора в правителството, журналисти и т. нар. общественици, работещи за ЦРУ?
  • 33 Шпионина на светлината

    4 0 Отговор
    Добре, всичики сте големи разбирачи и анализатори по политика, но всъщност сте толкова неведи и слепи, изпълнени с комплекси за малоценност, които си мислите, че всичко се върти около България и Руснаците стават и лягат с мисълта за нач. Първо ордените за наградите се одобряват и подписват през месец Май, няколко месеца по рано, което няма нищо общо със измислената английско американска българска интрига протви Русия. Всичкл което се изписа за шпионският скандал, тотални глупости, той не е държавен служител и не разполага със секретна инфлрмация, прави бизнес и в това няма нищо незаконно,. Парите които е получавал са официални подкрепени с договори и Бхлгарското законодателство не го забранява, тлва е право по конституция всеки да си определя самостоятелно политическите възгледи и ориентация. В България толкова са затънали в тинята, толкова е долнпробно и жалко всичко, целият свят се смее на простотитяьа българска.