16 Ноември, 2019 21:31 5 221 12

Кой е Сергей Магнитски и защо трябваше да умре?

  • сергей магнитски-
  • русия-
  • владимир путин

Името му става нарицателно за съдебния произвол и корупцията в днешна Русия

Кой е Сергей Магнитски и защо трябваше да умре? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сергей Магнитски умира през 2009 г. в руски следствен арест. Името му става нарицателно за съдебния произвол и корупцията в днешна Русия. Кой е Сергей Магнитски и кому бе необходима неговата смърт?

На Запад името на Сергей Магнитски често се изговаря редом с това на Анна Политковская или Борис Немцов - известни критици на Кремъл, станали жертва на убийство. Но московският адвокат Магнитски не е бил опозиционер. Известен той стана чак след смъртта си в следствения арест преди точно 10 години - на 16 ноември 2009-та. В чужбина неговият случай се превърна в нарицателно за корупцията и съдебния произвол в днешна Русия. В родината си той беше осъден посмъртно, а смъртта му предизвика спирала от санкции - не само срещу руски граждани.

"Враг номер 1" на Владимир Путин

Сергей Магнитски е роден през 1972 година в Одеса. Първоначално той работи като финансов ревизор в Москва. Сред клиентите му била и фирмата Hermitage Capital Management на американския предприемач с британски паспорт Уилям Броудър, който от края на 1990-те години е сред най-големите инвеститори в тогавашна Русия. Впоследствие обаче Броудър изпада в немилост и получава забрана за влизане в страната. Самият той се определя като „държавен враг номер 1“ на Владимир Путин. През 2007 г. неговата фирма е претърсена заради съмнения за укриване на данъци.

В помощ на американеца се притичва адвоката Сергей Магнитски, който в хода на проучването си разкрива гигантска корупционна схема. Той твърди, че данъчната полиция е отклонила 230 милиона щатски долара, които не са влезли в държавната хазна, а са потънали в нечии джобове. Въпросните пари по-късно били препрани през една скандинавска банка в балтийските страни.

През 2008 година самият Магнитски е задържан по обвинение в укриване на данъци, той прекарва почти една година в следствения арест, където здравето му се влошава и впоследствие умира едва 37-годишен. Според официалната версия, причината за неговата смърт е сърдечна недостатъчност, но близките на Магнитски се съмняват в това. През август 2019 Европейският съд за човешките права постанови, че по време на задържането си Магнитски не е получил необходимата медицинска помощ. Овен това обстоятелствата около неговата смърт не са били съвестно проучени.

Кой фигурира в американския списък?

Малко след това американският сенатор Бенджамин Кардин от Демократическата партия подема инициатива за налагане на санкции срещу отговорните за смъртта на Магнитски. В края на 2012 година, по времето на президента Барак Обама, американският Конгрес гласува т.нар. „Закон Магнитски“. Мярката предвижда замразяване на банкови сметки и авоари и налагането на забрани за влизане в САЩ. Първоначално в списъка със санкционираните официални лица фигурираха само имената на малко известни служители от системата на правосъдието в Русия, които, според американските власти, имат отношение към смъртта на Магнитски.

През 2016 година обаче беше приет изцяло нов вариант на закона, който вече не се отнасяше само до Русия. Новият закон даде право на американското правителство да предприема мерки срещу лица в целия свят, за които има съмнения, че нарушават човешките права. На основата на този закон са налагани санкции, например срещу чеченския лидер Рамзан Кадиров, както и срещу лица, замесени в убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги .

Как реагира Русия?

След разследване, проведено в Русия, властите обявиха, че Магнитски е починал от естествена смърт. И случаят беше прекратен.

През 2013 г. Магнитски беше задочно осъден за укриване на данъци. И бизнесменът Броудър на два пъти беше осъден – също в негово отсъствие – за укриване на данъци. Москва дори на няколко пъти постави името на отявления критик на Путин в списъците на Интерпол за международно издирване, но без успех.

В отговор на първия „Закон Магнитски“ Русия прие в края на декември 2012 година свой закон, забраняващ на определени американски граждани да влизат в Русия – по обвинения в нарушаване на човешките права или за действия срещу руски граждани в чужбина. Външното министерство в Москва води списък с имената на лицата, попадащи под ударите на този закон.

Много критики породи онази част от закона, с която на американски граждани бе забранено да осиновяват руски деца, останали сираци. След разпадането на Съветския съюз това се беше превърнало в масова практика – хиляди руски сирачета бяха осиновени по този начин. Неофициално руските медии нарекоха закона на името на Дима Яковлев - руско дете, което малко след осиновяването си в САЩ почина, след като било оставено в затворена кола в жегата.

В кои други страни действат подобни закони?

Със „случая Магнитски" много интензивно се занимава и Съветът на Европа, който през 2013 година призова за санкции срещу Русия. Няколко страни откликнаха - мерки, подобни на американския „Закон Магнитски“, бяха приети още в Канада, Литва, Латвия и Естония. Във Великобритания също има съответен текст, който е част от Закона срещу прането на пари. Предполага се, че той ще влезе в сила след като страната официално напусне ЕС.

В Германия също има политици, като Норберт Рьотген от ХДС, които призовават за приемането на подобен закон, но засега без успех. В Европейския парламент (ЕП) също беше подета инициатива за приемането на списък „Магнитски“, предвиждащ забрана за влизане в ЕС и замразяване на банкови сметки за нарушения на човешките права. Както и в САЩ, инициативата на ЕП визира нарушения не само в Русия, а в целия свят.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Давид

    25 12 Отговор
    Предатели . И са ги убили . Точка . Не ни интересува кои са . Същите като Горбачов . Капиталисти . Те са хората довели до упадъка и хората , допринесли да работим след 60 годишна възраст . Това е .

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дойче Зеле

    23 18 Отговор
    Идва зима, вие сложите ли си кисело зеле? Магнитски, Ходоровски, Березовски и останалите кърлежи пиеха кръвчицата на руският народ ! А вие защо в Германия си кръстихте след 1950, три казарми на нацистки генерали? Или това е солидарност към 20 милиона убити руснаци през ВСВ!
  • 4 АналоГовнет

    17 19 Отговор

    До коментар #1 от "Давид":

    до това че ще работиш след 60 години и по-точно до малко под 70 , Давиде , доведе това че по времето на светлия соц ТИ не направи поне 3 деца , както и повечето от останалите бели не направихме , а това , което все пак направи , поощри да избяга , защото "таа държава не става " .
  • 5 Бсп

    12 7 Отговор

    До коментар #1 от "Давид":

    Що си мислиш, че ако комунистите още управляваха, щяха да запазят пенсионната възраст на 55 год. Както беше тръгнала държавата на зле, щяха да дигнат годините за пенсия, даже всяка събота щеше да е ,,Ленинска" (да работиш безплатно).
  • 6 Не пропускайте , имате още с което да се

    4 0 Отговор
    ХВАЛИТЕ ! Кой удуши цар Павел, когато Наполеон II тръгна към английска ИНДИЯ ? Кой уби Распутин , който съветваше царя Александър III , против участието на Русия във I Световна война ? Кой и къде написа , напечата и разпространи " КАПИТАЛЪТ " и " Манифест" ? Кой предложи розовата ПЕРЕСТРОЙКА ? Защо в навечерието на значителни събития се пуска кръв на популярни ОПОЗИЦИОНЕРИ - близалки ? От историбата се знае че завербуваният "слуга" , работещ срещу своят народи и държава - освен като родопа той друго предназначение няма ! МААГНИТСКИ е опасен свидетел срещу американският криминален комбинатор Броудър по време на перестройката. Тогава ? Има свидетел - има проблем ! Няма свидетел - НЯМА ПРОБЛЕМ ! Днешната РУСИА е НЕ СУВЕРЕННА без права на САМОСТОЯТЕЛНА ПОЛИТИКА И ИДЕОЛОГИЯ ! За да се забави процеса на ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА НЕЗАВИСИМОСТТА И ТЕРИТОРИЯЛНИТЕ ГРАНИЦИ НА СССР незаконно разрушени 1991-ва година в РУСИЯ се задава УРАГАН вътре и от ВЪН ! Този УРАГАН се допуска с много СРЕДСТВА - както във Франция, Германия , Полша , Украина , Прибалтика, Румъния, България, Сирия, Иран, Ирак , Либия , Йемен, Турция във Океани , във Космоса , Телевизия , Радио , Преса , Култура , Образование - ПРОПАГАНДА ! САЩ ежедневно получава 2 Милиарда долара печалба от Русия и как се изпуска такъв ДОНОР ? Нима ще допуснат да стане българската поговорка - Е/АНА и ИЗТЪРВАНА !? Да пожелаем на РУСКИАТ НАРОД ПОБЕДА В БОРБАТА ИМ ЗА СВОБОДА И НЕЗАВИСИМОСТ !
  • 7 Дойчо е също не суверенен !

    2 1 Отговор
    Дойчо е като магаре с букови ! Дойчо неможе да се освободи ! ФРАНЦИЯ се усмирява да говори от името на ЕС - но ЧИЧО Сорос и подари ЖЖ ( жълти жилетки ) ! Макрон спомена за Европейска армия - и ЖЖ се появиха ! наклон спомена че НАТО няма мозъчна дейност и ЖЖ отново се надигат ! С други думи казано - НЯМА никакви Демократи , Либерти, Суверенити , Просперитет, Хуманити ! Целият свят е ДЖУНГЛА и всеки търси мръвката !
  • 8 Още нищо не е ясно

    4 1 Отговор
    А Дойче веле - знае всичко, като че ли те са организирали това деяние ? Джунглата законите и не мени !
  • 9 Вчера НИКИТА ИСАЕВ е починал на 41

    4 1 Отговор
    Либерал - Опозиционер ! Странна смърт ! На кого това е нужно ? На кого ще се лепне петното ? А Дойче , ще ни кажеш ли Дойче , ти всичко знаеш . Защо ? За Белите каски казаха че е руска следа ! Давай Дойче , не се стесняват!
  • 10 Има свидетел - има проблеми !

    4 0 Отговор
    Няма свидетел - няма проблеми за Браузър !
  • 11 Има свидетел - има проблеми !

    3 0 Отговор
    За БРАУДЪР !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.