15 Ноември, 2019 20:30 2 145 1

Импийчмънтът срещу Тръмп: няколко потискащи детайла

  • импийчмънт-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • володимир зеленски

Позициите на двете партии в спора около процедурата по импийчмънт на президента са ясно очертани

Импийчмънтът срещу Тръмп: няколко потискащи детайла - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проведе се първото изслушване в рамките на процедурата по импийчмънт срещу президента Тръмп. Някои детайли от разказа на дългогодишния дипломат Уилям Тейлър прозвучаха доста потискащо. Неговите думи имат сериозна тежест.

Позициите на двете партии в спора около процедурата по импийчмънт на президента Тръмп са ясно очертани. Това си пролича особено добре по време на първото публично изслушване на свидетели в сряда (13.11).

Адам Шиф, председател на Комисията за работата на тайните служби в Камарата на представителите на американския Конгрес, каза следното относно поведението на Доналд Тръмп в украинската криза: "Ако и това държание не оправдава процедура по импийчмънт, какво ли още би било необходимо?". А реакцията на Девин Нунес, най-високопоставеният представител на Републиканците в Комисията по разузнаването, беше коренно различна. Той заяви, че "измамата с импийчмънта" била "грижливо инсценирана медийна кампания" срещу президента. С други думи - нищо ново под небето.

Публичното изслушване на първите двама свидетели явно не промени мнението на повечето поддръжници и противници на американския президент. При това и двете страни очевидно не бяха щадили силите си. Близо шест часа продължи изслушването, в което изпълняващият длъжността американски посланик в Украйна Уилям Тейлър и Джордж Кент, дипломат от американското външно министерство и експерт за Украйна, отговаряха на въпросите, задавани им от членове на Комисията по разузнаването, както и от адвокати на Демократическата и на Републиканската партия.

Шест дълги часа - дори най-запалените по политиката едва успяха да задържат очите си отворени. А който не беше добре запознат с темата и не знаеше какви разговори е водил Тръмп с украинския си колега Володимир Зеленски по телефона, нито пък кои са Рудолф Джулиани, Мари Йованович или Гордън Съндланд, нямаше никакъв шанс да проумее за какво става дума дори и във встъпителните речи на двамата свидетели.

Отчаяният посланик

По време на изслушването не се чуха много нови неща. Но някои детайли от разказа на дългогодишния дипломат Уилям Тейлър, който е бил американски посланик в Украйна и по времето на Джордж Буш младши, все пак прозвучаха твърде потискащо. Тейлър каза, че преди да поеме поста си през юни 2019, поискал уверения от страна на външния министър Майк Помпео, че американската подкрепа за Украйна ще остане непроменена. И загрижеността му растяла от ден на ден, когато забелязал, че неговото собствено правителство заобикаля официалните дипломатически канали и (по думите на Тейлър) било готово да помага на Украйна, само ако Зеленски официално обяви по телевизията, че започва разследване срещу сина на Джо Байдън - Хънтър.

Изказването на Уилям Тейлър има сериозна тежест, защото всички видяха, че подобни думи биват изречени не от някой яростен противник на Доналд Тръмп или член на Демократическата партия, а от опитен дипломат, който гледа с недоумение на поведението на своето правителство и който от един момент нататък изобщо не е бил в състояние да отговаря на въпросите на своите украински събеседници.

"И Тръмп може да седне ей там"

Една от основните критики на Републиканците беше, че и двамата свидетели никога не са разговаряли лично с Доналд Тръмп и част от твърденията им почивали на неща, които са чули от трети лица. С други думи - според републиканците, информациите не били надеждни, тъй като не било изключено хората, с които са разговаряли Тейлър или Кент, да са се заблуждавали или дори да са лъгали.

Този на пръв поглед убедителен аргумент обаче губи всякакво основание, след като се знае, че администрацията на Тръмп отказа да допусне до изслушванията по импийчмънта много свидетели, които е възможно да са разполагали с информация от първа ръка.

Един депутат от Демократическата партия заяви в отговор на оплакванията на Републиканците, че Тръмп би могъл и сам да даде показания по въпроса. "Той би могъл да седне ей там", посочи с ръка към ъгъла на свидетелите депутатът - уж на шега.

До подобно нещо явно няма да се стигне. В петък изслушванията продължават - с Мари Йованович, изпадналата в немилост пред Тръмп бивша американска посланичка в Киев, която президентът отзова от поста ѝ през лятото. След изслушванията в сряда, тя може само да се надява, че това няма да ѝ отнеме повече от шест часа.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОЧКАТА

    7 0 Отговор
    демократите са като ДВ/ловка измама.....Запалиха света с хибридни и прокси войни.....