12 Ноември, 2019 13:00 18 385 23

Кое дете е в риск - въпрос за 290 милиона лева

  • дете в риск-
  • мерки-
  • законодателство

За проблемите, свързани с новото социално законодателство, се изговори много

Кое дете е в риск - въпрос за 290 милиона лева - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на арх. Христо Генчев и д-р Марин Генчев за сайта „Гласове“

По Конституция и много международни конвенции държавната машина няма право да се намесва на родителите как си възпитават децата. Това е така за всяко дете, освен ако детето не попадне в категорията “дете в риск”. “Дете в риск” се явява границата, от която нататък държавата има право да да се намесва. А едно дете става “дете в риск” след сигнал (включително анонимен) и преценка на социален работник... Съгласно закона няма дете, което да не може да бъде обвявено за дете в риск.

Член 47 от Конституцията на Република България постановява, че “отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители”.

За проблемите, свързани с новото социално законодателство, се изговори много. Поради медийния похлупак интересът е огромен. Фейсбук групата Национална група “Родители обединени за децата” вече надхвърли 204 000 члена. В същото време чуваме изказвания от рода на: “Няма да вземаме масово деца!”, “Какво ще ги правим тези деца, като ги вземем?”. Те силно напомнят за култовата реплика “Истанбулската конвенция не противоречи на Конституцията!”. Както тогава, така и сега, управляващите отказват диалог с хората.

Става дума за пари, власт, деца и национална сигурност.

В този материал ние ще обърнем внимание на някои ключови концепции на действащото и ново законодателство за закрила на детето. За съжаление няма как да минем без цитирането на текстове от закони. Tе са важни за изясняването на четири ключови понятия - “дете в риск”, “насилие над дете”, “мултидисциплинарен екип” и “частен доставчик на социални услуги”.

Конституцията гарантира неприкосновенност, но не и при наличие на “дете в риск”

По Конституция и много международни конвенции държавната машина няма право да се намесва на родителите как си възпитават децата. Това е така за всяко дете, освен ако детето не попадне в категорията “дете в риск”. “Дете в риск” се явява границата, от която нататък държавата има право да да се намесва. А едно дете става “дете в риск” след сигнал (включително анонимен) и преценка на социален работник.

Какво според закона е “дете в риск” и “насилие над дете”?

От Министерството на труда и социалната политика може би ще посочат, че има ясни критерии кога едно дете попада в тази опасна категория. Ще говорят за деца жертви на тежки престъпления. Но за да сме точни нека видим какво пише в закона:

"Дете в риск" [1] е дете … което е жертва на … насилие, ... или наказание[2] в или извън семейството му;”

Гореописаният текст е сам по себе си много широко скроен, но нека видим какво разбира законодателят под термина “насилие на дете”:

"Насилие" над дете е всеки акт на физическо, психическо или сексуално насилие, пренебрегване, … което може да се осъществява в семейна, училищна и социална среда.[3] "Физическо насилие" е ... включително причиняване на болка или страдание без разстройство на здравето. "Психическо насилие" са всички действия, … като подценяване, ..., както и неспособността на родителя ... да осигури подходяща подкрепяща среда.[4]

Всеки, който е възпитавал е запознат, че взаимоотношенията родители - деца не винаги са хармонични. Особено когато детето чуе думата “не”. Дори на неопитни родители става ясно, че съгласно закона НЯМА ДЕТЕ, КОЕТО ДА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОБЯВЕНО ЗА ДЕТЕ В РИСК. А това автоматично би разрешило на социалния апарат да се задвижи. Ако поиска. Дори по анонимен сигнал. От тук нататък решава социалния работник и впоследствие неговия “мултидисциплинарен екип”. В съда може да се обжалва много по-късно. Това е процедурата и когато става дума за задължителните социални услуги като извеждане на дете от семейството.

НПО-та ще решават съдбата на “дете в риск”

Мултидисциплинарните екипи (новите тричленки; в сила от 1-1-2020 г.) са комисии, които решават какво да се прави с дадено “дете в риск”. Ето какво пише в последните промени на Закона за закрила на детето и новия Закон за социалните услуги:

Защитата на дете в риск ... се предприема след проучване на случая от мултидисциплинарния екип и съгласно предложения от него план за действие. По преценка на водещия на екипа се канят за участие .... и представител на доставчик на социална услуга.[5]

Доставчик на социални услуги? Не са ли това общините? Да, ама не съвсем. Ето какво пише в новия закон за социалните услуги:

Доставчик на социални услуги е лице, което отговаря за предоставянето на социалните услуги. … Предоставянето на социалните услуги, финансирани от държавния и общинския бюджет, се осигурява от общините чрез … възлагане на предоставянето на социалните услуги на частни доставчици на социални услуги [ЧДСУ].[6]

Конфликтът на интереси е очевиден

И какво излиза - НПО и частни фирми ще предлагат социални услуги, включително и задължителни. От тях ще печелят милиони. Държавата (т.е. ние ще плащаме). Те (НПО и частни фирми) също така ще решават дали детето има нужда от тези услуги или не. Това не е ли конфликт на интереси?

Националната сигурност е под заплаха

Според новите закони НПО и частни фирми ще предлагат социални услуги няма нужда да са регистрирани и лицензирани в България. Т. е. норвежец представител на норвежка фирма ще има право да участва в “мултидисциплинарния екип”, който решава съдбата на българско дете? Какво по-ценно имаме от децата? Ако не можем да ги защитим за какво са ни и Българската армия и службите за сигурност?

Заключение

И така нека да обобщим. При “добро желание” (разбирай “финансов интерес”) всяко дете може да бъде обявено за “дете в риск”. Дали е заради наказание, дърпане на ухо, пренебрегване или “липса на подкрепяща среда”. От тук нататък решава социалния работник и неговия мултидисциплинарен екип. А в него може да участва и представител на частно НПО, което предлага социални услуги. Включително такива услуги, които ще бъдат наложени на конкретното “дете в риск”.

Основни права и свободи гарантирани от Конституцията - потъпкани.

Съдебно решение - в началото на процеса не се изисква.

Правила срещу конфликт на интереси - няма.

Отговорност за неправомерни действия на чиновника - няма.

Отговорност на ЧДСУ - няма.

Има ли все още някой, който да твърди, че всичко със социалното ни законодателство е наред? Че промените влизащи в сила на 1 януари 2020 г. “били само козметични”. Ако има такива би трябвало да ги заподозрем или в наивност или в алчност, породена от 290-те милиона лева предвидени в бюджет 2020 г. [7] за социални услуги.

И остава въпросът за медийното затъмнение. Не е ли съмнително, че популярни телевизионни водещи, министри и представители на НПО повтарят в скъпи телевизионни студия твърдението, че “няма проблем със законите за детето”. В същото време не рискуват да започнат публичен диалог с нарочените от тях “паникьори”.

Не, дами и господа телевизионни водещи. Не ние сме паникьори. Вас ви е страх от темата.

______________

[1] §1, т.11 от допълнителните разпоредби на ЗЗД

[2] Възпитанието на децата е ключов елемент от религиозните доктрини. Така например ортодоксалните евреи се придържат към учението на Стария Завет, в който еднозначно се казва, че “който жали пръчката си, мрази сина си; а който го обича, наказва го от детинство”. Отхвърлянето на наказанието от ЗЗД, по този начин се явява в пряко противоречие със свободата на живот съгласно религиозните убеждения.

[3] §1, т.1-4 от допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на ЗЗД

[4] Тази дефиниция в България е много опасна. Обрязването като религиозен ритуал съществува при евреи и мюсюлмани. Обрязването причинява болка на детето. Кой гарантира, че това няма да се превърне в основание то да попадне в категорията “дете в риск”? В Западна Европа точно това се случва (https://www.theguardian.com/society/2018/feb/18/iceland-ban-male-circumcision-first-european-country)

[5] Чл. 36д от ЗЗД (влиза в сила на 1-1-2020)

[6] Чл. 29 до 31 от ЗСУ (влиза в сила на 1-1-2020)

[7] https://business.dir.bg/ikonomika/30-mln-lv-poveche-za-sotsialni-uslugi-prez-2020-g


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хахаха

    32 1 Отговор
    ГЕРБ въвеждат бизнес с децата ни, като ние ще го финансираме.
    Т.е. хем ще ни отнемат децата, хем ще плащаме за това.

    И нека всеки гласувал за ГЕРБ точно това да му се случи !

    Коментиран от #5

  • 3 Гражданин

    31 1 Отговор
    Ще се отглеждат гаменчета без никакъв контрол от родителите даже те ще командват родителите!!! Аз съм виждал дете което посяга на родителкте си и как да го правиш без да го наказваш или да му дърпаш ухото как ще разбере, че върши ндвъзпитани неща? Норвежките деца не са за пример като гледам злобното Грета Тунберг! Лакейската герберастня трябва да си ходи с техните задколисни закони и закончета за спонсорство на НПОта!
  • 4 ДНК спеца

    33 0 Отговор
    Скандинавските държави са изродени от кръвосмешението и се опитват да налагат смахнатите си предстви за възпитание и на нас!
  • 5 дсса

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хахаха":

    Няма да стане. За ГЕРБ гласуват само онези, които са на държавна издръжка и мургавите. Това ГЕРБ го знае и техните деца няма да се пипат. Ще се взимат децата на гъбарите.
  • 6 КЛЮКАР

    16 0 Отговор
    Е тука вече, некой настъпи мотиката.
  • 7 Анти ЕС

    22 0 Отговор
    Истината е, че нищо няма да променим без въоръжена борба. Сега ще си пишем тук, ще недоволстваме и в крайна сметка ще бъде приет тоя позорен закон. Трябва си Народен съд за предателите и изгонване на всичките НПО-та от наша територия. Забрана извъшване на НПО дейност и смъртно наказание за нарушителите.
    И не е необходимо нито да съм архитект, нито доктор, за да ми стане ясно, че искат да правят бизнес деца от който да печелят милиарди на наш гръб.
    Само за пример ще кажа: Как 1400-годишната България до сега е жеивяла без подобен закон? Как без тоя закон до преди 30 години, децата ни бяха обект на завист от другите страни ( и сега в някои случаи)? Как не се затрихме и обездетихме, а в последните години все по-рядко раждаме, а когато раждаме в повечето случаи се оказва, че сме родили един глезльо с ей такива претенции и нулево покритие?
    Всички сме свидетели на случващото се, но си кютаме и мълчим, понеже ни докараха до просешка тояга и оцеляването ни стана първа грижа, а децата ни растат без надзор, поради умора и липса на време. Мислите ли, че е случайно тази бедност и мизерия? Мислите ли, че случайно и за наше добро ни съсипаха селското стопанство, икономиката, енергетиката, армията, здравеопазването и т. н . ? Мислите ли че случайно ни сочат с пръст и ни обвиняват, че сме мързеливи и за това сме бедни?
    Обвини един човек и той минава в обяснителен и оправдателен режим- това е основно правило в манипулацията и соц. инженеринг.
    Това си "купихме" преди
  • 8 Яхве

    9 9 Отговор
    Продължавайте да вярвате на всякакви сектанти, тази държава накрая ще се затрие от собствената си глупост, не заради някакви митични норвежци
  • 9 Hehe

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "един":

    Нее÷ееее , не заслужаваме това. Те заслужават наказание
  • 10 Родител

    16 0 Отговор
    Явно е, че тези нововъведения в ЗЗД и ЗСУ са поредните тентакли на либерасткият октопод! След като другите два бяха частично отблъснати ("Истанбулската конвенция" и "Пакта за глобална миграция"), но оставащи все още впити в плътта на държавата, сега се надяват да нанесат вече истински, решаващ кинжален удар в сърцето на Плебса, тъдява! Не трябва по никакъв начин да ИМ се позволява да деребействуват от името на държавата чрез и в интерес на измамнически, деструктивни НПО-та и привнесени извращенски "концепции". Както и самата държава да се превърне изцяло в подтисник-робовладелец и еничарски корпус заради разни измислени и абсолютно несъвместими "ценности" спрямо морала, етиката, битието, традициите на основното местно население в територията. То самото, така или иначе, ускорено изчезва не само физически - целта е пълното му изличаване в лицето на преформатираното потомство. Достатъчно е човек да се позарови из различните хуманитарни и общообразователни предмети на училищните програми и налаганите материали с девиатни спрямо фактите, гледни точки, за разбере за какво бъдеще се работи така усилено!
  • 11 Баща

    20 0 Отговор
    След като се продаде и съсипа всичко в държавата , сега ще печелят от децата ни , а нас ще превърнат в говеда за разплод ! Това и по времето на турското робство не се е случвало , за еничари са взимали по едно дете от семейство ! Господи пази България , Боже пази децата на България ! НАРОДЕ ???
  • 12 Мислещ

    16 0 Отговор
    Схемата е перфектна - чрез финансовия интерес на НПО-тата, чрез властовия ресурс на държавата и посредством най-милото - децата да се разбие българското семейство, да се дисциплинират политически или обществени фигури или да се завземат бизнес територии, нарочени за усвояване.
    И като се има предвид, че колкото по-високо са ставките, толкова повече деца в риск ще има! Това е само началото! Хубавото е, че българинът едва ли ще даде без бой децата си! Тези измекяри трябва хиляда пъти да помислят, преди да посегнат на едно дете!
  • 13 Ще има трупове

    16 0 Отговор
    Просто не мога да повярвам, че има хора които са направили нещо толкова отвратително. Не ви ли е срам бе? Не се налапахте от магистрали, държавни поръчки и всякакви други! К*пелета продажни! Сега и децата използвате!
  • 14 Само да ви докопам

    16 0 Отговор
    Вашата кожа джендърска! Оставете ни децата на мира! Махайте се от където и да сте дошли.
  • 15 solo

    11 0 Отговор
    Добре за статията ,че я има. Добре има и възмущаващи се . НО какво от това. Закона влиза 1.1.2020г. И Какво? само се лае по форуми, фейси.... и тинтири минтири. Тези гори си правят каквото си искат и какво. КЪДЕ ОБЩЕСТВОТО? ЗАЩО НЕ Е НА УЛИЦАТА ЩОМ НЕ МУ ХАРЕСВА? Или може би му харесва и затова си трае за всичко. Че избират Гешев, че горе се краде........??????????????????? Явно народа го иска

    Коментиран от #16, #17

  • 16 ИтанбулскияКоляч

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "solo":

    И си прав, и не си.
    Мълчи народа, защото е докаран до просешка тояга и гледа как да оцелее. Един колега го е написал тук. Дръж хората гладни и несигурни, па си прави каквото си искаш с тях.
    Нещата са добре измислени от господарите. Ако вдигнеш глас, веднага една камара тролове и откровенни предатели ти скачат и те обвиняват за лумпен, селтак, каскет, чугун и по тоя начин обезмислят всичко, което ти си казал. (това е много умно измислено и е патент на демокрацията в последните 30 години). Ако ли пък продължаваш да "надигаш глава", ти пращат данъчни и разни други инспектори. Живота ти става ад. Ако ли пък не се вразумиш и при това положение, то тогава ти се търси "чалъма" и попадаш там, където би трябвало да стои Боку и компания, без оглед на партия и години във властта.
    За това приятелю мой сме на тоя хал. Ние скачахме по площадите! Аз също скачах и се кефех когато се рушеше всичко. Бях млад и глупав, а сега съм стар и излъган! И освен това се срамувам от поведението си тогава.
  • 17 Истината е че

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "solo":

    Народа е МАСОВИК, което ще рече, че българина обича да вика на масата. Българина се възмущава и протестира само на масата. Ама дъто не му стиска да излезе и да се дигне.
  • 18 Национална Група - Родители

    9 0 Отговор
    Национална Група - Родители Обединени за Децата сподели събитие:
    БЪЛГАРИ, ИЗЛИЗАМЕ ВСИЧКИ ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ НА 23.11.2019г в 13:00 ч. НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ ЗА ОТМЯНА НА ЗАКОНА ЗА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ
    ПРОТЕСТНО ШЕСТВИЕ ОТ ЕЗЕРОТО "АРИАНА" ДО ПАРЛАМЕНТА!
    Новият Закон за социални услуги (ЗСУ), приет от Народното събрание на 22.03.2019, който влиза в сила на 01.01.2020г. трябва да бъде отменен, като противоконституционен! Той подкопава конституционната уредба на семейството и семейните отношения и влиза в недопустимо противоречие с вековната българска традиция за неразривна връзка между деца и родители, като ги замества със стоково-парични отношения между потребители и доставчици на платени услуги.
    Призоваваме и всички политически партии в парламента да гласуват за отмяната на ЗСУ, като гласуват „ЗА“ Закон за ОТМЯНА на ЗСУ, внесен на 6.11.2019 в НС и в защита на българското семейство. Ние, над 200 000 български граждани НАСТОЯВАМЕ да си спомнят своята депутатска клетва и поне веднъж да оправдаят свещения лозунг на фасадата на своето работно място в името на българските деца!
    Считаме, че справедливата и ПЪЛНА отмяна на ЗСУ е само началото на постепенната пълна ревизия на социалното законодателство, прието в ущърб на българската Конституция, Европейската конвенция за правата на човека, Европейската Харта за правата на човека, Международния пакт за социалните, икономическите и културните права и в ущърб на традиционното семейство и хилядолетните български семейни
  • 19 Русенец

    9 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Дете в риск" [1] е дете … което е жертва на … насилие, ... или наказание[2] в ИЛИ ИЗВЪН СЕМЕЙСТВОТО МУ; -------- Значи, ако детето го набие някой батко, докато е в училище, то попада в графа "дете в риск". През това време, родителите му са на работа и хабер си нямат какво е станало. Но идват НПОтата, и им го взимат, като след това само известяват родителите, че детето им е в риск и вече няма да го видят. Пропускам ли нещо?
  • 20 гощо

    8 0 Отговор
    Два шамара и наказание от седмица бе колело,компютЪр или таблет е един вид насилие! Пффффф......с тия глупости ще се роди насилие ама не към детето! Видяла жабата,че подковават коня и тя вдигнала крак тцтцттцтцтц........СмЕх,гУем смЕх!
  • 21 Русенец

    4 0 Отговор
    Много скоро няколко побесняли родители ще убият няколко агенти, взимащи деца, или служители, които въобще са част от този апарат. За децата си, човек е готов да прежали и душата си.
  • 22 Национална Група - Родители

    8 0 Отговор
    Моля, модератора да не трие коментара, информацията засяга България, много е ценна и показва как узаконяването на търговията с деца носи огромни печалби.

    Мили хора, всичко е заради пари!
    Някакви частни фондове се усещат как могат да правят пари от норвежката служба за закрила на децата.. и чрез Barnevern отнемат децата за да им носят печалба.
    https://www.aftenposten.no/norge/i/rL4KR/Syv-private-aktorer-har-tjent-550-millioner-pa-barnevern

    Бизнесът се разраства:

    https://www.dagbladet.no/nyheter/herfra-investerer-oppkjopsfond-i-norsk-barnevern---mer-lonnsomt-enn-olje/68599158

    От това фондове за обратно изкупуване инвестират в норвежкото благосъстояние на децата: - По-изгодно от петрола
    "Мнозина ще бъдат изненадани колко голяма част от социалните услуги за деца са собственост на финансовите институции. Докато няма ограничения за това кой може да инвестира, благосъстоянието на децата е най-изгодното, което можете да направите...
    С такава голяма доходност се страхуваме от търговското благосъстояние на децата, което привлича инвеститори, които търсят предимно възвръщаемост на капитала...

    Оказва се, че около три четвърти от търговските услуги за закрила на детето се предоставят от пет големи корпорации, трима шведски и двама норвежки, които са направили благосъстоянието на децата и други социални услуги особено доходоносна индустрия. Дружествата са до голяма степен притежавани от различни фондове за придобиване, които, наред с други неща, са р

    Коментиран от #23

  • 23 Национална Група - Родители

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Национална Група - Родители":

    Моля, модератора да не трие коментара, информацията засяга България, много е ценна и показва как узаконяването на търговията с деца носи огромни печалби.
    Продължение...

    Дружествата са до голяма степен притежавани от различни фондове за придобиване, които, наред с други неща, са регистрирани в Люксембург, Лондон и Гернси...
    Възвръщаемостта на капитала, която тези групи са инвестирали в норвежките компании за благосъстояние на децата, е висока. Така наречената обща възвръщаемост за всичките пет е средно между 22-23% за последните пет години ...
    *
    Нали никой не си мисли, че Норвегия дава ей тъй 200 мил.евро за черните ни очи и благото на българските деца?
    https://fakti.bg/bulgaria/410066-balgaria-i-norvegia-se-dogovoriha-za-obshti-proekti