Last news in Fakti

12 Ноември, 2019 06:30 4 329 13

Дългата ръка на Рияд: Саудитска Арабия не се церемони с недоволните

  • саудитска арабия-
  • туитър-
  • twitter

Режимът е инфилтрирал социалните медии, за да запуши устата на всички, които критикуват властта

Дългата ръка на Рияд: Саудитска Арабия не се церемони с недоволните - 1
Снимкa: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Саудитска Арабия изчезват хора. Някои ги откриват като трупове, а други така и не се появяват никога повече. Режимът е инфилтрирал и социалните медии, за да запуши устата на всички, които критикуват властта.

Разкритията, че Саудитска Арабия е плащала на хора, работещи за Туитър в САЩ, за да шпионират критиците на кралството, показват усърдието, с което Рияд се опитва да затвори устата на критиците на режима. Те обаче са само последното доказателство за бруталността на тази машина, която кралското семейство използва отдавна, за да заглуши и сплаши хората, които, според него, подкопават авторитета на монархията.

Обвиненията идват в много неприятен за Рияд момент. Държавната петролна компания Сауди Арамко не може да си позволи и най-малката политическа нестабилност, защото това може да застраши излизането ѝ на борсата. В същото време редица влиятелни членове на кралското семейство поставят под въпрос способността на престолонаследника Мохамед бин Салман да ръководи страната. Поводът: нападенията срещу най-голямата петролна рафинерия в кралството през септември.

Особено след идването на Бин Салман на власт, случаите на заплахи и отвличания на хора станаха нещо обичайно. Правозащитната организация Хюмън Райтс Уоч е документирала много такива случаи от 2017 г. насам - откакто Салман официално е престолонаследник. Остри международни критики предизвика бруталното убийство на журналиста-дисидент Джамал Хашоги в края на 2018 година. Режимът тогава се опита да отвлече вниманието с реформа, даваща повече права на жените.

В чужбина обаче Саудитска Арабия продължава да затяга хватката срещу противниците на режима, използвайки нови средства.

Историята на отвличанията е дълга

Отвличанията от чужбина на хора, които са критикували режима в Рияд, имат дълга история. През 1979 в Бейрут безследно изчезна представителят на опозицията Насър ал-Саид. През 2003 критичният спрямо режима член на кралското семейство Султан бин Турки бин Абдулазиз, както се твърди, е бил принудително дрогиран в Женева и върнат в Рияд, за да не му се позволи да получи убежище в Европа. През 2016 той бил подмамен да се качи на саудитски самолет и оттогава никой повече не го е виждал.

Между 2012 и 2015 г. принц Турки бин Бандар, живеещ по онова време в Париж, призоваваше с видеа в интернет за реформи, след което изведнъж изчезва безследно. Същата участ сполетя и живеещия едно време в Милано Сауд бин Саиф ал-Насър, за когото се твърди, че подкрепял призивите за свалянето на крал Салман.

След като социалните мрежи направиха публичния дебат много по-лесен, режимът започна все по-активно да сплашва и неутрализира непокорните гласове в Ютюб, Туитър и Фейсбук. За целта тай използва модерен разузнавателен софтуер, с чиято помощ прониква в личните акаунти на дисидентите и публикува заплахи срещу тях. Миналата година бяха арестувани братята и приятелите на живеещия в Канада саудитски активист Омар Абдулазиз, който смята, че с тази си акция режимът е искал да го накара да не публикува критични статии в мрежата. По-късно стана ясно и това, че телефонът му е бил хакнат през Whats App от саудитски оператор на израелския шпионски софтуер Pegasus.

Абдулазис и живеещият в Лондон критик на Рияд Яхия Асири са били сътрудници на Джамал Хашоги. Асири и авторът на сатирични постинги в Ютюб Ганем Алмазарир също са били следени през телефоните си с помощта на израелския шпионски софтуер. Бившият основен съветник на Мохамед бин Салман, Сауд ал Кахтани, написа през 2017 г. в Туитър, че правителството има начин да разкрива дори самоличността на анонимните потребители на тази платформа. С помощта на хиляди фалшиви акаунти в Туитър и Фейсбук режимът се опитва да заглуши критичните мнения и да манипулира дебата в социалните мрежи в своя полза. Двете платформи се опитват да отстранят всички ботове и страници, бълващи държавна пропаганда, но експерти посочват, че е малко вероятно това прочистване да спре целия поток от дезинформации.

Режимът води психологическа война

Казаното дотук, както и разкритията, че Рияд е подкупвал служители на Туитър, за да шпионират в полза на управляващите, показва колко много се страхува режимът от социалните мрежи, които за него са реална заплаха. Една трета от 30-милионното население на Саудитска Арабия използва Туитър, а това превръща тази платформа в най-мощното средство за обществени дебати. Мнозина го използват, за да отправят чрез него призиви за помощ - в опитите си да се откъснат от лапите на режима - като например дисидентките Рахаф Мохамед ал-Кунун, или Маха и Вафа Алсубайе. Други имаха по-малко късмет - саудитската правозащитничка Луджан ал-Хатлул бе задържана, за да не може да избяга в чужбина.

Саудитският активист Абдулазиз Алмойяд каза за ДВ, че чрез манипулирането на социалните медии режимът е успял значително да затегне контрола над недоволните в страната и да води психологическа война срещу собствения си народ. Активистът твърди, че се създават подробни профили на всички, които режимът разпознава като дисиденти. А това му дава възможност ефективно да ги обезврежда: "Можете ли да си представите как се чувства човек, който усеща, че е подслушван или наблюдаван по всяко време - в жилището си, със семейството си и дори в интимния си живот?", пита Алмойяд.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 2 Отговор
    КАКТО С НАСЕЧЕНИЯ ЖУРНАЛИСТ
  • 2 МАРС

    7 1 Отговор
    както КАШОГИ
  • 3 въй въй що тъй

    21 2 Отговор
    Аааа ...нема да ги барате. Те са приятиле на краварите. А ония разнасят само демокрация. А и Баце ходи там с царя да играят танц със саби.
  • 4 Бачо Киро

    14 2 Отговор
    Не така, СА са първи приятели на САЩ и сам Тръмпета официално каза, че ще са им приятели ако ще и атомни бомби да мятат наляво и надясно. Свиквайте. Това е приятелска диктатура, не е като лошия Асад я...
  • 5 778

    5 2 Отговор
    Ами крайно време е да им се "занесе" малко демокрация, но нали са приятели на САЩ.... Няма да стане.
  • 6 Николай

    4 0 Отговор
    От публикацията се разбира, че принцовете са братовчеди на краля и се опитват да се докопат до власт. Това не означава, че подкрепям режима. Опитвам се да чета между редовете. А иначе си има як терор ва СА.

    Коментиран от #8

  • 7 Никой

    7 0 Отговор
    Това е демокрация, бе! Какво недоволствате?
  • 8 Николай

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Николай":

    Ходил съм няколко пъти в Джеда и Рас Танура изобщо нямаш право на нищо всичко ти е забранено. Не знам другите европейци и американци как работят там.
  • 9 Реално

    8 1 Отговор
    Тези чаршафосаните яко си плащат на терорист # 1 -САЩ та да не им донесе и там демокрацията-а повод има-много много петрол...Ама американците са си решили-засега само рекет...Пьк след време може и да ги демократизират--нищо чудно--САЩ са спецове по това.
  • 10 Townboy

    2 1 Отговор
    Американската демокрация разстреля Кадафито и Саддам а тия главорези гали с перце. Те това е двоен стандарт. Истинско демократизиране има нужда в Сауди Арабия а кралското семейство трябва да се обеси на площада в Риад. Скоро ще им свърши петролът та ще видим дали хамериканците пак ще са така благосклонни към тези убийци.
  • 11 Симпатизант на принцът

    1 2 Отговор
    #1 #2 #10 говорите пълни глупости. Въобще няма никакви доказателства че принцът е извършил това престъпление. И след като се казва че тялото все още не е намерено, то тогава от къде знаят че е мъртъв и бил уж разчленен. Фалшиви доказателства. Това се прави просто от завист. Защото завиждат на принцът, за това че има голям успех, че е справедлив и честен човек, и напълно е заслужил властта си и доверието на хората. Аз подкрепям принцът с две ръце. Чудя се какво още ще измислят за да се опитат да саботират човека. Но няма да стане, защото човекът си заслужи доверието
  • 12 asdf

    0 1 Отговор
    Тоя горния е от ботовете на Ал Катани, дясната ръка на Принца... :D Нещата от статията и още мн др ги има във документалния филм на PBS: "the crown prince of saudi arabia".
    Още мин година турците казаха, че имат аудио запис как журналиста Хашоги е бит, измъчван, душен и т.н. ЦРУ също имат записа. Докарали са 15 човека, 1 от които е патоанатом от СА, и ги има на запис как предварително планират да разчленят тялото... СА като чуе за Иран и се насира от страх, в политически план (да не стане подобна революция и народа да свали монархията) и във военен...
  • 13 Симпатизант на принцът

    1 1 Отговор
    Изобщо не е доказано че принцът е извършил това престъпление. Това е просто гнусна лъжа скроена от завистници на човека. И принца никога не казвал че той е виновен. На принцът работата му е чиста. Но не мисля че на журналиста му е чиста работата, този Хашоги изобщо не ми изглежда много добър и свестен човек. Няма да се учудя ако той сам си е инсценирал убийството. С две ръце подкрепям принцът, и съм сигурен че той е невинен. Защото принцът винаги е бил много честен и справедлив човек, именно точно заради тези си качества заслужи доверието на хората. А и все пак, принцът имам пълното право да раздава правосъдие.