1 277 32

Александър Симов: Руската революция е най-великият майдан

На днешните кандидат-буржоа им е много удобно да се изживяват като ченгета на историята

Александър Симов: Руската революция е най-великият майдан
Снимка: shutterstock
Александър Симов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

102 години минаха от най-великия Майдан на планетата. Събието е толкова епохално, че век по-късно продължава да бъде обект на нажежени спорове, гневни филипики, тържествено преклонение и яростно отричане.

На днешните кандидат-буржоа им е много удобно да се изживяват като ченгета на историята и с днешна дата да потъват в моралистични храчки към миналото. Но с тях няма да споря аз. Ще спори един от най-изящните лирици, който някога се е раждал - Александър Блок.

Винаги ме е разтърсвал краят на поемата му "Дванадесетте" - великолепна поема за революцията. Там той вижда лично Христос като предводител на бунта ("в белом венчике из роз - впереди Иисус Христос").

Стара Русия до такава степен е била затънала в блатото на средновековни порядки и архаични тъпотии, че невъзможната промяна му изглежда като нещо библейско, като божествено проявление, като поетично откровение. Руската революция отприщва историята. След нея светът никога не може да остане същия. Както и Русия. Това е най-мощният модернизационен проект в света и заради това е родил повече поезия отколкото, което и да е друго събитие. Майдан ли го нарекох?

Пардон, истински Евромайдан си е.

България
Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Анти милиционер

  25 7 Отговор
  Еврейски майдан.
 • 2 Ммм.

  34 12 Отговор
  Тоя малоумник дори не знае колко смърт и нещастие е донесъл този терористичен акт на нормалните хора в Русия замислен в Западна Европа
 • 3 Иван

  16 10 Отговор
  Ами бегом там бе Симов. Стига мъти и без това тъпите мозъци на БГ матряла, че скоро както е 1 лев субсидията и от такива статийки няма келипирец, ще се наложи да се разделиш и с гушката и с шкембето ...ама явно рублите от някъде идват...
 • 4 Агент Харолд

  24 13 Отговор
  Жалък си Симов. Всичките комунисти сте такива. Подражатели на един човек, който през целия си живот не е пипвал работа като Карл Маркс, подражатели на масови убийци като Сталин и Мао и шизофреници като Ленин. Да живее Адам Смит - най-великият икономист и философ на всички времена.

  Коментиран от #8

 • 5 Тръмп

  17 10 Отговор
  Ленин няма нищо общо с Иисус Христос и Християнството,точно тази фалшива поема е в основата на драмата на небратския руски народ,който за 102години комунизъм се превърна в сган от Антихристи!!!:):):)
 • 6 Русороб

  17 10 Отговор
  Свинята била разстърсена, направо ще се напикая от смях, представям си го другаря Симов разтърсен ;) отделно този т.н Майдан свинке отново от Европа е тръгнал, ама кой да се интересува. А сега като гледам как цъфнала Русия направо, то икономика, световна валута, а руснаците са най щастливия народ на света.

 • 7 Тръмп

  13 8 Отговор
  Ленин,Сталин и Путин са първо евреи,а после ако е необходимо Лъже-Християни!!!:):):)Няма по-голям Грях от техния,Господари на Лъжата и Лицемерието!!!:):):)Истински Шизофреници!!!:):):)
 • 8 дядо Пешо

  9 8 Отговор

  До коментар #4 от "Агент Харолд":

  как можа синтезирано толкова глупости да напишеш :)
 • 9 100

  15 2 Отговор
  Това е било еврейска революция в Русия. ;)
 • 10 Жн.

  14 4 Отговор
  Върху руснаците се правят от години брутални опити с масови убийства и лишения...натресени им от запад ...а хората са добри...но...експериментираха с тях комунизма и социализма колко милиони хора може да убие и може ли за затрие православието...факти
 • 11 Този коментар е премахнат от модератор

 • 12 bbb

  16 7 Отговор
  Червената свиня се кефи на комунистическия метеж
 • 13 АзСъмБългарче

  12 3 Отговор
  Те никога нищо, не казват, че ако не е бил Февруарският преврат никога нямаше да се стигне до Октомврийската революция. След Февруари безвластие, после Евреите плащат за идеологично тяхната революция Октомври, тъкмо удобен случай да си разчистят сметките с Романови

  Коментиран от #16, #31

 • 14 АзСъмБългарче

  6 2 Отговор
  Те никога нищо, не казват, че ако не е бил Февруарският преврат никога нямаше да се стигне до Октомврийската революция. След Февруари безвластие, после Евреите плащат за идеологично тяхната революция Октомври, тъкмо удобен случай да си разчистят сметките с Романови
 • 15 Тръмп

  11 6 Отговор
  Спартак българина е правил Революция преди този идиот,Ленин!!!:):):)Тази Комунистическа Революция вече 102години е Нещастието на руснака и проблем за цялата планета!!!:):):)
 • 16 Хкйхйк

  2 4 Отговор

  До коментар #13 от "АзСъмБългарче":

  Кои евреи???
 • 17 Тръмп

  13 8 Отговор
  Великата Маймунска Революция постигна нещо уникално за 102години,разни необразовани и нисши примати да управляват най-голямата държава!!!:):):)
 • 18 Чинга чук

  8 9 Отговор
  От мизерната феодална държава до Ядрена сила само за 30- 40 години!
 • 19 Александър Симов

  11 6 Отговор
  Светът има щастието САЩ да са най-силната държава сега. Вярно е, правят грешки - те не са божества, а хора, мама му стара. Но представете си свят в който да кажем най-силната държава е Северна Корея, не ми се мисли направо. Или пък Русия. Русия е държава, която заслужава презрение, там просто никога не са зачитали достатъчно правото на всеки да има собствен живот. Или пък свят в който талибаните бяха взели надмощие. Кошмарно! САЩ стават симпатични в сравнение с техните алтернативи. Из "20 причини да обичаш Америка", причина 14 Това признание на Симов е от американофилските му години, преди руските пари за му отворят очите и да разбере, че обича единствено Русия.
 • 20 Истината

  14 6 Отговор
  Сто години болшевико-чекистки експерименти са превърнали руската нация в тълпа мразеща свободата и демокрацията и боготворяща всеки негодник добрал се до властта в Кремъл. Руснаците могат да постигнат самоуважение единствено като доминират над други страни. Тяхната национална идентичност е силно свързана с господството над другите народи около тях. Руснаците не могат да понесат мисълта, че съседите им могат да имат самостоятелен път на развитие, различен от руския, а мисълта, че някой съсед може да живее по-добре от тях ги угнетява и озлобява. И понеже те не са способни на прогрес, злобата, омразата и агресията към другите са тяхно постоянно душевно състояние. Единственият начин да се противопоставим на тази руска злоба и агресия е много силно колективно противодействие. Защото с Русия не може да се дружи, тя разбира искането за дружба като слабост. Единствения език, от който Русия разбира е езика на силата.
 • 21 Този коментар е премахнат от модератор

 • 22 Русофил

  12 1 Отговор
  Бедни ми, бедни Симов! Не е лошо да прочетете великия Николай Бердяев- "Извори и смисъл на руския комунизъм". Последната глава е "Комунизмът и християнството". Да, ама кой да чете?
 • 23 Русофил

  10 3 Отговор
  Най-добре е да се гребе от извора. "Ленин -руският демон" - Дмитрий Волкогонов; "Здрач"-Александър Яковлев. Книги на катарзиса, поднесени на читателя от представители на висшата съветска партийна номенклатура. Мисля, че те са най-актуални за тези събития!
 • 24 Нелеп е този

  3 3 Отговор
  патос Сашо.

 • 25 Byg

  7 3 Отговор
  Рядко псувам ама този тюфлек с глупостите си си отнесе няколко. Няма нищо по пагубно за русия от това клане което спретнаха терористите от компартията , върнаха русия в каменната епоха , русия беше дръпнала доста напред , друг е въпроса че тя самата революция е именно да спре развитието на Русия , няма по добра спирачка на прогреса от дивия комунизъм.
 • 26 УЖАСА НА БЕЗУМИЕТО

  4 2 Отговор
  ВСИЧКИ РЕВОЛЮЦИИ И ВОЙНИ СА ТРАГЕДИИ ЗА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК. АКО ТОЙ НЕ ЗАГУБИ ЖИВОТА СИ-ТОВА МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ НА БЛИЗКИТЕ МУ. РЕВОЛЮЦИИТЕ СА ДЕЛО НА НЕНОРМАЛНИ ОБХВАНАТИ ОТ ЖЕЛАНИЕ ЗА ВЛАСТ. ЛОЗУНГИТЕ И ОБЕЩАНИТЕ ЦЕЛИ СА ЛЪЖЛИВИ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ РЕДКА Е ВЪЗМОЖНОСТА ДА СЕ ИЗМЪКНЕШ ОТ КАШАТА РЕВОЛЮЦИИТЕ И ВОЙНИТЕ СА КОЛЕКТИВНО БЕЗУМИЕ И ПРИНУДА
 • 27 ТОЧКАТА

  4 1 Отговор
  хмммм,бая борсуци ,дето и тогава и сега НЕ са зачитали хората, ги е страх още!!!!
 • 28 Диамантената ръка

  6 3 Отговор
  Ех, Симов интелект непоръбен... Колко мъка има по света...
 • 29 ASD

  6 2 Отговор
  Поне няколко дати и факти да бяха добавили в статията, защото изглежда като вече използвана и утилизирана храна. Реално голямата революция я извършват белите, след това група евреи платени от Австроунгария свалят временното правителство и започват да насаждат държаворазрушаващите идеи на комунизма. Като единствената цел е да се неутрализира Руската империя и по-късно да се раздели на множество лесни за контролиране държавици. Да ТОВА Е ЕДНА Т.НАР. ЦВЕТНИ РЕВОЛЮЦИИ организирани от евреите. П.П. почти всички в централния комитет на партията са евреи. ФАКТ. Голяма заслуга за да се случи това е и факта че основното лице на което залагат евреите е сифилистик. Така крайния стадии на болестта буквално размеква мозъка на вожда и дава път на по-бруталния грузинец. Френската революция или по-точно казано поредиците от революции във Франция също са платени отвън, както октомврийската. Френските революции спират т.нар. стогодишна война с Англия. Така докато Франция "преоткрива" демокрацията, Англия просперира. В днешно време т.нар. "цветни революции"и борба за "демокрация" се използват масово за разграбване на природните богатства на държавите и превръщането им в колонии. Като за разлика от военните действия, при тях държавите пак се депополизират, но не като се избива населението, а като се абсорбира от държавите спонсори на "демократичните" движения.!
 • 30 стоян георгиев

  5 0 Отговор
  та другарю симов що бе вие от бсп то сте против украинския маидан ,а сте фенове на руския?смях!
 • 31 Гост

  1 0 Отговор

  До коментар #13 от "АзСъмБългарче":

  Защо безвластие след февруарската революция?Имали са правителство начело с Керенски.А и преди царя не е управлявал еднолично.Имали са парламент,наречен Дума и правителство.
 • 32 АЗ ся виждам чи шеста петилетка

  0 0 Отговор
  Демокрация има а Няма ни един път от край до край с маркировка....

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.