Last news in Fakti

10 Ноември, 2019 16:35 15 163 34

Раята плати 220 млн. на агата, за да подкрепи ДПС ГЕРБ на изборите, май

  • избори-
  • българия-
  • дпс-
  • герб
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДПС даде решаваща подкрепа на кандидати на ГЕРБ за кметове. Това стана на втори тур, тъй като на 27 октомври избирателите на движението бяха инструктирани да гласуват за общинските листи на ДПС. Изключение бе Кърджали, където Хасан Азис спечели пети мандат на първи тур. Но това е съвсем друга тема.

Това, за което говорим – схемата за избор на общински съветници, а след това яка подкрепа на гербаджийските кандидат-кметове в много селища. Направили са го чрез свои посредници в ромски квартали. Поне така твърдят анализатори от средите на движението, които отлично познават кухнята на изборните кампании. Те са категорични, че тази подкрепа е платена и струва 220 млн. лева. Те бяха отпуснати от правителството за разширяване и модернизиране на пристанищната инфраструктура в района на Варна през следващите 3 години. Парите са заложени в държавния бюджет за 2020 г.

Голямо съвпадение е, че в същата посока са и плановете на дружеството, чийто собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Спомняте си, че той купи ТЕЦ „Варна“ и пристанището към нея. Макар удълбочаването на пристанището да е много стара тема, изведнъж сега се вадят стотици милиони, когато пристанището стана собственост на Доган. Парите, естествено, са на българските данъкоплатци, но ги вадят финансовия министър Владислав Горанов (считан от някои за близък на Делян Пеевски и кръга #Кой) и премиерът Бойко Борисов.
Ако предполагаемата схема е вярна, а логиката сочи в тази посока, излиза, че гражданите дават 220 милиона, за да се сключват задкулисни политико-икономически сделки с мирис на корупция. Поне така изглежда отстрани, а и хора от средите на движението, пожелали анонимност, твърдят точно това.

Според тях е много странно, че министър Горанов не казва как ще бъде експлоатирано пристанището, след като се модернизира и кой ще прибира печалбите от извършваната дейност.

Засега правителството предлага средствата да бъдат разпределени в продължение на 3 години. За 2020 г. са заложени 111 млн.лв, за 2021 г. - 131 млн. и за 2022 г. – оставащите 11 млн. лв.

В пристанището ще се построи контейнерен терминал, два терминала за зърно, един за сярна киселина и терминал за петролни продукти.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е собственик на ТЕЦ „Варна“ и на прилежащото към него пристанище. Наскоро от порта обявиха, че ще го развиват за обработката на зърно и контейнерни товари, което съвпада с аргументите на правителството.

Неработещият ТЕЦ на политика пък редовно е захранван с пари от държавата за т. нар. "Студен резерв". За придобивката на Доган отиват по 27 милиона лева на година по това перо.
Едва ли има друга толкова печеливша частна структура в държавата, и същевременно толкова облагодетелствана от държавата, сиреч от данъкоплатците, коментираха експерти пред Фрог нюз.

Затова е било толкова важно и избирането на Иван Портних за кмет на Варна. Броят на недействителните бюлетини, подадени на балотажа в т.нар. ромски секции във Варна, е бил мистериозно по-нисък в сравнение с първия тур. Това се вижда от протоколите на Централната избирателна комисия, качени на нейния сайт. В някои секции разликата е повече от 8 пъти, което е истински феномен. Данните от изборите във варненските квартали с преобладаващо ромско население показват, че там победителят Иван Портних е желан от 92,3%! Не казваме, че става дума за купен вот, а вероятно за любов.

Проф. Михаил Константинов, който заплаши по бТВ, че коментарите за купуване на ромски гласове, са дискриминация, може да е спокоен. За любов и признателност става дума във Варна. И тези 'чувства' нямат нищо общо с ДПС, ама ни-що.

Детайлите от различните изборни секции са супер интересни, но ще ги спестим, за да не се отвлича вниманието от 220-те милиона, които данъкоплатците на драго сърце дават, пристанището на г-н, д-р Ахмед Доган да се преустрои с модерни терминали.

Няма да отваряме дума и за ултра модерната яхта, с която пори вълните Доган през лятото, нито за руските охранители, добре въоръжени и тренирани, за да осигуряват спокойствие на негово превъзходителство почетния председател и носител на наградата „Стефан Стамболов“ за лидерски качества и заслуги… към всичко.
Ако все още се питате, защо данъкоплатците (раята) са платили с такова желание стотици милиони за частната кауза и амбиции на агата Доган, обяснението е просто. Дадено е на 19 юни 2019 в НС от Делян Пеевски пред журналисти, които шумолят около корпуленцията му по темата за ТЕЦ „Варна“: „Вижтe ceгa, тeмaтa e другa. Тoвa ли e тeмaтa? Виe oткъдe cтe, гocпoдинe? Винaги бих инвecтирaл в прoeкти нa г-н Дoгaн.”

Очевидно данъкоплатецът се е вслушал в мъдрия съвет...


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сесесере

    85 16 Отговор
    Оставка на ГЕРБ , затвор за Доган и Пеевски ! Слава на САЩ !
  • 2 Сесесере

    34 59 Отговор
    Насрани русофили!

    Коментиран от #34

  • 3 бузю

    47 7 Отговор
    Тишина . Никакви коментари . Защо ли ?
  • 4 Философа

    37 1 Отговор
    250 милиона не 220 и това е новина и мнение на Фрогнюс!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Панов

    38 27 Отговор
    ДПС беше създадено от руските служби като използваха агентурата и офицерите от дс
    В смесените райони БСП не издигаха кандидатури а гласуваха за кандидатите на ДПС.Обратно,навсякъде където имаше кандидати на ГЕРБ и ДПС надпреварата беше оспорвана.ФАКТ.
  • 7 Ю Кортес

    23 32 Отговор
    Сайта е силно манипулативен и публикува подбрани мнения в посока принадлежност към комунистите рашисти.
    За парлама и уж обективност пускат и по нещо друго.Все пак,учили са се да лъжат.
  • 8 Към светлото бъдеще

    30 9 Отговор
    Ура за Варна и варненци! Сега като започне едно развитие и просперитет!
  • 9 Евсиноград Бургазлиев

    31 6 Отговор
    Варненци са сплотен тим, но имам чувството, че дълго няма да излязат от кръговото на Портних
  • 10 гражданин

    25 7 Отговор
    Елате да видите кого подкрепи ДПС в гр.Попово др.Веселинов от БСП е осми мандат и то винаги е избиран с помоща на батята турци
  • 11 Панов

    24 25 Отговор
    Пълен фейк.
    Навсякъде ДПС и БСП да заедно.
    Ако някой от тях стигне балотаж с герб,другия подкрепя него.
    Там където ДПС има кандидат,БСП не участва.

    Коментиран от #30

  • 12 НРБ

    24 21 Отговор
    Минавайки само да питам : БСП не урравляваха ли с ДПС, не гласуваха ли анблок и в НСъбрание рротив ГЕРБ, не предлогиха ли точно те Пеевски /" независимата" Мая / в НС за шеф на ДАНС ???? Какво реват сега и хвърлят камъни в Бойковата партия ГЕРБ ???? Или крадеца вика дръжте крадеца ??

    Коментиран от #13, #18

  • 13 Емигрирал

    25 8 Отговор

    До коментар #12 от "НРБ":

    Много точни въпроси! 100 плюса от мен.Не мога да си представя колко глу.......ИНТЕЛЕКТУАЛНО НЕЗАВИСИМ трябва да е човек че да гласува за БСП и Манолова....За Атака също!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бачо Киро

    19 6 Отговор

    До коментар #12 от "НРБ":

    Що бе, ДПС като са опозиция, що съгласуваха всичко с ГЕРБ и коалицията? Вземи за пример самолетите.... Абе що сте толкова заспали....
  • 19 ТОЧКАТА

    7 2 Отговор
    е,друго си е да го каже ,,ФРОГ,,,!!!Дааа,това всъщност е най голямата врътка на изборите...А иначе прокуратура вещо нищи сигнали за ,,търговия!!!! с гласове,,!!!!!
  • 20 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "мечо":

    Ми ,да!!!Ти си ПРАВ!!!ДОГАН
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 кючук чобан Калитко

    6 1 Отговор
    Доган или Пеевски посещавали ли са САЩ; кандидатствали ли са някога за виза?

    Някой знае ли нещо по въпроса?
  • 23 Динку

    10 3 Отговор
    Само ДПС оле! Естествено, че Владко е наш човек баламезници! А боки се интересува само от комисионната! Продължавайте да ги избирате, ние сме заедно! С ГЕРБ и ДПС за светли бъднини /за нас/
  • 24 ke da

    13 0 Отговор
    Пеевски на 19 години заместник министър , на 20 вече частен бизнесмен милионер/от крадено ДДС/ , майка му приватизира държавното Спорт тото , и т.н. Милионер без политик не може , но тариката избира ДПС - защото са гарантирани гласовете - нищо че е от турци създадена! От тук и заварката с най-големият тарикат в държавата До/г/ан - двата пъклени мозъка са къде по-силни от един - в случая от държава и народ/рая/! Държавна сигурност и МВР и Прокуратура и повечето от медиите - всичко е впрегнато да увеличава богатството на двамата /най-тариката/ дори третия тарикат тиквоч се бъхта за правилните хора! Но какво да се прави като народа живее в държава освободена и изградена не от него а от чужди! Племето - рая - кога ли ще израсне до народ?!!!
  • 25 САМО ДА Е ТОВА

    14 1 Отговор
    ЗАЩО НЕ СЕ ЗАПИТАТЕ КОЛКО Е РЕАЛНАТА СТОЙНОСТ НА « ТЕЦ ВАРНА». ? ?
    ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ТОВА Е ПОСЛЕДНИЯ ПОСТРОЕН ТЕЦ В БЪЛГАРИЯ
    ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ВКЛЮЧВАНЕТО МУ В ЕНЕРГИИНАТА СИСТЕМА НА БЪЛГАРИЯ Е ВЪПРОС ЗА ПОДВЕЖДАНЕ НА ГАЗ
    ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ТОВА Е ПРАКТИЧЕСКИ ЕДИНСТВЕНАТА ТЕЦ КОЯТО Е ЕКОЛОГИЧЕСКИ ПРИЕМЛИВА У НАС
    ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО МИЛИАРДА СТРУВАШЕ НА Н.Р,БЪЛГАРИЯ ПО «ТАТОВО» ВРЕМЕ И ЗА КОЛКО Я КУПИ «АГАТА»
    СЕГА ЯСНО ЛИ ВИ Е ЗАЩО ФУНКИОНИРА ЕДНОПОСОЧНО.
  • 26 САМО ДА Е ТОВА ФИНАЛ

    12 1 Отговор
    ПРОПУСНАТОТО:
    СЕГА ЯСНО ЛИ ВИ Е ЗАЩО ФУНКИОНИРА ЕДНОПОСОЧНО. ТЕРМИНАЛ 2 НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ооооооо

    10 2 Отговор
    Има видов ден, крадци на народна пара! Бог забавя, но не забравя! Ще горите в Ада!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Велин

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Панов":

    Добра шега за началото на работната седмица. Стана ми весело.
  • 31 ЪРП

    5 1 Отговор
    ЧУМАТА НА БЪЛГАРИЯ СА ШАЙКАТА ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИ!!!!!!!!!!!
  • 32 Гуджук

    6 1 Отговор
    По корупция бием и африканците.
  • 33 Маймунче тракторист

    6 2 Отговор
    През социализма бяхме една средно развита европеска држава с добър стандарт на живот. Сега ни превърнаха в най-бедната и корумпирана страна в Европа, с все повече засиващ се ориенталски облик. Нищо повече от разбита кочина.
  • 34 Хелиос

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сесесере":

    Кои са тези борци за българският род тези които направиха хъбче за да обслужват руските и интереси и прекараха руски поток (балкански)които ще направят Белене сега да се подмажат на САЩ ше копуват газ от Сащ и кипър интерконектор с Гърция Ужасно е че САЩ за да продават газ през България ще подкрепят Герб това ще отблъсне българският народ от тях и демокрацията умира колко заблудени сме били на 10 11 1989 год САЩ И ЕВРОПА работят с бившите комунисти които се трансформираха в дясното пространство ГЕРБ