Last news in Fakti

9 Ноември, 2019 19:06 11 501 42

Ами сега? Гешев може да предизвика българска Пражка пролет

  • гешев-
  • избор-
  • пражка пролет
Ами сега? Гешев може да предизвика българска Пражка пролет - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът каза своята дума и бе достатъчно аргументиран за отказа да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Трябва да признаем, че имаше и други очаквания. Те бяха породени най-вече от активната и неслучайно пусната мълва, че Румен Радев бил държан на „къса верижка“ от прокуратурата заради някакви финансови проверки от времето, когато още не бил командващ на ВВС.

Оказа се „партенка“, но такива инструменти в подобни мръсни кампании (по думите на самия Гешев) са правило, а не изключение. Те целят две неща: да омаскарят лицето, за което се пускат и в същото време да засилят впечатлението за могъщество на прокуртурата. Този път не сработи, слава Богу.

Минути след президентския отказ да подпише указа, една приятелка зададе риторичния въпрос: Какво ще кажат сега десните, които го наричаха продукт на руската идеологическа машина?

Е, все ще измислят нещо. Но се сетих, че в дипломата, която му е връчена при завършване на Военновъздушния колеж „Максуел“ в САЩ през 2003 г. пише: „Румен Радев е бъдещ стратегически лидер”, “воин от ХХI век, готов да спечели и да влияе на стратегическо ниво!”. Това не са нито комплименти, нито случайности. Който не го разбира, значи нищо не рабира.

На ход е Висшият съдебен съвет. В кадровия състав, в който функционира – доминация на магистрати, оказали се във ВСС от квотите на политическите сили в парламента, - продължението не крие изненади. Предложението Иван Гешев да е новият главен прокурор най-вероятно ще бъде прегласувано.

Междувременно върху държавният глава ще се изсипе водопад от обвинения, че се е поддал на политически натиск, че е зависим от олигарси, от Кремъл... Също, че клати лодката на държавната стабилност. Всичко, което е проектирано в тяхната мозъчна недостатъчност. Канонадата ще е мощна но и отчаяна.

Те друго не знаят. Забележете кои медии ще са в авангарда на тази акция и ще видите, че те са същите, които бяха начело на кампании като разгрома на КТБ, очерняне опонентите на модела #Кой, омаскаравяне на неодобряващите статуквото, критикуващите властта и прокуратурата – въобще, неблагонадеждните елементи, както би се изразил някой милиционер, оказал се по ирония на съдбата в политиката или управлението.

Сигурен съм, че задкулисният кръг, който наложи Цацаров, а сега прави същото с Гешев, ще направи всичко, да финишира своя кадрови проект. Защото Гешев е нужен да довърши започнати дела и репресивни действия срещу определени хора, фирми и медии и в същото време да замита следите на престъпни деяния, включително срещу нацията и държавата. Това няма да го чуете от представители на сегашната власт, нито от действащ политик или представител на висшия клир на държавното обвинение. Но то е обществена тайна, защото зависимостите в тези среди са все по-очевидни.

Вече не е същото. Все пак не сме сами. Все пак има надежда. Не сме имали Пражка пролет, нито бореща се „Солидарност“, на улиците не излизат хиляди като в Румъния, Гърция и Чили. Не вдигаме барикади, нито се маризим с полицията като „жълтите жилетки“ във Франция. Протестите срещу номинацията на Гешев обаче показаха, че и прословутото българско търпение има край. Има. От това ги е страх.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 81 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мали мали

    67 10 Отговор
    А добър ден
  • 2 Чили Сос

    86 17 Отговор
    Проблема на българите е, че реотна много бавно им загрява, а и повечето нямат реотан!

    Коментиран от #15

  • 3 Последния софиянец

    115 28 Отговор
    Голямо чудо в днешната политика е че има политик за когото прокуратурата не може да извади компромат. Явно случихме на президент.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 русенец

    44 19 Отговор
    Доста кебапчета ще са нужни, за да изкарате хората на улицата за нещо, което всъщност не ги касае! Който и софиянец, която и мутра да назначите на поста глаДен прокурор - няма разлика! Но пък може да се пробвате по катуните, те гледам, че дейно избират правилните хора да ВИ управляват!
  • 6 Хайде де

    45 18 Отговор
    Ами хайде де. Но българите никога няма да го направим, защото сме страхливци. Както през турското робство, едно въстание не са организирали като хората и не е успяло.
  • 7 Гошо Тъпото

    66 6 Отговор
    Записал съм се да участвам в конкурса "Най-умен мъж на планетата". Други записани няма. Битката ще е оспорвана. Ще се състезавам сам със себе си. И всичко е законно. Дано да спечеля.

    Коментиран от #29

  • 8 Тръмп

    23 63 Отговор
    Агента от КГБ го е Страх,а обществото застана зад Гешев!!!:):):)Тръмп
  • 9 Щом това е пътят към ПРОСПИРИТЕТ

    43 4 Отговор
    на БЪЛГАРИЯ трябва да го ИЗВЪРВИМ. След ЗИМАТА винаги идва ПРОЛЕТ. Това са природните закони, БОГ е ПРИРОДАТА.
  • 10 Тръмп

    20 64 Отговор
    Протестите срещу Гешев са инспирирани от престъпници,но обществото им знае имената и схемите и милост не е необходима за Безбожниците!!!:):):)Тръмп
  • 11 Тръмп

    24 63 Отговор
    Трепери комуноидна гниди,Гешев идва за теб и всички национални предатели от КГБ!!!:):):)Тръмп

    Коментиран от #13, #25

  • 12 Гнида

    45 12 Отговор
    Тов гешков има интересни виждания за лъжливите новини . Баш си е мафиот .... Тая прокоратура , от държавни хрантутници на кого служи ? Нали народа ги храни ? Що обсужват дегенеративни структури ? То не е евроатлантическо бе !
  • 13 Монгола

    49 8 Отговор

    До коментар #11 от "Тръмп":

    Едно време Белене беше строен точно за шпиони като теб!
  • 14 Гошо

    16 19 Отговор
    Може да предизвика нещо единствев главата на тоя дето е писал статията
  • 15 русенец

    47 12 Отговор

    До коментар #2 от "Чили Сос":

    Прав си! "Българският народ е малък, но за сметка на това е невероятно прост! М.Вешим"
  • 16 Начо

    21 26 Отговор
    Който си мисли че висш военен с две специализации в сащ не е вербуван е пълен балък
  • 17 Така работят нещата

    34 9 Отговор
    Пътят към поправяне на държавата минава през пълна разруха. Ако искаме държавата ни да се оправи първо трябва да се срине мафията. Държавата и без това върви към разпад. Това е като строежа на сграда - не можеш да построиш стабилна къща върху криви основи. А и за да построиш нещо трябва да разрушиш това на неговото място. Но напълно. И после да изградиш нещо наново.
  • 18 Кой68

    27 6 Отговор
    Стефанов голяма тирада със разтърсващ край..Я щом си такъв разбирач на тънкото обясни::Защо запада подържа това статукво?Българина не е страхлив,а стана апатичен.."Демократичните" промени не доведоха до желаните промени.СДС се оказа една огромна лъжа/колко бяха от ДС/ която излъга хората,а сега и нейните производни?Който дойде все ни "оправя"....Не искам кръв,а ти Стефанов????,..
  • 19 безпартиен

    27 8 Отговор
    Безплатна революция няма и това е доказано от всички минали до сега такива!!!Така,че ако никой не плати,нито масови протести ще има нито "революции"!!!
  • 20 Стърваха коня в ряката

    9 29 Отговор
    Болшевишко ибрикчийски плач
  • 21 име

    4 3 Отговор
    ..а на агентите на дс какъв им е девиза? винаги верни на партията...?

    Коментиран от #38

  • 22 розово

    23 4 Отговор
    На терена България винаги е имало два силни отбора.Комунисти срещу фашисти левскари срещу цесекари вярващи срещу инаковярващи .Сега виждаме на терена два мафиотски отбора с неограчиен финансов ресурс в схватка на живот исмърт кой да е главният арбитър.
  • 23 Фен

    12 16 Отговор
    Поредният грантаджия се изока... Всички боклуци заедно в защита на Прокопиев и партийната му!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ВАТМАН

    32 5 Отговор

    До коментар #11 от "Тръмп":

    Само да можеше да обясниш,защо Цацаров и Гешев досега не са вкарали предтъпниците по затворите,защо няма НИТО ЕДИН политик разследван за корупция,като Цацаратурата отдавна е на власт.Какво точно им пречеше?

    Коментиран от #28

  • 26 Гешов

    32 5 Отговор
    Една година рзследавам Горанов за безплатния апартамент и още не мога да замета разследването под килима.
  • 27 TV5

    34 6 Отговор
    Гешев също като Цацаров е избор на бандитския тандем Пеевски-Борисв.
  • 28 Последния софиянец

    26 3 Отговор

    До коментар #25 от "ВАТМАН":

    Защото са добри хора. Сърце не им дава да вкарат политик в затвора. Нежни души.
  • 29 Тошо интелекта

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гошо Тъпото":

    Уффф да знаеш, че ще спечелиш това състезание само ако се правиш на улав поне 10 часа ...
  • 30 отегчен

    6 6 Отговор
    Не вярвайте на тези които са за Гешев и на тези които са против Гешев.
  • 31 Наблюдаващ

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "мечо":

    Абе човек , пиши нормално бе ! Вече не си интересен !

    Коментиран от #39

  • 32 Нощна смяна

    12 11 Отговор
    Бившият агент на ДС с псевдоним Академик , пак е получил инструкции от последния си господар , който напоследък живее в Белград .
  • 33 Жълтопаветник

    17 16 Отговор
    Вероятно под Пражка пролет авторът разбира стотина безделници, които блокират центъра на София, след което се налага полицията да ги пази от всенародната любов.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 гинеколог

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Темида":

    Не се безпокой. Твоята нали вече е пръсната
  • 36 Аман от червени боклуци

    8 10 Отговор
    Въпрос.
    Защо Радев като завършил колеж в САЩ е русофил?
    Да беше отишъл в СССР.
  • 37 Ганчо

    9 11 Отговор
    Спокойно Факти Никой освен стотина бандюги и подсъдими ,няма да излезе на улицата заради комунистите.Виж срещу тях със сигурност.А червения льотчик ще подпише. Защото няма власт да попречи на Гешев да вкара олигарсите в кауша.Може да забави но нищо повече.
  • 38 Същия

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "име":

    На партията ГЕРБ
  • 39 на виделото свещ не ще

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "Наблюдаващ":

    Как да пише нормално, той не може, а и другите около него са
    Доганов слугинаж.
  • 40 Емил Рангелов

    8 6 Отговор
    Реотоните ни работят,особено на тези които бяхме по митингите ,барикадите от 89та до 95та,след това лъсна предателството ,на идолите ни демократи ,които направиха схемата с червените и тяхното дс.Сега треперят от Гешев ,защото точно той ще ги навре в кучи задник и въоцще не му пука.Шубе ги е ,олигарси и политически "лидери от миналото,окрали огромни суми още от предприсъединителните евро фондове.Страх ги защото идва и края на сивия сектор на същите тези гнусни тапири!Има за какво да ги е страх!Те и за това на изборите стопиха 10%ната разлика в София да един час ,на 5%та ,защото всички застрашени се обединиха около кюстендилската скумрия,сестра галева.Всички срещу Герб защото ,страха от плащане на сметки е много голям!При орещарски и манолова ,спряха всички евро средства ,и горките се окопаха за една година в околовръстното от Филиповци до Бриколаж ,та чак стана блато,когато Герб се върнаха на власт отключиха всимки фондове и за 8 месеца ,стана готова отсечката от Филиповци до Требич ,плюс цялата Скоростна тангента.!Сега ще е същото ,даже им пожелавах да спечелят,да им спрат парите и тоя път да ги изпратиме с бой и завинаги!Всимки независими и децета са комунета,даже и половината плужеци от вмро!
  • 41 Комунист

    9 2 Отговор
    Нито за миг не съм се съмнявал,че Румен Ветото ще подпише указа....Всяка възможност за протести,безредици и даже кръв по улиците са за предпочитане от гредата Радев....Правителството на ГЕРБ трябва да няма и минута спокойствие...
  • 42 Иван Игоров

    7 8 Отговор
    За Ушатия пРезидент немедленно импийчмънт!