Last news in Fakti

6 Ноември, 2019 12:00 4 946 68

Борисов да каже на Путин да не преследва Навални

  • николай малинов-
  • русия-
  • българия-
  • бойко борисов-
  • навални-
  • шпионаж-
  • владимир путин

Кремъл отново си позволи вмешателство

Борисов да каже на Путин да не преследва Навални - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Управляващите Руската федерация за пореден път си позволиха да се намесят във вътрешните дела на чужда държава. Мишена стана България. Кремъл размаха пръст на София и я предупреди, че ако си позволи да преследва и осъди председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов, ще има „пагубни последици“.

Юридическият и геополитически проблем на тази заплаха е, че става въпрос за български гражданин, който в България е разследван за шпионаж. Шпионаж в полза на същата тази Русия, която даже го награди с орден „Дружба“ за особени заслуги в укрепването на мира.

Русия и мир, разбира се, са две несъвместими за едно изречение и един контекст думи. Притеснителното от заплахата на Москва е това, че руснаците си позволяват да диктуват на членка на Европейския съюз и НАТО какво да прави (или по-скоро какво да НЕ прави). Разследването трябва да установи дали Малинов е извършвал шпионска дейност или не – каквото и да е заключението, то трябва да е на българския съд, а не на Кремъл.

Гласът на Кремъл – Дмитрий Песков, не уточни какво визира под „пагубни последици“. Неговият коментар обаче не е никак случаен. Москва изпрати сигнал на София, че ако си позволи да вкара зад решетките лице, което работи за руските интереси, дори незаконно, то това няма да остане без отговор. По-важното в случая е какъв ще е отговорът на България. Липсата на отговор на това вмешателство ще е най-голямата грешка, която страната ни може да допусне.

Вече сме имали дежавю с липсата на реакция от София, когато въпросите засягат Москва. Ще е приятна изненада, за разнообразие, този път министър-председателят Бойко Борисов да защити националните интереси на страната ни. Дипломатическите му маневри са характерни със своята непоследователност, както и с отказ да размаха пръст на държави като Русия и Турция, дори когато това е необходимо. България сама няма инструментите да диктува на Москва и Анкара, но Борисов не трябва да забравя, че България не е сама.

Ако България си позволи да каже на Путин да не преследва опозиционера Алексей Навални, например, реакцията от Москва ще е мигновена. В Кремъл ще се надпреварват кой първи да изрече фразата „това не е ваша работа“. Е, казусът „Малинов“ вече е наша работа. И само наша.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gggw

    85 58 Отговор
    само на русофоби ли мненията ше четем в тоя сайт? някво друго мнение да публикувате, ей така за разнообразие?

    Коментиран от #6, #7, #19, #38, #41

  • 2 Робот

    82 54 Отговор
    Путин не е казвал на Борисов да не преследват Малинов! Що за аналогии правите?! И изобщо русофобията ви е отблъскваща!
  • 3 Тръмп

    58 67 Отговор
    Малинов самоуби всичко българско у себе си,та реакцията към него може да бъде само презрение от всички Българи!!!:):):)Това му е достатъчна Присъда!!!:):):)

    Коментиран от #24, #61

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Чебурашка

    45 49 Отговор

    До коментар #1 от "gggw":

    Ами трябва да четем само мнения на русороби, или може би предатели като Николай Малинов и другите кучета продаващи се за рублички.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тръмп

    32 52 Отговор
    Русия и Путин бяха унижени много повече на 09.09.2019г. с показно осветляване на шпионина Малинов,а Ордена на Путин потвърди Обвиненията на Прокуратурата,като Правилни!!!:):):)С този Орден,Путин потвърди Официално,че Малинов е шпионин!!!:):):) А Борисов може само да ръкопляска на тяхната глупост!!!:):):)

    Коментиран от #11, #55

  • 9 Чебурашка

    36 45 Отговор

    До коментар #5 от "попето":

    Ах защо не се появи нов Стамболов, най-великия държавник в Българската история! човека поставил на място всички предатели-рубладжии в българия.
  • 10 Бесен Язовец

    42 30 Отговор
    Браво смършич, с тази разлика, че Навални насренджока прави провукации в Москва докато Александър Малинов докарва ивестиции в България!!

    Коментиран от #57

  • 11 Бай Шиле

    50 11 Отговор

    До коментар #8 от "Тръмп":

    Днес г-н Ц.Цветанов е на посещение в САЩ. Пак. Вижте на каква "фондация" е на гости и кажете по какво се различава от русофилския шпионин.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Насраха се да лъжат и злобеят москалите

    22 37 Отговор
    Тия азиатски престъпници станаха толкова нагли и противник, че да те е гнус да ги напсуваш. По-далеч от Кочината на Злото.
  • 14 Умно село

    47 11 Отговор
    А кой е Навални?
    Бивш, който винаги е бил в кофата с меда.
    И защо трябва да го защитаваме? Да пригласяме като припевачки.
    Ще стане като онези кифли "Пуси райът" дето протестираха пред олтара.
    Да си гледаме нашето дворче.
    Днес прочетох за нашето дередже след изборите.
    В България изборите са како купуване кола настаро , какъвто и боклук да избереш, все е боклук.

    Коментиран от #21

  • 15 Обикновен човек

    37 23 Отговор
    Русия и мир ,разбира се ,са две несъвместими за едно изречение думи??????Аз не мога да разбера какво малоумно същество трябва да бъдеш за да напишеш подобна глупост , отвратен съм от този, кой му е дал диплома на този примат?????
  • 16 гост

    28 39 Отговор
    ГоУем политик е тоя путин ! С едно изречение настрои цяла България срещу себе си само и само да си защити лакея шпионин Малинов ! Ако не беше жалко щеше да е много смешно … Очаквам скоро и най верните му подлоги да почнат да го плюят или поне тия дето имат мозък за повече от 5 копейки ...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 БЪЛГАРИНА

    42 16 Отговор
    По-добре е Денис Джамбазина добре да прочете позицията на Кремъл, вместо да ни заблуждава с КРАВАРСКИТЕ си ГЛУПОСТИ...... Кремъл официално днес изрече, чрез Дмитрий Песков, че „разчита, че награждаването на председателя на българското Национално движение „Русофили“ Николай Малинов с руския орден „Дружба“ няма да стане причина той да бъде преследван. Смятаме, че подобни жестове на признание за заслугите на Малинов като принос за делото на единството на руския свят, принос за развитие на приятелството и сътрудничеството между народите на двете ни страни по никакъв начин не може и не трябва да е причина за някакви преследвания. Това би било нелогично и това би имало твърде пагубни последици. Разчитаме, напротив, хора като него (Малинов) да получат възможност да работят и занапред в руслото на развитието на приятелските, отдавнашни, исторически отношения между народите на двете ни страни“.
  • 19 Ама

    23 7 Отговор

    До коментар #1 от "gggw":

    верно кой не е съгласен с Русия автоматично го превръщате в русофоб

    Коментиран от #36

  • 20 Ушанков

    10 31 Отговор
    Сега е редно, по маниер на Путлер да ни отсипе малко новичок и да си свършим работата по московски!
  • 21 Обикновен човек

    36 6 Отговор

    До коментар #14 от "Умно село":

    Навални е човек на Анатолий Чубайс ,олигарх който организира приватизацията в Русия през деветдесетте и който ограбва предприятията чрез приватизационни бонове без покритие, които обикновените руснаци купуват а после той прибира парите за себе си ,нещо като нашият Иван Костов но на квадрат .Чубайс спонсорира Навални ,а в нашата "демократична "държава Костов не само че не се преследва от закона но и се радва на прекрасен живот!
  • 22 ТОЧКАТА

    26 5 Отговор
    хммм,Русия е наше дете...Дали сме им вярата,писмеността,езикът и нравите са с общ произход...Да втълпяваш подобна омраза към детето си могат само джендърите и истанбулската!!!!!!!!
  • 23 Бесен Язовец

    10 4 Отговор
    Браво смършич, наливаш +++++ под тъпата си статия!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мдааа

    16 1 Отговор

    До коментар #24 от "ПАТРИОТА":

    При Дойран англетата верно голям бой са яли от нашите начело с генерал Вазов.
  • 26 1944

    9 4 Отговор

    До коментар #24 от "ПАТРИОТА":

    така изпратихме и руснаците като влязоха в добруджа.
  • 27 Генерал Иван Колев

    7 3 Отговор
    Ще се върна при нужда
  • 28 Елементарно

    9 4 Отговор
    Никой не е казал, че Малинов не може да бъде осъден за шпионаж например, ако това наистина се докаже. Било е изказано единствено мнение, че не е редно да бъде преследван заради това че е получил въпросната награда.

    Коментиран от #34

  • 29 Мих Христов

    18 5 Отговор
    "Руcия и мир, рaзбирa ce, ca двe нecъвмecтими зa eднo изрeчeниe и eдин кoнтeкcт думи. Притecнитeлнoтo oт зaплaхaтa нa Мocквa e тoвa, чe руcнaцитe cи пoзвoлявaт дa диктувaт нa члeнкa нa Eврoпeйcкия cъюз и НAТO кaквo дa прaви (или пo-cкoрo кaквo дa НE прaви)." Ако не сте забелязали ние сме по сами от всякога. И ако сте забравили държава сме балгодарение на интересите на същата тази лоша руска империя. Но в нашият случай АКОТО само мирише, защото в българия сме вече трайно ампотирали качествените си специалисти като започнете от дипломатическият сектор и минете през всички останали. За тези който затварят очите на обикновеният човек нека напишат някое материалче за социалното ижинерство което чужди на България организации и държави прилагат на незащитеният българин и неговото семейство. Като всичкото това колкото и странно да ви се струва се прави с планиране от 50 и повече години. Поздравявам късогледите и добре платени маниполатори,защото са успели да излъжат някой да ги храни. А всички останали който не получават пари за това да драскат са просто недоразомение.И запомнете, че се раждате свободни и вие решавате какво ще правите с вашата свобода и дали ще я дадете на някой да ви я пази или ще я отстоявате. Поздрави.
  • 30 Бре,бре,бре

    26 4 Отговор
    Русия не се бърка в работите на никоя държава .Просто си защитава хората.Руснаците си държат на ценностите,не са предатели като нас.И оставят Сърбия ако иска да влезе в ЕС,а са си много близки държави.Русия не е САЩ
  • 31 Факт

    5 3 Отговор
    Добре, че е Путин та да не сме част от македония!
  • 32 А Борисов да не преследва Малинов

    3 0 Отговор
    Всяка коза на своя крак !
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 гост

    3 6 Отговор

    До коментар #28 от "Елементарно":

    А кой и кога ти каза че ще бъде преследван заради една награда.И защо ли ми се струва че в случая Путин подари на протежето си индулгенция срещу правомерни и законови действия срещу него (т.е-срещу Малинов)...ако действително е нагазил лука, нима не е редно да си плати за действията???
  • 35 Казуар

    5 0 Отговор
    Причината да се стигне до това положение е шикалкавенето на Борисов.
  • 36 gggw

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "Ама":

    не искам това да кажа, ами че раздуват някъв безсмислен скандал, в който като цяло и на малко дете е ясно, че в България няма какво да се шпионира.. надуват го като че ли искат нещо да стане, ама то няма кво да стане.. търсят някъв конфликт да стане, че да злорадстват - е тва е русофобия, а не че не са съгласни с Русия
  • 37 Румяна Костова

    8 3 Отговор
    За съжаление не ни е дорасъл пръста, че да го размахваме срещу държава с военен потенциал на Русия. По въпроса за Навални , ако Путин наистина го преследваше той нямаше да си пътува където иска извън Русия. Миналият месец той беше в Америка, заедно със цялото си семейство Дори качваше снимки в социалните мрежи. Поразява ме не информираността на някои от нашите журналяги.
  • 38 Румяна Костова

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "gggw":

    Понаизкязоха из дупките всякакви интелектуални мишоци(да ме извинят животинските). И вдигат шум като преписват един от друг. Тази статия без добавката за Навални я чета вече за трети път.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Свинята

    6 1 Отговор
    Малък на голям не нарежда
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 каката

    5 0 Отговор
    Сега очаквам Джамбата и Каракачана да скочат на Путин , както скочиха на Макрон.
  • 43 Уди Кълвача

    5 0 Отговор
    И кравата взима позиция преди да се из....! И тук така позиция.
  • 44 Професора

    5 0 Отговор
    Бе съм чул и видял Александър Малинов да събира пкатени клакьори в центъра на София и да ораеи золуми! Събирал бил данни статистика правил, а тези лайкиве дали не са също статистика?
  • 45 Хахаха

    5 0 Отговор
    Авторът има ли представа защо Навальный стана обект на руския съд? Няма, със сигурност. В противен случай не би съпоставим двете фигури: него и Малинов. Неграмотността е страшна разрешаваща сила. Не можем да знаем всичко, нормално е това. Не нормално, когато Искаш да даваш мнение по въпроса, за които Нямаш и представа.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 еш па тоа

    6 0 Отговор
    Денисчо,а имаш ли позиция по отношение на Макрон? Не,нали!
  • 48 сикиш

    7 1 Отговор
    Навални при Немцов. Малинов няма никакви провинения, скалъпиха му неща, в които и Цацата не вярва, но така им е наредено от фашизоидния голям брат САЩ.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ЛОГИКАТА СЕ ГУБИ !!!! БОРИСОВ НЕ СЕ ОПИТВА ДА ПРЕСЛЕДВА НАВАЛНИ !!!!!!!!!!!!!!!
  • 51 Кой68

    1 0 Отговор
    Защо тук пишешти те съдят за другите по себе си?Това че критикувам определени политики и действия не ме прави русофоб/русофил или соросоид.Имам си собствено виждане и разбиране.Това че откакто в България дойде демокрацията/свободията/ нямаме ясна собствена политика и даваме на Русия,Турция и САЩ да ни се бъркат си е наш проблем.......
  • 52 На нас

    4 0 Отговор
    всеки ни размахва пръст - и Путин и Ердоган и Тръмп и Брюксел и Лондон. Кой ни хване всеки ни го навира.

    Коментиран от #53

  • 53 Бат Ранбо

    2 0 Отговор

    До коментар #52 от "На нас":

    Всеки ни го... такова... пръста, защото няма преди кандидат политик да се в пусне в кандидат кампания трябва да минат публично пред медиите два теста:, 1. За джендърство и 2. За лъжата. Ако се докаже, че е джендърство или лъже, никаква политика!!!
  • 54 Омбре

    3 1 Отговор
    Денисчо,батювуто,в Турция не кръщават ли момичетата с това име?Е,нищо,тук е България,има демокрация,може.Та ти разпореждаш на Борисов какво да каже на Путин?Та в качеството на какъв го даваш,бе бръмбарче сладко?Позиция,викаш,съгласувал си я с Южна Канада,а?Интересно.
  • 55 ГОСТ

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Тръмп":

    "Имaли cмe триcтрaннa cрeщa c Цвeтaн Вacилeв и Дeлян Пeeвcки, нa кoятo ce рaзбрaхмe, чe cи cътрудничим и нямa дa cи cъздaвaмe прoблeми", кaзвa Мaлинoв. Cпoрeд Aнтикoрупциoнния фoнд дeлoтo зa шпиoнaж cрeщу нeгo e oбрaзувaнo нa бaзa нa дoкумeнти, oтдeлeни oт гoлямoтo рaзcлeдвaнe зa фaлитa нa КТБ.

    Прeз ceптeмври cрeщу Мaлинoв бe пoвдигнaтo oбвинeниe зa шпиoнaж в пoлзa нa двe руcки oргaнизaции. Oт изкaзвaния нa глaвния прoкурoр Coтир Цaцaрoв и Ивaн Гeшeв cтaнa яcнo, чe Мaлинoв e зaпoдoзрян в cъбирaнeтo нa дaнни cрeщу зaплaщaнe
  • 56 ГОСТ

    4 0 Отговор
    Кoрпoрaтивнa търгoвcкa бaнкa, кoятo бeшe чeтвъртaтa бaнкa в cтрaнaтa пo рaзмeр нa aктивитe, фaлирa нa 6 нoeмври 2014 г. Дeлoтo бeшe пoвeрeнo нa Ивaн Гeшeв, кoйтo нeoтдaвнa бeшe избрaн зa глaвeн прoкурoр.

    Въпрeки твърдeниятa нa нaблюдaвaщия прoкурoр пo дeлoтo Гeшeв, чe в рaзcлeдвaнaтa oт прoкурaтурaтa cхeмa нa крeдитирaнe - oпрeдeлeнa кaтo прecтъпнa - нямa никaкви дoкумeнти, кoитo дa cвързвaт дeпутaтa Пeeвcки и нeгoви фирми c КТБ, дoкумeнтитe пo дeлoтo пoкaзвaт другo, кaзвa Никoлaй Cтaйкoв.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #57 от "BUDINOV":

    То да е само той...с мед да го мажеш, я глей колко са русконадупените мазохисти,има -няма -80% ...и всички чакат за орден ''Дружба'' ..

    Коментиран от #63

  • 60 Раковски

    3 5 Отговор
    Браво! Много точен коментар! Опитите на Русия за завладяване на България продължават от X век без прекъсване - вълкът козината си мени, но нравът не. Сега отново руският вълк си показа зъбите изпод овчите кожи на славяството и православието.

    Коментиран от #62

  • 61 Хайл

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тръмп":

    А оня на бхк красю кънев е по-голям предател и от Юда
  • 62 падналия ангел

    4 1 Отговор

    До коментар #60 от "Раковски":

    В Х в. не е ли била Киевска рус, за която хохлите твърдите, че е украинска? Значи кой ни е завладявал и искал да завладее, Украйна или Русия? Че тука малко обърквация настава, хем Киевска рус не е Русия а Украйна, хем през Х в. Русия искала да ни завладее, пък виждаш ли тя е е нямало на картата още!
  • 63 ПЕЩЕРНИ АСтралопитеци

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "гост":

    Сте вий качени на Поршетата и Ровърите изсмукани от евро и държавни кинти с десеторни спекулативни надценки.
  • 64 ЦарВул

    3 1 Отговор
    Ша му каже ама друг път!!Т,ва да не е плефналиев!Да го потупа по главата проста!!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Диамантения хой

    1 0 Отговор
    Руcия aкo прeкaлявa c хибриднитe cи aтaки, aрмиятa и щe бъдe cкoвaнa нeпoдвижнo и щe бъдe oтвятa oт извънзeмни кocмичecки кoрaби при втoрoтo пришecтвиe нa Иcуc Хриcтoc, a Путин рaзпънaт нa кръcт нa Чeрвeния плoщaд c крaкaтa нaгoрe, зa дa мoжe цeлия cвят дa ce убeди в двупoлoвaтa му cиcтeмa /мaйтaп рaзбирa ce:):)/.
  • 67 Безпартиен

    0 0 Отговор
    Империята на злото не се отказа от сталинските методи да дава нареждания, какво да вършат незвисими държави в нейна полза
  • 68 Петър Конев

    1 0 Отговор
    Кажи му бе Бойко !