15 Ноември, 2019 13:00 8 009 62

National Interest: Ненавистта на Хитлер към Русия я превърна в свръхдържава

  • адолф хитлер-
  • русия-
  • йосиф сталин
National Interest: Ненавистта на Хитлер към Русия я превърна в свръхдържава - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Адолф Хитлер беше обсебен от идеята да превърне Русия в огромна германска колония, а руският народ в роби, пише Майкъл Пек, наблюдател на The National Interest. Омразата му към Съветския съюз обаче превърна последната в свръхдържава и лудостта му елиминира всички конкуренти на СССР, с изключение на САЩ.

Според резултатите от Втората световна война Съветският съюз загуби повече от 20 милиона души и Москва няма много основания да благодари на Адолф Хитлер. Въпреки това, омразата на лидера на Третия райх към Русия превърна последната в свръхдържава, пише Майкъл Пек, наблюдател на The National Interest.

Адолф Хитлер беше обсебен от идеята да превърне Русия в огромна немска колония, а руският народ - в роби. Вместо това половината от Германия е окупирана от Червената армия, "а нейният народ се превърна в поданици на Руската империя", се твърди в статията.

Когато рано сутринта на 22 юни 1941 г. 4 милиона нацистки войници преминаха съветската граница, те мечтаеха да видят острите куполи на Кремъл. Вместо това те започнаха верига от събития, които все още придават очертания на света.

Да се каже, че Русия не е била велика държава, преди Хитлер би било глупаво. Поне 18-ти век Русия е държава – тежка категория с огромни богатства, територии и население, гигант, достатъчно силен да унищожи армията на Наполеон, който също смяташе, че тази страна ще стане лесна плячка. В момента обаче е трудно да се разбере колко различен е бил глобалният баланс на силите преди близо 80 години.

И така, в края на 30-те години САЩ са разполагали с по-малка армия от Румъния. Великобритания, чиито есминци вече не могат да плуват в топли води, е контролирала една четвърт от земната повърхност. Освен това се е смятало, че Лондон има най-мощния флот в света.

Франция, която сега често подиграват за готовността ѝ да се предаде бързо, тогава се е смятала за притежаваща най-мощната сухопътна армия в Западна Европа. Германия, чиито въоръжени сили сега изглежда едва функционират, е всявала ужас у съседите си от 1870 година.

И тук беше и Съветският съюз, загадъчният комунистически колос на глинени крака, който беше изтощен от сталинските чистки и който едва можеша да победи мъничката Финландия през 1939-1940 година.

Не само Хитлер и неговите генерали вярваха, че Русия ще се разпадне като кула от карти; дори британските и американските експерти не са очаквали Москва да оцелее от блицкрига на Хитлер.

Независимо от това, през май 1945 г. Великобритания фалира, Франция е опустошена, а германците наблюдават как руските танкове гърмят по останките на Берлин. Като боксьор, окървавен, но все още тържествуващ, Русия остана на крака и стана за повече от 40 години една от двете свръхдържави в света.

Лудостта на Хитлер елиминира всички конкуренти на СССР, с изключение на САЩ. Светът от 1939 г. беше многополюсен и няколко държави се бореха за властта. Към 1945 г. съществуват само две свръхдържави: Америка и Съветският съюз. Другите съперници бяха разбити, окупирани или изтощени.

Ето такова велико наследство, остави Хитлер на Русия, се подчертава в статията. Русия на Путин притежава само сянка на военната сила и глобалното влияние на СССР. Но сравнете военната сила и влияние на днешна Великобритания, Франция и Германия с това, което тези страни имаха през 1939 г., и престава да изглежда, че Русия е в лоша форма.

Москва се оказа способна да държи експедиционни сили в Сирия в продължение на няколко месеца. Междувременно НАТО едва успя да събере достатъчно ресурси, за да се справи с такава сила като Либия на Муамар Кадафи през 2011 г.

„Хитлер остави в Европа вакуум на властта, който Русия запълни. Дали за това си струват животите на 20 милиона души е друг въпрос.“, завършва статията си за The National Interest наблюдателят Майкъл Пек .

Превод: М.Желязкова


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 100

    26 25 Отговор
    Верно е. Ако не ги беше нападнал, щяха да си стоят в границите от преди 39-та и щяха да са доста по-изолирани и неразвити.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Behemoth

    33 30 Отговор
    Русия ! хихихииииии ракети, танкове и литература...
  • 4 criminal

    27 14 Отговор
    Айде пак фюрера им виновен.......и как го взе това решение като Хитлер и Сталин са си били дружки и са развивали търговия с ресурси.....на Русия и е било ясно че щом Германия се развива военно би трябвало и те да свършат същото.......
  • 5 Последния софиянец

    69 8 Отговор
    Сегашната омраза към Русия е толкова голяма че ще стане направо космическа държава.
  • 6 1488

    39 12 Отговор
    Поредната измислена статия доближаваща се до истината, но не точно.
    Първо Хитлер никога не е мразел руския народ ! Той е ненавиждал и виждал като глобална заплаха за цяла Европа "болшевиките, комунистите, еврейството ( справка цялата управляваща вихрушка са еврей, включително и суздадетеля
    Карл Маркс - Мордухай Леви)
    В лицето на Русия не СССР ! Хитлер е виждал най-здравият съюз който е можел да се изгради , създаването на Супер държава. В частост първият проект за Европейски съюз е създаден именно от Хитлер. Единствения победител след ВСВ е САЩ и за това доминират на всякъде.
    Призовавам хората да си отворят очите и да черпят информация от независи източници, от нито една публична медия няма няма да научите истината!

    Коментиран от #18, #23, #31

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ал тъ фанах ал тъ пребих

    47 31 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Ти нея мисли тази твоя Русия, а си зобкай центовете като гладна кокошка на бунище! Ние не произвеждаме, защото няма къде да продаваме! Това е рецептата на микро и макроикономика ! 6 тютюневи фабрики осигуряваха работа и препитанието на близо 150хил българи! И от СССР до Берлинската Стена всички български марки цигари се продаваха! Попитай Доган и Пеевски защо така се получи! 5-6 консрвни комбината + износа на пресни плодове и зеленчуци! Булгарплод отиде с Авиокомпания Балкан небитието! И колко българи с тях! За корабостроителниците попитай Домусчиев! Но на примати като теб, дето в главата имат само толкова ум, колкото да отидат до тоалетна и да пазят равновесие!

    Коментиран от #20

  • 16 Кур за

    12 31 Отговор
    германя
  • 17 Pompev

    3 7 Отговор
    bre bre bre turk mu sun be,adi yolu git ,maj njama da si Turčin Ami cingene si po skoro
  • 18 Химлер

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "1488":

    Всяка лъжа трябва дабъде толкова често повтаряна, докато я възприемат за истина! И въпрос, чия собственост са " БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ"?ХУБАВ ДЕН!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Pompev

    9 17 Отговор

    До коментар #15 от "Ал тъ фанах ал тъ пребих":

    браво на Борислав,точен коментар,ще минат десетилетия докато се отърсят от проклятието комунизъм,ако изобщо
  • 21 честито

    14 17 Отговор
    САЩ успешно утъпкват пътя на Хитлер у като я превърнаха в хиперзвукова ракета ''Калибър''.
  • 22 Незнайко

    27 25 Отговор
    Големи глупости!
    Благодарение на ВСВ САЩ правят долара световна валута и стават първа икономическа сила на планетата.
    А СССР е разрушен, губи огромен човешки ресурс и стотици милиарди.
    Показателно е, и е елементарно да се сетиш - кой всъщност дърпаше конците на тази война.
  • 23 Pompev

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "1488":

    браво и на теб за коментара,с тази изчерпателност ти им каза истината с няколко думи
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 САЩ юбер алес

    9 9 Отговор
    Се такива си ги избираме партньорите.
  • 26 criminal

    0 3 Отговор

    До коментар #24 от "Антитатар":

    Абе бягай из помаклъка не се обяснявай .......
  • 27 Юмнб

    17 13 Отговор
    Сащ не са конкурент на Русия...а техни началници...спрете с глупавите лъжи...не случайно флага им е с петолъчки
  • 28 Наблюдател

    34 26 Отговор
    Отново хибридна пропаганда целяща да представи мръсната руска кочина като свръхдържава и в същото време да подчертае, че русия еднолично е спасила света от фашизма. Но няма нормален човек, който да им вярва
  • 29 Руска хибридка

    31 18 Отговор
    The National Interest", е списание и сайт създадено от съветския емигрант от еврейски произход Дмиитрий Саймс /ДмитрийThe National Interest Константинович Симис/, по съвместителство агент на КГБ/ФСБ и наистина защитава националните интереси, но не на САЩ а на Русия. Съдържанието на материалите, които се публикуват е общо взето следното: Русия е свръхмощна ядрена държава, която може да унищожи Америка за 20 минути, затова с нея трябва да се преговаря. Грузия, Крим, Украйна, Прибалтийските страни, НАТО, Източна Европа са само разменни монети в тези преговори и САЩ трябва да ги жертват в името на добра сделка с Русия и безопасността на САЩ. Естествено подобни писания предизвикват див възторг в зомбираната вата, която смята, че "Виждате ли и в Америка мислят трезво като нас". А истината е много прозаична-" The National Interest" и създателят му Дмитрий Симис са част от хибридната война , която Русия води срещу свободния свят. Неслучайно писанията в " The National Interest" са най-често цитирани в руски и проруски сайтове водещи хибридна война срещу нормалният свят. Въпросът е ДОКОГА?
  • 30 Диамантения хой

    25 22 Отговор
    Никога няма да е късно Русия да бъде колония а руснаците роби защото те и в момента са полуколония и полуроби на Германия. На практика Германия е главен кредитор и инвеститор на Русия който поддържа жизненоважното и дихание а и до скоро им изпращаха по 500 влакови композиции безвъзмездни хранителни помощи на ден. Ако руснаците не си сменят в най-скоро време умният президент който ги въоръжава сякаш ще превземат две съседни галактики много скоро ще се превърнат и в колония и в роби и не само на Германия. Аз не знам да има руснак който да не иска да емигрира в най-развитата и богата държава в Европа на практика васал на Европейския съюз. Ако Русия не се демократизира в най-скоро време до няколко месеца това нещо от научна фантастика може да стане в жива реалност.

    Коментиран от #52, #55

  • 31 Последния софиянец

    21 7 Отговор

    До коментар #6 от "1488":

    Прав си. Хитлер не е мразел руския народ. Според нацистката идеология славяните са нисша раса на равнището на овцете. Овчаря не мрази овцете, само ги стриже и коли.

    Коментиран от #59

  • 32 Боне крайненеца

    16 29 Отговор
    Жалко ,че СССР не превърна ГЕРМАНИЯ в картофена нива( за кеф на Чърчил)
  • 33 Бокосама

    7 27 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Ами тогава да им пратим нашите атомни подводници с междуконтинентални ракети и самолетите си пето поколение? Или пък ще ги замераме с тоалетната ни хартия?!?
  • 34 Знаещ

    32 15 Отговор
    Не лъжете хората! До м. юни 1940 година, когато Сталин заповядва заграбването на Северна Буковина и Бесарабия, Германия не е имала никакво намерение да напада СССР. След анексията, Хитлер разбира тайния замисъл на Сталин-да завземе нефтените полета около Плоещ, без нефта от които Германия ще капитулира за две седмици без гориво! Едва тогава, през декември 1940 година, Хитлер заповядва разработването на операция "Барбароса". Той и генералите му знаят, че не могат да победят СССР, но нямат избор и нападат първи! Но по този начин объркват сметките на Сталин, който се готви да завладее цяла Европа и е изнесъл цялата си армия до границата с Германия! Ако Хитлер не е ударил първи, само две седмици по-късно Европа е щяла да бъде ударена и превърната в "комунистически рай"! В този смисъл не СССР е спасил Европа от фашизма, а Хитлер е спасил половината Европа от комунизма!
    Тази истина, която разобличава комунистическите лъжи за Втората световна война, е описана брилянтно в книгите на съветския разузнавач от ГРУ Виктор Суворов!

    Коментиран от #36, #40, #46

  • 35 Popovo prase

    16 28 Отговор
    Този т.н. ,Borislav Popov направо ме разчувства с яростната омраза към Русия , въпреки , че там са го учили и хранили . Поговорката за такива е : Храни куче да те лае !
  • 36 ХА ХА ХА

    8 29 Отговор

    До коментар #34 от "Знаещ":

    Другия път прочети Алиса в страната на чудесата и ще повярваш , че всичко описано вътре е вярно . Може дори да ни го преразкажеш .

    Коментиран от #37

  • 37 Знаещ

    29 4 Отговор

    До коментар #36 от "ХА ХА ХА":

    Простият и неук човек, когато няма аргументи, единственото което може да покаже, е простотията си!

    Коментиран от #38

  • 38 ХА ХА ХА

    6 29 Отговор

    До коментар #37 от "Знаещ":

    Какъв аргумент е една книга ? Има хиляди в които се казват съвсем други неща !

    Коментиран от #42

  • 39 Пако

    8 26 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Е,в твоята държава тоалетната хартия е
    в огромни количества,използва се даже и
    при направата на кренвирши,не съм сигурен
    само дали не е и използвана преди това.
  • 40 Пакича

    4 25 Отговор

    До коментар #34 от "Знаещ":

    Олеле,ти пък откъде излезе....????
  • 41 Само питам

    31 6 Отговор
    National Interest и Поглед инфо са най-гнусните представители на проруската медийна клоака. Въпросът е ДОКОГА Факти ще ги препечатват?
  • 42 Знаещ

    26 5 Отговор

    До коментар #38 от "ХА ХА ХА":

    Това не е художествена литература, а изследвания на съветски разузнавач от ГРУ, избягал на Запад. До сега никой от историците-светила на Московията не е успял да му възрази!
    А "...хиляди в които се казват съвсем други неща..." за които говориш, "Спомени и размисли" на злодея Жуков ли са или "Большая советская энциклопедия"?
    Не ставай смешен с проруските си забележки!

    Коментиран от #44

  • 43 Арим

    1 5 Отговор
    Тези,които въоръжиха Хитлер и Сталин,разпалиха двете световни войни.Те решават кои ще са "Велики сили".
  • 44 ХА ХА ХА

    3 26 Отговор

    До коментар #42 от "Знаещ":

    Кой вярва на предатели бе аланколу ? Явно само други такива !

    Коментиран от #56

  • 45 КРАЛИ МАРКО

    12 27 Отговор
    СЛАВА НА РУСИЯ !!! НАЙ ВЕЛИКАТА СТРАНА НА ЗЕМЯТА !!! СМЪРТ ЗА ВСИЧКИ РУСОФОБИ НА ЗЕМЯТА ДО КРАК , ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО.
  • 46 Незнайко

    7 25 Отговор

    До коментар #34 от "Знаещ":

    1. Историята е наука, която представя станалите събития, там няма "ако", което ползваш. "Ако"-то цапа, мирише и не променя извършените събития.
    2. Суворов е изобличен не в една и две лъжи,и вече на Запад му се смеят.
    3. Един съвет-вземи прочети приказките на Елин Пелин. При тях ще намериш много повече истина отколкото от приказките на Суворов и Солженицин.

    Коментиран от #57

  • 47 Капитан Петко войвода

    8 27 Отговор
    Абе вие не разбрахте ли, че няма Херо, няма Мустафа, няма Али Баба, без Русия нямаше да има и ток и газ и свобода, то общо взето тва Ердоган на Тръмп каза, ха, ха, иначе те в космоса стоят, та на Сирия няма да помогнат, а колкото до сайта бил на руски евреин, ами те и евреите спасиха, затова 9 май в Израел офиц. празник стана
  • 48 Крадеца вика дръжте крадеца

    6 21 Отговор
    По голяма глупост от тая дет цялата войска на ссср била на границата още преди нападението, не бях чел ха, ха де да беше така колко животи щяха да се спасят, а евреите нямаше да се налага да чакат почти до 9 май да избегнат газовите камери
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Мдамммм

    2 2 Отговор
    Той Наполеон напада Русия през @9 век, но Майкъл Пек иначе е яката работа... ))))
  • 51 Поп бориславов

    0 23 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Не си ти когато си а енцефал - тоест винаги)
  • 52 Ангел

    2 21 Отговор

    До коментар #30 от "Диамантения хой":

    Толкова много идиоти като вас на едно място не съм виждъл

    Коментиран от #54

  • 53 Амнезия Склерозова

    6 23 Отговор
    Даже и Горбачов не можа да съсипе тая държава!
  • 54 Крадеца вика дръжте крадеца

    2 19 Отговор

    До коментар #52 от "Ангел":

    Прав си тук можеш само да четеш, а какво виждаш в огледалото можеше да да не го споделяш
  • 55 Крадеца вика дръжте крадеца

    0 21 Отговор

    До коментар #30 от "Диамантения хой":

    Иначе ако коментара на 52 визира този на 30,Прав е 30 направо счупва тъпомера
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Знаещ

    23 1 Отговор

    До коментар #46 от "Незнайко":

    Смеел му се целия свят! Данни, данни покажи! Разкритията на Суворов промениха историята, дълбоко маскирана от безсрамните руски лъжи! Може би си същия оня "философ" по-горе ХА ХА ХА!

    Коментиран от #61

  • 58 Никита

    26 1 Отговор
    Другари, не славите достатъчно матюшка Русь! Това е недопустимо! Може да се наложи да ви спрем парите за тролене!
  • 59 1488

    18 0 Отговор

    До коментар #31 от "Последния софиянец":

    По добре да ги впрегнеш в работа и да са полезни в обществото с което да си заслужат социални привилегии. Иначе контрол няма, видяхме последиците от това през комунизма( пияници, канибали, простотия до шия)
    Образовай се от National Geographic и не занимавай аудиторията с либерално - социалистически смешки.
    Good night left side ;)
  • 60 Азиатска благодарност

    22 2 Отговор
    Грешката на САЩ и Европа е че спряха Германия и сега за благодарност ядрените ракети на Русия са насочени срещу тях
  • 61 Незнайко

    3 23 Отговор

    До коментар #57 от "Знаещ":

    Има и истини в писанията на Резун (Суворов), само че орязана, така че да е в помощ на неговата теза.Писанията му се признават, от такива, които не си правят труда да прегледат малко таблици - наистина са трудни и безинтересни, а Резун пише и то добре -завладяващо.Оспорването на резуновските глупости не се побира в една книга - прекалено много данни трябва да се дадат, за да се обори и един резуновски ред.Един пример - сравнение на дивизиите. Наистина СССР е имал повече дивизии отколкото Германия, само че има една уловка - можеш ли да кажеш каква? И така със всичките му факти.
    Освен това, дали някой може да посочи и един документ, намерен в германските архиви след войната, в който да се говори за изпреварващо нападение на Германия с цел предотвратяване на агресия от страна на СССР. Ако беше намерен и един такъв документ, т.н. "съюзници" 30 години щяха да ни продънят ушите. Пък и, ако това са били намеренията на Сталин, как да си обясним това, че 22 юни заварват съветските войски на стотици километри навътре в тяхната територия, което даже им попречва да отразят адекватно нахлуването на германците и да достигнат до Москва. Цялата теория на В.Суворов се базира на предположения, догадки, предвиждания,евентуални действия и всякакви такива условности, нямащи никакви доказателства, с цел да се състави някакво заинтригуващо четиво. Комерсиално и смешно!

    Коментиран от #62

  • 62 Незнайко

    1 19 Отговор

    До коментар #61 от "Незнайко":

    Поправка
    Тук съм допуснал грешка:

    Наистина СССР е имал повече дивизии отколкото Германия, само че има една уловка - можеш ли да кажеш КОЛКО?