Last news in Fakti

15 Ноември, 2019 19:00 7 052 88

Акад. Георги Марков: Основният подбудител на бомбардировките над София е Чърчил

  • бомбардировки-
  • всв-
  • уинстън чърчил

Англо-американските бомбардировки са едно военно престъпление, категоричен е историкът

Акад. Георги Марков: Основният подбудител на бомбардировките над София е Чърчил - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Основният подбудител на бомбардировките над София е Уинстън Чърчил. Това каза за Агенция „Фокус“ историкът акад. Георги Марков по повод 76 години от бомбардировките над София.

„Чърчил мрази българите от провала на Дарданелската операция през 1915 г. Ние се намесваме на страната на Германия и се проваля тази операция. Той е първи лорд на адмиралтейството по негово идея“, припомня акад. Марков. По думите му Чърчил се стреми да удари, не толкова военна промишленост, както се оправдават англо-американците и гарнизоните, колкото духа на населението.

„Това се прави в Германия и в другите градове. Чърчил и ген. Харис, неговият командващ стратегическите бомбардировачи искат да ударят духа на населението и да обърнат настроението срещу управляващите. В случая срещу правителството, когато вече има регентство, това е след смъртта на цар Борис III“, обясни още историкът. „Докато е бил жив цар Борис III някак е удържал бомбардировките, след това виждат, че няма друг начин България да бъде извадена от войната. Чърчил убеждава Рузвелт, че трябва да се предприемат бомбардировки, не само в столицата, но и в другите градове, където няма военни гарнизони“, посочи още акад. Георги Марков.

Англо-американските бомбардировки са едно военно престъпление, категоричен е историкът.

„Казваха ми, че не говоря политически коректно. Понеже историята отново се популяризира ние сме съюзници със САЩ и Великобритания и избягват да говорят за тези бомбардировки. Нещо повече един посланик имаше наглостта преди години да издигне паметник до Американското посолство с надпис „Американските летци и герои загинали в небето на София. Това е нагло“, добави акад. Марков.

По думите му днес е наложена една нова цензура.

„Преди 30 години беше идеологическа цензура, днес има политическа коректност. Преди около година откриха една бомба пред Военна академия, спряха движението, имаше много телевизии, казваха, че е паднала бомба. Но никой не казва, че бомбата, не е градушка, а се хвърля от бомбардировачи. Според мен бомбардировката на 10 януари е най-успешната. 2/3 цивилни граждани загиват и това е едно военно престъпление“, обясни историкът. Според акад. Марков е крайно време е да се отърсим от този сателитен синдром и да не се политизира историята. „Да се пише и да се говори такава, каквато е. Англо-американските бомбардировки са едно военно престъпление. Както навремето Херман Гьоринг е обявен за военнопрестъпник, така и ген. Харис е един военнопрестъпник и дори той е убил много повече хора от Гьоринг. Но той се е върнал като победител. Крайно време е да не се злоупотребява с историята и да не се нагласява към съвременната“, посочи още акад. Георги Марков.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 56 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    120 25 Отговор
    Англо-американските бомбардировки срамна и позорна дата! :(
    СЛАВА РОССИИ! :)

    Коментиран от #13

  • 2 ,😷😷😷

    4 9 Отговор
    🤯🤯🤯😬
  • 3 мали мали

    44 7 Отговор
    Добре че на времето сме имали воиска и наи вече ракети

    Коментиран от #19

  • 4 Какво сА чудят

    18 76 Отговор
    Епа ние тогава сме били съюзници на нацистка Германия, незнам какво се чудят и вайкат толкова

    Коментиран от #51

  • 5 Хисторик

    27 63 Отговор
    Британците и Амерканците удариха мерзавците управляващи,, Княжество България" периода 1939-1944г после Народния Съд ги съди, а преди 30г новите демократи ги реабилитираха!

    Коментиран от #61

  • 6 No Exit from Brexit

    18 51 Отговор
    Steve Harris, шеф-диригентът на Iron Maiden, си има прякор:
    Bomber Harris.
    И друго нещо, аз не мисля че Хитлер щеше да пощади българите. Ако Хитлер беше победил, и техния ред щеше да дойде, защото откъдето и да ги погледнеш, те са унтерменш, а земята по която ходят е ценна.
    Няма значение колко го обичате, щеше да ви смачка като хлебарки.
  • 7 Лекар БГ

    121 5 Отговор
    Сър Артър Харис...един от ВВС палачите.Безпардонен.Жертвал десетки и стотици хиляди човешки животи.
    Великолепна статия.
    Има все още доблестни български историци.
    Чърчил мрази българите от сърце.Младата българска Държава/Княгество/Царство завоюва много победи,касаещи "великите"британски интереси в периода 1885-1918 г.
    Прочетете как сър Харис подпалва Дрезден.Там са приютени 800 хил.бежанци-майки,деца,старци и тежко ранени войници.Сърът нарежда на КВВС просто...да ги ИЗГОРЯТ.Това и правят.
    За София....не ми се коментира.
    Прадядо ми загива в тази бомбардировка.

    Коментиран от #32

  • 8 среднощен

    54 0 Отговор
    ..."По плодовете им ще ги познаете"...! Историята е като "кошница с плодове"..! Само трябва да помним историческите факти и правилно да разпознаваме "плодовете"...!!
  • 9 Помнещ

    68 12 Отговор
    А вчера ( 14.11) Нинова) се Прегръщаше с американската посланничка у нас!!! Срам, срам! И Срам! Да беше друснала и едно хоро на гроба на Капитан ДИМИТЪР СПИСАРЕВСКИ с НЕЯ, та да е Цирка пълен!
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    24 64 Отговор
    Пак са по-почтени от техния съюзник СССР, който непрекъснато изпраща диверсанти и вербува маса шпиони.... докато накрая ни обявява с нищо непредизвикана ВОЙНА и ни окупира ...та до днес.

    Коментиран от #15, #49, #87

  • 11 ГруЮ

    71 5 Отговор
    Чест и почитания за професора за смелостта да изкаже неудобни истини!
  • 12 браво

    76 2 Отговор
    Едно голямо БРАВО на Георги Марков за позициата му и за това че защитава истината , а тя рано или късно излиза колкото и да се борят против нея тя е непобедима.Пияндето Чърчил е искал София да бъде срината и в Софийското поле да се сеят картофи.След толкова години пак има наведени на същите наши "съюзници" в момента !
  • 13 Glarus

    16 32 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Те и руснаците са нибомбардирали през ПСВ

    Коментиран от #42

  • 14 pero cholic

    82 4 Отговор
    Чърчил трябва да бъде презиран от българите, поради 2 причини!
    Първо, определя съдбата на България на една салфетка, харизвайки ни на Сталин през 1944!
    Второ, за варварските бомбардировки над България!
    Между другото, бомбардировките са спряни от Сталин!
  • 15 Гларус

    20 31 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    14 октомври 1915 Русия бомбардира Варна 9 убити 14 ранени

    Коментиран от #63

  • 16 незнайко

    40 2 Отговор
    СЪЩОТО НАПРАВИХА И С ЮГОСЛАВИЯ !!!
  • 17 Behemoth

    43 0 Отговор
    Ба че ние сме окупирана страна а Баце е техния полезен кучи син...
  • 18 Минчев

    48 0 Отговор
    до 14
    Аз също съм чел че Сталин ги спира бомбардировките но след обаждане на Г.Димитров до него.Иначе нищо не им е пречило да сринат София нашите летци са проявили героизъм но техните самолети са били в пъти по вече и не е можело нищо да се направи.

    Коментиран от #54, #56

  • 19 КонТрол

    21 0 Отговор

    До коментар #3 от "мали мали":

    Да, имаше и добро образование, което май те е подминало.
  • 20 козяшка амеба

    9 5 Отговор
    Абе Путин е виновен!
  • 21 Истината

    10 59 Отговор
    Мръсната антибългарска и проруска измет продължава с лъжите си целящи да предизвикат антиевропейски настроения в България. Истината е, че бомбардировките с с руснаците, като те напълно са ги одобрявали. Марков е гнусно руско мекере. координирани

    Коментиран от #39

  • 22 Българин

    9 54 Отговор
    "Академик" Марков е един от най-мръсните проруски боклуци, които са се пръквали по нашите земи. За него фалшифицирането на историята е начин за прокарването на руската гледна точка за историческите събития.

    Коментиран от #31, #40, #85

  • 23 Генчо

    32 3 Отговор
    до 21
    Явявя ли се пияндето Чърчил военно престъпник след като е избил хиляди невинни софиянци цивилни ?! Пиша само за София да не ти пиша за Дрезден че там е още по зле М ?И ако да, защо не е съден за това както са съдени нацистките военно престъпници ?Ако не какво трябва да имаш на очите и на ушите за да не я видиш истината пък си си лепнал и пишеш с ник истината М ? Та коя е истината ??????

    Коментиран от #25

  • 24 Само питам

    12 36 Отговор
    Тоя боклук дали е повдигал въпроса срещу паметника на руските окупатори в Борисовата градина? Или за него руските свине са ни освободили от фашизма?

    Коментиран от #26, #41

  • 25 Истината

    11 33 Отговор

    До коментар #23 от "Генчо":

    Е, че руснаците са искали бомбардировки над България. И тези над Дрезден също. А това, че руската измет не знае за това си е неин проблем.

    Коментиран от #45, #66

  • 26 Тъпо тролче

    25 3 Отговор

    До коментар #24 от "Само питам":

    А дали е повдигнал въпроса за паметника на свалените американски пилоти, или те са били герои, че са ни освобождавали от нашите дядовци и баби?

    Коментиран от #29

  • 27 Генчо

    7 1 Отговор
    до 25 "истината"
    Питах те за Чърчил ако трябва пак ще пиша че сте с корави и празни глави може и трети път да пиша не ми отговори ??!!!

    Коментиран от #30

  • 28 България ЕС Нато

    9 17 Отговор
    А защо не пишете за Руските бомбардировки над Варна и то не по време на война а в мирно време Техните хиляди измислени паметници какво ще ги правим

    Коментиран от #67

  • 29 Руските свине

    11 16 Отговор

    До коментар #26 от "Тъпо тролче":

    С единствените герои и освободители. Освободили са ни от независимоста, свободата, архивите и златото.

    Коментиран от #37

  • 30 Руските свине

    8 20 Отговор

    До коментар #27 от "Генчо":

    И техният фюрер Сталин са най-големите военнопрестъпници бе путлераст непоръбен!
  • 31 Делията

    16 2 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Аууу, убива ли ви истината! Просто си гледайта сбирщината от ,,професори" от един небългарски стар ,,университет" , а не давайте оценки за Достойните хора останали напук на вас в Родината ни
  • 32 ТОЧКАТА

    21 0 Отговор

    До коментар #7 от "Лекар БГ":

    Дрезден е бил...,,...огненият ад от деветият кръг на ДАНТЕ,,...както,,поетично,, се изразил той.Било е пълен ужас,както и бомбенето на Токио от америте.....

    Коментиран от #50

  • 33 Грешка

    7 17 Отговор
    Най голямата грешка на САЩ и ЕС е че спряха Германия да освободи света от Болшевизъм и Ислямизъм

    Коментиран от #44

  • 34 николов

    22 1 Отговор
    Тая гад алкохолишка е мразел българите и в червата си.
  • 35 Mois Kohen

    16 1 Отговор
    Чърчил е гадна бритиш пиг....! Той продаде еврейте на нацистите...!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Тъпо тролче

    19 1 Отговор

    До коментар #29 от "Руските свине":

    И американците са освободители, освободили са част от коментиращите от мисловна дейност.
  • 38 Поздравления

    7 4 Отговор
    за Академик Георги Марков. Очакваме коментар на юриста георги марков...
  • 39 гост

    15 1 Отговор

    До коментар #21 от "Истината":

    Гледай само истината да не ти докара някой инфаркт краварско подлого.
  • 40 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Типичния жалък предател и продажник мислещ се за българин.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Опа

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Glarus":

    Ти сериозно ли? Я пак?
  • 43 ал бънди

    18 3 Отговор
    Георги Марков казва истината в очите.Затова е и един от най-големите ни историци.А троловете тук, особено козяшките такива, квичат като чумави свине.
  • 44 Опа

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "Грешка":

    Пииич САЩ и ЕС? И през втората световна ли е имало ЕС?????
  • 45 Опа

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Истината":

    Разликата (искали) и бомбардира ли, как мислиш, не е ли малко голяма?
  • 46 Колата

    8 11 Отговор
    Ние сме обявили война на Великобритания и САЩ и сме били съюзници на Хитлер?!?!?!
    Какво сме очаквали?
    Милост?
    А защо се прикрива безпричинното нападение на Русия над България преди втората световна?

    Коментиран от #70

  • 47 В е л и к и я

    6 9 Отговор
    След като сме обявили война на САЩ и Англия това е най малкото с което сме се разминали .. !
  • 48 Генчо

    2 1 Отговор
    до 30
    Е какво да те коментирам не ми е за пръв да пиша на кухи лейки кухи че чак вдлъбнати.Има други от форума които те коментират теб, чети техните коментари за себе ди и бъди сигурен че пак нищо няма да влезе в лейката ти.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Лекар БГ

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "ТОЧКАТА":

    Операцията,планирана лично от Харис"Палача"на КВВС,е била изпипана с ювелирна точност.Бомбардирани са улиците на Дрезден така,че да се затапят в краищата от разрушени сгради и да няма изход.
    Първата вълна от самолети хвърлят леки бомби,които да разрушат покривите и изпочупят прозорците.Втората,огромната вълна,хвърля само запалителни бомби.От огромните пожари,се изчерпва кислородът и възникват огнени вихрушки."Цивилизованото отмъщение"за Лондон!А британците много добре са знаели,за огромният брой бежанци,настанени в Дрезден-цивилни.София е била опустошена,но пак е имала"късмет"....Сър Харис е кръстен"Палача"от собствените си пилоти.Пращал ги е на безумни мисии,брутално не ценящ живота им.
  • 51 Аку Не си ЗапУ знаят ний

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Какво сА чудят":

    Не сме участвали във военни действия заедно с фашагите давали сме им само дрехи кашкавал месо и сирене.един българин не е бил на източния фронт.

    Коментиран от #62

  • 52 Василевс Бойко Борисов първи българоубиц

    12 4 Отговор
    Да се издигне огромен паметник на Свети Чърчил във всеки един град,и братска американоанглийска могила във всяко село.Аз Казах!Хау!Вечна слава,поклон и анилингус на всеки един американец англичанин натовец и еврогеец!!Ако имате желание,дайте още бомби.Те са демократични и носят само радост и доброта!!!Хау!

    Коментиран от #55, #88

  • 53 Питам само

    7 13 Отговор
    А дали мръсната руска подлога Марков ще повдигне темата за руските бомбардировки над Варна, Каварна и Балчик по време на ПСВ ? Ще повдигне ли въпросът за руските бомбардировки по време на ВСВ над Балчик, Русе, Стара Загора, Казанлък, Горна Оряховица? Ще повдигне ли въпросът за потапянето от руска подводница на кораба „Струма“, при което загиват над 700 пътника?

    Коментиран от #71, #75

  • 54 Мдааа

    15 0 Отговор

    До коментар #18 от "Минчев":

    Дядо, ВЕЧНА МУ ПАМЕТ, ми ми е разказвал много за нашите летци през войната. Той е бил механик на МЕ-109, техническа подръжка на НАШИТЕ момчета през войната. Нито един НАШ летец не е отказал да излети и да защитава БЪЛГАРИЯ. Отношението на силите е били 1:24.
    БОГ ДА ПРОСТИ НАШИТЕ МОМЧЕТА.
    ПОМНИМ ВИ.
  • 55 Бай хой

    3 5 Отговор

    До коментар #52 от "Василевс Бойко Борисов първи българоубиц":

    Не са ли ти достатъчни съветските паметници бе отпадък?

    Коментиран от #57

  • 56 Анонимем

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Минчев":

    Действително е така. Който има и най-малко съмнение, препоръчвам му книгата "Ние бранихме тебе, София". Поклон пред героизъма на българските летци.
  • 57 Анонимен

    2 1 Отговор

    До коментар #55 от "Бай хой":

    Не не са достатъчни на мен лично. За съжаление Людмила много е грешала, като се оплаквала в Москва от антифашистките паметници. Още е трябвало да поставят, защото само те ни пазеха от фашизма. И фактите го доказват.
  • 58 До Бай Хой

    3 1 Отговор
    Баце ти ли ве?..банкянска шушумигоооо
  • 59 семафор

    6 0 Отговор
    Забележете,че тогава българската ПВО е свалила над 100 самолета при бомбардировките на София и Враца! А сега колко би могла да свали?
  • 60 gggw

    2 3 Отговор
    а га помагаше на фашистите не рева..
  • 61 gggw

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хисторик":

    много вярно !
  • 62 gggw

    4 1 Отговор

    До коментар #51 от "Аку Не си ЗапУ знаят ний":

    ми и те не са ни бомбандирали. давали са ни само тротил в метални опаковки
  • 63 Обективен

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Гларус":

    18 октомври 1943г до 17 април 1944г.4208 убити 4728 ранени.Повече от 12000 срутени сгради.Около 300000 напуснали софия по време на бомбандировките.И не бъркай бомбандировки с оръдеен обстрел.
  • 64 Хр Ботев

    4 7 Отговор
    Алооо Болшетата Защо не врякате от Руските бомбардировки над Варна по мирно време бе продажни мърши
  • 65 мдаа

    6 2 Отговор
    Крайно време е да отмъстим на английските копедалци за невинните жертви.

    Коментиран от #69

  • 66 Патриот

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Истината":

    Това къде го чете, в интернет ли?
  • 67 Гласът на народа

    7 2 Отговор

    До коментар #28 от "България ЕС Нато":

    Руските бомбардировки над варна, съществуват само в интернет пространството. Имало е оръдеен обстрел през псв от палубната артилерия като загиналите не са 9, а 8 човека, от които една рускиня.

    Коментиран от #68

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Само питам

    1 5 Отговор

    До коментар #65 от "мдаа":

    А на руските блядове ще отмъщаваш ли, или ще продължаваш да им лижеш задниците?
  • 70 Историк

    4 2 Отговор

    До коментар #46 от "Колата":

    Не става дума просто за бомбардировки, а за бомбардировки над цивилно население. Хитлер /уж голям злодей/, а бомбардира във великобритания само военни обекти, започва да бомбардира цивилни обекти чак когато англичаните извършват нощна бомбардировка над берлин по заповед на чърчил. 6277

    Коментиран от #73

  • 71 Историк

    6 1 Отговор

    До коментар #53 от "Питам само":

    Тези бомбардировки, за които говориш са виртуални и са се случили преди малко в твоята глава. Колкото до потопения кораб струма, доколкото знам е плавал под небългарски флаг и отделно, че на борда пасажерите не са били българи.

    Коментиран от #72

  • 72 Питам само

    4 6 Отговор

    До коментар #71 от "Историк":

    Виртуална е принадлежността ти към българският род бе путиноид българофобски. И няма значение какви са били хората, които руските свине са убили. Нито кораба е бил военен, нито пътниците са били войници. Дори децата ви да станат жертви на руските свине ще хвърлите вината върху тях а не на руснаците.
  • 73 стоян георгиев

    0 5 Отговор

    До коментар #70 от "Историк":

    що пишеш че си историк,като не си запознат бе другарю?хитлер атакува цивилни градове преди англичаните да отвърнат.унищожени са варшава,белград, атакуван е и лондон.хубавото при хитлер че е нямал достатъчно ресурс.нямал е големи бомбандировачи,но желание е имал.в ссср също го показва.запада пък атакува градовете с цел всяването на паника и създаването на безпътица при населението.само че преди запада да се включи във въпросната воина ,англия и франция ,а и сащ многократно предупреждават хитлер и съюзниците му кво ще им се случи ако нападнат.след нападението на полша дори в условията на воина англичани и французи бомбандираха немските градове само с листовки.та не бъркаите другари запада с някои клуб на идиотите.като нападаш натам трябва много добре да си правиш сметката кво те чака.нашия цар идиот е трябвало добре да си прави сметката като обявява воина на сащ и англия ,особено в тежката ситуация от края на 41 година.после е напълно неадекватно да сме очаквали снисхождение или милост.
  • 74 Отец Паисий

    3 2 Отговор
    Винаги се разчита на късата памет на хората - а кий обяви война на бомбардировачите?
  • 75 Помнещ

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Питам само":

    През ПСВ СССР не съществувал! А същите тези ,,бомбандировачи" след ВОСР са приети от Царска България с почести! Със същитите почести ние ,,наведохме" на сегашните ни ,,партньори"!!
  • 76 Ели

    2 0 Отговор
    Всъщност, ако търсим причините Ньойски договор и слабата ни дипломация без подписване на ясни ангажименти от "съюзниците ни" преди това. Кремъл не крие отрицателното си отношение към Версайската с-ма от договори.
    А БГ искания за ревизия, съвпадат с интересите само на Г-я и Италия.
    През 1934 г. Югославия, Румъния, Гърция и Турция създават Балкански пакт срещу БГ.
    От тази дата БГ губи.
    1939 БГ делегация посещава Москва, Молотов обявава подрепата си за връщане на Ю. Добруджа.
    А-я и Ф-я предлагат на БГ присъединяване към Малката Антанта, но поради ангажиментите им към Румъния и Гърция преговорите са прекратени.
    СССР остава единствения съюзник за връщане на територии на БГ.
    1939 Кьосеиванов обявява политика на неутралитет на БГ, останалите партии подкрепят, а Кимон Георгиев в писмо до царя, намеква за съюз с А-я, Ф-я и Русия.
    На 27 09 1940 е подписан Пакта Г-я, Италия, Я-я, на 16 октомври БГ е поканена да се присъедини към тях като се дава ултиматум до 19 октомври на БГ от Г-я.
  • 77 Ели

    2 0 Отговор
    Според справка 27 октомри 1940 за БГискана от фюрера БГ не е била готова икономически, военно, политически да подкрепи Г-я
    Но за решението на своите стратегически интереси, райхът вече е заложил на БГ. Берлин взима решение за дипломатически и политически натиск над БГ.
    Английските мисии на Балканите дават на БГ повод за териториални отстъпки на БГ.
    Г-я:Имало е натиск върху БГ и от адютанта Генчев на Фердинанд (в изгнание Фердо), който открито заявява, че е по-добре БГ да не бъде насилствено присъединена към Оста..
    1939-40 се усилва дипломацията на Москва в полза на БГ. СССР засилва натиска с/у Румъния за връщане на Ю. Добруджа в предели БГ.

    Но..., БГ правителство не желае промените да станат само от Москва и отказва. Грешка ЕДНО

    Германската дипломация се активира за връщането на Южна Добруджа според документ от 7 09 1940, Румъния притисната връща Ю.Д.
    По този начин БГ губи неутралитета си. Грешка номер 2
    Тази е причината връщането на Ю. Д. от Германия за ултимативното писмо от 16 десети 1940 г.


    На 25 единадесети 1940
  • 78 Ели

    2 0 Отговор
    На 25 единадесети 1940 Кремъл връчва на премиер Филов: "проект на пакт за взаимопомощ с СССР". Обещано е съдействие за връщане на И. и З. Тракия по линия Енос-Мидия от СССР.
    В проекта Сталин предлага:
    -връщане на З. Тракия,СССР има доклади, че Турция ще нападне БГ - СССР ще защити БГ от Турция.
    -СССР е заинтересуван от контрол на Проливите и не може да допусне пробив от Г-я в това направление.

    - Предвид общите интереси м/у СССР и БГ, Москва подновява предложението от 1939 г. да се сключи Пакт за взаимопомощ и връщане на З. и И. Тракия на БГ.

    - БГ се задължава да окаже помощ вклч. и въоръжена при нападение от 3-та страна, или коалиции.

    - Пактът няма да засяга -Вътрешният режим, Суверенитет и Независимост на БГ. СССР ще защитава БГ ако бъде нападната вклч.войска, въоръжение, продоволствия, финанси

    На 3-ти декемри 1940 БГ министър е привикан в Берлин..

    Коментиран от #82

  • 79 Ели

    3 0 Отговор
    Г-я се опасява че Югославия и Турция няма де се присъединят към нея, немските войски трябва да минат през БГ, и натискът в/у БГ се усилва.
    На 4 януари 1941 Филов посещава Хитлер в Оберзалцберг, че принципно изразява съгласие за присъединяване към Оста, но БГ не е готова за подобен акт.
    Хитлер побеснява, няма откъде да навлезе в Гърция от Румъния.
    На 17 януари Царя и Филов стигат до извода, че войските на генерал Лист ще смажат БГ и ще я третират като окупирана д-ва.

    На 2 февруари 1941 в Предел - Румъния в щаба на Лист е подписан Протокол м/у българско и немско военни командвания под огромен натиск над БГ. Посочено е мястото на БГ войски на Балканите и БГ няма да се ангажира във военни действия, но ще подсигурява новият ред на Хитлер.
    Още преди БГ да се присъедини официално към Хитлер Г-я решава съдбата на БГ. Опозиционните партии пишат писмо на БГ цар в знак на несъгласие с политиката на неутралитет.

    След заплахите, шантажът на Г-я на Първи МАРТ 1941 БГ делегация водена от Филов във Виена дворец "Белведере" - подписва присъединяването на БГ към тристранния Пакт.
  • 80 Eли

    2 0 Отговор
    Споделям мнението на г-н Георгиев, че БГ едва ли не обявява война на целия свят.
    Лекар БГ е прав, че мирни градове цивилни София, Дрезден и др. са били бомбардирани излишно е факт от (г-н бомбич) и то със забранени от конвенции снаряди, и действително Чърчил ни мрази, заради предишна загуба, както спомена колега.

    (да не говорим за осакатените БГ деца от английските и щатски играчки, което си е цинизъм близък до людоедството и военна педофилия.)

    А и как да не ни мрази, като Британия предава финансовата и военна си мощ на САЩ, губи 6 острова в замяна на няколко стари миненосеца от САЩ за период от сто години.
  • 81 Ели

    1 0 Отговор
    В частни разговори по повод на предложението за съюз от Москва СССР е предлагал да върне и Северна Добруджа на БГ, но провителството отказало, защото не искало да има обща граница със СССР - глупост след глупост е творила БГ дипломацията по онова време, и не само.

    А Германия трябва да благодари на Сталин, който спира Чърчил да бомбардира цяла Германия и е искал да прави от нея картофена държава - без грам индустрия и технологии.
    На Сталин се дължи и Нюнбергския процес, Чърчил е искал да бъдат убивани директно без съд и присъда заподозрените в геноцид.
  • 82 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "Ели":

    тва дето си писала че пакта нямало да засяга вътрешния режим и сувернитет е лъжа.реално прибалтииските страни подписаха подобни документи и бяха анексирани.чехословакия също и бе нападната и анексирана ,но от германия.югославия също!та царя затова не подписва въпросния пакт.ако го бе подписал щеше да има съветска окупация преди немската.реално българското решение е било много просто и то е пълен неутралитет,подобно на дания.щеше да ни окупират за 4 ри години и след това щеше да сме в групата на победителите.преди да приеме влизането ни в оста рим,берлин ,токио борис трети обикаля цяла европа и всичките ни посланници му казват че хитлер ще загуби.царя въпреки това пак залага на куция кон.получаваме бонус след нацизма 45 години комунизъм.останалите балкански държави които не минаха на страната на хитлер се оттърваха от сталин..

    Коментиран от #83

  • 83 Ели

    0 0 Отговор

    До коментар #82 от "стоян георгиев":

    Цитирам архиви и документи, за Прибалтика и др. д-ви сте прав, но не забравяйте интересите на Запада, не само СССР - Проливи.
    Няма лъжа - пише го черно на бяло, а как сме щяли да се възползваме от клаузите е отделен въпрос - въпрос на дипломация и юридическа гъвкавост.

    СССР загуби Турция, загуби и Израел, имало е шанс и за БГ.

    БГ можеше да лавира между Изтока и Запада, ако беше "една от победителките". Е, няма условни наклонения в историята, може и да греша, човек съм. :)

    Коментиран от #84

  • 84 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #83 от "Ели":

    интереса към проливите е ясен.тои е и на запада и на изтока,но става въпрос за договора за приятелство,които цитирате и неговата точка че ссср нямало да се меси във вътрешните работи на страната с която го сключва.тва не е вярно!сталин е искал да вкара воиски в българия ,а след тяхното идване е щял да смени режима за което е имал готовност на място.царя го е знаел и затова не се е съгласил на подобен ход.българия ако беше част от победителките щеше да се пазари с достоинство след воината както го правиха сърби,гърци и чехи да речем,а не да чака като овца на заколение кво ще ни дадат и кво ще ни вземат и на кого ще ни харижат!грешката на царя е че се съгласява с марионетката си богдан филов и подписва тристранния пакт и то когато става ясно на къде отива работата.ние влизаме в пакта на 1 ви март 1941 година.дни преди нахлуването на хитлер на балканите.съседите ни сърби и гърци ,които са на нашия хал отказват да подпишат пакта и стават победители след воината.в последствие те се спасяват от сталин,а ние и румънците като загубили не!
  • 85 Богатир

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    ЮДАААА
  • 86 Патриот

    0 0 Отговор
    Чърчил е един голям военно-престъпник.
  • 87 Анти

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Аз също бях антисъветист,антикомунисти.....нооо като се поогледаш и позамислиш,особено днес....не ти ли се струва,че антикомунизма е само една от многото архаични форми за разделение между хората...от настъпващия империализъм навремето...до настъпващият днес ВИРУС ,по смешните продажни медийки. Та в тази връзка ....сценаристите са глобални..с много сегрегиращи методи...целта им е една...Мисля, че е време всеки да се замисли малко по-задълбочено ....и да си реши.Засружава си.Бъди здрав.
  • 88 Анти

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Василевс Бойко Борисов първи българоубиц":

    Аз също бях антисъветист,антикомунисти.....нооо като се поогледаш и позамислиш,особено днес....не ти ли се струва,че антикомунизма е само една от многото архаични форми за разделение между хората...от настъпващия империализъм навремето...до настъпващият днес ВИРУС ,по смешните продажни медийки. Та в тази връзка ....сценаристите са глобални..с много сегрегиращи методи...целта им е една...Мисля, че е време всеки да се замисли малко по-задълбочено ....и да си реши.Засружава си.Бъди здрав.