Last news in Fakti

11 Ноември, 2019 20:37 5 162 28

Зони за сигурност срещу "вносната престъпност" в Германия?

  • германия-
  • полиция-
  • престъпност-
  • мигранти

Всичко започна след изстъпленията пред Кьолнската гара

Зони за сигурност срещу "вносната престъпност" в Германия? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Граждански патрули" обикалят из някои германските градове и създават "зони за сигурност". Твърдят, че германците са "беззащитни пред вносната престъпност". Всичко започна след изстъпленията пред Кьолнската гара.

Закрилници или биячи са тези хора? Настъплението на самозваните пазители на реда става все по-напористо, така че дирекцията на полицията в Кемниц наскоро беше принудена да излезе със специална декларация: „Тези „граждански патрули" в Дьобелн са не само ненужни – те са съвършено неприемливи." Защото „монополът за използване на сила е изцяло в ръцете на държавата", уточни директорката на полицията в Кемниц Соня Пенцел.

Ненужни, но въпреки това ги има. В отговор на едно запитване в Бундестага, германското Министерство на вътрешните работи уточнява, че подобни групировки вече има в почти всички федерални провинции. „Вътре в тези групи, които се представят като граждански патрули, може да възникне опасност от потенциален десен тероризъм", гласи формулировката на министерството.

От 2015 година насам в различни германски градове и общини възникват групировки по модела на „гражданските патрули", които подслоняват пъстра смесица от хора - десни екстремисти, футболни хулигани, рокери, но и тъй наречени „гневни граждани". Дясноекстремистки групировки настояват за изграждането на „зони за сигурност", където „германците да се чувстват в безопасност".

Според допитване на YouGov в началото на 2016 година, 29% от германците са заявили, че потенциално биха се включили в „граждански патрул", за да защитават своите собствени интереси, ако държавата не ги защитава. Авторите на допитването твърдят, че фитилът на подкрепата за „гражданските патрули" е бил запален от изстъпленията пред Кьолнската гара в Новогодишната нощ.

"Гневни граждани", хулигани, рокери, десни екстремисти

Политиците и полицията вече добре осъзнават каква опасност представляват „гражданските патрули". Но юридическите възможности за борба срещу самозваните шерифи са ограничени. „Наблюдаваме ги много внимателно", уверява Леони Мьолман, говорителка на Вътрешното министерство в Северен Рейн-Вестфалия. Обаче тези групи съзнателно балансирали на ръба на законността, допълва тя.

„Гражданските патрули" организират така наречените „разходки" или „маршове", които властите междувременно класифицираха като „събрания" и така стана възможно да им налагат по-сериозни ограничения. Обличането на еднотипни жилетки при определени обстоятелства също може да се третира като нарушение на забраната на униформите. Колкото до идеята тези групировки да бъдат поставени под наблюдение от Службата за защита на конституцията, вътрешния министър на Северен Рейн-Вестфалия смята, че „юридически това не е съвсем просто".

В Дьобелн полицията предприе действия срещу една групировка, която обяви, че „се притичва на помощ на полицията", а членовете ѝ носят жилетки с надпис „зона за сигурност". Градската управа проучва въпроса дали да не забрани изцяло носенето на такива жилетки.

Проявите на „гражданските патрули" в Дьобелн и Фрайберг през октомври тази година привлякоха голямо обществено внимание. Полицията ограничи действията си единствено до това да изолира определени участници и да конфискува забранени дрехи. Говорител на полицията обясни, че други възможности не е имало, по никакъв начин не се налагали арести.

По данни на Вътрешното министерство в Северен Рейн-Вестфалия твърдото ядро на тези групировки в провинцията наброява около 250 души. Но за определени демонстрации те можели да мобилизират до 700 души. Чрез на пръв поглед безобидните тъй наречени „разходки", тази пъстра смесица от десни екстремисти, хулигани, рокери и „гневни граждани" се опитва да привлече и аполитични граждани, казва министърът на вътрешните работи на провинцията Херберт Ройл.

"Закрила на гражданите и родината"

Матиас Кванд, който научно изследва проявите на десния екстремизъм, твърди, че в гражданските патрули има няколко различни сегмента: в диапазона между „радетели за сигурност", „протестиращи" и „дясноекстремистки насилници".

В последната категория влизат „Група Фрайтал" и „Революция Кемниц". През март 2014 година Дрезденският съд осъди на дълги срокове лишаване от свобода осем души от „Група Фрайтал" заради бомбени атентати срещу бежански приюти и срещу политически противници. Процесът срещу „Революция Кемниц" започна на 30 септември.

„Дясноекстремистките движения обичат да представят своите действия като „закрила на гражданите и на родината", за да избегнат социалната изолация и да оправдаят както идеологията си, така и склонността си към насилие", пише Матиас Кванд. Той предупреждава, че въпросът за сигурността не бива да се „оставя в ръцете на крайнодесни политически актьори".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    37 1 Отговор
    Нали жидът каза на немските безмозъпни джендъри, че мигрантите били златна възможност за немските дебили???
  • 2 Neiborhood watch

    41 0 Отговор
    Същото го има и в UK много станаха чалмите навсякъде и не са дошли да работят а с няква друга цел
  • 3 Последния софиянец

    34 0 Отговор
    У нас Динко, в Германия Динстаг.

    Коментиран от #8

  • 4 Източен мъдрец

    40 2 Отговор
    Ако държавата не си върши работата, помогни си сам.
  • 5 Ал та фанах Атаопънах

    37 3 Отговор
    "Десни екстремисти" или радикални ислямисти нападат жени посред бял ден в Германия?
  • 6 боцмана

    22 7 Отговор
    Идва нова велика Германия и нов Райх. Почвайте и строителството на нова стена , този път между Арийците и останалия свят , то си ви е в кръвта.
  • 7 стават

    8 2 Отговор
    `мутри`!По нашият път.....
  • 8 гост

    17 18 Отговор

    До коментар #3 от "Последния софиянец":

    Динко е един престъпник , от къде мислите ,че направи тези милиони от грабежите на емигрантите . Не си мислете ,че го прави от патриотизъм както той го представя, всичко е за пари. За мен патриот е онзи граничар където преди години гръмна един емигрант при пресичането на границата , а Динко е едно селско леке ,нищо повече.

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хасан

    20 3 Отговор
    Добре би било да накарат бежанците да закачат по един полумесец на гърдите си и къщите им да бъдат дамгосани с покумесец

    Коментиран от #16, #25

  • 15 цар Крум

    28 2 Отговор
    след няколко години ще си го търсите отново оня с мустачките ама нямаго вече
  • 16 Забелязъл.

    15 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Браво бе Хасане само така абе ти да не си решил да ставаш християнин ??? Ще ти дойде акъла и на тебе ама гледай да не е късно.
  • 17 поправка

    16 0 Отговор
    Нищо не си забелязал. Хасан иска да каже, че както някога нацистите са слагали звезди по къщите и по реверите на евреите, сега ще слагат полумесеца на мигрантите.
  • 18 Адолф

    7 0 Отговор
    Джендърски либерализъм
  • 19 Morgoth

    7 0 Отговор
    Когато държават залитне в крайно ляво, хората започват да създават и подкрепят крайно десните групировки.
  • 20 100

    5 0 Отговор
    Някой се опитва да дестабилизира Германия. Да я тласне или в престъпен хаос или в някакъв вариант на дясна диктатура.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Наблюдател

    5 0 Отговор
    По подобни причини през 1933-та година идва на власт Хитлер.
    И тогава, както и сега, Германия, а и Европа, попада в хищните лапи на еврейските банки-лихвари. Народа е обезумял от мизерия, престъпността се шири, а полицията не "вдява". Богопомазаната върхушка живее като въшка в лой и народа кучета го яли.
    Скоро някой подобен на Хитлер ще очарова народа с реалистична програма за измъкване от кашата на съвремнните власт-имащи и ще бъде избран с мнозинство! Ще му бъде гласувано безконечно доверие от народа и историята ще се повтори, че и потрети.
    Първите признаци ги имаме- шпиц команди, които правят това, което яловата полиция не иска да направи.
    От там нататък се сещате какво следва!
  • 24 Балу

    0 0 Отговор
    Ку-Клус-Клан в дойче вариант.С нужната агресивност, естествено.По немски!
  • 25 Сънчо

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Те, дойчовците, са способни на такива извращения.Историята го доказа.
  • 26 Турист

    5 0 Отговор
    Пример в Дортмунд от м.септември. На разходка извън кръга на центъра до катедралата и заснемайки купчината хартия,която са оставили по земята скупчилите се мохамедани при мен се доближиха двама младежи от арабски произход и поискаха да вземат телефона ми и да го строшат ,заради това,че съм снимал. Успях да изтрия снимките ,но около мен се натрупаха група от 10-15 добра сложени мъже и настоятелно ми показаха накъде да ходя- към централната част на града. Там те се чувстват на своя територия и не позволяват някой друг да ги посещава - дори и туристи. Явно са нелегални имигранти и си пазят територията. Интересно беше ,че полицейско управление има само на няколко метра от въпросната катедрала. Е, кажете ми как местните няма да се самоорганизират за защита на своите близки?
  • 27 Кръгът се затваря!

    2 0 Отговор
    От патрулите за разходка до шпиц командите е въпрос на време!Концлагерите музеи да не станат работещи!!!Никой не може да разбере немеца!Това се отнася и за "световното правителство" което се крие като плъх в канализация.Една трета от 40 000джихадисти са родено и израстли в Европа!Добра основа за война в Германия съвсем скоро!А пари има господа демокрадци!Всичко става с пари!Не влизат ли в употреба парите на нацистите!Меркел с глупоста си наля вода в мелницата на нацитата!Честито !
  • 28 странгер

    0 0 Отговор
    Хитлер ли ви липсва бе малоумници? Крайно десните ли ви харесват?
    Оставете германците, те ще си пометат двора по най рационалния и демократичен начин.
    Вие в България как ще я карате в бъдеще с този интелект и промити мозъци ми е интересно. Как въобще ,... няма значение– каквото и да напиша,. колко са писали..... все тая!