16 Ноември, 2019 21:00 4 020 31

Скандал в Нидерландия: Расистка ли е тази коледна традиция?

  • черния пит-
  • дядо коледа

Дядо Коледа обикаля с Черния Пит из страната, за да раздава на децата лакомства

Скандал в Нидерландия: Расистка ли е тази коледна традиция? - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това е стара традиция в Нидерландия. Дядо Коледа обикаля с Черния Пит из страната, за да раздава на децата лакомства. Тази година обаче "Черния Пит" няма да е изцяло черен. Скандалът тече с пълна сила.

Когато холандският Дядо Коледа (Sinterklaas) дойде при децата тази събота (в някои страни на Северна Европа той идва в средата на ноември), на много места в страната със сигурност ще има протести. Но не заради самата християнска традиция, нито пък заради благия старец с бялата брада, а заради неговите слуги, които в Нидерландия се наричат „Zwarte Piet" - Черния Пит. Тази роля се изпълнява от хора, които си боядисват лицата в черно или кафяво, и следват Дядо Коледа с начервени усти, къдрави перуки, пъстри шапки, широки панталони и големи златни обеци на ушите. Именно тъмното оцветяване на кожата е това, което нажежава страстите сега.

Едни виждат в това расизъм спрямо тъмнокожите хора и настояват да се промени фигурата на „Черния Пит“, други искат тя съвсем да изчезне, а трети се борят за това всичко да си остане, както си е било. Темата е заредена с много емоции. Традицията с Черния пит е много стара и за холандците е по-важна, отколкото самата Коледа. Според легендата, любимецът на децата пристига с кораб от Испания и до 5 декември обикаля из цяла Нидерландия, раздавайки им лакомства.

Но тази година ще има нововъведение: за първи път в предаванията по телевизията Черният Пит ще бъде придружаван от слуги, чиито лица няма да са изцяло тъмни – вместо това ще имат само отделни тъмни петна от саждите на комина, през който помощниците на добрия старец спускат подаръците на децата. Няколко града експериментират с тази нова версия на традицията, но на традиционалистите това им идва малко в повече.

Тази мода излиза в САЩ през 19 век

Не е изяснено дали изобразяването на Черния Пит води началото си от робството в някогашните холандски колонии. То обаче е пример за т. нар. Blackfacing.

С този термин се означава почернянето на лицето със сажди или грим, когато бели хора имитират тъмнокожи, обслужвайки по този начин определени стереотипи. Blackfacing идва на мода през 19 век в САЩ. В различни забавни шоу програми белокожи актьори тогава изпълняват ролята на тъмнокожите роби, показвайки ги по особено клиширан и унизителен начин: като глуповато-наивни същества, които нерядко са злобни и отмъстителни.

Тъмнокожите често стават обект на дискриминация – заради цвета на кожата си. А Blackfacing се смята за расистка традиция, защото „разглежда идентичността на тъмнокожите хора като маска или костюм, които белите хора могат да навличат или събличат в зависимост от настроенията си“, казва езиковедът Анатол Стефанович. А това, че Черният Пит вече няма да бъде изцяло черен, а на петна, не решава проблема, защото другите белези - облеклото, перуката и поведението на героя - се запазват. „По своята същност историята си остава непроменена“, казва за ДВ Тахир Дела от организацията ISD – „Инициатива за тъмнокожите хора в Германия".

Blackfacing обаче далеч не е проблем само за Нидерландия: всяка година на карнавалните шествия в Германия могат да се видят „африканските варвари" с поли от трева и затъкнати в косите кости. В белгийския град Ат пък на „Празника на великаните“ се появява и традиционната фигура на „дивака“ – боядисан в черно мъж с дебела обеца на носа и корона от птичи пера на главата, който плаши децата. Критици виждат в това символ, че се омаловажава бруталното колониално минало на Белгия.

В какво общество искаме да живеем?

Канадският премиер Джъстин Трюдо едва не загуби поста си, след като се появиха снимки от младежките му години, на които се вижда, че си е боядисвал лицето в черно за различни прояви. Трюдо се извини с уточнението, че тогава той изобщо не знаел, че това може да бъде изтълкувано като расистка проява.

Дискусията обаче съвсем не се изчерпва само с Blackfacing. Също толкова проблематично е имитирането на хора от Южна Америка, Близкия изток или Индия (Brownfacing), на азиатци (Yellowfacing) или на представители на индианското коренно население в Северна Америка (Redfacing). Ако хората се чувстват засегнати от определени костюми, маскировка или поведение, трябва да се съобразим с техните възражения, казват противниците на подобни маскаради. „Трябва да се запитаме дали бихме искали да живеем в общество, което допуска хора да се чувстват дискриминирани и унизени, само защото мнозинството не вижда в това никакъв проблем“, казва Тахир Дела от инициативата ISD.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Citizen

    58 4 Отговор
    Черният Пит вече не раздава лакомства на децата в Нидерландия. В днешно време ако се разходите из Нидерландия ще видите, че Черният Пит ги прави децата :) .

    Коментиран от #21

  • 2 Последния софиянец

    15 3 Отговор
    Дядо Тръмп и Черен Боко. Черния Боко да се маха.

    Коментиран от #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 290

    31 5 Отговор
    Ще е кеф тези мръсници да се пръснат отвътре!Джендърска имплозия!Бой по улиците на Хага.
  • 6 Букова глава

    43 0 Отговор
    Тия съвсем изтрещяха!
  • 7 Docenta

    32 2 Отговор
    В българската традиция е черен петър,какво толкова има
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Eistee

    6 10 Отговор

    До коментар #2 от "Последния софиянец":

    Приятелю, няма как да си "последния софиянец". Може да си "поредният продажник", "прекрасният наивник", "полуумният национален предател", "пършивият агитатор" и т.н., но за това, което си си избрал, трябва да си роден в София.
  • 12 Бачо Киро

    28 0 Отговор
    Ама естествено, че идиотите по света ще се занимават с глупости... Свършиха проблемите, с коминистача се хванаха... Ще си променя сега целият запад традицията за децата, в която никой не влага расистки умисли, понеже някои идиоти по цял ден се чудят с какви тъпотии да се занимават... Точно това е най-големият проблем в света - има прекалено много хора без работа и вместо да свършат нещо полезно примерно за социално слаби черни хора, да им помогнат реално, след като ги интересува уж каузата, те се занимават с глупости, които не помагат на никого по никакъв начин, освен на техните тъпи мозъци, да си викат "еййй как я преборихме тая неправда"....
  • 13 Дойче Зеле

    25 3 Отговор
    В Нидерландия това са ЦЕННОСТИ! ПРЕДСТАВЯМ СИ В БЪЛГАРИЯ, АЙШЕТО В РОЛЯТА НА СНЕЖАНКА! ЗА ЖАЛОСТ И ТОВА ЩЕ ДОЙДЕ!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 А така

    15 0 Отговор
    Холандците ще станат черни,а африканците бели!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Някой

    17 0 Отговор
    Света е тотално изперкал
  • 18 Грета Тунберг

    24 3 Отговор
    Как смеете,да поставяте черните хора,в такава унизителна роля.Ние в Нидерландия (Хомоландия),мрем за черни салами.Тук, всяка черна маймуна е,на почит.Повечето от нас,са гейове и тъй като,нашите ануси искат чесане,черните маймуни са на почит, защото имат големи салами.В Хомоландия (Нидерландия),мразим Източно-Европейците,но не и новите осеменители на Европа.За Коледа,би трябвало,да има гей паради,защото е демократично. P.S.Тук в Хомоландия (Нидерландия),обичаме да шофираме,нашите велосипеди без седалки, естествено поради Глобалното Затопляне.
  • 19 Снежанка

    17 0 Отговор
    Черният Пит е просто един Черен Петър. Почернял от саждите в комина, а не защото се е родил черен. Пък и какво му е лошото на Пит да обикаля с дядото?

    Коментиран от #26

  • 20 Йозеф

    11 0 Отговор
    Искате да кажете, че за негрите и дядо Коледа е бял? Оооо... 🤐😮
  • 21 чалма тв

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Citizen":

    Не мога да разбера тези мюслимоно-сигани, хем най мързеливи и получават помощи,сега не им харесва и Коледа, а хапват свинско ..и пийват винце ,както всички талибански братя, накрая май ще ги връщат обратно по бърза процедура,защото народа в Европа търпи и после газ и филма свършва.
  • 22 соросоидни кърлежи

    10 0 Отговор
    свинете направо да забранят Коледа...за да не развалят рахатлъка на нпо кърлежи..
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Измислени скандали

    9 0 Отговор
    Целта е унищожаване и заличаване на националните традиции. Дали в Холандия, дали у нас целта на джендъризма и либерализма е заличаване на националните ценности и традиции и семейството като градивна единица на обществото.
  • 25 Kuku

    6 0 Отговор
    1. Синтерклаас(sinterklaas) не е Дядо Коледа.
    2. Синтерклаас идва и раздава подаръците на шести декември(06/12).
    3. Нашият Дядо Коледа при тях се казва Керстман, керст=коледа...ок?
    4. Вече толкова се 0сиp@m с тяхната съобразителност, приемственост и джендърство, че коледните пазари вече не се казват коледни пазари, а зимни пазари. За да не се чувстват братята мюсюлмани пренебрегнати, а и за да не ги загубим като клиенти. Отделно и че на всичко по опаковките пише HELAL... въобще...нямам нищо против мюсюлманите ама много взеха да им клякат...
  • 26 ЕХА

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Снежанка":

    веднага го белосвайте, че нерес Сорос дал заповеди на нпо свине да го хванат и да го боядисват, ще прилича на бял сиганин със сини очи и без гащи.
  • 27 Rezerva

    6 0 Отговор
    Традицията си е традиция.
    Това, че на няколко мекерета не им харесва, не означава, че всички трябва да сме като тях.
    Черен Пит, дядо Колела, Снежанка и пр. са част от Коледа и трябва да си останат.
    А на мекеретата им пожелавам дядо Коледа и черният Пит черни въглища на всяка Коледа да им подаряват, че друг път да слушат.
  • 28 Холандия

    2 4 Отговор
    Много жалки хорица пишат коментари! Нидерландия не можем и 100г., за да я стигнем във всяко едно отношение. Бройте си стотинките по селата и не се опитвайте да коментирате умно!

    Коментиран от #29

  • 29 Мю дамм

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Холандия":

    С наемите,за една стая от по 400-700 евро,навсякъде пушат трева,пълно и с бездомниците,нощите ги прекарват на Централната ЖП Гара(става въпрос за Амстердам),пълно е с гейове,които се държат за ръце или се целуват по улиците.Най ми харесват,трудовите им договори с нула часове на месец и отношението им към Източно Европейците.Бях в този"рай" и с удоволствие го напуснах.В Германия е много,ама много по-добре.И не само там,а във всички немско говорящи държави.
  • 30 Ивайло

    2 0 Отговор
    Черния Пит нямало да е изцяло черен - щял да бъде на райета, с цел толерастия!!! Боже, господи!!!
  • 31 веселяк

    1 0 Отговор
    Значиии, дед Мороз е пич, щот си има Снегурочка!